Sokrétű és praktikus naptár program iOS-re és Macre

Nem könnyű megtalálni a megfelelő naptár alkalmazást, hiszen mindenkinek egyéni igényei vannak ezzel kapcsolatban. Mi is mutattunk már felkapott, de nem túl sokoldalú, vagy éppen kifejezetten dögös, de kicsit hiányos darabokat. Sőt, volt már szó dedikáltan üzleti megoldásokról is. S persze minden rendszernek van saját naptár alkalmazása is, amelyek viszont a legtöbb esetben nagyon minimális lehetőségekkel rendelkeznek. Ma egy  azonban kifejezetten sokrétű és praktikus naptár program kerül nálunk terítékre. Nem állítjuk, hogy minden ízében tökéletes, de kétség kívül az egyik legrendezettebb felépítésű az iOS és macOS kínálatból.

Calendar 366: praktikus naptár program iOS-re és macOS-re

A Calendar 366 az eddigiek közül talán a leginkább átlátható naptár program. Jelenleg két rendszerre érhető el, így használhatjuk macOS alatt, vagy iOS-en (iPhone-on és iPaden). Tudását tekintve a két platformra készült változat szinte teljesen megegyezik.

Sőt, a macOS verzió felülete gyakorlatilag egy az egyben olyan, mint az iOS változaté, leszámítva a beállításokra hivatott ablakot, amely azért alkalmazkodik az adott rendszerhez, de opciók tekintetében ezek is szinte ugyanazt nyújtják (van egyébként Apple Watch alkalmazás is hozzá, ez értelemszerűen kicsivel korlátozottabb).

A macOS változat egyébként nem is hagyományos módon működik: itt nem kapunk ikont és önálló ablakot, hanem a menüsorból érjük el a programot. Alapértelmezésben egy ikonnal jelképezve (amely egyben az aktuális napot is mutatja), de ez testreszabható, vagyis akár a rendszer saját óráját is cserélhetjük rá, különféle felépítésű dátum- és időkijelzéssel. Ez elsőre szokatlan, de amúgy nagyon praktikus, különösen azért, mert akár teljes képernyős alkalmazásokban dolgozva is kényelmesen megtekinthetjük a határidőinket.

Egy kattintás csak a menüsorra és máris leugrik elénk a naptár, ahol szépen átlátjuk minden feladatunkat, találkozónkat, s azonnal fel is vehetünk újabbakat. Mivel a két felület szinte teljesen egyezik, most nézzük, mit találunk pontosan, amikor elénk tárul a Calendar 366.

Felület és funkciók

A program gyakorlatilag minden létező formában képes elénk tárni határidőinket. Van éves nézet, hagyományos havi nézet (itt minden napnál látjuk a beírt eseményeket), havi nézet listával (itt a havi naptár kevésbé bőbeszédű, viszont az adott napra bökve listában látjuk az aznapi teendőket), van megszokott heti nézet, heti nézet listával, illetve van napi nézet is.

A fentieken túl van még egy ún. napirend (Agenda) nézet is, amely viszonylag ritkán kerül be a naptár alkalmazásokba, pedig ez hasonlít talán a leginkább egy hagyományos határidőnaplókra. Szerintünk egyébként ezzel a leginkább átlátható egy egész hét minden bejegyzése, viszont a Calendar 366 esetében annyi furcsaság azért van, hogy itt nem a hétfővel kezdődik a hét, hanem az aktuális nappal. Ez viszont kicsit megzavarhatja azokat, akik az Agenda nézetnél is az adott hét napjait szeretnék látni. Jó lenne, ha ezt a következő verziókban testreszabhatóvá tennék és a felhasználó dönthetne a kezdőnapokról. A sima heti nézetnél ilyen gond nincs, ott a beállításokból veszi a program a hét kezdőnapját (például a hétfőt). Ezt leszámítva a napirend nézet nagyon hasznos.

Amúgy mindegyik nézet nagyon letisztult, átlátható, ami miatt könnyű megszeretni az alkalmazást, elvégre a gyors átláthatóság sokat segít, ha hirtelen kell szabad időpontot találnunk egy újabb megbeszélésre, találkozóra. Az új időpontok felvétele szintén egy áttekinthető, egyértelmű felületen történik, így villámgyorsan felvihetünk bármilyen új bejegyzést. Van ún. Natural language input is, amellyel közel a természetes beszédhez hasonlóan tudunk megadni egy új bejegyzést, egy mondatként beírva az erre szolgáló mezőbe (angolul).

Felvehetünk tennivalókat is, s bár ez a rész azért közel sem ér fel egy profi GTD alkalmazással, alap emlékeztetők menedzselésre abszolút megteszi. Ez a rész összedolgozik amúgy a macOS és iOS saját Reminders alkalmazásával is. Ha pedig már együttműködés: macOS alatt van Alfred és LaunchBar integráció is.

A Calendar 366 felületének színvilága is cserélhető. Itt választhatunk három világos és három sötét felület közül, kinek melyik szimpatikusabb.

Forrásként felvehetünk iCloud, Google, Exchange, Outlook, CalDAV naptárakat egyaránt, vagyis szinte minden elterjedt szolgáltatással megbirkózik. Természetesen a meghívókat is kezeli.

Érdekesség, hogy lehetőség van csatolmányok használatára is, vagyis bármely bejegyzéshez hozzácsatolhatunk dokumentumot, fotót, vagy bármilyen állományt, ami mondjuk egy adott találkozóhoz, megbeszéléshez kötődik. Ezeket iCloudon keresztül szinkronizálhatjuk is a macOS és iOS változatok között. Egy bejegyzéshez akár több fájlt is hozzárendelhetünk. A csatolmányokat később – ha már nincs rájuk szükségünk visszamenőleg – kényelmesen lehet törölni a régebbi bejegyzésekből a beállítások ablakban.

Van integrált kereső is, amely viszont csak előrefelé hajlandó keresni (erre vonatkozólag nem találtunk beállítási lehetőséget), vagyis korábbi eseményeket nem figyel. Vigaszul van iOS Widget is, amely viszont kifejezetten ízléses és átlátható. Az iOS változat támogatja a 3D Touch üzemmódot is, így közvetlenül a főképernyőről is felvihetünk új tennivalót vagy naptárbejegyzést, ha kicsit erősebben rányomunk az ikonra a 3D Touch funkcióval felvértezett készülékeken.

Összegzésül

Felület szempontjából iOS-re ez az egyik leginkább letisztult naptár program, így e tekintetben gyorsan a szívünkbe lopta magát. Macen kicsit szokni kell, hogy csak menüből leugró panelt használhatunk (ez “leszakítható” a dokkolásból, sőt, a mérete is szabadon módosítható, de akkor sem működik hagyományos programablakként, mint mondjuk a Fantastical esetében). Pedig néha azért praktikus lenne a teljes képernyős naptárazás is. Az Agenda nézet nagyon hasznos, ha lehetne fixen az adott hétre beállítani, még jobban kedvelnénk. Magyarul jelenleg nem tud a program, így ha valakinek fontos a honosított felület, ezzel is számoljon.

A Calendar 366 nem ingyenes, iOS-re 2490 forint, macOS-re pedig 5490 forint. Előbbi szerintünk abszolút megéri ezt az árat, utóbbi esetében viszont érdemes figyelembe venni, hogy a felület nem alkalmazkodik tökéletesen a macOS-hez. Ha valaki hagyományos ablakos nézetre is vágyik, azt itt nem kapja meg. Akinek viszont pont a menüsorból leugró paneles megoldás a kedvence, annak érdemes elgondolkodni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!