BusyCal és BusyContacts: legyünk a határidők mesterei

Az elmúlt napokban több kiváló, ingyenes GTD és to-do alkalmazást mutattunk (Wunderlist, Microsoft To-Do), amelyek minden platformon elérhetők. Ma hasonló vizekre evezünk, hiszen egy kiváló naptárat és egy nagyon praktikus címjegyzéket teszteltünk, ám ezúttal kifejezetten a Macet és iOS eszközöket használókhoz szólunk. Íme a BusyCal és a BusyContacts!

 

BusyCal: üzleti határidőnapló

Induljunk ki abból, hogy mind a macOS, mind az iOS kapott saját naptár alkalmazást, sőt, címjegyzéket is találunk mindkettőn. Miért is érdemes akkor beruháznunk egy-egy fizetős alkalmazásba e célra? Természetesen az extra funkciókért! A BusyMac alkalmazásokban pedig akad ilyenekből jócskán.

Kezdjük rögtön a naptár alkalmazással. Első ránézésre a BusyCal 3 maces verziója szinte semmi extrát nem tartalmaz a rendszer saját naptárához képest. Szinte pontosan ugyanazok a naptárnézetek szerepelnek benne, ugyanúgy megeszi az iCloud, Google stb. szolgáltatások osztott naptárait és a grafikai megoldások is követik a macOS alapjait, szóval a felület sem tűnik ki különösebben. Aztán ha jobban elmélyedünk, jönnek az apró, de hasznos extra funkciók. Ilyen például a testreszabható módon megjeleníthető időjárás-előrejelzés (Wunderground alapokon) , vagy a holdfázisok mutatása. Vagy az áttekinthető Info panel, amelyen villámgyorsan átláthatjuk és módosíthatjuk a kiválasztott bejegyzés jellemzőit, vagy például – ha nem Google Naptárról van szó – akár jópofa képekkel is segíthetjük a fontosabb bejegyzések egyértelmű kiemelését (ehhez válogathatunk a rendszer Emoji kínálatából, vagy az integrált IconFinder gyűjteményből). Ugyanitt láthatjuk a kategóriákra osztott tennivalólistát.

Naptárként használhatunk Google, iCloud, Yahoo, Fruux, Fastmail, Office 365, CalDAV, Exchange, vagy BusyCal szervereket, vagyis nagyjából lefed minden bevált megoldást. De természetesen van mód offline naptárak létrehozására is.

Nagyon szerethető funkció a Smart Filter, amelynek segítségével különféle szűrőket kreálhatunk. Ennek segítségével a megadott feltételeknek naptárbejegyzéseinket, tennivalóinkat egyetlen kattintással előkereshetjük és láthatjuk azokat közvetlenül a naptárban. Ha nagyon sok a tennivalónk, ez igencsak megkönnyíti a kiigazodást közöttük, de adott esetben azért ott van még. a hagyományos keresőmező is, nem beszélve a tagekről, amelyeket szintén használhatunk a naptárbejegyzések és tennivalók gyors előszedésére.

Bár macOS Widgetet az aktuális verzióhoz még nem kapunk, de a menüsorba épülő, lenyitható összefoglalót azért igen.

Ebben nagyon átlátható módon sorakoznak az aktuális naptárbejegyzések, kiegészítve egy lapozható havi nézettel. Itt is elérhető a 10 napos időjárás-előrejelzés. Ugyancsak a rendszertől eltérő módon kezeli a program az értesítéseket is. Nem egyenként, hanem egyetlen átméretezhető ablakban dobja fel az aktuális figyelmeztetéseket.

Ezt lehet szeretni vagy gyűlölni. Mi inkább ragaszkodnánk a rendszer megszokott Notifications funkciójához, de az is jópofa, hogy egy ablakban látunk minden aktuális figyelmeztetést. Ízlés kérdése.

Hasonlóan sokoldalú az iOS változat is. Itt még több okot találunk, amiért érdemes benevezni rá pénzért is: sokkal átláthatóbb havi nézetet kapunk, mint amit az iOS saját naptára kínál. De a Lista és az egyszerre három napot megjelenítő heti nézet is sokkal használhatóbb, mint a rendszer sajátja. Természetesen itt is megvan az időjárás-jelentés és az integrált to-do kezelés. Az viszont szomorú, hogy a Widget itt sem volt fontos szempont a fejlesztők számára, illetve a 3D Touch funkciót sem támogatja a program, pedig a gyors adatbevitel (app ikonnál) vagy a bejegyzések áttekintése (programban) több konkurensnél megoldható így.

 

BusyContacts: egy helyen minden információ az ügyfelekről

A fejlesztők másik alkalmazás a BusyContact, amely sajnos csak Macre elérhető. Ott viszont nagyon praktikus lehet, ha szükségünk lenne egy átlátható és könnyen menedzselhető ügyfélkezelő alkalmazásra. A BusyContact amolyan bővített címjegyzék: nem csak a felvitt névjegyek (átveszi a rendszer címtárát is) alap adatait jeleníti meg, hanem előkeresi és listában mutatja a kiválasztott személlyel folytatott levelezést, a hozzá tartozó korábbi, aktuális és jövőbeni naptárbejegyzéseket, tennivalókat. Ráadásul használhatunk címkéket, Smart Filter szűrőket, így egy-egy névjegy előkeresése még akkor is esélyes lehet, ha nem jut eszünkbe az illető neve, vagy cége.

A BusyContacts is szinkronizálható szinte minden megszokott szerverrel: iCloud, Google, Exhange, Fruux, Facebook, LinkedIn, Twitter, CardDAV. Természetesen a vCard import/export sem esik nehezére.

 

Összegezve

Mindent egybevetve a BusyMac alkalmazások igencsak jól jöhetnek, ha szeretnénk egy szinttel többet kihozni elektronikus naptárunkból és címjegyzékünkből. A BusyCal például egyértelműen hasznos kis alkalmazás, kár, hogy a levelezés szinkronizálását csak a macOS Mail programjával lőtték össze és nem tudja kezelni mondjuk a Spark vagy hasonló alternatív levelező kliensek adatait. Ezt leszámítva viszont kiválóan lehet alkalmazni ügyfélmenedzser szoftverként is. Az viszont kétségtelen, hogy a két program igazán akkor használható ki a leginkább, ha együtt használjuk őket. Ebben az esetben igen hatékonyan tudjuk menedzselni az ügyfeleket, feladatokat. Ha jobban ki tudná használni a legutóbbi macOS és iOS funkciókat (Widgetek, 3D Touch, integrált kereső stb.), akkor egyértelműen azt mondanánk, megéri az árát. Így egy kicsit vissza kell fognunk magunkat és hangsúlyozni: ha az ilyen extrák nélkül is megvagyunk, akkor hatékonyságunk fokozására és időbeosztásunk átláthatósága végett jó vétel lehet beruházni e programokba.

Ne maradjon le erről sem!