Letisztult és testreszabható naptár program iOS-re és macOS-re

Meglehetősen rohanóssá vált világunkban ember legyen a talpán, aki minden időhöz kötött tennivalóját fejben tudja tartani. Ilyenkor jönnek jól a különféle feladatkezelők, s persze a naptár alkalmazások. Utóbbiakból anno összegyűjtöttük már az iPhone-ra leginkább ajánlottakat, ám nemrég újabb gyöngyszemet találtunk, amely feltétlenül megérdemli, hogy bemutassuk: egy kifejezetten letisztult, átlátható, s ráadásul szinte teljesen testreszabható naptár program iOS-re és macOS-re. Előbbiből akár ingyenes változatot is használhatunk, de ha hajlandóak vagyunk alig pár ezer forintért megvásárolni a Pro funkciókat, végtelenül kényelmessé válik a határidők menedzselése az okostelefonon.

FirstSeed Calendar: testreszabható naptár program iOS-re

Mint azt a bevezetőben is említettük, a FirstSeed Calendar egy ingyenesen letölthető naptár app iOS-re. Felületét illetően talán nem olyan látványos darab, mint a népszerű Fantastical 3, viszont sokkal testreszabhatóbb, s talán még áttekinthetőbb is.

Kezdjük ott, hogy a FirstSeed Calendar esetében jóval több naptárnézetből válogathatunk. Pontosabban itt is napi, heti, havi és lista nézetek állnak rendelkezésre, de ezek közül a heti változatnál kapásból hétféle felépítésből szelektálhatunk (a hagyományoson belül a többség által agenda nézetként ismert típusból kapunk több variációt), s ugyanígy a havi nézetet is négyféle elrendezésben csodálhatjuk meg, kinek melyik a praktikusabb. Mi utóbbiból a Continuous (görgethető), előbbiből pedig a 4+3-as agenda változatot részesítettük előnyben, de mindenki bátran próbálja végig, melyik számára a legmegfelelőbb.

Maradva még a nézeteknél, fontos szempont, hogy van teljes havi nézet, vagyis nem csak pöttyöket látunk, alatta a kiválasztott nap listájával, hanem az összes nap beírt bejegyzéseit. Ezeket a helyi menü segítségével – hosszan megérintve az adott naptárelemet – azonnal szerkeszthetjük, illetve lehet őket törölni vagy duplikálni is. Működik a fogd és dobd módszer is. A szerkesztőfelület nagyjából a többi hasonló alkalmazásnál megszokott opciókkal rendelkezik, érdekesség viszont, hogy a beállításoknál a rendszer saját időbeviteli felületét lecserélhetjük egy anaglóg órára. Ez sok esetben tényleg gyorsíthatja az időpont meghatározását. Azt is szabályozhatjuk, hogy percenkénti, vagy 5 percenként bontott bevitelre van-e szükségünk általában. Szintén gyorsíthatja az új bejegyzések felvételét, hogy a létrehozáskor megjeleníthetjük az előzményeket, vagy éppen létrehozhatunk sablonokat (Templates) is a gyakran ismétlődő eseményekhez, így azokat gyakorlatilag egyetlen érintéssel újra elhelyezhetjük a kívánt napon, s legfeljebb csak módosítunk rajtuk pár opciót, ha szükséges, nem kell nulláról újraírni és beállítani mindent. Sőt, ha valaki az úgynevezett natural language szövegbevitelt kedveli a naptárakban, arról sem kell lemondania. Itt is megvan, csak be kell kapcsolni a beállításokban (elsősorban persze angolul, de ez általában jellemző minden hasonló appnál).

Örömteli, hogy a program menedzsel naptár-összeállításokat (Calendar Sets) is, így – ha összeraktuk a saját csomagjainkat – egyetlen érintéssel tudjuk kiválasztani, hogy éppen melyik naptárak tartalmára vagyunk kíváncsiak. Ilyet tud a Fantastical is, de a FirstSeed Calendar esetében sokkal egyszerűbb a naptár-pakkok összeállítása.

Mint a fentiekből is kiderülhetett, e program a működését tekintve is nagyszerűen alakítható, de a felületét, megjelenését illetően aztán végképp elszabadulhat a fantáziánk. Lecserélhetjük a felület színvilágát, változtatható a betűméret, kiválaszthatjuk az időponttal ellátott és az egésznapos bejegyzések megjelenésének stílusát (a naptárnak megfelelő háttérszín, színes szöveg, színes szöveg aláhúzva), az adott nap kiemelését, a hetek számának megjelenését, a hétvégék és ünnepek színvilágát, a naptár háttérszínét. Ugyanígy eldönthetjük, hogy a bejegyzések mellett mit jelezzen kis ikonokkal a program: jegyzet megléte, ismétlődés stb. Igaz is, ikonok: lecserélhetjük az app ikonját is, bár csak két variáció van és egyik sem igazán nevezhető dögösnek. Emellett azt is beállíthatjuk, hogy a helyszíneket az Apple Maps vagy a Google Maps alkalmazásban szeretnénk-e megnyitni. Tényleg csak szándékosan belekötve tudunk hiányosságot a testreszabhatóságot illetően: mi például értékelnénk, ha az eseményeknél nem csak a szöveget lehetne a naptár színével kiemelni, hanem lenne opció arra is, hogy a szöveg fekete/szürke legyen, s előtte egy színes pont jelölje, hogy melyik naptárba tartozik. Ez a megjelenési mód amúgy működik a widgetekben, de valamiért a naptárból kimaradt, pedig szerintünk jobb, mint amikor a teljes szöveg színes. Utóbbi sok egy napra eső, de eltérő naptárba tartozó bejegyzés esetén kicsit zagyvává teszi a havi nézetet. FRISSÍTÉS 2021.10.03.: időközben az áthúzott részben hiányolt nézet – vagyis a bejegyzések előtti színes pontokkal jelölt naptár kategória – bekerült a programba egy frissítéssel, így már ezt sincs okunk hiányolni az iOS változatból.

Keresnünk kellett, hogy mibe köthetnénk bele érdemben, mert a fejlesztők szinte mindenre gondoltak. Na jó, esetleg magyar felülettel honosítani még előnyös lenne.

Ha már szóba kerültek a widgetek, azokból is van temérdek: több méret, többféle adatmegjelenítés (heti, havi, lista, hónap stb.). Ennyiféle összeállítást a konkurens programok egyike sem kínál, s ezeknél is szabályozhatjuk a színt illetve némelyiknél a betűméretet is.

Nem szóltunk még arról, hogy a naptárbejegyzéseken felül (ezeket amúgy az iOS Naptárából veszi, így a Google vagy iCloud fiókot ott kell beállítani) a program tudja menedzselni a tennivalóinkat is, átvéve azokat az iOS saját Emlékeztetők appjából. Megjeleníthetjük ezeket önálló fülön is, de ha kényelmesebb, megjeleníthetők a naptárbejegyzések közé keverve is. A tennivalók megjelenítése szintén szabályozható a naptár-csomagok segítségével, a Tennivalók app kategóriái alapján.

Mindent egybevetve a FirstSeed Calendar iOS változata teljesen elvarázsolt minket a tudásával és a testreszabhatóságával. Nem állítjuk, hogy a felület részleteinek kidolgozásában ne lehetne még rajta finomítani (ezen a téren a Fantastical az etalon), de a fapadosabb GUI elemekért bőven kárpótol az átláthatóság és a temérdek ki- vagy bekapcsolható funkció. Ennyire összeszedett eszközkészlettel rendelkező naptár appal még nem találkoztunk iOS-re.

Ezek után kifejezetten pozitívum, hogy a maga a program – igaz, némileg korlátozott tudással – bárki számára ingyenesen letölthető és használható. Ha minden lehetőségét kihasználnánk, akkor is megússzuk a dolgot egy alkalmazáson belül kifizetett egyszeri, 2290 forintos befektetéssel, szemben a Fantastical közel kétezer forintos havidíjával. Természetesen működik Apple Watch-on is, viszont ha iPaden is használnánk, az külön összeg, önálló appként vehetjük meg a táblagépre. Van belőle maces változat is, arról is szólunk néhány szót.

Határidők menedzselése Macen is

A FirstSeed Calendar iOS alatt mindent tud, amire szükségünk lehet, szóval azt kell mondjuk, iPhone-ra szinte kihagyhatatlan választás. A maces verziónak szintén akadnak előnyös és vonzó tulajdonságai, amelyekért érdemes lehet lecserélni a macOS saját Naptárát, még akkor is, ha nem éppen olcsó, 6990 forintért vásárolhatjuk meg.

Ebben a változatban is vannak napi, heti, havi és lista nézetek, kiegészítve egy éves áttekintővel. A maces kiadásban a nézetek szintén testreszabhatók, így a heti és havi áttekintésnél itt is többféle felépítésből választhatunk. A hagyományos heti nézetnél – a főbb konkurensekkel szemben – itt megúszhatjuk végre a függőleges görgetést, de őszintén szólva nekünk Macen is inkább az agenda felépítés (például a 4+4-es felosztás) jön be a programban. Itt is dönthetünk az események kiegészítő információit jelképező ikonok megjelenítéséről (jegyzet, ismétlődés stb.).

Jópofa megoldás, hogy a nézetváltó gombok egyben információkkal is szolgálnak. A heti változatban azonnal látjuk, hányadik hétnél járunk, a havi nézet ikonján az aktuális hónap száma, az éves nézetnél pedig az adott évszám látható. Ezek mindig annak megfelelően változnak, hogy szerkesztés közben épp mely időszakig jutottunk el.

Maga a felület letisztult, jól illik a macOS Big Sur és a leendő Monterey külsejéhez, bár itt sem érezni az aprólékos GUI tervezést. Minimalista a külső, de semmiképp nem ronda, ráadásul a színvilágot, a betűméretet, a bejegyzések megjelenését ugyanúgy átvariálhatjuk, mint az iPhone-os kiadásnál. S bár az alkalmazás ikonja itt nem cserélhető, azt viszont bekapcsolhatjuk, hogy mutassa az aktuális dátumot, ahogy a rendszer saját Naptára is teszi.

A bejegyzések szerkesztése itt is nagyon egyszerűen megy, mivel itt is adott a lehetőség esemény-sablonok (Templates) és naptár összeállítások használatára (Calendar Sets). Ahogy az iOS változatban, úgy itt is van lehetőség időpontok megadásakor egy analóg órát használni, ha valakinek az jobban fekszik, mint a rendszer általános időpont bevitelire készült felülete.

Használhatunk widgeteket (ezek pont úgy néznek ki, mint az iOS verzióban), melyek remekül mutatnak a macOS Big Sur vagy a Monterey widget sávján. De fontos extra a menüsávra telepedő mini alkalmazás is, amellyel egyetlen kattintás csupán, hogy azonnal lássuk az aktuális teendőket és egy apró havi áttekintőt. Interaktív, vagyis válogathatunk a napok között és felvehetünk új bejegyzéseket is vele, anélkül, hogy emiatt megnyitnánk az alap alkalmazást.

Összegzésül

Mindent egybevetve a FirstSeed Calendar jelenleg az egyik legjobb naptár alkalmazás mind iOS-re, mind macOS-re. Hozza azt a tudást, amit az etalonnak számító Fantasticaltól már megszoktunk, viszont sokkal testreszabhatóbb annál. Ráadásul itt nem kell havi előfizetéssel szórakoznunk, jelenleg egyszeri befektetés megvásárolni a programot. Az iOS verzió ugyan ingyen is elérhető, de ha valaki komolyan szeretné kihasználni a benne szunnyadó lehetőségeket, annak érdemes rááldozni az alig több mint 2000 forintnyi összeget az alkalmazáson belül beszerezhető Pro verzióra.

Ne maradjon le erről sem!