Szabadon felhasználható tartalmak

fotók, videók, vektoros ábrák, zenék, hangeffektek, Fontkészletek, ikonok, textúrák

Ez a Techwok.hu kkv-knak szóló, ingyenes gyűjtőoldala, amelyen szabadon felhasználható tartalmak (több ezer ingyen letölthető és saját kiadványok, projektek készítéséhez szabadon felhasználható fotó, videó, vektoros ábra, betűkészlet, zene, hangeffekt, textúra és ikon) gyűjtőoldalainak közvetlen linkjei találhatók, kategóriákra osztott elrendezéssel.

FOTÓK

Visual Hunt

Rengeteg ingyen felhasználható (CC0 licenc alatt megjelent) fotó.

Pixabay

Valószínűleg a legnépszerűbb képmegosztó, amelyen szabadon felhasználható fotókat találunk. Szabadon felhasználható tartalmak esetén ez az oldal az etalon. Reméljük mind többen követik majd a példáját, más témakörökben is.

Pexels

Szintén egy jól használható és szabadon felhasználható fotókat tartalmazó oldal.

Fortepan

Szóba se állnánk többé magunkkal, ha kihagynánk ezt a csodálatos magyar gyűjteményt. Nosztalgiázni sem utolsó! A képek felhasználásakor fel kell tüntetni a Fortapant, mint forrást és jelezni kell a kép adományozóját is.

Librestock

Kis csalás: ez ugyanis nem egy önálló fotógyűjtemény, hanem egy zseniális, összesített kereső, amely közel 50 képgyűjteményben keres egyszerre. Természetesen csupa olyanban, amelyekben ingyen felhasználható fotókat találunk.

Unsplash

Egy kifejezetten művészi fotókat csokorba gyűjtő oldal. Nagyon szép képek, szabad felhasználásra. Mellesleg hátérképnek sem utolsók!

Pikwizard

Szintén kiváló képgyűjtemény, amely naponta bővül újabb fotókkal, köztük olyanokkal is, amelyeket csak innen lehet letölteni. A licenceket viszont érdemes mindig figyelni, mert több változat is van (ingyenes, CC0 stb.).

Kaboompics

Kifejezetten professzionális fotókat kínáló oldal, ahonnan ingyen tölthetjük le a fotókat, ráadásul olyan extra infók is azonnal rendelkezésünkre állnak, mint például az adott kép színpalettája.

Burst

Szintén remek oldal, kifejezetten jó minőségű fotókkal. A licencelésből több variáció van (CC0 stb.), de javarészt szabadon használhatók a fotók üzleti és magán célokra is. Mindenesetre érdemes mindegyiknél megnézni, melyik licenc változat alá esik.

IKONOK

Flaticon

Hasonlóan a Freepikhez, itt is két lehetőségünk van: vagy teljesen ingyen használjuk a gyűjtemény ikonjait, de akkor fel kell tüntetnünk a forrást, vagy előfizetünk havi 10 dollárért és onnantól a letöltött ikonokat úgy használjuk, ahogy szeretnénk, ráadásul több ezer prémium ikon üti még a markunkat.

Iconmonstr

Több ezer ikonból álló, folyamatosan bővülő gyűjtemény, amelynek minden darabját ingyen használhatjuk.

Fontawesome

Egy különleges ikongyűjtemény, amelyet elsősorban weboldalunkon tudunk felhasználni, webes fontként, kódból. De mivel ttf és otf fontkészletként is letölthető, így tulajdonképpen bármilyen kiadványszerkesztőben vagy szövegszerkesztőben kihasználhatjuk, mint méretes ikon gyűjteményt.

Endless Icons

Az oldal egyenként és csoportosítva is kínál jó minőségű ikonokat, melyeket PNG és SVG formátumban tölthetünk le. Ízléses, jól sikerült gyűjtemény.

MOCKUPOK

Pixeden

Ha létezik tökéletes mockup válogatás, akkor ez az! Szinte minden témakörben találunk itt jó minőségű, szabadon alakítható PSD összeállításokat. Címlapok, címkék, okostelefon kijelzők várják, hogy átszabjuk a tartalmukat.

Graphic Burger

Szintén remek gyűjtemény, ha jó minőségű és változatos mockupokat keresünk.

Smartmockups

Ha szoftvereket, mobil appokat akarunk látványos köntösben prezentálni, ennél az oldalnál aligha találunk jobbat. Még Photoshop sem kell: csak töltsük fel a képernyőképet a kiválasztott eszköz fotójánál és az oldal automatikusan elkészíti a végleges fotót, amelyen már az adott eszközön “fut” a programunk.

Pixel Buddha

A Pixel Buddha ugyan eladásra is kínál képeket, de az ingyenes részlegen (Freebies) is van minóbős mazsolázni.

PSD.Graphics

Photoshopban átdolgozható mockupok találhatók ezen az oldalon. Tökéletes kivitelezés és nagyon egyszerű használat (viszont a Photoshop erősen javasolt hozzá). Szinte minden témakörhöz találunk itt képeket.

ZENÉK ÉS HANGEFFEKTEK

Youtube Music Library

Ingyenes zenére van szükségünk a megosztásra váró videónkhoz? Nem kell messzire mennünk, a Youtube-on ugyanis bőven találunk dalokat e célra! FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

Youtube Audio Library

A Youtube-nál valószínűleg úgy voltak vele, hogy ha már zenei aláfestéseket szedtek csokorba ingyen, legyen egy gyűjteményük díjmentesen felhasználható hangeffektekből is. Íme! FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

Bensound

Ezen az oldalon rengeteg Creative Commons licenc alá eső dalt találunk, többféle zenei stílusban. Itt is érdemes áttanulmányozni a licence feltételeket. Videókhoz, szoftverekhez, animációkhoz például szabadon használhatók az innen letölthető zeneszámok, de módosítani nem szabad azokat és fel kell tüntetni a dal forrását. FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

Mobygratis

Kifejezetten videókhoz, filmekhez felhasználható zenei aláfestések gyűjteménye. Használata regisztrációhoz kötött, s a letöltésnél azt is meg kell adnunk, pontosan milyen alkotáshoz szeretnénk felhasználni a kiválasztott dalt. Csak non-profit anyagokhoz használhatjuk ezeket a dalokat! FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

Facebook Hanggyűjtemény

Ezeket a zenéket ugyan csak Facebook és Instagram posztjainkban használhatjuk, ha viszont épp erre van szükségünk, akkor nagyon jól jöhetnek. FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

Free Stock Music

A neve lapján nagy meglepetés már nem érhet senkit, a Free Stock Music oldalról ingyen tölthetünk le szabadon felhasználható dalokat, egy halom népszerű zenei stílusban. FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

VIDEO.NET

Ez az oldal a letölthető videóknál is szerepel, de a helyzet az, hogy a videók mellet temérdek ingyen felhasználható zenét és szabadon felhasználható hangeffektet is találunk náluk. Szóval ezekért is érdemes itt kutakodni. FONTOS: Hangfájlok és zenék felhasználása előtt mindig olvassa el az adott hanganyagra vonatkozó egyedi licenc feltételeket!

A szabadon felhasználható tartalmakat gyűjtő oldalakból álló válogatásunkat nagy odafigyeléssel állítottuk össze és folyamatosan frissítjük, karbantartjuk. Ennek ellenére elképzelhető, hogy az idők során változnak az itt összegyűjtött oldalak licenc feltételei. Éppen ezért kérjük, hogy bármilyen típusú és témájú fájlt töltenek is le saját vagy üzleti felhasználásra, mindig nézzék meg a felhasználására vonatkozó aktuális licenc feltételeket az adott oldalon. A Techwok.hu és a kiadó nem vállal semmiféle felelősséget a nem megfelelő felhasználásból eredő bármilyen kárért. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy bizonyos esetekben – például pólóra nyomásnál – olykor nem engedélyezett például a vektoros képeknél az üzleti célra történő felhasználás még akkor sem, ha amúgy más célra ingyen felhasználhatnánk a kérdéses képet! Így bár a szabadon felhasználható tartalmak az esetek többségében valóban korlátozások nélkül alkalmazhatók akár üzleti felhasználásra is, nem árt odafigyelni. Ha viszont szánunk erre egy kis időt és figyelmet, rengeteg pénzt spórolhatunk vele cégünknek, miközben professzionális végeredményt kapunk.

VEKTOROS GRAFIKÁK

Freepik

Valójában ennél praktikusabb gyűjtemény nincs. Használhatjuk az innen letöltött vektoros grafikákat teljesen ingyen is, ha feltüntetjük, hogy erről az oldalról vannak (a licenc részletei megtalálhatók az oldalon), de mindössze havi 10 dollárért úgy is letölthetünk, hogy sehol nem kell megemlékeznünk arról, hogy eredetileg itt találtuk a kérdéses képeket. Mindkét esetben nélkülözhetetlen gyűjtemény.

Vecteezy

Jól összeválogatott gyűjtemény, rengeteg vektoros grafikával, minden témakörben.

Vectorportal

Kiváló összeállítás, jó minőségű vektoros rajzokból. Feltétlenül érdemes böngészni a kínálatát.

Freevector

Egy, a Freepik szellemiségéhez hasonló oldal, ahol szintén temérdek vektoros ábra található, különféle licenceléssel. A legtöbbet a Freevector linkjének feltüntetésével használhatjuk ingyen (személyes és üzleti célra egyaránt), de akadnak teljesen szabadon felhasználható ábrák is a gyűjteményben.

VIDEÓK

Pexels

Ha rövid, jó minőségű videó jelenetekre van szükségünk, ezt az oldalt ki ne hagyjuk. Nagy választék, teljesen ingyen.

Pixabay

Bizony, a Pixabay nem csak szabadon felhasználható fotókkal halmoz el minket, hanem videókkal is. Kényelmesen kereshetünk, s hát van is miben, mivel elég méretes a választék.

Vimeo

A Vimeo egy remek videomegosztó portál. De több is annál: ingyen felhasználható anyagokat is találunk itt. Érdemes kutakodni.

Coverr

A Coverr kicsit eltér a többiektől. Itt elsősorban olyan videókat kínálnak, amelyeket weboldalunk csinosítására érdemes bevetni. Manapság divatos, szóval van miért csemegézni a hetente bővülő kínálatból.

Videezy

Akár 4k-s videókat is lelhetünk ebben a gyűjteményben.

Videvo

Hatalmas gyűjtemény, amelyet nem szabad kihagyni. Viszont oda kell figyelni a böngészésekor, mert rengeteg Shutterstock anyag is belekeveredik a gyűjteménybe. Elválasztva ugyan, de azért könnyen bele lehet kavarodni. Ha ezt elviseljük, cserébe rengeteg remek kis videóval gazdagodhatunk.

FONTOK, BETŰKÉSZLETEK

Google Fonts

Ha videóknál és zenéknél a Youtube-bal kezdtünk, akkor itt a Google lesz a befutó, hála a több száz ingyenes betűkészletnek, amelyeket ezen az oldalon felhalmoztak. Nem csak webes felhasználásra! FONTOS: a betűkészletek üzleti projektekben történő felhasználása előtt mindig olvassuk el az adott betűkészlet licencét, mert nem minden esetben engedélyezett azok üzleti felhasználása!

Fontsquirrel

Azon kevés oldalak egyike, amelyeken üzleti célú felhasználásra is tömegesen találunk ingyenes fontokat. Érdemes csemegézni. FONTOS: a betűkészletek üzleti projektekben történő felhasználása előtt mindig olvassuk el az adott betűkészlet licencét, mert nem minden esetben engedélyezett azok üzleti felhasználása!

Adobe Behance

Rengeteg kiváló minőségű, igényesen elkészített betűkészlet vár itt ránk, személyes vagy üzleti felhasználásra. Ez sajnos mindig az adott betűkészlettől függ. De megéri a fáradtságot, ha időt szánunk a megfelelő betűtípus felkutatására. A kivitelezésre itt nem lesz panasz! Az Adobe Behance egyébként szintén a szabadon felhasználható tartalmak után vadászók Kánaánja. Lévén rengeteg szakember osztja itt meg ingyen is a műveit, mások boldogulására. FONTOS: a betűkészletek üzleti projektekben történő felhasználása előtt mindig olvassuk el az adott betűkészlet licencét, mert nem minden esetben engedélyezett azok üzleti felhasználása!

FontSpace

A többi oldalon sajnos nem egyszerű kiszűrni az unicode karaktereket, így a végére egy olyat hagytunk, amely ezt megteszi nekünk. A FontSpace fenti linkjére kattintva kifejezetten azok a betűtípusok jönnek be, amelyek támogatják a magyar ékezetes karaktereket is. FONTOS: a betűkészletek üzleti projektekben történő felhasználása előtt mindig olvassuk el az adott betűkészlet licencét, mert nem minden esetben engedélyezett azok üzleti felhasználása!

TEXTÚRÁK

Subtle Patterns

Az egyik legjobb textúra gyűjtemény, legalábbis ha kifinomult, ízléses dolgokra vágyunk.

Pixeden

Igen, Pixeden. De mit tegyünk, ha azon az oldalon még mintákból és hátterekből is kifejezetten jó válogatás található? S bár nem minden van ingyen, de elkülönítve átnézhetők az ingyenes, szabadon felhasználható tartalmak is.