Setapp 2020: több mint 200 minőségi program egy előfizetéssel

Minden évben átnézzük, milyen irányba fejlődik a MacPaw-féle Setapp, amely kicsit olyan, mintha a szoftverek Netflix felülete lenne: egyetlen – ráadásul nagyon kedvező – havidíj ellenében seregnyi, eredetileg külön fizetendő programot használhatunk. Arra gondoltunk, megnézzük a Setapp 2020-ban is tartja-e még a kezdeti színvonalat, s az ígéretekhez híven valóban folyamatosan bővíti-e a kínálatot.

Setapp 2020: több mint 200 minőségi program egy előfizetéssel

Setapp debütálása óta immár eltelt néhány év, s a MacPaw azóta is folyamatosan bővíti a szolgáltatás kínálatát. Ennek köszönhetően immár több mint 200 maces alkalmazást telepíthetünk belőle egy kattintással, ráadásul ezek közel fele a legjobbak közé tartozik a saját kategóriájában, s ugye mondanunk sem kell, hogy eredetileg nem ingyenesek, hanem egyszeri vagy periodikus fizetéssel juthatnánk csak hozzájuk. 

Emellett idén megjelentek a benne az iOS alkalmazások is: azon a maces programok egy részéhez, amelyek rendelkeznek iOS változattal is, ingyen megkapjuk az iPhone-on működő appot, hogy a telefon minél jobban összedolgozhasson a számítógéppel.

A Setapp gyűjteményében mindig az adott szoftverek legfrissebb verzióját találjuk meg, így értelemszerűen már akad jónéhány program, amelyből a macOS 11-re (Big Sur) optimalizált verziók is elérhetők a szolgáltatásban. Szóval egyetlen, havi 10 USD-s előfizetésért egy halom remek alkalmazást kapunk macOS-re és iOS-re, ráadásul egy előfizetéssel akár 5 eszközön is használhatjuk azokat (ebbe beleszámítanak a Macek és iPhone-ok egyaránt, ha ennél több eszközön használnánk a programokat, vehetünk plusz “slotokat”).

Tavaly év vége óta egyébként van már Setapp Teams csomag is, így a céges előfizetők kényelmesebben menedzselhetik a munkatársak hozzáférését az előfizetésekhez. Ez már csak azért is praktikus, mert ha jönnek-mennek a kollégák, nem kell külön szórakozni minden gépnél a hozzáférés letiltásával vagy engedélyezésével. Elintézhető az egész egyetlen webes admin felületen.

Végül jöjjön egy gyors Techwok TOP lista azokból a programokból, amelyek szerintünk kihagyhatatlanok egy Macen, ráadásul ott lapulnak a Setapp kínálatában, hogy egyetlen kattintással telepíthessük őket. Az áttekinthetőség kedvéért kategóriákba rendeztük őket. A lista közel sem teljes, mint említettük a szolgáltatásban már több mint 200 alkalmazás található. De ezek azok, amelyek miatt szerintünk a leginkább megéri előfizetni. Mivel a legtöbbről írtunk már részletes tesztet, azokat is linkeltük.

Hatékonyság fokozó alkalmazások

 • Ulysses (macOS & iOS): Kétség kívül a legjobb markdown szövegíró alkalmazás jelenleg a piacon. Nem csak egy-egy anyag megírására, hanem akár komplett e-bookok összerakására, vagy épp blogolásra is alkalmas. Ráadásul minden írásunkat menedzselhetjük a felületén, tetszőleges felosztásban. Tesztünk itt olvasható.
 • NotePlan (macOS & iOS): Egy érdekes megközelítést alkalmazó jegyzet alkalmazás, amely a megszokottól eltérően a dátumok alapján képes rendszerezni jegyzeteinket.
 • Session (macOS & iOS): Ha valaki szereti a pomodoró módszert alkalmazni munkája során, ezt a kis alkalmazás imádni fogja.
 • BusyCal (macOS): Egy sokoldalú, kifejezetten üzleti felhasználókat célzó naptár alkalmazás. Tesztünk itt olvasható.
 • BusyContacts (macOS): A BusyCal “másik fele”, egy szintén elsősorban üzleti felhasználókat célzó kontakt-menedzser. Tesztünk itt olvasható.
 • MindNode (macOS & iOS): Az egyik legjobb gondolattértkép szoftver, amellyel megtervezhetjük projektjeinket, vagy akár a jövő évünket is. De egyszerűen a hirtelen jött öltelek kidolgozásához is elsőrangú eszköz. Tesztünk itt olvasható.
 • 2Do (macOS & iOS): Egy nem túl szép, ellen igen sokoldalú GTD és to-do alkalmazás, hogy semmiről se feledkezzünk meg.
 • Timemator (macOS): Szabadúszóknak kifejezetten hasznos kis alkalmazás, hogy könnyedén nyilvántartsák, melyik feladattal mennyit foglalkoztak.

Biztonsági és rendszerkarbantartó megoldások

 • ClearVPN (macOS & iOS): A CleanVPN a MacPaw új VPN szolgáltatása, amely a Setapp előfizetők számára teljesen ingyen áll rendelkezésre (jelenleg Macre, de a készítők azt ígérik, az iOS verzió is bekerül az ingyen használható kínálatba). A ClearVPN felülete kicsit eltér a hasonló szoftvereknél megszokottól. A kezdők számára valószínűleg nagy fegyvertény, hogy egyetlen kattintással kiválaszthatják, milyen online tevékenységükhöz szeretnének védett kapcsolatot kiépíteni. Tesztünk itt olvasható.
 • CleanMyMac X (macOS): A legjobb maces rendszerkarbantartó szoftver, amely ráadásul már valósidejű malware védelemmel is rendelkezik, így akár egyszerűbb antivírus szoftverként is megállja a helyét macOS-en. Tesztünk itt olvasható.
 • AdGuard (macOS): A ClearVPN mellett – amely szintén képes webes reklámok blokkolására – talán már kevésbé tűnhet hasznosnak, de ha VPN szolgáltatásra nem tartunk igény, csak egy hatékony reklámblokkolóra a böngészőkhöz, akkor jó szolgálatot tehet.
 • iStat Menus (macOS): Ha szeretnénk folyamatosan megfigyelni az gép erőforrásainak felhasználását, ez a program megoldja ezt a feladatot.

Multimédia szoftverek

 • Permute (macOS): Egy kifejezetten könnyen használható és gyors videokonvertáló program. Tesztünk itt olvasható.
 • Downie(macOS): Ezzel a programmal szinte bármilyen videomegosztó szolgáltatásból letölthetünk videókat. Tesztünk itt olvasható.
 • CleanShot X: Ha gyakran kell képernyőképeket vagy screencam videókat készítenünk, a CleanShot X jelenleg az egyik legjobb választás erre a célra Macen. Tesztünk itt olvasható.
 • PhotoBulk: Képfájlok csoportos átméretezéséhez, konvertálásához, átnevezéséhez kiváló eszköz. Tesztünk itt olvasható.
 • TouchRetouch: A zavaró, felesleges objektumokat, részleteket távolíthatjuk el vele fotóinkról, mindössze pár kattintással.
 • Gemini: Ha valaki úgy érzi, túl sok felesleges, nagyon hasonló felvételt őrik a Fotók alkalmazásban, a Gemini segítségével gyorsan és egyszerűen kigyűjtheti azokat akár több ezer kép közül is, hogy megszabaduljon tőlük. Tesztünk itt olvasható.
 • Hype: Jelenleg az egyik legjobb HTML5 animációkészítő Macre, amellyel interaktív, sőt, fizikai modellezést használó HTML5 animációkat, webes felületeket készíthetünk. Tesztünk itt olvasható.
 • Mockuuups Studio: A weboldalak, programok, appok fejlesztésével foglalkozunk, ezzel a programmal lenyűgöző köntösben tálalhatjuk a képernyőképeinket. Tesztünk itt olvasható.

Hasznos segédprogramok

 • Commander One és ForkLift (macOS): A két legjobb fájlmenedzser alkalmazás macOS-re. Mindkettőnek megvannak a maga előnyös tulajdonságai, szóval érdemes őket próbára tenni és az igényeinket jobban lefedőt alkalmazni napi szinten. Mindkettőről van részletes tesztünk: Forklift | Commander One
 • Swish (macOS): Aki szeretné jobban kihasználni a hordozható Macek tapipadjának ujjgesztusait, ki ne hagyja ezt az alkalmazást. Jelentősen bővíti a használható ujjgesztusok számát és lehetőségeit.
 • Boom 3D (macOS): Ha nem szólnak elég jól a beépített vagy csatlakoztatott hangszórók, ezzel a programmal új életre kelthetjük őket. Szinte bármiből csodás hangzást képes kihozni. Érdemes kipróbálni. Tesztünk itt olvasható.
 • Canary Mail (macOS): Egy rendkívül sokoldalú levelezőprogram macOS-re (és amúgy iOS-re is, de az egyelőre nem került be a Setappba). Egyik nagy előnye, hogy akár PGP titkosítás használatára is alkalmas (mindkét rendszeren). De szeretjük a letisztult felületét és extra funkcióit is. Tesztünk itt olvasható.
 • Mate Translate (macOS): Egy praktikus kis program, amellyel egyszerűbbé válhat a szövegek fordítása. Beépülhet a böngészőkbe, illetve egy kattintással elérhető a menüsorban is.
 • Wifi Explorer és NetSpot (macOS): A környezetünkben található wifi elérésekről adnak meg minden fontos információt. A jelszót azért értelemszerűen nem, de rengeteg hasznos technikai adat és mérési eredmény segítheti, hogy jobban kiigazodjunk a körülöttünk lévő wifi csatlakozások között. A NetSpot akár lefedettségi térképet is készít számunkra az otthoni wifinkről. Utóbbiról itt írtunk részletesen.
Ne maradjon le erről sem!