2018 legjobb naptár programja iPhone-ra

Az elmúlt években több remek okostelefonos naptár alkalmazás fordult meg nálunk teszten, melyek között akadt igen összetett, sokoldalú megoldás (Week Calendar) és rendkívül dögös, divatos felülettel ellátott változat (Moleskine Timepage) is. S persze ott van az egyik legnépszerűbb kihívó, a Fantastical. Ma viszont – közeledvén az év vége – azt a naptár alkalmazást mutatjuk meg, amelyik szerintünk 2018 legjobb naptár programja iPhone-ra. Készítői egyéb alkalmazásai ráadásul már többször is szerepeltek a Techwokon, hiszen olyan maces és iOS-es programok fűződnek a nevükhöz, mint a Spark levelező, a PDF Expert, a Scanner Pro, vagy a Documents.

Readdle Calendar 5: 2018 legjobb naptár programja iPhone-ra

A Readdle Calendar 5 pedig nem is mai darab, már régóta ott csücsül az App Store-ban, várva, hogy minél több felhasználó üzemelje be az iPhone-ján. Szerencsére folyamatosan frissítik, így ha hatalmas újdonságokkal nem is büszkélkedhetett mostanság, azért a hibajavítások elmaradásától nem kell tartanunk (ismerve a Readdle fejlesztőit, készül valahol a 6-os verzió is, de arról jelenleg nincs érdemi információ).

Mindenesetre a felületét, funkcióit tekintve számunkra – jelenleg – ez a naptár alkalmazás jön be leginkább, ha győztest kell hirdetni az iOS naptár alkalmazásai között. Az okok egyszerűek. Ez a naptár program:

  • gyors
  • abszolút átlátható felülettel rendelkezik
  • kapott egy nagyon praktikus heti nézetet
  • simán együttműködik a Google Calendarral és az iOS naptárával
  • ehhez kapjuk az egyik legáttekinthetőbb naptár Widgetet

A Calendar 5 természetesen rendelkezik a megszokott naptár nézetekkel: lista (List), napi (Day), havi (Month) felületek. De igazán különlegessé a heti (Week) nézete teszi. Elsőre talán szokatlan kicsit, hogy a napokra bontott bejegyzések vízszintesen helyezkednek el, de ha hozzá tudunk szokni ehhez felépítéshez, akkor egy nagyon átlátható, az egész hetet áttekinthetővé tévő felületen menedzselhetjük naptárbejegyzéseinket. Azt is megszabhatjuk, hogy a heti nézet mindig hétfővel kezdődjön, vagy inkább az aktuális napot szeretnénk mindig a felület tetején látni.

Számunkra a lista nézet is ebben az alkalmazásban tűnik a leginkább áttekinthetőnek. A havi nézet is jól sikerült, bár ott azért jól jönne, ha lehetne állítani a betűméretet, mert így kis képernyőn eléggé hangyányiak a feliratok. Sajnos a program felülete amúgy nem túl testreszabható. Mindössze a már említett hétkezdést állíthatjuk be, illetve azt, hogy a naptáraink közül melyeket jelenítse meg a program. Ezek között viszont nagyon könnyen, szinte egy mozdulattal tudunk váltani bármikor.

Naptárbejegyzéseinkhez hozzárendelhetünk címet (ez utána azonnal megnyitható valamelyik naptár alkalmazásban), személyeket (ha a névjegyeink között is szerepel, akkor egy mozdulattal hívhatjuk vagy üzenhetünk neki később), jegyzetet stb. Szóval minden megvan, amire csak szükségünk lehet. Illetve létrehozhatunk ismétlődő bejegyzéseket is.

A programban menedzselhetjük tennivalóinkat is. Ezeket tudja szinkronizálni az iOS saját to-do alkalmazásával is, ráadásul alap GTD funkciókat is kapunk (Inbox, mai nap nézet stb.).

Extraként lehetőségünk van a naptárak kinyomtatására is, mégpedig igen ízléses kivitelben. Itt is választhatunk napi, heti vagy havi naptárelrendezések közül.

Összegzésül

Mindent egybevetve ez egybevetve ez egy nagyon jól sikerült naptár alkalmazás, amelyből van ingyenes és egy kicsit többet nyújtó fizetős változat is. Utóbbiért 2490 forintot kell fizetni egyszer, vagy havi 699 forintot, ha az előfizetős rendszerben hiszünk inkább. Értelemszerűen érdemes előbb próbára tenni az ingyenes változatot, s ha az bejön, megvásárolni a fizetős verziót, feltéve persze, hogy szükségünk van a GTD funkciókra, a meghívók küldésére, az ismétlődő bejegyzésekre és az emlékeztetőkre, amelyek sajnos csak a fizetős kiadásban érhetők el.

Tesztünkhöz egy iPhone XS Max készüléket használtunk, a Magyar Telekom jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!