Envato Elements: jogdíjmentes zene, fotó, grafika, sablon, WP plug-in, egy helyen

Manapság egy saját weboldalt indítani nem feltétlenül jelent hatalmas kihívást, hiszen temérdek ingyenes CMS (például WordPress) áll rendelkezésre, könnyen testreszabható sablonokkal, bővíthető funkciókkal (webshop, adatbázis stb.). Ugyanígy a videoszerkesztés is elérhető közelségbe került már mindenkinek, hiszen akár egy okostelefonnal is lehet élvezetes minőségű 4k felvételeket készíteni. A gond általában ott van, hogy bármibe is fogjunk, általában kell valami kiegészítés hozzá: a videóinknál a jelenetekhez illő háttérzene, a weboldalaknál illusztrációként szolgáló fotó, rajz, ha kiadványokat vagy prezentációkat készítünk akkor alap sablonok, betűtípusok, ha pedig programokat vagy játékokat fejlesztünk, akkor ikonok, 3D objektumok, grafikák, hangeffektek. S bár lehet az ember sokoldalú, mindenhez azért nem szokott érteni egyszerre, legalábbis abszolút profi módon nem. Márpedig egy produktum összképét a részletek határozzák meg, nem beszélve arról, hogy az is előny, ha nem évekig kell dolgoznunk ugyanazon a projekten, hogy megfelelő minőségben készüljön el. Mi erre a megoldás? Nos, akad ingyenes forrás az interneten temérdek, mi is mutattunk már ilyeneket: forrásokat ingyen felhasználható vektoros ábrákhoz ebben, fotókhoz ebben, Youtube videóban használható zenékhez pedig ebben a cikkben gyűjtöttünk csokorba anno. Ma viszont egy olyan oldalt mutatunk, amelyen tömegével áll bárki rendelkezésére jó minőségű jogdíjmentes zene, fotó, grafika, prezentációs sablon, WP plug-in és WP téma, webes sablon, hangeffekt, 3D objektum, betűkészlet, mockup, videoeffekt, fotószűrő, videorészlet stb. Temérdek szabadon felhasználható tartalom, egy helyen. Ez az Envato Elements, amely kitűnő eszköz lehet, ha jogdíjmentes alapanyagra van szükségünk.

Envato Elements: jogdíjmentes zene, fotó, grafika, sablon, WP plug-in, egy helyen

Az Envato neve minden bizonnyal ismerősen cseng a kreatív szakmákban tevékenykedők és a webfejlesztéssel foglalkozók számára, hiszen a Envato Market több olyan aloldalt összesít, amelyekről a bevezetőben felsorolt elemek könnyedén beszerezhetők, egyszeri megvásárlással:

  • Themeforest: Többféle CMS-hez (WordPress, Drupla, Joomla stb.) találunk itt kiegészítőket, témákat, HTML sablonokat. Mindent, amire a webfejlesztés során szükségünk lehet.
  • Codecanyon: Forráskódok (PHP, HTML5, JavaScript, MySQL stb.) és modulok tömkelege vár itt ránk, ha elakadtunk a fejlesztéssel, vagy nem szeretnénk nulláról összerakni mondjuk egy háttérrendszert. Szinte minden témakörben megtalálhatjuk az egyszerűen átalakítható alapokat.
  • Videohive: Ha szükségünk lenne néhány snittre a készülő videóhoz, semmi gond, itt gyakorlatilag bármilyen témában találni stock footage részleteket. Emellett rengeteg Premiere Pro, After Effects, Final Cut Pro, Apple Motion, DaVinci Resolve add-on, szkript, presets áll a rendelkezésünkre. Nincs látványosan animált intrónk a videóhoz? Nem gond, itt megtaláljuk ami kell hozzá.
  • Audiojungle: Innen zenéket és hangeffekteket szerezhetünk be, amelyeket jogdíjmentesen lehet felhasználni videókban, játékokban, prezentációkban, vagy amihez épp szükségünk van rájuk.
  • Graphicriver: Ezen az oldalon betűkészletek, logók, ikonok, prezentációk, vektoros ábrák várnak arra, hogy felhasználjuk azokat a weben, polókon, programokban, akár úgy, ahogy vannak, akár tetszőlegesen átalakítva, hogy illeszkedjenek az igényeinkhez.
  • Photodune: Jogdíjmentesen elhasználható fotók gyűjteménye, szinte bármilyen témakörben, profi kivitelben, nagy felbontásban.
  • 3docean: Ha 3D modellekre van szükségünk játékokhoz, grafikai kompozíciókhoz, vagy épp 3D nyomtatáshoz, itt érdemes keresgélni. Az objektumokon túl vannak még itt CG textúrák, shaderek, szkriptek, plug-inek, renderelési és animációs segédletek is.

Szóval mindez az Envato Market égisze alatt érhető le, s bár nem ingyenes tartalmakról beszélünk, a pénzünkért cserébe a fenti kategóriák mindegyikében professzionális minőségű terméket kapunk, amelyet aztán tovább hasznosíthatunk a saját projektjeinkben, vagy adott esetben egy ügyfelünknek készülő anyagban. Ha azonban sokszor kell ehhez a gyűjteményhez fordulnunk, az bizony nem feltétlenül lesz olcsó mulatság, s bár jó esetben az ember kitermeli a megvásárolt elemek árát a segítségükkel elkészített produktumok eladásával, még így is lehet, hogy ráfizetős dolog, ha mindent egyesével kell megvásárolni.

Erre a problémára nyújthat megoldást a cég másik szolgáltatása: az Envato Elements előfizetés. Ez egy méretes gyűjtemény, amely tulajdonképpen a fent felsorolt oldalak tartalmára épül, azokból válogat, de nem minden esetben teszi elérhetővé az összes rajtuk található tartalmat. Ha valakinek például jogtiszta fotókra lenne szüksége napi szinten a blogjához, kiadványaihoz, annak az Envato Elements jó választás, tekintve, hogy a több mint 3 millió kiváló minőségű stock fotóhoz még hozzátársul a Twenty20 oldal brutális méretű, 50 milliós stock gyűjteménye is. Fotók nélkül tuti nem maradunk, mert ha előfizetünk az Envato Elements-re, mindkét gyűjtemény a rendelkezésünkre áll.

Hasonlóan jó a felhozatal vektoros ábrák, textúrák, hátterek, mintázatok, fontok, ikonok, PSD mockupok és kompozíciók, jogdíjmentes zenék, hangeffektek, videosablonok (PR Pro, AE, FCPX, Motion stb.), stock videók, prezentációs sablonok, 3D objektumok (illetve azok elforgatható, majd PNG vagy PSD formátumban lementhető nézetei), webes sablonok tekintetében is. Kimeríthetetlen a választék, s a keresés rendkívül egyszerű a gyűjteményben kulcsszavak vagy kategóriák szerint, illetve a remek szűrőnek köszönhetően – kategóriától függően – akár színvilág, stílus stb. szerint is.

Gyenge pontja is van a gyűjteménynek, ez pedig a WordPress kiegészítőkkel foglalkozó rész, ahol sajnos gyengébb a választék a Themeforest eredeti kínálatához képest. Nem is annyira a mennyiséggel van baj, inkább csak pont a jobb darabok maradtak ki az előfizetős elérésből, azokat továbbra is csak külön lehet megvenni.

Ennek ellenére azt kell mondjuk, hogy az Envato Elements gyűjteménye ár/érték arányban kimagasló, szóval ha több különféle elemre is szükségünk van napi rendszerességgel – például naponta kellenek fotók, havonta pár alkalommal a videóinkhoz egy-egy effekt, intro, zenei aláfestés, hangeffekt, a reklámok és kiadványok készítéséhez pedig olykor egy-egy átalakítható grafikai elem vagy betűtípus -, akkor ennél jobb összeállítást aligha találunk. Ráadásul nem kell szanaszét kutatnunk mindenfelé az internet mélyén, hanem megtalálunk mindent egy helyen.

Extraként pedig még egy dolog jár az előfizetéshez: letölthetjük az EnvatoTuts+ több mint ezer e-bookját és használhatjuk az oldal online oktatóanyagait is. Utóbbiak jól szerkesztett videós kurzusok, javarészt fejlesztéssel, grafikával, kreatív területekkel kapcsolatban.

Mindez nagyszerűen hangzik, a kérdés már csak az, hogy ha előfizetünk, akkor az elérhető tartalmakat milyen módon hasznosíthatjuk. Nos, ezen a téren is jól sikerült az Envato Elements, ugyanis a licencelés egyszerű és átlátható. Nem árulnak zsákbamacskát egyik kategóriában sem, s csak néhány apró, de lényeges részletre kell odafigyelni, hogy ne keveredjünk később jogi vitába az eredeti alkotókkal.

Maga a felület egyébként nagyon kényelmes és gyors, egyedül a fotók keresésénél észleltük több böngésző esetében is, hogy kicsit jobban leterheli a rendszer erőforrásait, mint az alapvetően ildomos lenne. De választék, a keresés egyszerűsége és pontossága, a letöltések és licencek menedzselése, az élmezőnybe emeli az Envato Elements szolgáltatást.

Licencelés egyszerűen

Kezdjük egy egyszerű tény leszögezésével: az Envato Elements-en beszerzett anyagok, legyen szó fotóról, zenéről, sablonról, WP plug-inről, nem lesznek a mieink szőröstül-bőröstül, csak mert letöltöttük azokat az előfizetési időn belül. A gyűjtemény darabjait bárki ugyanúgy megvásárolhatja és felhasználhatja, szóval ha anélkül vágyunk egyedi elemekre, hogy mi magunk átalakítanánk a letöltött darabokat, akkor csalódni fogunk. De ez így működik minden stock gyűjtemény esetén. A felhasználásra szerzünk jogot, a továbbértékesítésre nem.

Innentől viszont minden más egyértelmű az Envato Elementsnél: bármit töltünk le a gyűjteményből, minden esetben meg kell adnunk, hogy azt milyen projekthez kívánjuk felhasználni. Ha egy fotót, zenét stb. több projektben – például több videóban, több online vagy print cikkben – kívánunk használni, akkor ezek külön projektnek minősülnek, s bár letölteni nem kell újra az anyagokat ha már ott vannak a gépünkön, de az Envato fiókunkban újra kell regisztrálni a kérdéses elemeket a másik projekthez is. Ez pár kattintás csupán az online felületen, ahol amúgy minden korábbi letöltésünket megtaláljuk, így bármikor regisztrálhatjuk azokat újabb felhasználásra, vagy letölthetjük őket ismét. Emellett mindegyikhez letölthetjük a projektenként egyedi licenc fájlt is (egyszerű txt állomány), amelyben minden fontos adat megtalálható a kérdéses elemmel és annak regisztrált felhasználásával kapcsolatban. Mindez sokkal könnyebb, mint amilyennek leírva tűnik. Ráadásul vannak azért egyszerűsítő tényezők, így például ha egy blogbejegyzésben felhasználunk egy letöltött fotót, azt nem kell újra regisztrálni csak azért, mert a blogbejegyzést megosztjuk a közösségi oldalakon és így esetleg ott is látszik a kérdéses kép mondjuk borítóképként a megosztásnál.

Lényeges tudnivaló, hogy a már letöltött és felhasználásra regisztrált anyagot csak addig kezdhetjük el használni jogszerűen, amíg él az előfizetésünk. Utána már nem. Szóval felesleges előre letöltögetni mindent, amire egyszer talán szükségünk lesz. Ellenben ha az előfizetés időtartama alatt fel is használtuk az adott elemet (például egy fotót egy blogbejegyzésben), akkor az onnantól kezdve jogtisztán használható az adott projekthez (maradjunk példának a blogbejegyzésnél) akkor is, ha időközben lemondjuk az Envato Elements előfizetésünket. Másik projekthez persze ebben az esetben már nem tudjuk felhasználni.

Egy előfizetéssel csak egy felhasználó veheti igénybe a szolgáltatást (illetve van Teams előfizetés is, ahol fejenként spórolhatunk a díjon, ha több felhasználó is dolgozna vele a cégünknél), de a letöltött elemeket kliensek részére is továbbadhatjuk, igaz, csak a számukra készült termékünkbe beépítve, abban hasznosítva (mondjuk egy weboldal grafikájának részeként). Ebben az esetben arra a projektre kell regisztrálnunk a letöltött anyagot, s természetesen tilos mondjuk a letöltött fotókat tovább értékesíteni önmagukban, egy saját magunk által létrehozott gyűjteményben. Ez már csak a korábban leírtak miatt sem lehetséges: hiába licencelünk egy fotót, zenét stb., attól az még nem kerül a tulajdonunkba, csak felhasználhatjuk az adott projekthez.

Részletekbe menően nem tudjuk kitárgyalni a licencelés minden csínját-bínját, de az Envato Elements oldalon minden apró részletre kitérnek a Licence menüpontban. Érdemes tüzetesen átnézni, mielőtt előfizetünk, hogy tisztában legyünk a felhasználási lehetőségekkel és az esetleges tilalmakkal. Még annyi, hogy a letölthető zenék felhasználása megér egy külön misét, hiszen a zenei jogdíjaknál a P.R.O licencek alá eső, vagy épp a YouTube Content ID regisztrációval rendelkező szerzemények esetében azért oda kell figyelni, különösen, ha nyilvánosan is sugározni szeretnénk egy dalt. Ennek részleteit viszont aprólékosan kitárgyalják az oldal – imént linkelt – útmutatói. A lényeg, hogy az esetek túlnyomó többségében a gyűjteményből letöltött dalokat további jogdíjak fizetése nélkül tudjuk használni videókhoz, programokhoz stb. De ettől még például a Youtube követelések esetében előfordulhat, hogy szükségünk lesz a letölthető licenc fájl bemutatására is, hogy a rendszer automatikus Content ID ellenőrzése ne jelezzen jogsérelmet és később ne fussunk bele egyéb figyelmeztetésekbe.

Envato Elements előfizetés: megéri?

Ezt a kérdést tettük fel legutóbb is, amikor a játékok és programok előfizetéses használatával kapcsolatban készítettünk összefoglalót. A válasz itt is hasonló: ha napi – vagy legalább heti – szinten ki tudjuk használni az Envato Elements gyűjteményét, akkor abszolút. Ha csak a töredékét hasznosítjuk, vagy csak néhány fotóra és zenére van szükségünk havonta, akkor már meggondolandó, hogy nem érdemesebb-e megvenni azokat egyszer. Persze ez is az adott termék licencelésétől függ, hiszen közel sem biztos, hogy korlátlan számú alkalommal felhasználható minden, ami vásárolunk. Az Envato Elements előfizetés nem olcsó, e cikk készültekor éppen 14.50 euró havonta (+áfa). De a pénzünkért cserébe hatalmas gyűjteményből válogathatunk. Tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt annak, mit alkotunk belőle (ahogy az a MadeWithEnvato Instagram gyűjteményben is látszik).

Mindent egybevetve nekünk nagyon szimpatikus az Envato Elements, ha valamibe nagyon bele akarunk kötni, az leginkább a WordPress kiegészítők és sablonok visszafogott választéka (és az igazán minőségi kiegészítők hiánya). Minden egyéb kategóriában hibátlannak tűnik a válogatás, fotók és zenék terén pedig egyenesen lenyűgöző. Szóval csak ajánlani tudjuk!

Ne maradjon le erről sem!