Letisztult és sokoldalú GTD program, tennivalóink rendszerezéséhez

Ízléses és pofonok, tartja a mondás, mert ugyebár nem mindenkinél szempont, hogy egy alkalmazás jól nézzen ki. Az már többek számára fontos, hogy a felület letisztult és átlátható legyen, de a legtöbben valószínűleg még így is inkább a funkciók mennyiségére és minőségére szavaznának. Nos, a ma bemutatásra kerülő alkalmazásban az összes fenti “erény” megtalálható. Így aztán, ha GTD szoftvert keres éppen valaki, annak bátran mondhatjuk, hogy ne keresgéljen tovább, legalábbis ha Macet, illetve valamilyen iOS eszközt használ. Íme egy gyönyörű és sokoldalú GTD program, amelynek segítségével tökéletesen rendszerezhetjük tennivalóinkat, projektjeinket.

Things 3: gyönyörű és sokoldalú GTD program

Annak ellenére, hogy a Cultured Code fejlesztői nem ültek a babérjaikon az előző Things alkalmazás kiadása óta, hiszen számtalan köztes verziófrissítés történt, az igazán nagy újításokra évek óta várhattak a felhasználók. Márpedig konkurenseik azért akadnak bőven, mi is írtunk többről az elmúlt időben. Most azonban a cég – hosszas, meghívásos béta tesztelés után -, május közepére végre érettnek találta az új verziót a megjelenésre. S hát azt kell mondjuk, erre megérte várni!

A Things 3 természetesen maradt az, ami eddig is volt: egy kiváló, felhőben szinkronizálható – macOS és iOS verziók vannak belőle jelenleg – tennivaló (to-do) alkalmazás, rengeteg olyan elemmel, amely megfelelővé teszi a GTD módszer (Getting Things Done) alkalmazására is. Márpedig ezzel a módszerrel igen hatékonyan tudjuk menedzselni időbeosztásunkat, tennivalóinkat, projektjeinket.

Az új verzió tehát teljes külső átalakításon esett át: egy sokkal modernebb, letisztultabb, átláthatóbb programot kapunk, amelyikkel élmény dolgozni. Új ikonok, tágasabb munkaterület, külön ablakban is megjeleníthető listák. Szinte inspirálja az embert, hogy felvegyen újabb és újabb tennivalókat, hogy aztán dolga végeztével kipipálhassa majd azt, amelyikkel elkészült, mert az olyan “jó érzés”.

E jól sikerült külső viszont elég komoly belső fejlesztéseket is takar. A program természetesen hozza mindazt, amit eddig tudott: projektek felvétele, tennivaló listák létrehozása, alpontok minden tennivalóhoz, a szokásos Upcoming, Inbox, Somday, Anyday és Today szortírozási lehetőségek, amelyekbe a program automatikusan besorolja a felvett tennivalókat, azok megadott adatai alapján. Ám mindezek a funkciók kiegészülnek új lehetőségekkel. A Today részben például külön jelölhetjük az estefelé aktuális teendőket, illetve lehetőségünk van megjeleníteni a naptárunkban vezetett bejegyzéseket is, ráadásul úgy, hogy mi szabhatjuk meg, hogy mely naptárak napirendi pontjai látszódjanak a Today lista tetején, szépen, elszeparáltan. Így meg sem kell nyitnunk a naptár alkalmazást, a Things 3 Today lapján átlátjuk minden aznapi teendőnket, az Upcoming részben pedig napokra előre a többit.

Újdonság, hogy a Projekteket ún. Area csoportokba rendezhetjük, így áttekinthetően tudjuk menedzselni azokat. Ráadásul a projekteken belül, a tennivalókat is csoportosíthatjuk, ehhez az új Headings funkciót kell segítségül hívni.

Szóval a projektek és azokon belül az összes tennivaló elrendezhető saját szempontjaink alapján. S ha ez még nem lenne elég, minden tennivalóhoz rendelhetők alpontok, vagy hívhatjuk ezeket ellenőrzőlistának (checklists), jegyzetek, sőt, címkék is, utóbbiakból akár több is mehet egy adott ponthoz.

Emellett megadhatunk határidőt, kezdő időpontot, s persze emlékeztető időpontot is. A program pedig lelkesen emlékeztet minket mindenre a megfelelő listában, az iOS vagy macOS üzenetközpontjában, vagy éppen az iOS-re és macOS-re egyaránt meglévő Widgeten.

Kényelmes munkakörnyezet

Mint már említettük, macOS alatt akár külön ablakokban, egyszerre is megnyithatjuk a különböző listákat, ami párhuzamosan vitt projektek áttekintésekor nagy segítség. Az új to-do pontok felvétele is nagyon egyszerű. Az ún. Magic Plus gomb (ah, a marketing osztály mindenhol olyan fantáziadús tud lenni néha…) extrája például, hogy ha rajta tartjuk az ujjunkat és úgy húzzuk, az újonnan felvenni készült tennivalót rögtön dobhatjuk az Inboxba, vagy egy adott lista meghatározott pozíciójába is.

Ennél is jobb, hogy végre itt egy program, amiben iOS alatt is normálisan sikerült megoldani a több listaelemmel történő munkát. Villámgyorsan jelölhetjük ki a listaelemeket, és csoportosan húzhatjuk azokat oda, ahova csak akarjuk. Így aztán a telefonon is villámgyorsan tudjuk rendszerezni a felvitt pontokat. S ha már itt tartunk: új, időhöz kötött tennivalót, vagy emlékeztetőt, felvehetünk a Siri-n – a Reminders alkalmazás kiválasztott listáján – keresztül is.

De működik a dolog az amúgy remek dátumválasztó helyett a mostanság divatos “natural language” megoldással is, amikor angolul leírjuk a programnak, hogy mit akarunk, az pedig a szép kerek mondat alapján létrehozza az új to-do bejegyzést, időzítve, emlékeztetővel egybekötve. Van billentyűkombináció is az új bejegyzések azonnali megadásához, illetve ha telepítjük a külön letölthető Things Helper appot macOS-re, akkor a Things, más programokból azonnal átvesz adatokat (például linket egy Safari oldalhoz, vagy Mail levélhez) a leendő tennivaló jegyzet részébe.

Külön megdobogtatta a szívünket, amikor láttuk, hogy a tennivalólistát szabályos markdown formátumban exportálja a program. Ez nálunk persze beteges, de higgyék el, aki használ például Bear-t, vagy hasonló, markdown kompatibilis szövegszerkesztőt, jegyzet appot, annak ez így Kánaán.

Az együttműködés más programokkal amúgy is jól megy a Things-nek, pontosabban meglehetősen gyorsan léptek a népszerű maces és iOS appok fejlesztői, így például már az Airmail is képes együttműködni az új Things verzióval.

Feladataink keresése is gyorsan és egyszerűen oldható meg a programban, hiszen nem csak a feladatok és azok jegyzeteinek szövegére kereséssel, hanem akár a megadott címkék segítségével is villámgyorsan szűrhetünk. Amikor pedig valamivel elkészültünk, a Logbooknak nevezett automatikusan generálódó listában is könnyedén utána tudunk nézni, ha szükséges.

Hiányosságok

Jó, persze, tudjuk, ömlengeni könnyű mindenről, bár szerintünk a Things 3 tényleg megérdemli a dicséretet, hiszen a fenti funkciók nagyon jók. De azért lehet még mit fejleszteni ezen is: nincs például mód csoportmunkára, vagyis nem oszthatjuk meg másokkal a listáinkat. Továbbra sem az iCloudon keresztül szinkronizál, hanem az ingyenes Things Cloudot használja. Ez mondjuk nem feltétlenül hátrány, ha azt nézzük, hogy a megoldás villámgyorsan működik, vagyis ha felveszünk egy tennivalót, azonnal látjuk minden eszközünkön. De lássuk be, vannak, akik nem szeretnek túl sok alternatív szolgáltatónál tárolni adatokat. Végül pedig: nincs mód fájlok (például PDF dokumentumok) csatolására a tennivalókhoz. Ez sem feltétlenül szörnyűség, de olykor azért praktikus lenne. Ezeken felül viszont már tényleg csak az róható fel a programnak, hogy nem érhető el Windowson és Androidon, pedig valószínűleg ott is népszerű lehetne ezzel a tudással és felülettel. Ráadásul kevésbé lennének röghöz kötve a felhasználók az “Apple világhoz”.

Összegzésül

Mindent egybevetve, mi nagyon elégedettek voltunk a Things 3 tudásával. Szerintünk jelenleg az egyik legjobb to-do/GTD alkalmazás macOS-re és iOS-re. Sajnos utóbbi rendszeren külön kell megvásárolni iPhone-ra és iPadre, darabját 2990 forintért. A macOS változat pedig 14 490 forintba kerül, amire ugyebár nehéz lenne rávágni, hogy ‘ócsó. Viszont cserébe igencsak megkönnyítheti és gyorsíthatja a napi munkát, növelve hatékonyságunkat. Szóval hosszú távú befektetésként tudjuk javasolni, vásárlás előtt pedig érdemes letölteni és kipróbálni a teljesen ingyenes, 14 napos próbaverziót.

Ne maradjon le erről sem!