Három megbízható időjárás program iOS-re és Androidra

Számtalan időjárás előrejelző alkalmazásról írtunk már az elmúlt évek során, hiszen nem az Időkép az egyetlen lehetőség, még ha oly kedves is a szívünknek. Akadnak azért alternatív megoldások is szép számmal, ráadásul sok közülük kellemesebb, átláthatóbb felületet nyújt például okostelefonokon. A ma górcső alá kerülő három megbízható időjárás program iOS-re és Androidra egyaránt, s egyikük már vendégeskedett is nálunk korábban.

Három megbízható időjárás program iPhone-ra

Kezdjük akkor azzal a programmal, amely változatlanul a kedvencünk, nem véletlen, hogy korábbi cikkünkben már a legjobbnak választottuk ebben a kategóriában. Az Időjárás és Radar (iOSAndroid) elérhető ingyenes (nem túl hivalkodó reklámokkal) és fizetős verzióban egyaránt. Bármelyiket is válasszuk, elég megbízható előrejelzést kapunk, ráadásul abszolút letisztult, áttekinthető felületen. A grafikon és a hihetetlenül jól használható radarkép teszi teljessé a programot. 

Villámgyorsan olvashatjuk le a közelgő órák várható időjárási adatait a képernyőről, s ugyanilyen egyszerűen nézhetünk a közeljövőbe, max két hétre előre, bár itt is érvényes az örök igazság: már három napra előre is macerás pontosan megjósolni a várható időjárást. Ennek ellenére ebben a programban egy-két napra előre megjósolt információkban még nem csalódtunk.

Szintén az áttekinthetősége és pontossága miatt lehet megszeretni a Foreca nevű (iOSAndroid) kis alkalmazást, amelyből jelenleg csak ingyenes, hirdetéssel támogatott változat van, de ez mindössze egyetlen, a képernyő alsó részén diszkréten elhelyezett bannert jelent.

Cserébe a Foreca is meglepően pontos és nagyon részletes előrejelzést ad. Ha több napra előre gondolkodnánk, a gyors leolvasást segítheti a Meteogram felület, amely grafikonon mutatja, melyik nap, mely részében, milyen időjárásra számíthatunk. De a főoldal is nagyon részletes, könnyen “emészthető” vizuális felépítést kapott. Sőt, a radarképen is több napra előre látjuk, hogy miként mozog a felhőzet, hol várható eső stb.

Végül ugyancsak jól vizsgázott nálunk az Yr.no alkalmazása is (iOSAndroid), bár hazai viszonylatban kicsit talán többször fognak mellé, mint a másik két app. De még így is tökéletesen használható, ráadásul teljesen ingyenes, jelenleg még csak reklámokat sem kell megtűrnünk benne. 

Modern, ízléses felületet kapott, ahol a főképernyőn látványosan változnak az óránkénti adatok és mögöttük az időjárást jelképező grafika, miközben az ujjunkkal görgetjük azokat. A táblázatos elrendezés is jól sikerült, itt első körben csoportosítva láthatjuk az időszakokat (ettől átláthatóbb a lista), de egy mozdulattal lenyithatjuk bármelyik napot, hogy óránként bontáshoz jussunk. Itt is van grafikonos és térképes előrejelzés, bár utóbbi kevésbé jól használható, mint a másik két alkalmazás térképei.

Mindent egybevetve a fenti három időjárás app közül szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk, pár napra előre – a lehetőségekhez és a természet szeszélyességéhez mérten – megbízható előrejelzést kapunk. Inkább csak azon múlik, kinek, melyik felület jön be inkább. Nálunk továbbra is az Időjárás és Radar az etalon, de a Foreca elág komolyan képes megszorongatni, szóval nem biztos, hogy jövőre sem lesz trónfosztás.

Ne maradjon le erről sem!