Tippek és programok szabadúszóknak és otthonról dolgozóknak

Az elmúlt években felhalmozódott az oldalon néhány olyan teszt és válogatás, amelyeknek véleményünk szerint hasznát vehetik a szabadúszóéletmóddal, vagy az otthoni távmunkával most ismerkedők. Következzenek hát tippek és programok szabadúszóknak, freelancer életmódot választóknak, otthonról dolgozóknak.

Freelancer eszköztár: tippek és programok szabadúszóknak

Bár KKV rovatunkban mindezek – szétszórva – megtalálhatók, ezúttal egy helyre gyűjtöttük az összes olyan alkalmazást és szolgáltatást, amelyeknek a “freelancer” életmód során hasznát vehetik olvasóink. Merjük ezt állítani személyes tapasztalatból is, hiszen a most következő eszköztár nagy részét mi magunk is használjuk a saját weboldalaink készítéséhez. Az összeállításban windowsos, maces és okostelefonos megoldások egyaránt helyet kaptak!

Időbeosztás: naptárak, tennivalók, jegyzetek, produktivitás

Miközben sokan úgy vélekednek, az otthonról végzett munkánál nincs is kényelmesebb és egyszerűbb, el kell keserítenünk őket: a freelancer életmód ugyan nagyon jól hangzik, de – egyéb kihívások mellett – ha az ember rendszertelenül áll hozzá a saját projektjeihez, itt még nagyobbat lehet bukni, mint amikor egy cégnél leszidja a főnök a munkáját nem megfelelően végző beosztottat. Éppen ezért a rendszerezés nagyon fontos.

Ehhez szerencsére rengeteg digitális segítséget kaphatunk. Ilyenek például a különféle naptár alkalmazások, amelyekből sokat összegyűjtöttünk már, s ide tartoznak a különféle GTD és feladatkezelő alkalmazások is, amelyek nem csak a feladataink rendszerezését és ütemezését könnyítik meg, de ha kell, figyelmeztetnek is azok elvégzésére. Ráadásul nagyon “lelkiismeretesek”, így még ha engedik is a feladatok esetleges elodázását, akkor is addig nyúznak majd minket, amíg neki nem látunk az elvégzésüknek.

Szintén jól jöhetnek a különféle jegyzet alkalmazások, amelyekben vázolhatjuk terveinket, projektjeinket, összegyűjthetjük a forrásokat (beleértve fájlokat, linkeket, ábrákat stb.), hogy egyetlen felületen átlássunk mindent.

Végül pedig igen hasznosak lehetnek az ún. gondolattérképek, folyamatábra készítők, amelyekkel a hirtelen jött ötletekből szerves egészet tudunk varázsolni, s elkezdhetjük azok megvalósítását is előkészíteni velük.

Iroda és kommunikáció: irodai programok, levelező kliensek

Irodai munkát otthon sem nagyon lehet megfelelő irodai szoftver nélkül végezni. Ha hajlandók vagyunk pénzt áldozni a dologra, akkor az Office 365 erre tökéletes választás lehet Windowson és macOS-en egyaránt, sőt, okostelefonon (iOS, Android) is szépen működnek a redmondi cég alkalmazásai. Ráadásul felhő alapon össze is dolgoznak a különféle eszközök. A Microsoft Office, pláne ha Windowson használjuk, szinte minden feladatra kínál komplex megoldást, így bőven megéri a havi pár ezer forintos előfizetési díjat.

Ha valaki egy Mac előtt ül, beüzemelheti a géphez alapból járó Pages(szövegszerkesztő), Numbers (táblázatkezelő), és Keynote (prezentáció) irodai szoftvereket, amelyek az iCloudon keresztül szintén több eszközön tudnak dokumentumokat megosztani egymással. Ha teljesen Apple eszközökkel dolgozunk (Mac, iPad, iPhone), akkor ennél kényelmesebb megoldást aligha találunk, s ezek a programok szinte mindenre képesek.

De annak sem kell elkeserednie, aki teljesen ingyen szeretne összehozni egy irodai összeállítást, hiszen ott van például a LibreOffice, amely tökéletes ingyenes alternatívája a Microsoft Office-nak, s használható kereskedelmi célokra is. Mert azt azért ne feledjük, hogy vállalkozóként céges felhasználónak számítunk, vagyis a csak személyes használatra licencelt programok ebben az esetben nem minősülnek jogtisztának.

Ha a Microsoft irodai csomagját választjuk, az Outlook képében kapunk egy összetett levelezőprogramot is. Ez ugyan tényleg sokoldalú, de tapasztalataink szerint nem túl produktív darab, így freelancer felhasználásra ajánlottunk már sokkal hatékonyabbakat is, ebben a cikkben.

Aki pedig nem idegenkedik az online szolgáltatások használatától, az teljesen felhőbe költözhet a Google G Suite csomagjával, amely online irodai alkalmazásokat, hatalmas tárhelyet, saját domainnel ellátott Gmail levelezést, Google Naptárat és egyéb hasznos megoldásokat nyújt, elérhető áron.

Sőt, ha valaki nem vágyik teljes irodai csomagra, inkább csak egy jó szövegíró programot keres, annak érdemes megismerkednie a markdown szerkesztéssel, s az erre specializálódott alkalmazásokkal, mint az Ulysses, iA Writer, és társaik.

Tárolás és megosztás: felhők és fájlmegosztó szolgáltatások

Ez egy lényeges kérdés, hiszen ha otthonról kell megosztanunk nagyobb méretű anyagokat (képekkel teletűzdelt prezentációk, videók stb.), azok biztonságos tárolása és gyors megosztása nem éppen egyszerű.

Tárolás szempontjából ugyebár eleve jó, ha a számítógépen kívül legalább egy külső meghajtón is őrzünk egy-egy példányt a fontos dokumentumokból, fájlokból. Ám fizikai károk esetén (földrengés, tűz, elázás stb.) ez nem feltétlenül lesz elég, pláne, ha egy helyen tartottunk mindent. Éppen ezért érdemes egy biztonságos felhő szolgáltatást is választani, s akár ingyenes tárhelyen, vagy még inkább egy nagyobb, fizetős felhőben is másolatokat őrizni arról, ami fontos. Erre a célra az iCloud, a Dropbox, a Google Drive, vagy éppen a Microsoft OneDrive is tökéletes megoldás lehet. Mindegyik biztonságosan őrzi adatainkat, s van belőlük viszonylag nagy méretű ingyenes tárhely is. Ha kinőttük, egyszerű és viszonylag olcsó az előfizetés a nagyobb tárhelyre. Akadnak azonban ezeken kívül is jó – bár fizetős – megoldások. Ilyen például a Zoolz, amelyen biztonságosan őrizhetjük anyagainkat. A Zoolz érdekessége, hogy van külön backup tárhely (ide automatikusan menti a gépünkről a kiválasztott mappák aktuális tartalmát) és van olyan terület is a fiókunkban, amelyre kényelmesen feltölthetünk bármit, akár tárolás, akár megosztás céljából.

Nem csak tárolni tudunk azonban a távoli szerverek segítségével. Sokat segíthetnek a nagy fájlok megosztásában is. A fájlmegosztók csak átmenetileg tárolják a feltöltött fájlokat, viszont cserébe villámgyorsan tudunk velük letöltési linket küldeni ezekhez az ismerősöknek, ügyfeleknek. Egy videót vagy nagyobb prezentációt, képes portfóliót nem kell élvezhetetlenné tömöríteni, hogy csatolhassuk egy levélhez. Elég feltölteni egy ilyen átmeneti tárhelyre, majd a kapott linket megosztani az ügyféllel, aki letöltheti amit küldünk. Pár napon belül pedig automatikusan eltűnik a szerverről a megosztott fájl.

Grafikai munkák: offline és online képszerkesztők

Bár nem mindenki születik grafikusi tehetséggel, az eszköztár azért manapság már adott, hogy minimális tudással is jól kinéző, ízléses bannereket, fejléceket, vagy akár kiadványokat hozzunk létre. Íme néhány olyan megoldás, amelyekkel a logótól a prospektusig mindent létrehozhatunk, minimális grafikai képzettséggel is. Azért a minimális szépérzék persze nem árt…

Saját weboldal készítése: WordPress vagy egyszerű HTML

Manapság nem nagyon lehet ügyfeleket elérni egy jól összerakott honlap nélkül. Bár ezt érdemes inkább profi webfejlesztőre bízni, de ha spórolni akarunk a dolgon, akkor jó kiindulási alap lehet egy sima, statikus HTML oldal összerakása is, amelyhez rengeteg ingyenes vagy olcsó programot találunk (néhány korábbi cikkünk: Xara Designer, Sparkle, Mobirise). Ezek használata nem bonyolultabb, mint egy szövegszerkesztő programé. Azt persze nem ússzuk meg így sem, hogy egy tárhelyet béreljük és saját domain nevet vegyünk, de ezek ma már évi pár ezer forintból fenntarthatók (például itt).

Ha pedig bátrabbak vagyunk és hajlandók egy kicsit tanulni is, akkor érdemes elmerülni a WordPress rejtelmeiben. Ennek telepítését sokszor a tárhelyszolgáltatók eleve megoldják, így nekünk csak a megfelelő WordPress témát (ez felel a honlap külsejéért) és pár plug-int kell kiválasztanunk és persze összerakni a WordPress felületén az aloldalakat. Ennek előnye, hogy akár blogolásba is kezdhetünk, ami manapság tartalommarketing szempontból igen jó megoldás lehet, ha ügyesen csináljuk (ha nem, még mindig lehet segítséget kérni SEO optimalizált íráshoz az ezzel foglalkozó szakemberektől).

Jogtiszta fotók, képek, illusztrációk: ingyenes és olcsó források

Ha saját weboldalt, blogot indítunk, szükségünk lesz jogtisztán használható fotókra, illusztrációkra is. Ezekkel kapcsolatban mindent megtalálnak nemrég megjelent cikkünkben, ahol bemutattuk az legjobb forrásokat, melyekről ingyen és szabadon használható fotók, képek tölthetők le. A ugyancsak találnak ilyeneket (sőt, ingyen használható videókat, fontokat, ikonokat stb.) KKV linkek aloldalunkon is.

Egyéb hasznos eszközök

Végül mutatunk még néhány hasznos cikket, amelyekben tovább praktikus, a napi munkát megkönnyítő eszközökkel szolgáltunk. Többek között mutatunk VPN szolgáltatásokat, hogy egy kávézóban, ingyenes wifire csatlakozva is biztonságban legyenek adataink, vagy éppen szkenner appokat, amelyekkel PDF-be fotózhatunk bármilyen papír alapú dokumentumot, másodpercek alatt.

Ne maradjon le erről sem!