A két legjobb ingyenes e-book olvasó program Windowsra

Manapság egyre többen olvasnak a hagyományos könyvek helyett, mellett e-bookokat. Bár a hagyományos könyveknek megvan a maguk szépsége, olykor praktikusabb az e-book változatot választani (többet is elvihetünk magunkkal kényelmesen egy hosszabb útra, tudunk digitális jegyzetelni bele stb.). Ha valaki a különféle online áruházakban vásárolja meg a DRM védett könyveket, nem kérdés, mivel fogja letölteni és elolvasni azokat, hiszen ezek a boltok általában szoftvert, eszközt is adnak az olvasáshoz (lásd az Apple Books alkalmazását Macen és iOS eszközökön, vagy a Google Play Könyvek alkalmazást androidos eszközökön). De mi van akkor, ha mi alternatív forrásból szereztünk be egy epub formátumú e-bookot (lásd például a Paleo alapok kezdőknek e-könyvet, vagy akár a Techwok ingyenes e-bookjait), s ezt olvasnánk az okostelefonon vagy a számítógépen?

E-book olvasás okostelefonon és Macen

Az okostelefonos olvasással most nem foglalkozunk hosszasan, hiszen az Apple Books vagy a Google Play Könyvek alkalmazások rendelkezésre állnak bárkinek (előbbi macOS-en és iOS-en, utóbbi Androdion, iOS-en, vagy asztali rendszereken a böngészőben), s ezekkel nem csak az adott digitális könyvesboltokban vásárolt tartalmakat olvashatjuk, hanem bármilyen, máshonnan letöltött EPUB formátumú e-könyvet is megnyithatunk velük.

A legjobb ingyenes e-book olvasó programok Windowsra

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy milyen programokkal olvassunk e-bookot mondjuk egy windowsos számítógépen? Nos, a kérdésre részben már feleletet adtunk a bevezetőben is, hiszen az egyik legjobb megoldást a Google Play Könyvek jelenti. Ez ugyan online, böngészőben használható csak Windows alatt, ott viszont nagyon kényelmesen. Csak feltöltjük beszerzett EPUB (vagy PDF) fájlt a saját gyűjteményünkbe, majd megnyitjuk azt. 

Ráadásul megvan az az előnye, hogy ha a feltöltünk egy könyvet, akkor azt nem csak a számítógépen olvashatjuk a böngészőben, hanem akár iPhone-on, iPaden, androidos eszközökön is, a Google Play könyvek app segítségével. S bárhol nyitjuk meg, mindig ott folytathatjuk az olvasás, ahol utoljára abbahagytuk.

Ezt amúgy nehéz überelni, de ha valaki nem szeretné a böngészőben olvasgatni a könyveket, annak tudjuk még ajánlani az Icecream E-book Reader alkalmazást is. Ezzel akár EPUB, MOBI, FB2, PDF formátumú könyvek is olvashatók, teljes kényelemben. Van ingyenes és fizetős változat egyaránt, de átlagos használatra az előbbi is bőven megteszi. 

Felülete tökéletesen alkalmazkodik a Windows 10 sajtos külsejéhez, így abszolút otthonos körülmények között olvashatunk. Használhatunk benne könyvjelzőket, van éjszakai üzemmód, jegyzetelési lehetőség stb. Akinek pedig nem elég az ingyenes verzió tudása, viszonylag olcsón továbbléphet a Pro változatra.

Ne maradjon le erről sem!