Egy vállalkozás, projekt, de akár egy vizsgára való felkészülés esetén sem árt, ha nem vaktában fogunk neki a feladatoknak, hanem megtervezzük a lépéseket. Tehetjük ezt egy to-do listával egyszerű papírcetlin is, de mi tudunk egy hatékonyabb megoldást, különösen azoknak, akik esetleg egy Macet birtokolnak.

MindNode 2

A Mindnode egy úgynevezett “gondolattérkép” alkalmazás, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen rendszerezhetjük gondolatainkat, hogy aztán a végén egy átlátható, könnyen kezelhető struktúrát kapjunk.

Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en | Techwok.hu

 

Hasonlóan a többi ilyen szoftverhez, itt is egyesével adhatjuk meg az pontokat és a köztük lévő kapcsolatot, a gyorsbillentyűk beosztásának hála akár úgy is, hogy közben nem kell az egérrel kattintgatnunk, csak bevinni egymás utána pontokat. A program ekkor automatikusan rendezi el a képernyőn a fa-struktúrát, de ezt később könnyedén átalakíthatjuk a saját elképzeléseink szerint. Egy munkalapra akár több különálló gondolattérképet is felvázolhatunk.

Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en | Techwok.hu

Ha végeztünk, jöhet a második hullám, amikor áttekinthetőbbé varázsoljuk és újra átgondoljuk az egészet (ez amúgy csak egy javaslat, mindenki úgy dolgozik a programban, ahogy neki kényelmes, nekünk ez bevált). Ilyenkor a “buborékokhoz” ikonokat (a programban is találunk rengeteget erre a célra), képeket, megjegyzéseket, kiemeléseket rendelhetünk, vagy akár to-do ponttá is alakíthatjuk őket, hogy ha majd végeztünk az adott lépéssel, kipipálhassuk, mint megoldott feladatot.
Ha nem tetszik az eredeti színvilág, választhatunk számtalan sablonból, de amúgy szabadon is alakítható a gondolattérkép színvilága, stílusa.

 

Megosztás

Egy közös projekt esetében persze fontos kérdés, hogy a többi kollégának miként tudjuk átadni az elkészült dokumentumot. Nos, erre több opció is adódik: megoszthatjuk az Apple iCloud felhőjében (ide menthetünk is amúgy), exportálhatjuk más mindmap szoftverek formátumába (MindManager, FreeMind, vagy a népszerű OPML), készíthetünk PDF, PNG, vagy akár Markdown és TXT verziókat (az utóbbi kettő persze kevésbé lesz látványos).

Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en | Techwok.hu

Extraként pedig a MindNode-ban összeírt tennivalóinkat akár megoszthatjuk az OS X Reminders alkalmazásában is.

 

iPhone-ra és iPadre is

Ha már szóba került az iCloud, akkor érdemes tudni, hogy a programnak van mobil és tablet változata is. Ez funkciók tekintetében azonos a maces verzióval, csak az érintőképernyőhöz igazították a felületét és a használatát.

Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en | Techwok.hu

 

Külön kell őket megvenni, de ha Mac és valamilyen iOS eszköz is van a birtokunkban, érdemes beruházni mindkét változatra, mert így ha valami még eszünkbe jut, könnyedén hozzáilleszthetjük gondolattérképünkhöz, bármely eszköz is kerül a kezünk ügyébe.

 

Összegzésül

A MindNode a projektek megtervezése mellett remek szolgálatot tehet megbeszélések vázlatának elkészítésekor, vagy ötleteink kidogozásakor is.

Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en | Techwok.hu

 

Kényelmesen használható, ízléses, gyors. Mindent tud, ami egy ilyen programtól elvárható, szóval bőven megéri az árát (megvásárolni az App Store-ban lehet Macre és iOS-re). Szerintünk iOS-re se nagyon találni jobbat, de ez persze szigorúan magánvélemény. Macre próbaverzió is van, hogy ne vegyünk zsákbamacskát. Ez innen tölthető le.