Legjobb weboldalak: ingyen letölthető vektoros ábrák

Az elmúlt években seregnyi olyan oldalt mutattunk már, amelyekről ingyen tölthetők le szabadon felhasználható, jó minőségű fotók. A legismertebbek ezek közül az Unsplash és a Pixabay, de vannak azért ezeken túl is lehetőségeink. Egy korábbi cikkünkben összeszedtük a legjobbakat, itt megtalálható. Ma viszont azoknak szeretnénk segíteni, akik szabadon felhasználható – vektoros – ábrákat keresnek a saját projektjeikhez. Erre a célra az egyik legjobb megoldás amúgy a Freepik, amelyen rengeteg jó minőségű vektoros grafika található, azonban itt fel kell tüntetni a forrást, ha ingyen szeretnénk felhasználni ezeket, vagy elő kell fizetni – az amúgy igen kedvező árú – szolgáltatásra. Ráadásul akadnak prémium kategóriás ábrák, amelyeket szintén csak fizetés után tölthetünk le. A dolog előnye, hogy itt a letöltött ábrákhoz letölthetjük a szükséges licence fájlokat is, így később egyértelműen igazolható, hogy vásárolt képeket használtunk. Ettől még persze a felhasználás tekintetében igazodnunk kell a Freepik licence feltételeihez (a forrást nem kell feltüntetnünk, ha előfizetéssel töltünk le). Szóval a Freepik fantasztikusan nagy gyűjtemény és olcsó is, de akadnak az interneten még máshol is ingyen letölthető vektoros ábrák.

Egy valamit viszont minden esetben érdemes figyelembe venni: bárhonnan töltünk is le képeket, mindig olvassuk el az adott oldal vonatkozó felhasználási szabályait. Ezek ráadásul változhatnak is, vagyis lehet (bár elég valószínűtlen), hogy az alább következő oldalak is egy idő után változtatnak és onnantól már nem teljesen ingyenes a felhasználás. Mindig érdemes megnézni az aktuális licence feltételeket. Emellett jó tudni, hogy a pólónyomtatás, csomagolóanyagokon, bögréken stb. való felhasználás sokszor még a fizetős tartalmak esetében is korlátozott (ezt a Freepiken is külön szabályozzák, ahogy például azt is, hogy egy ábrát felhasználhatunk-e a készülő kifestőnkben, s ha igen, eladható-e így a termék).

Ingyen letölthető vektoros ábrák tömkelege

Olykor tehát nem egyszerű dolog még pénzért sem ábrákat vásárolni, hát még akkor, ha ingyen szeretnénk használni azokat. Az alábbi három oldalon viszont kifejezetten az volt a készítők célja, hogy jogdíjmentesen használható ábrákat gyűjtsenek csokorba.

Az egyik legnépszerűbb ilyen oldal kétség kívül az OpenClipart. Jó, meglehetősen retró stílusú a gyűjtemény egy része, de prezentációkhoz, weboldalakhoz még így is nagyszerű díszítőelemként szolgálhatnak. Az oldal aktuális licence feltételei itt találhatók. A cikk készültekor minden kép a CC0 1.0 licence alá tartozott, vagyis szabadon másolható, módosítható képekről van szó.

Szintén remek forrás lehet a bevezetőben már említett Pixabay oldal vektoros gyűjteménye. A Pixabayről inkább a szabadon felhasználható fotók jutnak az ember eszébe, de akadnak ábrák, rajzok is szép számmal. Ezeket letölthetjük áttetsző hátterű PNG formátumban, vagy ha a vektoros eredetire van szükségünk, akkor választhatjuk az SVG formátumot is. A Pixabay licence itt található.

Végül ott van még a Public Domain Vectors oldal is, ahonnan SVG, AI és EPS formátumban tölthetünk le fájlokat, amelyek a CC0 1.0 licence szerint használhatók fel (szabadon másolható, módosítható).

Mindhárom oldalon kategóriákra bontva tallózhatjuk a gyűjteményt, illetve van keresési lehetőség is, így gyorsan rátalálhatunk a kívánt képanyagra. Arra viszont vigyázzunk, hogy mindhárom oldalon akadnak bannerek, amelyek szintén úgynevezett stock fotókat hirdetnek, például az egyik legnagyobb gyűjtemény, a Shutterstock kínálatából válogatva. Ha ezekre kattintunk, akkor értelemszerűen a hirdetett oldalra kerülünk át, ami önmagában még nem gond, azonban ezeken az oldalakon már nem ingyenes a letöltés.

Ne maradjon le erről sem!