Az egyik legjobb naptár app iPhone-ra, rengeteg extrával

Nem is olyan régen mutattunk egy remek kis naptár alkalmazást iOS-re és macOS-re egyaránt. Ma egy újabbal szolgálunk, igaz, ezúttal csak iOS-re, cserébe viszont azt kell mondanunk, ez az egyik legjobban sikerült darab az eddig teszteltek közül. Szóval íme az egyik legjobb naptár app iPhone-ra és persze iPadre, teletömve rengeteg extra funkcióval.

Az egyik legjobb naptár app iPhone-ra, extrákkal

A Week Calendar (avagy Week Cal) egy letisztult felületű kis naptár app, amelynek működése a végtelenségig testreszabható, s akadnak benne olyan szolgáltatások is, amelyekkel más hasonló programokban eddig nem igazán lehetett találkozni.

A program a megszokott napi, heti, havi – itt van normál és mini nézet, utóbbinál egyszerre látjuk a hónap összes napját a bejegyzésekkel, előbbinél pedig egy havi naptárat nézhetünk, alatta a kiválasztott nap listába szedett tennivalóival – nézeteken túl kapott éves és napirendi nézetet is. Utóbbiról még mindig az a véleményünk, hogy a legáttekinthetőbb heti nézet, s nagy kár, hogy viszonylag kevés naptár alkalmazásba kerül be (mellesleg az iPades verzióból itt is kimaradt).

Itt viszont rendelkezésünkre áll, így a heti tennivalóinkat nagyjából úgy láthatjuk, mintha egy valódi határidőnapló lapjait néznénk. Érdekesség, hogy ha megérintünk egy bejegyzést, akkor a nem ugrik el rögtön a program egy másik lapra a részletekért, hanem a napirendi nézetnél maradva, egy felugró buborékban mutatja a legfontosabb információkat (időpont, helyszín) és egyben rögtön arra is van lehetőségünk, hogy megosszuk vagy töröljük a kérdéses időpontot.

Ha ilyenkor az Eszközök gombra bökünk a program alsó részén, további azonnali funkciókat is találunk: másolás, kivágás, szín beállítása, áthelyezés, duplikálás stb. Mellesleg az Eszközök gomb akkor is jól jöhet, ha több naptárbejegyzést szeretnénk egyszerre manipulálni, merthogy erre is van lehetőség.

Fontos rész a program tetején látható dátumkijelzés is, amelyre rábökve rögtön elugorhatunk egy kiválasztott napra, vagy hétre (a hetek számozása alapján).

Ha már elakadtunk a gomboknál, akkor jó tudni, hogy a Nézetek gombot megérintve választhatunk a hét naptártípus küzül, itt küldhetünk meghívókat, illetve innen is elérhető a dátumválasztó funkció. A mellette látható Naptárak gombbal a felvett fiókok (például iCloud, Google) naptárai közül határozhatjuk meg, hogy melyeket szeretnénk látni a naptárban. Érdekesség, hogy létrehozhatunk sablonokat is (Presetek), így ha sok naptárunk van, egyetlen érintéssel kiválaszthatjuk, milyen csoportosításban szeretnénk megjeleníteni azokat a felületen. De még ez sem minden, mert épp a naptárak esetében dicsekedhet különleges extrákkal a program.

Naptártípusok közül egyébként a következőket támogatja a program: iCloud, Google Calendar, Yahoo! Calendar, Microsoft Outlook, Exchange ActiveSync, iCal, CalDAV, illetve ICS feliratkozások.

Naptár áruház

Ha megvesszük a Week Calendar alkalmazást az App Store-ból, minden funkcióját használhatjuk, de akad egy alkalmazáson belül előfizethető plusz szolgáltatás is: a Naptár áruház. Itt egy halom érdekes és hasznos naptárbejegyzésre tehetünk szert, több országra (köztük a miénkre is) vonatkozóan: ünnepnapok, névnapok, hírességek születésnapjai, vallási ünnepek (ebbe beletartozik a kereszténység, buddhizmus, iszlám stb. is), szentek ünnepei, fontos sportesemények időpontjai, csillagjegyek (ez horoszkóp néven fut, de ne számítsunk napi horoszkópra, minössze az adott napon aktuális csillagjegy nevét írja be a naptárba), természeti jelenségek (együtállások, Hold fázisok, napkelte, napnyugta stb.), időjárás, péntek 13-ák megjelölése, vicces napok (lusták napja stb.), s még megannyi hasonló jópofaság.

Ezekre egyetlen mozdulattal feliratkozhatunk (előfizetni egyben tudunk az összesre, onnantól kezdve kedvünkre válogathatunk belőlük) és onnantól megjelennek a naptárunkban. Nem állítjuk, hogy nem lehet enélkül élni, de hogy nagyon praktikus tud lenni akár napi szinten is, az biztos.

Testreszabhatóság a végtelenségig

A Week Calendar már a fentiek alapján is megkedvelhető naptár alkalmazás, de további előnyei is vannak. Ilyen például, hogy szinte a végtelenségig testreszabható. A Beállítások menüben meghatározhatjuk a betűméreteket, színeket. Létrehozhatunk naptárbejegyzés sablonokat, így a gyakran ismétlődő bejegyzéseknél elég a címet beírni, majd kiválasztani a listából a sablont a többi jellemző (helyszín, időtartam, résztvevők stb.) automatikus kitöltéséhez.

Hasonló funkció az automatikus ikon hozzáadás is. A Week Calendar esetében minden bejegyzésnél van lehetőség ikonok (emojis) kiemelésre. Ha felveszünk kulcsszavakat (például “kávézás”), akkor ehhez hozzárendelhetjük a kávé emojit (☕️), amelyet ettől kezdve minden olyan naptárbejegyzés elé odabiggyeszt a program, amelynek címében szerepel a “kávézás” szó.

Az talán már a fenti menünevekből is kitűnt mindenkinek, hogy a Week Calendar magyar nyelvű felülettel is használható, de arról még nem ejtettünk szót, hogy a felület színvilága is teljesen lecserélhető – beleértve a manapság divatos sötét üzemmódot is -, így mindenki a saját ízlésére formálhatja az app kinézetét.

Még mielőtt elfelejtük: bizonyos naptárnézetekben (például heti nézet) a fogd és dobd műveletet is használhatjuk a bejegyzések átvariálásához. Ez szintén kényelmes megoldás, ha például gyorsan szeretnénk egy találkozót átrakni másik időpontra.

A Week Calendar természetesen kapott Widgetet is, így az aktuális tennivalók akár az app elindítása nélkül is pillanatok alatt megtekinthetők. Aki pedig rendelkezik Apple Watch okosórával, annak örömhír, hogy azon is elérünk minden WeekCal infót, persze az órá lehetőségeihez idomított felületen.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Week Calendar – szerintünk – abszolút megéri az 1090 forintos árát. Ha valakinek esetleg az extra naptárakra is szüksége van, akkor azokért sem drága a szintén ezer forint körüli éves előfizetés.

A felülete letisztult és ízléses, elsőre nem is gondolná az ember, mennyi hasznos plusz funkciót sikerült mögé zsúfolni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató