Hatékonyabb tervezés: gondolattérkép készítés OS X-en

Egy vállalkozás, projekt, de akár egy vizsgára való felkészülés esetén sem árt, ha nem vaktában fogunk neki a feladatoknak, hanem megtervezzük a lépéseket. Tehetjük ezt egy to-do listával egyszerű papírcetlin is, de mi tudunk egy hatékonyabb megoldást, különösen azoknak, akik esetleg egy Macet birtokolnak.

MindNode 2

A Mindnode egy úgynevezett “gondolattérkép” alkalmazás, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen rendszerezhetjük gondolatainkat, hogy aztán a végén egy átlátható, könnyen kezelhető struktúrát kapjunk.

 

Hasonlóan a többi ilyen szoftverhez, itt is egyesével adhatjuk meg az pontokat és a köztük lévő kapcsolatot, a gyorsbillentyűk beosztásának hála akár úgy is, hogy közben nem kell az egérrel kattintgatnunk, csak bevinni egymás utána pontokat. A program ekkor automatikusan rendezi el a képernyőn a fa-struktúrát, de ezt később könnyedén átalakíthatjuk a saját elképzeléseink szerint. Egy munkalapra akár több különálló gondolattérképet is felvázolhatunk.

Ha végeztünk, jöhet a második hullám, amikor áttekinthetőbbé varázsoljuk és újra átgondoljuk az egészet (ez amúgy csak egy javaslat, mindenki úgy dolgozik a programban, ahogy neki kényelmes, nekünk ez bevált). Ilyenkor a “buborékokhoz” ikonokat (a programban is találunk rengeteget erre a célra), képeket, megjegyzéseket, kiemeléseket rendelhetünk, vagy akár to-do ponttá is alakíthatjuk őket, hogy ha majd végeztünk az adott lépéssel, kipipálhassuk, mint megoldott feladatot.
Ha nem tetszik az eredeti színvilág, választhatunk számtalan sablonból, de amúgy szabadon is alakítható a gondolattérkép színvilága, stílusa.

 

Megosztás

Egy közös projekt esetében persze fontos kérdés, hogy a többi kollégának miként tudjuk átadni az elkészült dokumentumot. Nos, erre több opció is adódik: megoszthatjuk az Apple iCloud felhőjében (ide menthetünk is amúgy), exportálhatjuk más mindmap szoftverek formátumába (MindManager, FreeMind, vagy a népszerű OPML), készíthetünk PDF, PNG, vagy akár Markdown és TXT verziókat (az utóbbi kettő persze kevésbé lesz látványos).

Extraként pedig a MindNode-ban összeírt tennivalóinkat akár megoszthatjuk az OS X Reminders alkalmazásában is.

 

iPhone-ra és iPadre is

Ha már szóba került az iCloud, akkor érdemes tudni, hogy a programnak van mobil és tablet változata is. Ez funkciók tekintetében azonos a maces verzióval, csak az érintőképernyőhöz igazították a felületét és a használatát.

 

Külön kell őket megvenni, de ha Mac és valamilyen iOS eszköz is van a birtokunkban, érdemes beruházni mindkét változatra, mert így ha valami még eszünkbe jut, könnyedén hozzáilleszthetjük gondolattérképünkhöz, bármely eszköz is kerül a kezünk ügyébe.

 

Összegzésül

A MindNode a projektek megtervezése mellett remek szolgálatot tehet megbeszélések vázlatának elkészítésekor, vagy ötleteink kidogozásakor is.

 

Kényelmesen használható, ízléses, gyors. Mindent tud, ami egy ilyen programtól elvárható, szóval bőven megéri az árát (megvásárolni az App Store-ban lehet Macre és iOS-re). Szerintünk iOS-re se nagyon találni jobbat, de ez persze szigorúan magánvélemény. Macre próbaverzió is van, hogy ne vegyünk zsákbamacskát. Ez innen tölthető le.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató