MindNode 7: a legjobb gondolattérkép készítő iOS és macOS alatt

Így az év elején különösen fontos, hogy az ember kellően átgondolja, milyen tervet, projektet, hogyan tud a lehető leghatékonyabban megvalósítani az esztendő végéig. Manapság már tényleg csak akkor érhetünk el valódi sikereket, ha azokat lépésenként megtervezzük. Így válthatnak a hirtelen jött gondolatok kézzelfogható termékekké, vagy éppen sikeres szolgáltatásokká. Az efféle tervezés kiváló eszközei az úgynevezett gondolattérkép szoftverek, amelyek látványos, áttekinthető módon jelenítik meg a projektek minden egyes elemét. Ezen szoftverek között nekünk van egy nem titkolt kedvencünk, a MindNode, amelynek most jelent meg legújabb verziója. Ez – szerintünk – a legjobb gondolattérkép készítő iOS és macOS rendszerekre.

MindNode 7: a legjobb gondolattérkép készítő iOS és macOS alatt

A napokban megjelent MindNode 7-et kései béta állapota óta van szerencsénk tesztelni, s azt kell mondjuk, hogy összességében abszolút elégedettek vagyunk a szoftver újdonságaival.

MindNode 7 a felületét illetően nem sokat változott az elődhöz képest, vagyis továbbra is letisztult, ízléses környezetben hozhatjuk létre gondolatfelhőinket. Használata mind macOS, mind iOS alatt abszolút adja magát. Az első indításkor elinduló rövid oktatóanyag megtekintése után valószínűleg mindenkinek egyértelmű lesz, hogyan kell használni.

Produktivitásunk kiteljesedése érdekében két út is rendelkezésünkre áll egy gondolattérkép összeállításához. Az egyik, hogy egyszerű felsorolást kezdünk el írni, a Quick Entry felületen (ez legkönnyebben a macOS menüsorából, vagy az iOS alatt megjeleníthető Widgetből érhető el a két platformon). Gyors jegyzeteléshez ez a megoldás abszolút tökéletes, s ha elkészültünk, vagy inkább a tervezőasztalon folytatnánk a munkát, egyetlen kattintással gondolattérképpé alakíthatjuk a listát (az alpontoknak megfelelően kialakítva a kapcsolatokat). Az új Quick Entry felületen nagyon könnyen jelezhetjük az egyes listaelemeknél ha tennivalóként akarjuk majd azokat megjeleníteni a térképen, illetve ugyanígy az újonnan behozott címkéket és a korábbi verzióban már megszokott jegyzeteket is már listaelemként beszúrhatjuk. Így a végén egyetlen kattintással a gondolattérkép-szerkesztőre válthatunk, ahol már vizuálisan is látjuk az egész tervezetet, s kedvünkre mozgathatjuk, alakíthatjuk az egyes elemeket. A másik út értelemszerűen az, ha eleve ezen a felületen kezdünk neki a munkának.

A vizuális szerkesztő nem változott sokat, továbbra is villámgyorsan használható egerezéssel, vagy billentyűkombinációkkal egyaránt. Minden csomópontnál elhelyezhetünk matricákat (ezek közül több stílusban találunk profi kínálatot a programban), vagy importált fotókat, képeket. Bármelyik csomóponthoz fűzhetünk megjegyzéseket, illetve a MindNode 7 újdonságaként már akár címkéket (Visual Tags) is.

Utóbbiak nagy előnye – amellett, hogy vizuálisan is segítik a gyorsabb eligazodást -, hogy kereshetők, így az összetartozó, azonos címkével ellátott részek megtalálása egy nagyobb ábrán sem jelent már kihívást. Több címkét is alkalmazhatunk egy-egy ponton. A címkék egyébként tökéletes megoldást nyújtanak ahhoz, hogy az amúgy vonalakkal nem összekapcsolt pontoknál is tudjunk összetartozást jelölni. Ez plusz réteget ad a MindNode felhasználási lehetőségeinek.

Emellett a pontokat átalakíthatjuk to-do elemekké, vagyis jelölhetővé válik, ha egy tennivalót elvégeztünk a tervezettek közül. Illetve érdekesség, hogy ha jegyzetet rendelünk valamelyikhez, akkor lehetőségünk van egy fájl csatolására is (PDF, PSD stb.), így a projektünk egyes elemeihez tartozó forrásokat is egybegyűjthetjük a felület segítségével.

Természetesen ahogy eddig, a csomópontok és az azokat összekötő vonalak színezhetők, s az egész ábrán egyetlen mozdulattal tudjuk cserélni a témát, vagyis a külsőt (stílust és színvilágot) meghatározó sablont.

Izgalmas és nagyon praktikus funkció a Focus Mode, amellyel elhalványítható egy összetettebb gondolattérkép összes olyan csomópontja, amellyel éppen nem foglalkozunk. De ugyanilyen jól jön az is, hogy a tennivalóként felvett elemeket egyetlen mozdulattal megoszthatjuk az Apple Reminders, a Things, vagy az OmniFocus alkalmazásokkal.

Mindezek mellet az új verzió számos időközben, az új Apple rendszerekkel beköszönt funkciót is támogat: például a sötét üzemmódot (iOS és macOS alatt egyaránt) és a Siri Shortcuts használatát. De macOS-en ott a Touch Bar támogatás, vagy iOS-en a külső képernyők használatának lehetősége és persze az Apple Watch kiterjesztés.

Ingyen vagy előfizetésért

MindNode 7 megjelenésével ezt a szoftvert is elérte az előfizetői csomagok szele. Mostantól van egy ingyenes szerkesztő, amelyet bárki szabadon letölthet, s kedvére tervezgetheti benne projektjeit, rendezheti gondolatait. Az import (FreeMind, Mindjet MindManager, iThoughts, plain text, RTF, CSV, OPML, Markdown, TextBundle) és export (egyszerű szöveg, RTF, CSV, OPML, PDF, PNG image, Markdown, TextBundle, TaskPaper, FreeMind) funkció is működik vele és a szerkesztőfelületen túl az Outline nézet is megvan, vagyis pontokba szedve is átlátjuk terveinket.

Ezen felül van minden egyéb funkció, amelyet a MindNode Plus csomag előfizetői érhetnek el. Ezek közé tartoznak a címkék (Visual Tags), a jegyzetek, a fájlcsatolás, a Quick Entry funkció, a különféle témák és matricák stb.

Van éves és havi előfizetési lehetőség, illetve előtte 14 napos próbaverzió is. Így ha valaki kevesellné az ingyenes változat tudását, kipróbálhatja, hogy megéri-e esetleg előfizetni a plusz funkciókra. Véleményünk szerint: ha valakinek folyamatosan szüksége van projektek tervezésére, megbeszélések vázlatainak áttekinthető prezentálására, vagy csak gondolatai rendszerezésére, a MindNode 7 bőven megéri akár az éves előfizetést is.

Mire használhatunk egy gondolattérkép szoftvert?

Mivel nem mindenki használt még ilyen alkalmazásokat, gyorsan összefoglaljuk, kiknek is lehet hasznos egy gondolattérkép szoftver használata.

Nos, előnyös lehet közös ötletelések, megbeszélések alkalmával szinte bármilyen leendő termék vagy szolgáltatás kidolgozásához. De alapvetően gyors jegyzeteléshez, tanuláshoz, vagy akár egy nyaralás megtervezéséhez is jól használható. Emellett használhatjuk akár szervezeti- és hierarchikus diagramok modellezésére is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a MindNode 7 továbbra is marad a kedvenc mindmap alkalmazásunk. Azt nem állítjuk, hogy az új verzió hemzseg a korszakalkotó újításoktól, de a funkciók csiszolása, az új témák, és a Visual Tags címkék pont annyi extra lendületet adnak a korábbiakhoz, hogy az ember megújult erővel essen neki benne tervei kidolgozásának, akár iPhone-on és iPaden (App Store), akár Macen (Mac App Store).

Az előfizetéses modellnek nem örülünk, de ha az ember a feje tetejére áll, akkor is jobb, ha szokja, hogy már tavaly is szinte minden nagyobb szoftvergyártó ebbe az irányba mozdult, s ez a trend folytatódik idén is. Mindenesetre a MindMap 7 éves előfizetése sem egy ökör ára, szóval akinek szüksége van ilyen szoftverre, annak érdemes előfizetnie rá, előtte pedig ott van 14 nap a kockázatmentes ismerkedésre.

Ne maradjon le erről sem!