Programok és játékok előfizetéssel: megéri?

Manapság hatalmas választék áll a rendelkezésünkre mind játékokból, mind szórakozásra, vagy éppen munkára termett szoftverekből. Azonban nincs mindegyik ingyen, sőt, akadnak igen drága alkalmazások is, amelyeknek ráadásul az újonnan megjelenő verziói is borsos áron kerülnek értékesítésre. Tekintsünk most el attól, hogy valaki esetleg illegális forrásból szerzi be a játékait és programjait, hiszen ez az adott pillanatban megvalósuló spórolás kivételével több szempontból sem előnyös hozzáállás: törvényekbe ütközik, emellett pedig a feltört szoftverek melegágyai a gépekre települő kémprogramoknak, zsarolóvírusoknak és más digitális kártevőknek. Igen nagy kockázatot vállal az, aki ilyen szoftvereket telepít, pláne ha céges gépekről van szó, amelyeken aztán érzékeny adatokat is tárolnak a feltört szoftverek társaságában. Mostanra viszont a hagyományos megvásároláson túl szépen elterjedtek az előfizetéses megoldások is, amelyek egy részénél viszonylag kedvező havidíj ellenében használhatunk nem csak egy, hanem akár több száz játékot és alkalmazást, amíg él az előfizetésünk. Programok és játékok előfizetéssel. A kérdés csak: megéri ez mindenkinek?

Programok és játékok előfizetéssel: megéri?

Az ilyen előfizetéses megoldásoknak kapásból van egy közös előnye: nem kell extra díjat fizetni az j verziókért, azokat automatikusan megkapjuk az előfizetésünkért cserébe. Vagyis szoftverek esetében mindig a legfrissebb verziókkal dolgozhatunk, ami általában új vagy javított funkciókat is jelent egyben. Ha tehát szeretünk mindig a legújabb programokkal dolgozni, akkor már eleve megérheti ez a fajta megoldás.

Szintén előny lehet, hogy játékok esetében az alábbi szolgáltatások némelyikével akár olyan régebbi, gyengébb PC konfigurációkon is játszhatunk modern 3D-s játékokat, amelyek az adott játékot már valójában képtelenek lennének futtatni. Sőt, akár PC-s játékokkal játszhatunk macOS vagy épp Linux alatt is.

Most csokorba szedtük a legjobb ilyen szolgáltatásokat, amelyeknél érdemes lehet elgondolkodni az előfizetésen. Előre szólunk, hogy mindegyiknél van ingyenes próbahét/próbahónap, szóval nem kell a mi véleményünkre hagyatkozni, ki lehet próbálni bármelyiket élesben.

Setapp: a maces alkalmazások krémje, hihetetlenül jó áron

Némi elfogultság végett kezdjük személyes kedvencünkkel, amely nem más, mint a Setapp. A Macpaw által megálmodott, majd megvalósított szolgáltatás immár hosszú évek óta lehetőséget nyújt a maces felhasználóknak, hogy a platform krémjét használhassák, mindössze 9.99 USD-s havi előfizetésért cserébe. Pénzünkért cserébe több mint 200 minőségi macOS alkalmazást használhatunk, közöttük olyan nevekkel, mint az Ulysses, Commander One, Downie, CleanMyMac X, Canary Mail, Boom 3D, Movist Pro, CleanShot X stb. Nem soroljuk fel mindet, mert ráadásul folyamatosan bővül a kínálat. Viszont magáról a Setapp-ról írtunk részletesen, például itt.

Érdekesség, hogy egy előfizetéssel több gépen is használhatók a programok, ráadásul néhány alkalmazás esetében nem csak a macOS, hanem az iOS változatból is megkapjuk a teljes verziót (például az Ulysses-nél). Emellett a cég nemrég elkészült a Setapp for Teams változattal is, amely a cégek esetében teszi kényelmesebbé az előfizetett programok menedzselését a munkatársak gépein.

Szerintünk a Setapp egyértelműen megéri az előfizetési díjat, hiszen több kategóriában is a legjobb maces alkalmazásokat adják közre. Persze nem mindent fednek le (az Affinity csomag alkalmazásainak beemelése a kínálatba mondjuk nagy fegyvertény lenne), de még így is döbbenetes méretű a választék, és kétség kívül több olyan program van, amelyek napi szinte jöhetnek jól a munkához, szórakozáshoz.

Play Pass: androidos programok és játékok tömkelege, teljes verzióban

Hasonló elven működik a Google által elindított Play Pass szolgáltatás is, a különbség csak annyi, hogy itt nem csak munkára fogható alkalmazások és segédprogramok várják, hogy használatba vegyük őket, hanem játékok is.

Ha valaki androidos okostelefont használ és szabadulna a reklámokkal megtámogatott appoktól, de nem fizetne egyesével értük, jó választás lehet számára a Play Pass előfizetés. Így 1 890 forintos havidíjért telepíthet a telefonjára appokat, beleértve néhány remek felhasználói programot, s persze egy halom játékot. Az eleve több százas gyűjtemény amúgy minden hónapban bővül, de ettől függetlenül azért érdemes észben tartani, hogy telepíteni csak azokat az alkalmazásokat és játékokat tudjuk így, amelyeknél ott látható a kis Play Pass ikon, vagyis bekerültek ebben a csomagba. Vagyis havi 1 890 forintért nem lesz miénk a Play Store teljes kínálata, csak annak egy átválogatott része. Még így is megérheti, érdemes kipróbálni az egy hónapos tesztidőszakot. Mellesleg a Google nemrég csomagkapcsolt előfizetést is indított, vagyis a Google One előfizetést lehet összevonni a Play Pass előfizetéssel, kedvezményes áron.

Apple Arcade: minőségi játékok iOS-re, macOS-re vagy akár Apple TV-re

Nem sokban tér el az Apple Arcade szolgáltatás sem a Play Pass-tól, annyi csupán a különbség, hogy jelenleg ez kizárólag játékokra vonatkozik. Az Apple is előfizetői csomagban kínál remek játékokat, amelyek futnak iPhone-on, iPaden, Macen, vagy éppen Apple TV-n is. A legtöbb mindegyiken, de akad, amelyik korlátozva van valamelyik platformra. Az irányítás történhet az eszközök saját megoldásaival (billentyűzet, egér, érintőképernyő), vagy akár csatlakoztatott gamepad segítségével is, ha van ilyenünk.

Kipróbálni ezt is ingyen tudjuk egy hónapig, de utána 1 890 forintos havidíjat kérnek el a felhőtlen szórakozásért (vagy előfizethetünk az Apple One csomag részeként is rá, így a játékok mellé lesz iCloud tárhelyünk és akár Apple Music és Apple TV hozzáférésünk is, jóval kedvezőbb havidíjért, mintha egyesével fizetnénk elő rájuk). Nem állítjuk, hogy a legnagyobb nevek kerülnek be, de akadnak lenyűgöző játékok a gyűjteményben, sőt, nemrég bekerült néhány nagy klasszikus felújított verziója is.

Microsoft Xbox Game Pass: az Xbox és a PC házassága

Természetesen a Microsoft sem kíván kimaradni a jóból, hiszen eleve adott az Xbox platform és annak bérelhető játékai, s maga a Windows is kiváló játék-platform a megfelelő hardveren. Így aztán a Microsft is életre hívta az Xbox Game Pass szolgáltatást, amelyben ha nem is rengeteg, de szép számú (közel száz) és jó minőségű játék érhető el, nem csak Xboxra, hanem windowsos PC-kre is. Értelemszerűen megtaláljuk itt a Microsoft szinte összes saját kiadású játékát, de más kiadóktól is akadnak izgalmas darabok. Mindezt havi 3000 forintért tehetjük magunkévá, ha megelégszünk a PC-s játékokkal, s 4190 forint havonta, ha szükségünk van a konzolos verziókra is a PC-s kiadások mellett. Hamarosan érkezik amúgy az Xbox Cloud Gaming is (jelenleg béta állapotban érhető el), így az Xbox Game Pass Ultimate előfizetők akár cross-platform módon, a böngészőben is játszhatnak majd ezekkel a játékokkal.

Google Stadia: játék a felhőben, igazi cross-platform szórakozás

Érdekes kezdeményezés a Google részéről a Google Stadia, amely elég felemás fogadtatásra talált. A felhőtlen szórakozást itt speciel a felhőből kapjuk, vagyis nem kell telepíteni a játékokat a számítógépre, akár a böngészőben is játszhatunk velük. Ennek nagy előnye, hogy a dolog platform-független, vagyis jónevű, modern – és nagy gépigényű – PC-s játékokkal tudunk játszani akár egy régebbi windowsos PC-n, akár egy Macen. Sőt, adott esetben androidos okostelefonon is.

A Stadia furcsa szerzet, mert a Pro előfizetéssel is játszhatunk benne több remek játékkal, de arra is van lehetőség, hogy megvásároljunk játékokat, amelyek nincsenek benne az előfizetői csomagban. Mindkét esetben ugyanaz a metódus, vagyis a játékot felhőből tudjuk játszani, amihez nem árt egy jól működő és lehetőleg gyors internet kapcsolat. A gépünknek viszont nem feltétlenül kell bivalyerősnek lennie, akár egy visszafogott teljesítményű integrált videokártya esetében is élvezhetjük a jó minőségű 3D-s játékokat. A gyűjtemény itt is folyamatosan bővül, bár nem különösebben gyors ütemben. Ennek ellenére, mint sok Google szolgáltatásnál, a Stadia sorsa sem jósolható meg egyértelműen. Most viszont még működik, így ha régebbi gépen játszanánk erősebb hardvert igénylő játékcsodákkal, egy próbát megér, ha más nem, az ingyenes próbaidőszak erejéig.

NVIDIA GeForce Now: amikor a Steam és a felhő keveredik

Végül következzen egy másik felhő-megoldás: az NVIDIA GeForce Now nem most szerepel nálunk először, anno írtunk róla részletes tesztet is. Az NVIDIA megoldása nagyon hasonlít a Stadiára, annyi különbséggel, hogy ebben a felhőben Steames játékok találhatók meg. Nincs benne a teljes Steam kínálat, de így is több mint 1000 játék streamelhető, vagyis játszható telepítés nélkül a böngészőben, vagy épp okostelefonon.

Van azonban több eltérés is a két szolgáltatás között, a legfontosabb az, hogy a GeForce Now esetében nem tudunk játékokat vásárolni a felületen. Ezt a Steam, Epic Games vagy Ubisoft Connect fiókunkban kell megtennünk, majd összekötni azt a GeForce Now fiókunkkal, s ha van olyan játék, amely szerepel a GeForce Now kínálatában és megvásároltuk a Steamben is, akkor azzal gond nélkül játszhatunk a felhőből, egyszerűen elindítva a játékot a böngészőben (majd teljes képernyőre váltani). A GeForce Now ingyen is használható, de ebben az esetben a játékra szolgáló időnk korlátozva van. Ha viszont előfizetünk, akkor mindenféle korlátok nélkül tudunk vele játékokat streamelni és játszani azokkal a böngészőben, vagy az önállóan telepíthető GeForce Now alkalmazásokban (ezek is elérhetők több rendszerre). Csak azt kell észben tartanunk, hogy az előfizetés önmagában még nem sokra jó, ha nincsenek megvásárolt játékaink az összekötött Steam fiókban, akkor nem lesz mit elindítani.

Ne maradjon le erről sem!