Így telnek a hétköznapok egy iPad Próval

Az Apple táblagép kínálatának zászlóshajói a két iPad Pro. A 12.9”-os változat szerintünk céleszköz, egy Apple Pencil kíséretében a grafikusok okkal imádhatják, cipelni viszont már – tablethez képest – korántsem praktikus, s ez valamennyire korlátozza a felhasználási lehetőségeket.
Ám az Apple anno előrukkolt egy 9.7”-os változattal is, amely hasonló erővel bír, csak épp hordozhatóbb. Ezt a verziót nyúztuk egy hétig az iCentre jóvoltából. Arra voltunk kíváncsiak, beválik e a hétköznapokban. Egyáltalán, milyen alkalmazásokkal lehet kihasználni a lehetőségeit (a játékoktól eltekintve)?

 

Hordozható erőmű

Mielőtt a lényegre térnénk, gyorsan összefoglaljuk, mivel is állunk szemben: az iPad Pro egy 9.7”-os, iOS rendszert használó tablet, egyenesen az Apple-től. Kicsit vaskosabb és nehezebb, mint az iPad Air, de ezt véletlenül sem úgy kell érteni, hogy mázsás súlyokat kell cipelnünk. Grammokról beszélünk.
Cserébe viszont teljesítményben is leveri saját családtagjait: 64 bites A9X processzorral és M9 társprocesszorral, 2048×1536 pixeles (264 ppi) felbontással, 12 megapixeles (4k videofelvételre képes) hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerákkal.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-2

A kijelző képe gyönyörű, ráadásul automatikusan alakul a környezeti fényekhez, mind fényerő, mind színhőmérséklet tekintetében. Tűéles a kép.
A kamera is remek minőséget produkál (akár zoomolhatunk is), kiváltképp tablet kategóriában szokatlan, hogy a végeredmény tényleg használható. Sőt, ezzel a teljesítménnyel rögtön megvághatjuk és effektezhetjük is a felvételeket, szóval máris találtunk egy felhasználási lehetőséget. Igaz, a videók méretével azért érdemes vigyázni, mert sajnos az Apple hajlamos betegesen alulméretezni a tárhelyet, a MacBookok SSD-it és az iPad Pro memóriáját illetően egyaránt. A 32 GB-os változat szerintünk értelmetlen, ha valaki tényleg használni akarja, ne érje be 128 GB-os változat alatt. Hosszú távon megéri a többlet befektetés, ha már iPad Prót akarunk.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-9

Természetesen van gyors Wifi, Bluetooth, True Tone vaku, GPS (AGPS), GLONASS, mindenféle érzékelők, ilyen szempontból semmit nem hagyott ki a cég. Részletes “összetétel” itt. Kár lenne felsorolni mindent.
A lényeg: hardver tekintetében az iPad Pro ott van az élen, bivaly erős tablet. A 9.7”-os változat pedig emellett remekül hordozható.

 

Így használhatjuk ki

A hardver fontos összetevő, de megfelelő szoftverek nélkül mit sem érne. Az iOS esetében viszont alkalmazásokból is bőséges a kínálat és sokuk már támogatja az iPad Pro kiváltságait: a hatalmas felbontást és az Apple Pencil fedőnevű digitális tollat.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-4

Utóbbi nem a csomag része, külön kell megvásárolnunk, ahogy a szintén rendkívül praktikusnak tűnő Smart Keyboard is plusz befektetés. Egy a bökkenő: az iPad Pro valószínűleg onnantól válik igazán értelmezhetővé egy sima iPad Air mellett, ha ezeket is beszerezzük hozzá.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-7

A toll nagyon Apple kivitel: a “radír” rész egy levehető – mágneses – kupak, amely alatt Lightning csatlakozót találunk. Ezzel azonnal tölthető iPadről (villámgyorsan töltődik és kb. 12 óráig bírja utána a használatot). Kapunk egy kis átalakítót is, amelyet a Lightning csatlakozóra húzva akár az iPad töltőjéről is elláthatjuk energiával a tollat.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-5

Tudásában is irigylésre méltó: nyomásérzékeny és – tapasztalataink alapján – minimális a késleltetési ideje, de emellett még a dőlésszögével is befolyásolhatjuk a végeredményt. Öröm vele rajzolni, írni. Furcsa, de az is hasznos, hogy kicsit súlyosabb egy átlag tollnál. Nekünk ez inkább előny volt, mint hátrány a használat közben.

 

 

A billentyűzet szintén jónak tűnik. Csatlakoztatása rém egyszerű: az iPad Pro oldalán egy “három pöttyből álló” érintkezőt találunk, ott kell passzolniuk. A többi egyértelmű. Mivel megtámasztja a tabletet, pont úgy dolgozhatunk, mintha egy notebook előtt ülnénk, legfeljebb ezt “darabokból legóztuk“ össze.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-10

Mármost, mivel az iOS multitask, ráadásul futtathatunk egymás mellett két appot is (már amelyik támogatja ezt), így ha van egy billentyűzetünk, már tökéletes irodai eszközt varázsolhatunk az iPad Próból, amely villámgyors, s az Apple ingyenes, Microsoft Office kompatibilis irodai csomagjával hatékonyan dolgozhatunk rajta. Egyébként a nemrég megjelent e-book olvasó tesztünk – bevalljuk – teljesen az iPad Prón készült, ráadásul nem is Smart Keyboarddal, hanem a képernyőn megjelenő szoftveres billentyűzettel (a korábban már bemutatott Ulysses appban). Mivel a rendszer igyekszik felismerni és javítani a szavaknál az ékezeteket, így gyakorlatilag villámgyorsan lehetett vele dolgozni (diktálhattunk is volna neki, de az kimaradt ebben az esetben). Persze néha kellett javítani a felismert szavakat, de mégsem tűnt kínlódásnak a dolog. Pedig az e-book olvasók tesztje bizony nem lett rövid…
Ha még tollunk is van, akkor a grafikai és jegyzet alkalmazásokat is kihasználhatjuk a végletekig. Mostanra akad ezekből néhány valóban profi megoldás, melyekről mindjárt szót ejtünk.
Mindent egybevetve, az egy hetes iPad Pro használat során, amellett, hogy értékeltük a csodás képminőséget és a sebességet, azért a toll volt az, ami igazán feltette a pontot az i-re. Élmény volt a segítségével fotókat retusálni, rajzolni, vagy akár egy PDF-ben javítgatni, kiemelni, szerkeszteni is.
Összességében az iPad Pro nagyon jól kihasználható tablet, de szerintünk az Apple Pencil elengedhetetlen hozzá (nem az alap lehetőségek használata miatt, az természetesen az ujjunkkal is megy, hanem a többlet funkciók végett), a billentyűzet pedig tanácsos.

 

ipad-pro-9-7-apple-pen-1

Ha ezekért képesek vagyunk a zsebünkbe nyúlni a pénztárnál, akkor a most következő appokat felrakva a tabletre, egy olyan kütyünk lesz, amivel nagyon sok esetben ki tudunk váltani egy notebookot. Nem mindenki (nekünk például nem menne, hiszen hogyan tesztelnénk akkor egyéb rendszerekhez szoftvereket), de marketing, írás, szövegírás, kutatás, bizonyos grafikai munkák stb. esetén akár az is lehetséges, hogy egyáltalán nem fog hiányozni egy asztali rendszer. Tanuláshoz is remek választás, bár kérdés persze, tud-e befektetni ennyi pénzt egy mai diák ilyen eszközökbe. Ha esetleg igen, akkor itt a lehetőség.

 

Ajánlott szoftverek

Mint említettük, az iPad Pro igazi erejét a megfelelő szoftverekkel lehet kihasználni, s most nem a játékokra gondolunk, ott egyértelmű, hogy az erősebb hardver és a nagyobb felbontás hatalmas előny.
Lássuk, milyen appok segíthetik a munkánkat.

 • Apple Pages, Numbers, Keynote, Garageband, iMovie, iBooks: 
Az a minimum, hogy az Apple saját szoftverei támogatják az iPad Pro felbontását és erejét. Ennek megfelelően az iMovie-ban könnyedén megvághatjuk és effektezhetjük felvételeinket, a Garagebandnek pedig nem okoz gondot egy többsávos zene összerakása sem. Minden flottul működik, beleértve az iBooks saját, multimédiás könyvformátumát is, amely szerintünk kifejezetten nagy ötlet volt az Apple részéről (és kicsit sajnáljuk is, hogy megtartotta magának, mert remek platform tanuláshoz, kutatáshoz, mesékhez egyaránt, szóval jól jönne Androidon is). Minden Apple alkalmazás ingyenes és sokoldalú, szóval nem is kérdés, hogy a tableten a helyük.
 • Ulysses: 
Ennél jobb markdawn szövegszerkesztőt nem ismerünk, pedig – lévén fixa ideánk – állandóan nézzük a kínálatot. Sajnos Windowsra nincs, de amúgy Macre és iOS-re egyaránt elérhető, így teljes könyveket is írhatunk vele, akár felváltva használva az eszközeinket is (felhőben tárolhatunk minden anyagot). Részletesen itt írtunk róla.
 • Pixelmator
: Az iOS Photoshopja. Ehhez képes olcsónak is mondható. Ezzel az appal mi már nem egyszer szerkesztettük a Techwok nyitóképeit, illusztrációit iPhone-on. De támogatja az iPad Prót és vele az Apple Pencilt is. Rajzolni, fotókat retusálni nélkülözhetetlen. Ezt már csak úgy lehet fokozni, ha a maces verziót is bitoroljuk és felhőn keresztül szinkronizáljuk a képeket a két platform között. Itt teszteltük.
 • Paper
: A Paper kifejezetten rajzos jegyzetelésre termett. Írhatunk is benne, feladatlistákat is létrehozhatunk, de igazán akkor tudjuk kihasználni, ha kézzel írunk (Apple Pencillel), vagy vázlatokat rajzolunk. Ilyen esetekre viszont nem hiányozhat az eszköztárunkból.
 • Evernote
: Valószínűleg nem kell nagyon bemutatni, mert így is elég nagy hype lengi körül. Viszont kétség kívül rászolgált, mivel egyike a legjobb jegyzet alkalmazásoknak. És persze a cég saját tolla mellett az Apple Pencilt is támogatja.
 • Printer Pro: 
Bár a papírmentes iroda az igazi cél, ha mégis nyomtatnunk kell, ez az app nagyon jól jöhet. Ráadásul PDF-eket is készíthetünk vele, bármely, nyomtatásra alkalmas appból. Részletes bemutatót itt írtunk róla.
 • AVPlayer
: Az Apple videolejátszójával ellentétben ezt szinte bármilyen módon feltölthetjük a filmjeinkkel és a formátumok tekintetében is sokkal engedékenyebb (Divx, MKV stb.).
 • Readdle Documents: 
Az iOS 10 talán javít majd ezen, de egyelőre az iCloud Drive sem jelent teljes kényelmet, ha a dokumentumainkat mindig magunknál akarjuk tudni. A Documents viszont szinte minden felhő szolgáltatást képes elérni, és helyi fájlkezelőként, sőt FTP/SFTP kliensként is funkcionál. Ha konkrét szívfájdalmunk az iOS fájlkezelése, akkor ezzel az ingyenes appal nagyon meg leszünk elégedve.
 • PDF Expert: 
Ha útközben kell PDF-eket szerkesztenünk, vagy csak szükségünk lenne egy valóban gyors és sokoldalú PDF olvasóra a tableten, érdemes elgondolkodni a PDF Expert megvásárlásán. Részletes teszünk itt.
 • Scanner Pro: 
Névjegyek, dokumentumok, iratok, szerződések, fotók szkenneléséhez ideális alkalmazás. Van lebutított ingyenes és sokkal többet tudó fizetős változata is. Valamelyiket érdemes beizzítani, mert bármikor jól jöhetnek, ha egy papír alapú dokumentumot szeretnénk digitalizálni az iPad Pro 12 megapixeles kamerájával. Erről is írtunk, emitt.
 • MindNode
: Szolgáltatások, termékek tervezéséhez, vagy csak gondolataink rendszerezéséhez is nélkülözhetetlen app. Részletesen bemutattuk itt. Ha gondolattérképeket szeretnénk készíteni, ne keressünk tovább. Korábban írtunk az OS X-es verzióról itt, de amúgy elég elképzelni ugyanazt iOS felületi elemekkel, ugyanis a két változat tudás teljesen azonos.
 • Teamviewer
: Ha néha el kell érnünk ismerősök, családtagok gépeit, vagy a saját otthonit az interneten keresztül, a Teamviewer kiváló választás lehet e célra.
Ne maradjon le erről sem!