Átlátható és praktikus naptár app iPadre és iPhone-ra

Korábban bemutattunk egy remek naptár alkalmazást macOS-re, amely sokkal kezesebb és átláthatóbb, mint a rendszer sajátja. Ahogy akkor is említettük, a Fantastical nem csak Macen, hanem iPaden és iPhone-on is elérhető, ráadásul a különféle verziók szépen összedolgoznak. Ezúttal a Fantastical legújabb, 2.8-as frissítését vettük górcső alá, iOS-en.

 

Ügyes naptár app mobilra és tabletre

A Fantastical felülete nem csak azért érdekes, mert fehér vagy fekete alapon is működtethető, bár ez utóbbi kétség kívül látványos, sőt, szerintünk átláthatóbb is. Ezen túl a program teljes felülete is más felépítést kapott, mint a rendszer Calendar appja.

Ha iPaden használjuk, alapértelmezésben a program felső részén egy keskeny csíkban láthatjuk az adott hét napjait. Alattuk bal oldalt, listaként sorakoznak a napi bejegyzések, mellettük pedig egy méretes havi naptár mutatja, mire számíthatunk az adott hónapban. A bal oldali lista ömlesztve tartalmazza a naptárbejegyzéseket, de jól elkülönülnek rajta az adott napok.

Így, hogy egy listában találunk minden eseményt, sokkal egyszerűbb kiigazodni több napnyi tennivalónkon, mint az iOS Calendar appjának napokra szűkített megjelenítésével. Emellett a listába bekerülhetnek a tennivalóink is, amelyeket a program gond nélkül átvesz akár a Reminders appból is.

Ez az alap felépítés ráadásul pár mozdulattal átvariálható több módon is. A napokat megjelenítő sor lehúzásával előkerül a hasonló programoknál megszokott heti nézet, amely ekkor még csak a kijelző felső felé tölti be, de ha tovább húzzuk, akár teljes képernyőre is kerülhet. Ha feltoljuk, minden visszaáll az eredeti felosztásra. Balról még beránthatjuk a képernyőre a különálló tennivaló listát is.

Az iPhone-os verzió is hasonlóan működik, ott a teljes heti nézet a telefon elforgatásával hozható elő.

Minden egybevetve a felület így önmagban is megéri a váltást, mert sokkal jobban átlátni vele naptárbejegyzéseinket. Ám ezen felül a program az új időpontok és tennivalók felvételét is egyszerűsíti. Igaz, ahhoz, hogy a legfőbb megoldást kihasználjuk, nem árt némi angol tudás, mivel lehetőségünk van teljesen hétköznapi mondatokként “lediktálni” a Fantasticalnak, hogy éppen mit szeretnénk beríni. Akár ismétlődő eseményeket is felvehetünk így.

Ha valaki “nem büfé” az angolban, akkor sincs gond, a bejegyzések felvételére szolgáló panelen is mindent be tud állítani. Szerintünk ez is egyértelműbbre sikerült, mint amit Calendar-nál találunk.

Végül még egy fontos funkció: a keresés. Ezt is remekül oldották meg a fejlesztők. Nem csak gyors, de a találati lista is tökéletesen átlátható. Villámgyorsan visszakereshetünk korábbi találkozókat.

Az apphoz tartozik egy kifejezetten pofás kis iOS 10-es Widget, Google Maps vagy Apple Maps integráció, riasztási funkció stb. Minden, ami elvárás lehet egy ilyen app esetében, apróságokkal fűszerezve: például a megszokott figyelmeztetések mellett kérhetünk külön értesítőt az aktuális születésnapokról is.

A 2.8-as verzió egyik jópofa extrája, hogy kapunk egy halom animált matricát a Messages apphoz. Ennél valamivel fontosabb, hogy ebben a változatban már jóval több információhoz jutunk a figyelmeztető üzenetekben (például térképrészletet stb.), illetve több választási lehetőségünk is van mondjuk elodázni egy emlékeztetőt.

Mindent egybevetve a Fantastical iOS változatával és teljesen elégedettek voltunk. Sajnos az iPhone-os és iPades verziókat külön kell megvásárolni, előbbi 5, utóbbi 10 eurós áron lehet a miénk.

Az iPades alkalmazások teszteléséhez egy iPad Pro-t használunk, az iCentre jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!