Fantastical 3: megérkezett a legjobb naptár app iOS-re

Évekkel ezelőtt sokáig nagy kedvencünk volt a Fantastical 2 nevű naptáralkalmazás, amely annak idején a maga intuitív felületével sok felhasználó szívét elcsábította. Aztán teltek az évek és a fejlesztő Flexibits valahogy a javítgatásokon – és egy a Cardhop nevű alternatív címjegyzék alkalmazás kiadásán – kívül igazán nem nagyon aktivizálta magát, miközben sorra megjelenek új konkurensek, több extrával (lásd Moleskine Timepage vagy Readdle Calendar). Most azonban végre megemberelte magát a cég, s ha már előrukkoltak az új Fantastical 3 verzióval, akkor azt rendesen odatették: seregnyi új funkció és a megszokott, de jelentősen felújított felület várja a felhasználókat. Úgy tűnik, 2020 elején megérkezett a legjobb naptár app iOS-re, s persze egyben macOS-re is.

Fantastical 3: megérkezett a legjobb naptár app iOS-re

Fantastical 3 az alap felépítését tekintve nem változott elődjéhez képest, bár ugyanazt az elrendezést kicsit modernizált köntösben láthatjuk viszont. A használat viszont maradt ugyanolyan kényelmes: a naptárbejegyzések listája fölötti, a következő pár nap telítettségét vizuálisan elénk táró csík (DayTicker) lehúzásával felezhetjük a képernyőt és egy szintén vizuális jelzésekkel tűzdelt havi nézetet hívhatunk elő. Ebben és a listában is kedvünkre tallózhatjuk az eseményeket, ha pedig a képernyő felső részén megérintjük az aktuális dátumot, a program visszaugrik a listában és a havi nézetben is az aktuális naphoz. Ugyanígy megmaradt a heti nézet, amelyet eddig is előcsalhattunk, ha elforgattuk a készüléket vízszintes nézetbe.

Ámde az alap nézetben mostantól az eddig megszokott havi nézet is tovább húzható, mely mozdulat eredményeként teljes képernyős havi nézetet kapunk. Méghozzá részleteset, amelyben látjuk a napokhoz rendelt eseményeket is, nem csak egy-egy jelképes pöttyöt. Bevalljuk, ezt a funkciót hiányoltuk eddig a legjobban a Fantasticalból. Nos, itt van!

Ha pedig már az új nézetnél tartunk, akad olyan több is: van például teljes képernyős éves nézet, heti nézet, és napi nézet egyaránt. Ezek között a bal felső sarok menü gombját megérintve válogathatunk. Innen érhető el amúgy a tennivalók listája (Tasks) és persze a beállítások (Settings) is.

Tennivalók

Ha már szóba kerültek: a tennivalókat a program továbbra is képes szinkronizálni a rendszer saját to-do alkalmaztásával. Sőt, immár a Todoistet is támogatja. Reméljük, egyszer majd a Things is bekerül az együttműködő appok közé. Nálunk időmenedzselés szempontjából az lenne a Kánaán, de ez persze szigorúan a magánvéleményünk.

A tennivalókat tehát rendszerezhetjük a Fantasticalon belül is, ilyenkor elvegyülnek a naptárbejegyzések között, a megfelelő napnál megjelenítve. Nem állítjuk, hogy teljes GTD felület van hozzájuk, de arra mindenképpen jó ez az összekötés, hogy egy pillantással átnézzük aznapi naptárbejegyzéseinket és teendőinket.

Extrák: időjárás, nevezetes dátumok, csatolmányok, sablonok, elérhetőség figyelés stb.

Az szépen lecsiszolt, modernizált felület (mellesleg az alkalmazás ikonját is cserélhetjük több stílusban), az új naptárfelületek már önmagukban is dicséretes, s nem mellesleg jól sikerült újdonságok. De ez közel sem minden.

Mostantól a Fantastical tíz napos időjárás előrejelzéssel is szolgál a naptárnézetekben (sajnos az AccuWeatherre alapozva, ami a hazai időjárás szempontjából kevésbé örömteli, mintha mondjuk a Foreca-t választották volna a fejlesztők, de ne legyünk telhetetlenek). Ízléses ki ikonok jelzik a várható napi átlagot. Az aznapi adatoknál egyébként találunk óránkénti lebontást is, anélkül, hogy elhagynánk a programot és elkalandoznánk az AccuWeather honlapjára.

Emellett kapunk egy Interesting Calendars csomagot is, amelyből kiválaszthatjuk a számunkra izgalmas témaköröket, hogy aztán sportesemények (például F1 dátumok és időpontok), nemzeti/nemzetközi ünnepnapok, holdfázisok, névnapok, tőzsdeinfók stb. jelenjenek meg a naptárunkban. Ezekre bármikor ingyen feliratkozhatunk, s ki- vagy bekapcsolhatjuk a megjelenítésüket a naptárban. Ha pedig már nincs rájuk szükségünk, leiratkozhatunk róluk (amúgy a SchedJoules az alapja).

Ugyancsak örömteli új funkció, hogy mostantól fájlokat is csatolhatunk a naptárbejegyzésekhez, illetve a bejegyzések felvitelés is gyorsíthatjuk, ha kihasználjuk a sablonok készítésének lehetőségét (egy már meglévő bejegyzésen kicsit hosszabban tartva az ujjunkat, a Create Template menüpontot választva hozhatjuk belőle létre a sablont).

Végül szintén hasznos újdonság, hogy mostantól egy megbeszélés, találkozó szervezésekor a program segít kiválasztani az összes résztvevő számára elfogadható időpontokat, így elkerülhető a hossza ide-oda levelezgetés arról, kinek, mikor lenne jó. S ha már időpontok: a Fantastical 3 az időzónákkal is profin bánik.

Maces változat is van

Természetesen most is van macOS változat. Ez, bár grafikailag szintén megújult, s megkapta az új funkciókat (időjárás, sablonok, érdekes naptárak stb.), a felépítését tekintve nagyjából ugyanazt hozza, mint eddig.

Itt nincsenek új nézetek, hiszen pont innen kerültek át a már korábban meglévők az iOS verzióba.

Árak és elérhetőség

Megjelenése előtt több régi felhasználót az infarktus kerülgetett, mert az App Store adatai alapján is előre látszott, hogy immár előfizetői csomagok jelentek meg a Fantastical appnál. Nos, valóban, az új verzió tartalmaz egy Premium előfizetési lehetőséget, amely szükséges ahhoz, hogy kihasználhassuk a frissen debütált funkciókat.

Ha valaki már megvette korábban a Fantastical 2 verziót, a frissítés után ugyanúgy tudja használni, mint azelőtt. Modernebb grafikával, de azonos funkciókészlettel (illetve 3 napos időjárás előrejelzéssel kiegészítve). Amennyiben az újdonságokra is szüksége van, akkor előfizethet (havi 1890 forintos áron) a Fantastical Premium csomagra. Ettől kezdve ott a 10 napos időjárás előrejelzés, az extra naptárak, a teljes képernyős naptárnézetek stb. Minden, amiről fentebb újdonságként beszámoltunk. Értelemszerűen az előfizetés minden platformra érvényes, vagyis ha előfizetünk iOS-en, akkor macOS alatt is használhatjuk a programot és fordítva. Még az sem feltétlenül gond, ha a maces változatot anno a készítők oldalán vásároltuk az App Store helyett. Kapunk egy kódot, amiből a program tudni fogja, ha előfizettünk. Mellesleg az előfizetés is megoldható App Store-ban vagy a Felxibits oldalán egyaránt. Ki, hol fizet szívesebben.

A programok amúgy ingyen letölthetők az App Store-okból, de ez esetben eléggé korlátozottak iOS és macOS alatt egyaránt. Van viszont 14 napos tesztidőszak, hogy kiderítsük, kell-e nekünk a Premium verzió.

Összegzésül: szinte tökéletes naptár program

Az új változat használható a megszokott színvariációkban, vagyis fekete lista, fehér naptár, de alakítható az iOS napszakokhoz igazodó színvilágaihoz is. A program képes kommunikálni a népszerű naptárszerverekkel (iCloud, Google, Microsoft Exchange, Outlook.com, Office 365, Yahoo!, fruux, Meetup, vagy egyéb CalDAV fiókok). Továbbra is van a természetesen beszédre hajazó eseménybeviteli lehetőség, bár ez továbbra sem támogatja a magyar nyelvet, de ékes angolsággal használva nagyszerűen leegyszerűsíti egy új esemény felvételét.

Mindent egybevetve a Fantastical 3 tényleg lenyűgöző lett. Szerintünk bőségesen átvette a vezetést az iOS-es naptárprogramok között, leszámítva, hogy azért elég borsosra sikeredett a havidíj. Szóval nem a legolcsóbb, de kétségkívül a legjobb.

Ne maradjon le erről sem!