Hangminőség javító program, virtuális 3D hangzással megspékelve

Rég volt már a tavalyi nyár, amikor is szó esett nálunk egy olyan maces alkalmazásról, amely egy gyengébb hangszóróval is csodákat képes művelni, hogy szebben, élvezhetőbb minőségben szóljon a zene, vagy éppen a filmek hangja. Ez volt a Boom 2, amelyről persze még most sem kell múltidőben beszélni, hiszen továbbra is létezik, csak éppen az elmúlt hetekben megjelent méltó utódja. Lássuk, mire képes egy ilyen hangminőség javító program, virtuális 3D hangzással megspékelve.

 

Boom 3D: hangminőség javító program, virtuális 3D hangzással

A frissen megjelent Boom 3D, nevéhez hűen, elsősorban azzal fölözi le elődjét, hogy virtuális 3D hangzással is megspékelték. Emellett egy teljesen megújult, átláthatóbb, s nem mellékesen dögösebb felületet is kapott a program.

Nekünk kicsit gyorsabbnak tűnik a reakcióideje is, de ez teljesen szubjektív megállapítás. A Boom 3D alapból hozza mindazt, amit az előző változatban már megszoktunk:

  • Teljesen testreszabható equalizert
  • Előre definiált preset hangzásokat, amelyek között az olyan hagyományosnak mondhatók mellett, mint a mély- vagy magas hangok kiemelése, az akusztikus, klasszikus, vagy éppen a dance, és más zenei stílusokhoz igazított beállítások mellett, megtaláljuk a gépünkhöz hangolt variációt is.
  • Intenzitás szabályozót, amellyel meghatározhatjuk, hogy az adott effektek mennyire érvényesüljenek a hangzásban
  • Néhány kiemelt hangzás-effektet: Ambience, Fidelity, Night Mode, Spatial, Pitch. Ezekkel extra szempontok szerint tudjuk módosítani a hangzást, adott esetben sokkal kellemesebbé, vagy például visszafogottabbá. De például a Pitch segítségével a hang magasságát is szabályozhatjuk, kedvünk szerint.
  • Dalok konvertálása: a program akár hangfájlok hangzását is képes átállítani, így például egy túlságosan halk dalt normalizálhatunk, vagy éppen “megnyomhatjuk” kicsit a basszust.

A fentiekhez társul mostantól a virtuális 3D Surround hangzás: állíthatjuk a virtuális hangszórók működését, ki- vagy bekapcsolhatjuk bármelyiket, módosíthatjuk a basszus intenzitását stb.

Ez elsősorban filmek nézésekor, vagy játékoknál lehet praktikus beállítás, s legjobban füles használatakor érvényesül, de úgy általában is jópofa lehetőség. Spotify vagy éppen iTunes dalok hallgatásakor is bekapcsolhatjuk, ha teltebb hangzásra vágyunk. Mellesleg, van a programnak saját zenelejátszó modulja is. Az illúzió amúgy tényleg megvan, s ha nem is fogunk tökéletesen pótolni egy valódi házimozi rendszert, az kétségtelen, hogy nagyon megdobja a hangzást. Főleg füles használata esetén hatásos.

Fontos opció, hogy azt is mindig kiválaszthatjuk, éppen milyen hangszóró- vagy fejhallgató típust használunk. Így a program a konfiguráláskor ezt is figyelembe tudja venni, ami tovább javítja a hangminőséget.

A 3D effekt mellett újdonság még, hogy a hangerőt alkalmazásonként is szabályozhatjuk a programmal, így nem kell attól félnünk, hogy egy halkabbra kevert Spotify dal meghallgatása után, az SPlayerX-ben elindított Hollywoodi filmcsoda főcímdala “összekócolja az idegeinket”.

Mindent egybevetve a Boom 3D nagyon jól sikerült hangminőség javító program. A megújult felület sokkal átláthatóbb, az alkalmazásonként állítható hangerő és a virtuális 3D Surround hangzás már önmagában is megéri, hogy aki eddig a Boom 2-t használta, most váltson az új verzióra. Ha pedig eddig nem használtuk, érdemes egy esélyt adni az ingyenes, 15 napos próbaverziónak. Szerintünk kifejezetten jót tesz, minden hangszórónak és fülesnek, bármelyik Macen.

 

3D hangzás iPhone-ra is

Sőt, nem csak Macen! A Boom ugyanis létezik iPhone-ra is. Az alap verziót ingyen lehet letölteni, de ha ki akarjuk használni a fentebb már emlegetett effekteket az iPhone-on is, akkor alkalmazáson belül kell fizetni értük és a reklámok eltávolításáért is (több variáció is lehetséges).

Első körben viszont kipróbálhatunk mindent, így érdemes megadni neki az esélyt. Kifejezetten szép hangzást lehet vele elérni, ráadásul nem feltétlenül kell a Boomba külön bemásolni a kívánt dalokat, mert a program képes lejátszani az iOS saját zenelejátszó appjának gyűjteményeit is (viszont stream esetében nem használható a 3D Surround hangzás, azt csak offline daloknál kapcsolhatjuk be).

A virtuális 3D hangzást és a különféle szűrők, effektek, EQ beállítások tehát akár zsebre is vághatók, így nem csak otthon szólnak majd jól a dalok, hanem akár útközben is.

Ne maradjon le erről sem!