Mockupok és jogtiszta fotók beszerzése ingyen, bloghoz, weboldalhoz

Egyre többen kezdenek blogok írásába, sokszor nem csak kedvtelésből, hanem akár egy céges weboldal tartalommarketing általi népszerűsítése végett is. Azonban egy bloghoz, vagy akár egy céges weboldal elkészítéséhez, a szövegen kívül akad még egy összetevő, amelyről nem mondhatunk le: a megfelelő illusztráció. Legyen szó fotókról, ábrákról, mockupokról, valamelyikre egészen biztosan szükségünk lesz, ha nem csak egy átláthatatlan szövegtengert szeretnénk publikálni az interneten. Viszont nem mindenki rendelkezik megfelelő minőségű és mennyiségű képanyaggal erre a célra. Szerencsére a jogtiszta fotók beszerzése ingyen is megoldható, s ezeket gond nélkül felhasználhatjuk blogbejegyzéseink nyitóképeként, illusztrációjaként. Lehet persze legyinteni a dologra, hogy “ó, nem gond, majd a Google-ban keresek fotót erre a célra, tele vele az internet”. Ám ez csak odáig igaz, hogy a Google-ban valóban egy halom képet lelhetünk.Ezek többsége azonban nem használható fel szabadon, s nehéz kibogozni a jogi hátterüket. Ha viszont jogsértő módon teszünk ki képeket akár egy sima, haveroknak írt blogba is, ma már igen komoly büntetésekbe futhatunk bele. Ügyvédek serege állt rá az online jogdíjak behajtására (ma már online robotok segítségével viszonylag egyszerűen feltérképezhető, milyen weboldalakon használtak fel egy adott képet), így tulajdonképpen bármilyen országból érkezhet a végén felszólítás, hogy igazoljuk az adott kép jogszerű felhasználását például egy vásárolt licenc szerződéssel. Lopni ugyebár jogilag büntethető tevékenység, akkor is ha az adott képet nem rossz szándékkal használtuk fel a blogunkban, s fogalmunk sem volt róla, ki készítette, vagy arról, hogy valahol esetleg árulják. Ilyen szempontból sem a Google, sem más keresők, sem a különféle háttérképgyűjtő oldalak nem számítanak megbízható forrásnak. Előbbiek mindent megtalálnak az interneten, utóbbiakra pedig bárki, bármilyen forrásból származó képet feltölthet. Szóval jobb a békesség: vagy használjunk saját fotókat az oldalainkon, vagy vásároljunk ilyeneket (erre jó forrás a Shutterstock, a Freepik Premium, vagy az Envato Elements), illetve az alábbi oldalakról akár ingyen is letölthetünk szabadon felhasználható fotókat magán és üzleti célre egyaránt.

Jogtiszta fotók beszerzése ingyen

Elöljáróban egy megjegyzés, amely minden itt említett weboldalra vonatkozik: a fotók letöltésekor mindig olvassuk el annak egyedi licencét, vagy ha nincs ilyen, akkor az oldal egész tartalmára vonatkozó megkötéseket (ezeket mindig megtaláljuk az oldalakon).

Első ajánlatunk a legnagyobb és legmegbízhatóbb ingyenes fotógyűjtemény, a Pixabay. Innen nagy felbontású, nagy felbontású fotókat tölthetünk le. A gyűjteménybe kerülő képeket a szerkesztők előbb minőségi szempontból átnézik, vagyis a Pixabayen tényleg nem nagyon futhatunk gagyi minőségbe. A cikk készültekor a licencben nem kérnek visszahivatkozást a képekre vagy azok készítőire, de természetesen nem fognak hevesen tiltakozni, ha ezt mégis megtesszük (legalább az impresszumban érdemes egy hivatkozást betenni a Pixabayre). Jól kereshető, ráadásul ha magyarra állítjuk a felületét, akkor a keresőkifejezéseket is írhatjuk magyarul. Amire érdemes figyelni: ha egyszerre sok képet töltenénk le, vagy a legnagyobb felbontásra van szükségünk, akkor ingyenes regisztráció szükséges az oldalon. Emellett pedig akad néhány “Csak szerkesztői felhasználásra” szánt fotó, amelyek esetében kicsit kötöttebb a felhasználási lehetőségek köre. A többség persze sima Pixabay licencet kap, de ezt mindig látjuk az adott kép letöltési linkje alatt.

Hasonló gyűjteménnyel dicsekedhet a Pexels és a Burst is, amelyek licencelését tekintve is hasonlóak a Pixabayhez. Ugyancsak méretes gyűjtemények.

Nagyon jó összeállítás a Stocksnap is, amelyen Creative Commons CC0 licenc alá tartozó- vagyis szintén szabadon felhasználható – képeket találni, kategóriákba rendezve, de persze egyedi kulcsszavakkal is szűrhető módon.

Végül a Pixabay mellett a másik kedvencünk az Unsplash, amelyen kifejezetten művészi fotókat lehet letölteni, természetesen teljesen ingyen. Itt sem vagyunk kötelesek hivatkozni a forrásra, de azért minden esetben kiemelik, hogy nagyon hálásak, ha mégis megtesszük. Szóval aki teheti, biggyessze oda a fotó alá a készítője nevét, akár egy Unsplash linkkel. Amúgy a letöltött képeket itt is szabadon használhatjuk magán és üzleti célra egyaránt, az oldal licenc feltételeinek megfelelően.

Van egy kevésbé ismert, de szinte nagyszerű oldal, ahonnan képeket szerezhetünk be. Ez a Pikwizard, amely ugyancsak ingyen kínál személyes és üzleti felhasználásra egyaránt elérhető fotókat. Ez a gyűjtemény is kifejezetten jól sikerült, ráadásul rengeteg olyan kép van, amelyeket csak itt találunk meg. A licencelés nagyjából egyezik a többi oldaléval. Érdemes odafigyelni amúgy a keresési találatokra, mert ha a nézőkép sarkában a Premium felirat díszeleg, akkor az egy Shutterstock reklám fotó, vagyis átvisz a Shutterstock oldalra, ahol megvehetjük. A többi viszont ingyen letölthető, egy kattintással is, de előtte érdemes ránézni a kép melletti licenc adatokra, mert akadnak “editorial use only” fotók is, amelyeknél korlátozott az üzleti célű felhasználás! Emellett vannak Free és CC0 licenc alá eső fotók, ez is változó (bár ez esetben mindkettő ingyenes, de a feltétlek eltérhetnek). Mindent egybevetve ez is egy remek oldal, ha ingyen felhasználható fotókat keresünk. A készítők azt ígérik, minden nap bővül újabb képekkel, közöttük olyanokkal, amelyeket kizárólag náluk lehet majd letölteni.

Szintén kihagyhatatlan képforrás a Kaboompics, amelyen kifejezetten professzionális fotókat találunk, ráadásul olyan extrákkal megtűzdelve, mint mondjuk a képhez tartozó színpaletta. A kiváló minőségű képeket ingyen tölthetjük le és használhatjuk fel projektjeinkhez, az oldal licencelésének megfelelően.

Szinte minden fenti oldal gyűjteményére vonatkozik, hogy nem hozhatunk létre belőlük saját gyűjteményt, s végképp nem árulhatjuk pénzért ezeket a képeket. És amire még figyeljünk: a képgyűjteményekbe olykor “belekeverednek” Shutterstock fotóajánlatok is (reklám gyanánt, például amikor egy adott témakörhöz nincs több ingyenes találat). Ez ugyebár egy fizetős gyűjtemény (szerintünk azok közül a legjobb), ahol nem ingyen tölthetjük le a fotókat, hanem előfizetési díjért cserébe. Szóval ha hirtelen pénzt kér tőlünk mondjuk a Pixabay, vessünk egy pillantást az oldal logójára, mert valószínűleg véletlenül áthajóztunk a Shutterstock vizeire…

Librestock: gyűjtemények gyűjteménye

Mint az a fenti felsorolásból is látszik, képletöltő oldalakból akad jópár, s be kell valljuk, erősen megszűrtük a kínálatot, szóval ez még messze nem minden (de szerintünk a legjobbak). Van viszont egy oldal, amelyen egyszerre kereshetünk szinte az összes létező képmegosztó szolgáltatás gyűjteményeiben. Ez a Librestock, amelynek nincs saját képgyűjteménye, hanem a többi ingyenes képgyűjtő fotóiból vadássza ki a keresésünknek megfelelő darabokat. Letölteni mindig az eredeti oldalra elugorva tudjuk a kívánt képeket.

Creative Commons kereső

Fentebb már szóba került a Creative Commons licenc. Van egy oldal, ahol kifejezetten CC licenc alá tartozó fotókat kereshetünk. Ezt itt érjük el. Minőségét tekintve itt elég vegyes a felhozatal, lévén egy nem egy menedzselt gyűjtemény, hanem javarészt a Flickr oldalon a felhasználók által CC lincenc alatt közzétett fotókat tartalmaz. Az oldalon kereshetünk, s a kiválasztott képekről minden fontos információt megtalálunk. Letölteni viszont az eredeti oldalról kell. Arról nehéz nyilatkozni, hogy hosszú távon az ilyen fotóknak mi a sorsa, hiszen a felhasználó bármikor eltávolíthatja azokat a Flickrről (a Pixabay és társai esetében ennek azért jóval kisebb az esélye). Emellett oda kell figyelni, mert a CC licencnek több variációja van, s mindegyik esetében változik, hogy miként használhatjuk fel az adott fotót. Viszont nagyon kényelmes megoldás, hogy a hivatkozások szövegét, akár linkekkel együtt (HTML formátumban) azonnal vágólapra tudjuk másolni, így azok villámgyorsan beilleszthetők a blogunkba is.

Mockupok letöltése és mokcup készítő oldalak ingyen

Végül nézzünk a “sima” fotókon túlra, hiszen bizonyára sokan vannak úgy vele, hogy egy szépen fotózott okostelefon vagy számítógépen képernyőjén prezentálnák saját programjuk, webes szolgáltatásuk képernyőképét, esetleg bögrékről, plakátokról készült felvételeken jelenítenék meg logójukat stb. Ha ilyesfajta mockupok készítésére lenne szükség, az egyik legjobb ingyenes oldal a Mockuper, ahol seregnyi ingyenes mockup található, amelyekre az online felületen felrakhatjuk saját képernyőképeinket, logóinkat stb. Sőt, akár teljesen új mockupot is kreálhatunk vele. Itt elsősorban telefonok és számítógépek képeit találjuk erre a célra.

Ha valakinek más témakörre (névjegy, dosszié, bögre stb. lenne szüksége, annak érdemes körbenézni a Smartmockups oldalon is. Ennek ugyanis van ingyenes gyűjteménye is, s ezek között tényleg több témakörből válogathatunk. A gyűjtemény java része persze fizetős, de az ingyenes példányok is jó minőségűek, s nagyon egyszerűen testreszabhatók, akár regisztráció nélkül is. Az elkészült mockupokat aztán felhasználhatjuk weboldalunkon a licencnek megfelelő módon.

További linkek és más ingyenes tartalmak

A fentiek alapján látszik, hogy nem megoldhatatlan feladat a jogtiszta fotók beszerzése ingyen sem. Ha azonban valaki nem csak fotókat, hanem szabadon felhasználható háttérzenét, hangeffekteket, ikonokat, betűkészleteket, videókat stb. is keresne, látogassa meg a Techwok KKV Linkek gyűjteményét, ahol összegyűjtöttünk seregnyi ilyen gyűjteményt.

Ne maradjon le erről sem!