A két legjobb online gondolattérkép szerkesztő, akár ingyen is

Gondolattérképek segítségével könnyedén és átlátható módon vázolhatjuk hirtelen jött ötleteinket, elképzeléseinket, vagy akár projektjeinket. Így könnyebb a tervezés és a folyamatok kidolgozása. Kedvenc – fizetős – gondolattérkép szoftverünk a MindNode, amely sajnos csak macOS-re és iOS-re érhető el, de bemutattuk már azt is, amelyek a legjobb telepíthető, ingyenes gondolattérkép szoftverek szinte az összes rendszerre (Windows, Linux, macOS). Most viszont azoknak szolgálunk pár példával, akik egyáltalán nem szeretnének semmit telepíteni, csak rögtön nekifognának saját gondolattérképeik elkészítéséhez. Íme a két legjobb online gondolattérkép szerkesztő program, amelyeket akár teljesen ingyen bevethetünk bármely rendszeren – csak egy modern böngésző kell hozzá – ha a szükség úgy hozza.

A két egjobb online gondolattérkép szerkesztő, akár ingyen is

Természetesen nem csak ez a két online gondolattérkép szerkesztő program létezik. Jóval nagyobb ennél a választék (mi is mutattunk már egyet korábban). Viszont az alábbi két online alkalmazás – szerintünk – a legjobb azok közül, amelyeket eddig sikerült tesztelnünk. Mindegyik használható ingyen, de ahogy az lenni szokott, előfizetésért cserébe további extra funkciókat és lehetőségeket kapunk hozzájuk. Ettől függetlenül a többség számára valószínűleg bőven elegendőek lesznek az ingyen elérhető eszköztárak is.

Coggle: billentyűkombinációkkal a cél felé

Kezdjük azzal, amelyik szerintünk a legegyszerűbben használható a három közül. Ez a Coggle, amelynek használatához beléphetünk a Google, Microsoft vagy Apple fiókunk segítségével egyaránt. A felülete ugyan nem kiemelkedően szép, de ízléses ás áttekinthető. Ráadásul nagy előnye, hogy bár egérrel is teljes kényelemben tudunk új elemeket hozzáadni térképünkhöz, használhatunk akár billentyűkombinációkat is a gyorsabb munkához. Emellett egyetlen kattintással válthatunk teljes képernyős nézetre is, így jobban átláthatjuk a szerteágazó struktúrákat is. Minden elemnél használhatunk linkeket, képeket, és formázhatjuk a szövegeket is. Sőt, akad néhány előre definiált ikon is, amelyekkel fokozhatjuk az átláthatóságot.

Ha végeztünk, a kész anyag letölthető PDF, PNG, MM, Visio VSDX fájlként, vagy akár egyszerű szöveges vázlatként is. Az ingyenes változatban sajnos csak három privát projekten dolgozhatunk, de ha publikus anyagokat hozunk létre, hogy nincs mennyiségi limit.

MindMeister: kifinomult megoldások

Szintén jó választás lehet a MindMeister, amelyhez a Google és Facebook fiókunk mellett akár e-mail címmel is regisztrálhatunk. Ezzel a szolgáltatással is könnyedén hozhatunk létre üzleti terveket, projekteket, vázolhatjuk elképzeléseinket, vagy jegyzetelhetjük le a lényeget egy megbeszélésen.

A felület abszolút ízléses, jól átlátható. Pillanatok alatt megszokhatjuk a használatát. Itt is fűzhetünk megjegyzést vagy éppen linkeket minden lépéshez, emellett lehetőség van ikonok (valójában emojik) használatára is. Sajnos itt képet és egyéb fájlt csak akkor biggyeszthetünk gondolatainkhoz, ha előfizetünk. Az ingyenes változatban ez nem elérhető.

Érdekesség, hogy az elkészült gondolattérképet akár prezentációként is tálalhatjuk a program segítségével. Kicsit hasonlóan működik ilyenkor, mint a népszerű Prezi, s ha kell, akár automatikusan is képes elkészíteni a diákat a gondolattérkép elemeiből. A lejátszáshoz nincs szükség semmilyen külső alkalmazásra, közvetlenül a MindMeister felületén megoldható az is, teljes képernyőre nagyítva. Ha valaki előfizet, akár PowerPoint változatban is letöltheti.

Bár maga a MindMeister az égvilágon mindent tud, amit egy gondolattérkép szoftvertől elvárhatunk, sajnos az ingyenes változat erősen korlátozott. Ha nem csak online szeretnénk nézegetni a létrehozott gondolatérképeket (ezek száma is limitált ingyen), hanem exportálnánk azokat mondjuk PDF-be vagy egyéb formátumokba, akkor elő kell fizetnünk a Personal vagy Pro csomagok valamelyikére (ez a cikk készültekor 4.99 és 8.25 EUR havonta, de csak éves vagy féléves fizetés lehetséges). Ez csak akkor éri meg, ha folyamatosan használni szeretnénk a programot munkára is. Ha viszont beérjük az alap funkciókkal és az online megjelenítéssel, tervezgetéshez tökéletes választás lehet a MindMeister.

Ne maradjon le erről sem!