Ingyenes e-book olvasó programok, minden rendszerre

Egyre népszerűbbek az e-bookok, korábban mutattunk is néhány remek e-book olvasó készüléket és azt is elárultuk, miként készíthető e-book bármelyik weboldal cikkeiből. Nem beszélve arról, hogy tőlünk is letölthető jónéhány hasznos e-könyv epub és pdf formátumban egyaránt, a Techwok Kiadványok oldalról (Letöltés menüpont).

Mindez nagyszerű, szeretjük az e-bookokat, kiváltképp az epub formátumot, hiszen azt mindig az adott eszköznek megfelelően tördelik az e-book olvasók és az erre a célra szolgáló szoftverek, mobil appok.

Alapvetően mobilon nem is szokott gondot jelenteni senkinek az epub formátumú könyvek olvasása, hiszen iPhone-on és iPaden eleve ott az iBooks, androidos készülékekre pedig tökéletes választás lehet az ingyenes Google Play Könyvek app.

Még macOS alatt sincs nagy gond, hiszen az iBooks maces változatát az Apple előre csomagolja a rendszerbe. De Windowson már kicsit macerásabb az élet, mivel itt nincs normális epub olvasó előre telepítve.

Sebaj, mi most mutatunk két nagyon jót, amelyek ráadásul a többi platformra is elérhetők, ha esetleg ugyanazt a felületet akarjuk mindenhol használni. Jöjjenek hát az ingyenes e-book olvasó programok, asztali gépekre (is).

 

Ingyenes e-book olvasó: Kotobee Reader

A Kotobee Reader teljesen ingyenes, s bár elsősorban a Kotobee Author-ban készült – epub 3.0 formátumra építő – interaktív e-könyvek olvasására készült, de simán megbirkózik bármely hagyományos epub fájllal. Megjegyezzük, hogy a Kotobee Author-ral készíthető könyvek nagyon hasonlítanak az Apple saját, interaktív iBooks formátumához, csak éppen ezek nincsenek Apple platformra korlátozva, megnyithatók bármilyen eszközön, természetesen a Kotobee Readerrel.

Na jó, ne kalandozzunk ennyire a formátumok világában, a lényeg: a Kotobee Reader egy remek kis e-book olvasó szoftver, amely kezeli a digitális tartalomjegyzéket, tudunk benne jegyzetelni az olvasottak mellé és persze van könyvjelző funkció is.

Kereshetünk, lapozgathatunk, állíthatjuk a tördelés jellemzőit, szóval minden megvan, amire szükségünk lehet ahhoz, hogy egy epub fájlt akár Windowson is kényelmesen elolvashassunk. Elérhető amúgy macOS-re, iOS-re, Androidra, sőt, van belőle böngészőben használható verzió is.

A felülete magyar nyelvre is átállítható, így a gombok és menüpontok azok számára is egyértelműek lesznek, akik esetleg nem tudnak angolul.

 

Google Play Könyvek

Akad amúgy még egy remek megoldás epub olvasásra, amelyik szintén cross-platform. Már említettük is feljebb: ez a Google Play Könyvek.

A friss androidos készülékeken általában eleve ott figyel, de ha mégsem, telepíthetjük a Play áruházból. Ám elérhető iOS-re is, az asztali rendszereken pedig simán használhatjuk böngészőből.

Előnye, hogy felhőben tárolja a könyveinket (feltölthetünk bármilyet, vagy vásárolhatunk a Google online könyvesboltjában), így azokat bármelyik eszközünkön elérjük, s ott folytathatjuk az olvasást, ahol abbahagytuk.

A fenti két megoldás teljesen ingyenes, így tulajdonképpen szabadon választott, melyiket használnánk szívesebben. Érdemes mindkettőt próbára tenni és aztán maradni annál, amelyik jobban beválik a mindennapokban. Az biztos, hogy nagyszerű ingyenes e-book olvasó programok, így bármelyikre szavazhatunk.

Ne maradjon le erről sem!