Ingyen használható zenék Youtube videókhoz: a legjobb források

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak valamelyik videomegosztón saját vlog anyagokkal, vagy egyéb videós összeállításokkal. Sokat dobott ezen, hogy immár egy okostelefonnal is élvezhető minőségben lehet videókat rögzíteni, ám akad egy fontos szabály, amiről még mindig sokan hajlamosak elfelejtkezni: hasonlóan fotókhoz, a különféle zeneszámok is szerzői jogvédelem alatt állhatnak, így mielőtt bátran beemeljük a kedvenc slágerünket a videónk aláfestéseként egy Youtube videóba, érdemes tájékozódni, hogy az adott dallal kapcsolatban milyen lehetőségeink vannak. Lévén a Youtube is komolyan veszi ezt a témát, ma már a feltöltéskor a rendszer automatikusan ellenőrzi, hogy a videóhoz használt dalok sértenek-e szerzői jogokat. A rendszer persze nem tévedhetetlen, olykor olyan zeneszámokra is képes panaszkodni, amelyek teljesen szabadon felhasználhatók, de ilyen esetekben tudunk jelezni a Youtube felé, s ha bizonyítást nyer, hogy rendelkezünk a jogokkal (például tudjuk mellékelni az erről szóló szerződés, engedély másolatát) vagy az adott dal valóban szabadon használható, akkor maradhat a hangsáv. Ellenkező esetben vagy csak a bevételszerzés (videóban megjelenő hirdetések) lesz korlátozva, vagy akár el is némulhat a videónk, rosszabb esetben pedig letilthatják azt, erről ugyebár a szerzői jogi tulajdonosa dönthet. Pereskedni itt kisebb az esély, mint a fotók engedély nélküli felhasználásakor, de azért nem biztos, hogy érdemes bevállalni a kockázatot. Azt amúgy viszonylag könnyen megtudhatjuk, hogy egy már feltöltött videónk érintett-e ilyen problémával, ha megnézzük a Youtube Studio Szerzői jogi követelések oldalán (ez a Tartalom részben érhető el, ha szűrőként a Szerzői jogi követelések lehetőséget választjuk). Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy ha nem komponálunk magunknak zenét, vagy vásárolunk meg kész dalokat erre a célra (nem az Apple Musicban vagy a Spotify-ban, hanem erre szakosodott oldalakon), akkor honnan szerezhetők ingyen használható zenék Youtube videókhoz? Nos, máris mutatjuk, melyek a legjobb források.

Ingyen használható zenék Youtube videókhoz, a Youtube-tól

Mivel a probléma sokakat érint, a Youtube már évekkel ezelőtt úgy gondolta, hogy ad egy kis segítséget azoknak, akik a videójuk feltöltésekor elakadtak a zenei aláfestés kiválasztásával. A videomegosztó rendelkezik egy saját Hangkönyvtárral, ahonnan bárki szabadon letölthet és használhat zeneszámokat.

Adott esetben le sem kell tölteni a zeneszámot (bár a video vágásának zenéhez igazításához azért nem árt), mert közvetlenül a Youtube Studio felületen is lecserélhetjük a kiválasztott dalra az aláfestés hangsávját. Emellett némelyik dalnál forrásmegjelölés szükséges, de ezt mindegyiknél láthatjuk amikor tallózuk a gyűjteményt.

Ingyen használható zenék Youtube videókhoz, külső forrásból

Bár a külső forrásból származó dalok esetében olykor bizonyítani kell a Youtube felé, hogy valóban szabadon felhasználható zeneszámokról van szó, azért akadnak olyan megoldások, amelyekkel kevésbé macerás a rendszer.

Az egyik ilyen az Unminus oldal, amelyen kifejezetten igényes dalokat szerezhetünk be ingyen. A licenceléssel kapcsolatban minden kérdésünkre választ kaphatunk ezen az aloldalon.

Bár alapvetően ingyen tölthetünk le minden dalt mp3 formátumban, ha szeretnénk támogatni az alkotókat és nem mellesleg tömörítés nélküli formátumban beszerezni az adott zeneszámot, a letöltéskor lehetőség van a High-Quality (WAVE) formátum kiválasztására is. A letöltött dalokhoz egyedi licence kulcsot kapunk, illetve arra is van lehetőség, hogy regisztráljunk az oldalon, s így a későbbiekben is bármikor újra letölthessük a már beszerzett dalokat.

Valamivel összetettebb megoldást nyújt a Thematic, itt ugyanis a Google fiókunkkal tudunk regisztrálni, s ezzel együtt összekötni a Thematic-ot a Youtube csatornánkkal. Ennek egyik előnye, hogy a rendszer igyekszik olyan dalokat ajánlani, amilyenekre a regisztráció során megadott válaszaink, illetve a feltöltött videóink alapján a leginkább szükségünk lehet, ami jelentősen gyorsíthatja a dalválasztás folyamatát.

A regisztráció után szabadon válogathatunk a Thematic ingyenes kínálatából (van előfizetéses rész is, de az ingyenes is korrekt), s egyetlen kattintással letölthetjük azt az dalt, amelyre éppen szükségünk van. A felhasznált dalok listáját külön felületen láthatjuk, ugyanitt a Youtube-on (vagy Instagramon) megjelenítendő hivatkozások szövegét és linkjét is egy mozdulattal másolhatjuk, dalonként.

Bár a felület itt-ott furán működik, a szűrők és keresési kifejezések segítségével meglepően könnyen rátalálhatunk a megfelelő dalra. A listában keverednek az ingyenes és fizetős darabok, de mivel az utóbbiakat egy kis gyémánt ikon jelzi, nem nehéz megkülönböztetni őket az ingyen letölthetőktől. Ha valamit letöltünk, az bekerül Thematic fiókunk Licenses felületére, így bármikor vissza tudjuk vezetni, hogy az adott dalt mikor szereztük be az oldalon.

Fotók és ábrák beszerzése

Hasonlóan a zenékhez, a fotók és vektoros ábrák esetében is van azért lehetőség ingyen beszerezni illusztrációkat a blogokhoz, kiadványokhoz. Ha valakinek fotókra lenne szüksége, ezeken az oldalakon keresgélhet, míg ha valaki vektoros ábrákat használna, ezeken a weblapokon érdemes szétnéznie.

Ne maradjon le erről sem!