Négy e-book olvasó, nyaraláshoz és tanuláshoz

Olvasni öröm, ezt már sokan, sok helyen megírták. Viszont nem olcsó mulatság, ráadásul a mai, digitális korban sajnos kezd is kimenni a divatból. Márpedig a divat, az divat, sokan hódolnak be neki, önkontroll nélkül.
Szerencsére itt vannak nekünk az e-bookok, amelyek talán segíthetnek áthidalni e problémát, hiszen az e-book ugyebár digitális, tehát divatos, ráadásul olcsóbb is, mint egy új kiadású könyv. A kérdés csak az, min érdemes olvasni őket?
Ha okostelefonon esünk nekik, az igazán “mobil” megoldás, de hosszú távon 4,5″ alatt igen fárasztó a szemnek, még nagyított betűkkel is.
Ha tableten próbálkozunk, az már praktikusabb, de napközben teljesen feleslegesen süti ki a szemünket a háttérvilágítás, ráadásul egy gyengébb típus villámgyorsan lemerül a sok olvasástól.

 

A megoldás: egy e-book olvasó

Az igazi megoldás tehát valószínűleg egy e-ink kijelzős e-book olvasó. Ennek ugyebár több előnye is van a fentiekhez képest: a kijelző nagyon hasonlít a valódi papírhoz, nem csillog, egyenletesen fehér/sárga (ez ugye típustól függ), és nem baj, ha állandóan ott virít rajta az éppen olvasott oldal, ugyanis az a lényege, hogy csak a tartalom váltáskor használ energiát, amúgy elvan mint a befőtt azzal, amit utoljára megjelenített. Ennek köszönhetően pedig igen sokáig bírja szusszal. Ritkán kell csak tölteni.
Ezeknek a készülékeknek általában nincs háttérvilágítása, ebből a szempontból is úgy viselkednek, mint a valódi könyvek: lámpánál olvashatunk este. Akadnak persze kivételek, de napközben azokat is használhatjuk háttérvilágítás nélkül, ami kellemesebb a szemnek olvasáskor.
S ha ez még nem volna elég, akkor egy nyomós érv még mellettük: sokkal kevésbé érzékeny jószágok, mint a törékeny üveg kijelzős tablet. Plusz könnyebbek is. Multimédia téren persze lemaradnak tudásban és lehetőségekben egy tablettől, de hát nem is azonos a felhasználási céljuk.
A Koobe.hu jóvoltából most volt szerencsénk kipróbálni négy remek e-book olvasó készüléket. Lássuk részletesen, melyik mire képes. Azt már most elmondhatjuk: nyaraláshoz bármelyik remek választás arra, hogy akár egy teljes könyvtárat cipelhessünk magunkkal a bőröndben. De ugyanígy tanuláshoz is remekül használhatók, hiszen temérdek jegyzetet, könyvet cipelhetünk így magunkkal, anélkül, hogy gerincferdülést kapnánk.

 

Koobe Slightbook HD

Kezdjük a legolcsóbb darabbal, amelyik rögtön két változatban landolt nálunk. A Koobe Slightbook HD és a Koobe Slightbook HD Shine Edition verziók között a pár ezer forintos árkülönbözeten (22 990 Ft vs 26 990 Ft) kívül csak annyi különbség van, hogy a Shine Edition rendelkezik saját háttérvilágítással. Ennek erőssége nem állítható, mindössze ki- vagy be kapcsolható. Ennyi. Viszont este, ha nem akarunk lámpával zavarni másokat, jól jöhet. Ezen felül a két készülék kívül és belül azonos.

 

koobe-slightbook.hd-1

Külsőleg amolyan tipikus e-book olvasó jellegük van: oldalt két-két gomb található a lapozáshoz, középen egy négy irányú gomb a navigáláshoz, ennek közepén még egy, Ok gombnak. A középső navigációs rész mellett balra egy Home és egy menü, jobbra pedig egy Vissza és egy frissítés gomb található. Ezeken kívül még lelünk egy ki- és bekapcsoló gombot felül, a Micro USB és a 3.5 mm-es fülescsatlakozó társaságában.

 

koobe-slightbook.hd-2

A készülékház zömök, de elegánsan lekerekített, tapintása nagyon kellemes, gumis, nem csúszik ki könnyen a kezünkből. Jól összerakták, a gombok nyomáspontja is megfelelő.
A készülék közepét egy 6″-os E-ink Pearl kijelző bitorolja, nem érintőképernyős, navigálni és a funkciókat elérni tehát a gombokkal lehet. A kijelző tört fehér színű, nagyon kellemes ránézni és olvasni is rajta. A felbontása 1024×768 pixel, ami ekkora méretben már elég hozzá, hogy ne csak pixeleket lássunk, hanem sima élű karaktereket. Mondjuk a 16 szürkeárnyalattal fotók nézegetésére nem túl praktikus, de a borítók, illusztrációk azért elég jól kivehetők rajta.

 

koobe-slightbook.hd-3

A 4 GB memória nem sok, de könyvből azért fér rá dögivel, ráadásul MicroSD kártyával bővíthető 32 GB-ig), ami amúgy a könyvek felmásolását is egyszerűbbé teszi.
Az 1500 mAh-s akku ugyan nem bivaly, de ahogy a bevezetőben írtuk, ezek a kütyük nem zabálják az energiát, szóval napokig, hetekig is bírja vele, olvasási tempótól függően.
Szoftveresen mindent tud a kicsike, amire szükségünk lehet, s bár a 600 MHz-es Arm processzor nem világbajnok, s érezhetően várni kell néha egy komolyabb anyag megnyitásakor, azért megöregedni nem fogunk tőle.

 

koobe-slightbook.hd-4

A rendszer tűrhető tempóban dolgozik, a kijelző frissítése is rendben van. A felület teljesen honosított, minden menüpont, opció magyar nyelvű. E-könyv olvasás tekintetében szinte mindent eszik: ePub, PDF, fb2, mobi, txt, rtf, HTML, cím, doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, pdb, djvu, djv, de a zip, rar, 7zip tömörítmények sem okoznak neki gondot. Az Adobe DRM védelmével is megküzd, így ilyen könyveket is olvashatunk, ha van Adobe fiókunk. Nálunk a nagy, 7-8 MB-os fájlméret fölötti könyvekkel sem volt gond (akadnak konkurensek, akiknél ez problémát jelent).
Van galéria funkciója (jpg, gif, tiff, BMP, PNG formátumokat támogat) is, de nem a képnézegetés az elsődleges feladata. Viszont képregények esetén jól jöhet, ha ilyen formátumokban vannak meg.
A könyvolvasó felület nagyon jól sikerült. Adobe Readerre és FBreaderre alapoz. Választhatunk a beállításokban. A könyvjelzők, tartalomjegyzék használata kényelmesen megoldott. A keresés is, s bár az érintőképernyők világában már furcsa a navigációs gombokkal beírni a keresett kifejezéseket, de nem lehetetlen. Nagyon nosztalgikus, mintha egy régi mobillal próbálkoznánk…
Van TTS funkció is, így ha bedugjuk a fülest, akár fel is olvassa nekünk a könyvet a készülék, de sajnos csak angolul vagy kínaiul. Nyelvtanuláshoz persze ez is jó, de hangoskönyvet nem varázsolhatunk vele a magyar nyelven íródott regényekből.

 

koobe-slightbook.hd-5

Viszont ha már hang: zenelejátszási lehetőségünk is van. Aki eddig szidta az iTunes-t, esetleg próbálja ki ezt… Persze ez ez nem egy iPad, nem erre termett: lassú és kényelmetlen. De akkor is van ilyen funkció, így olvasás közben zenét is hallgathatunk akár (MP3, wma, ogg, wav), nem beszélve arról, hogy ha esetleg tényleg van hangoskönyvünk az említett formátumok valamelyikében, azt is lejátszhatjuk.
Van jegyzetelési lehetőség is, de ahogy fentebb említettük, a szövegbevitel azért nem túl kényelmes sok szöveg esetén. Szótár is van, de ezt szintén fenntartásokkal kell kezeljük.
Az extra funkciók tehát nem annyira veszik le az embert a lábáról, de lássuk be, egy e-book olvasó elsődleges célja úgyis a digitális könyvek olvasása. Arra pedig nagyon jó a készülék. Részletekbe menően figyeltek a kényelemre (gyors hozzáférés az éppen olvasott könyvhöz, állítható betűméret, margó, betűtípus stb.). Ráadásul a Koobe Slightbook HD kis méretének és elenyésző súlyának köszönhetően nagyon kényelmesen hordozható. Strapabírónak is tűnt, úgyhogy utazáshoz remek választás. Ráadásul ennyiért akár első e-book olvasóként is kitűnő választás.

 

Icarus Illumina XL

E felhozatalból a kedvencünk egyértelműen az Icarus Illumina XL volt, amely a Koobe készülékekhez képest több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Ezeknek persze ára van, egészen pontosan 64 990 forint. Lássuk, mit nyomnak a kezünkbe ennyiért.
Ez a készülék 8”-os, 1024×768 pixel felbontású E-ink Pearl HD kijelzőt kapott, érintőképernyővel és állítható erősségű háttérvilágítással.

 

icarus-1

Kifejezetten szép képe van, viszont a képfrissítéseknél (például lapozás után) az embernek néha az az érzése támadt, hogy átlátszik a papírlap, mert az előző tartalmat hajlamos nagyon halványan ottfelejteni. Ez viszont egyáltalán nem zavar be az olvasásban, csak furcsa. Egy idő után az ember már észre sem veszi.

 

icarus-3

Ezt az egy apróságot leszámítva viszont csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a készülékről. A 8 GB memória könyvekhez több, mint elég, de MicroSD bővítési lehetőség is van.
A 4.2-es Androidra épülő rendszer kellemes tempóban fut rajta, mindenre rögtön reagál, a képfrissítés is kellően gyors.

 

icarus-2

Mivel érintőképernyős, túl sok gombot nem találunk rajta. A kijelző alatt látható kerek “home” gomb az egyetlen feltűnő részlet. A felső részen találunk egy Micro USB és egy füles csatlakozót, az apró bekapcsoló gomb társaságában.
Minden funkciót az érintőképernyőt tapogatva érünk el, így több gombra nincs is szükség.
A készülék wifi csatlakozásra is képes, így könyveinket akár közvetlenül az internetről is beszerezhetjük vele. Ehhez a böngészőn kívül még Dropbox app is rendelkezésünkre áll, felhőzhetünk kedvünkre. De van e-mail alkalmazás, jegyzettömb, zenelejátszó stb.

 

icarus-5

Wifi ide, érintőképernyő oda, az Icarus Illumina XL ettől még nem lett tablet, viszont egy nagyon kezes, sokoldalúan használható e-könyv olvasót faragtak belőle. Ha nincs más kéznél, még netezésre is megteszi, bár 16 szürkeárnyalattal azért elég szürreális a látvány. De ha le kell töltenünk valamit, arra jó. Gyakorlatilag webről, e-mailből, Dropboxról, USB-ről, MicroSD-ről egyaránt tele tudjuk pakolni tartalommal a (vagy akár különféle e-könyv áruházakban is vásárolhatunk). Márpedig formátumismerete ennek is van: PDF, epub, fb2, mobi, rtf, txt, html fájlokkal képes megbirkózni. Nálunk fájlméret gond nem volt, nagyobb epub és PDF anyagokat is gond nélkül feldolgozott.

 

icarus-6

Képek közül a JPG, BMP, GIF, PNG formátumokat támogatja, hangfájlok közül viszont csak mp3 jöhet szóba és azzal kapcsolatban is iszonyat válogatós, hangoskönyvek esetén talán rá tudjuk venni (meg persze az alkalmazásboltból még van esély letölteni lejátszót, de az alkalmazásbolt épp sztrájkolt, amikor nálunk járt a készülék, így erről nem tudtunk meggyőződni).
A 2800 mAh-s akku itt azért már indokolt, hiszen a wifi megdobja a fogyasztást. De még így is jóval ritkábban kell tölteni, mint egy tabletet. Az E-ink kijelző sokat spórol e téren.

 

icarus-7

Természetesen itt is használhatunk magyar nyelvű felületet, a TTS viszont ez esetben nem csak magyarul nem tud, hanem egyáltalán nincs benne ilyen funkció.
Az Icarus Illumina XL nagyszerű e-book olvasó. Jól néz ki és a tesztelt e-book olvasókészülékek közül ezt volt a legnagyobb élmény használni. Ha hajlandók vagyunk ezt az árkategóriát megugrani, egy nagyon jó e-book olvasó kerülhet a birtokunkba.

 

Onyx BOOX M96 Plus

Tesztünk legnagyobbja kétség kívül az Onyx BOOX M96 Plus: 9.7”-os – 1200×825 pixeles – E-ink Pearl kijelzővel áldották meg, amelyhez “toll” is jár. Itt is van wifi (802.11b/g/n), sőt Bluetooth 4.0 is (BT-s billentyűzetek és hangszórók használatához).

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-1

Ekkora kijelzőnek szerintünk már csak akkor van értelme, ha mondjuk tanuláshoz vagy munkához vásárolunk, kvázi tudományos e-book olvasót. Ha sok grafikonnal, táblázattal, vagy a 16 szürkeárnyalattal rendesen megjeleníthető ábrával van dolgunk folyamatosan, akkor érdemes elgondolkodni a dolgon. Regényekhez a 9.7” egyszerűen luxusnak tűnik, ráadásul hurcolni sem feltétlenül kényelmes.

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-2

Ha viszont szükségünk van ekkora kijelzőre, akkor valószínűleg azt is értékelni fogjuk, hogy a tollal és mondjuk egy Bluetooth-os billentyűzettel akár rajzolhatunk/szerkeszthetünk is dokumentumokat. Ráadásul – Android 4.2 a rendszer – az alkalmazásboltból egy sereg appot tölthetünk le a készülékre. Például akár több e-book olvasó alkalmazásból is válogathatunk. Mondjuk formátum probléma eleve nincs itt sem: PDF, EPUB PDF, DOC, XLS, PPT, CHM, PDB, MOBIPOCKET, FB2, DJVU, TXT, HTML, DOC, DOCX, XLS, XLSX. Képekből a JPEG, PNG, BMP, TIFF és GIF fájlok nyithatók meg.

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-6

Érdekesség még a beépített Google Calendar, amely lehetővé teszi, hogy naptárunk is mindig kéznél legyen, illetve a PDF áttördelés lehetősége, amelynek segítségével nem csak az eredeti tördelésben olvashatunk PDF dokumentumokat, hanem a szöveget a kijelzőhöz alakítva is.
Itt is van TTS, de itt sincs magyar felolvasás, csak Angol, Német, Lengyel. Van viszont cserébe irodai csomag és RSS hírolvasó app is, előre telepítve.

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-5

A ceruza jópofa. Nem pótolhatatlan eszköz, nélküle is gond nélkül használható a készülék minden funkciója, hiszen az előlap bal oldalán van négy funkciógomb, a jobb oldalon pedig egy vezérlést végző “joystick”, amivel négy irányba mozoghatunk, illetve “okézhatjuk” az adott funkció végrehajtását.
Viszont a ceruzával mindez kényelmesebb, olyan, mintha egy érintőképernyős tabletet használnánk, ami sajnos az ujjunkra nem reagál, csak a kis eszköz hegyére. Vigaszul rajzol(gat)ni is lehet vele.

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-4

Nem éppen létfontosságú, de érdemesnek tűnik megjegyezni, hogy hangoskönyvek, de akár zene lejátszására is ez volt a legalkalmasabb készülék. A beépített hangszóró hangerejére nem lehet panasz (zenét hallgatni mondjuk nem azon érdemes, hanem fülessel), MP3 vagy WAV lejátszás lehetséges.
Sebesség tekintetében az Onyx kütyüje teljesített legjobban, legfeljebb egy több száz könyvből álló gyűjtemény első feldolgozása fekszi meg a gyomrát, de amúgy kellemes tempóban dolgozik. Az alap 8 GB tárhely bővítése itt kivételesen nem Micro SD, hanem SD kártyával lehetséges (nem kellett spórolniuk a mérettel).

 

Onyx-BOOX-M96-Plus-3

Rendszere Android, így a Google Play áruházból is letölthetünk további e-könyv olvasó appokat.
Az Onyx BOOX M96-nak az ára sem “kicsi”, 104 990 forintba kerül. Cserébe persze egy igazán sokoldalú készüléket kapunk, de ahogy már említettük, szerintünk nem lehet hagyományos e-book olvasónak tekinteni, sokkal inkább munka vagy tanulási célra alkalmazható. Ebben az esetben viszont az e-book olvasó helyett már érdemes lehet tabletben gondolkodni. Ízlés kérdése, kinek, melyik jön be jobban e célra.

Ha pedig egy kis tech-témájú olvasnivalóra vágyik valaki, tudjuk ajánlani saját ingyenes e-book gyűjteményünket. Teszteltük, olvashatók a fenti készülékeken is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató