Íme a szinte tökéletes markdown jegyzet app

Miközben az Apple is egészen használhatóvá varázsolta az iOS és a macOS közös Notes alkalmazását, épp reneszánszukat élik a különféle jegyzet alkalmazások. Ha valaki többre vágyik, mint amit a rendszer saját jegyzet alkalmazása nyújt, annak ott van ingyen a Microsoft OneNote, vagy jópénzért az Evernote. Esetleg olyan alternatívák, mint a korábban általunk is bemutatott Outline vagy Notability. Mi azonban nemrég új kedvencet avattunk: a Bear-t. Elmeséljük, mivel győzött meg minket, dacára annak, hogy csak részben ingyenes.

Bear: még hiányos, de már most hiánypótló

A OneNote, bár ingyenes és tényleg mindent tud, valójában kényelmetlen és lomha. Az Evernote csodás darab, de mostanában nem a jó úton halad: az előfizetés túl van árazva, miközben egyre több a megkötés az ingyenes változatnál. Erre pár hónappal ezelőtt megérkezett a Bear és szépen bepozicionálta magát e két nagynevű digitális jegyzettömb közé.

Markdown jegyzet app

Kezdjük ott, hogy ez az első normálisan használható, markdown-ra épülő jegyzet app. Ha valaki sokat ír, kiváltképp online felhasználásra, ezt igencsak értékelheti, hiszen a markdown jelölések tökéletesek ahhoz, hogy a kész anyagból később egy mozdulattal készülhessen tetszőleges stílusban formázott HTML, PDF vagy akár Word dokumentum. A Bear egyik fő előnye tehát, hogy írás közben zökkenőmentesen használhatjuk az általános markdown jelöléseket. Ugyan alapértelmezésben egy részüket sajátosan értelmezi (elsősorban azért, mert az átláthatóság érdekében egyszerre jelöli a markdown adatokat és formáz is bizonyos részleteket), de ezt a beállításokban felülbírálhatjuk és onnantól kezdve ragaszkodik a program a szabványhoz.

Villámgyorsan lehet vele jegyzeteket készíteni, ráadásul jegyzeteinkbe felvehetünk interaktív to-do elemeket, importálhatunk képeket (ezeket meg is jeleníti a szövegben ha kell, több méretben), s csatolhatunk bármilyen fájlt, amiről úgy gondoljuk, hogy szorosan a témához tartozik. Ezeket a Bear szépen jelöli a szövegben és egy érintéssel (vagy a maces verzióban kattintással) megnyitja azokat, ha a rendszerben van erre megfelelő alkalmazás.

Jegyzeteinkben használhatunk emoji képecskéket is, ezeket is gond nélkül megjeleníti a program.

Ha nem fújjuk álmunkból felébresztve a markdown jelöléseket, használhatjuk a Bear görgethető eszköztárát, de ha ez nem jelent gondot nekünk, akkor természetesen közvetlenül írás közben is formázhatjuk a szöveget a megfelelő jelölésekkel.

Rendszerezzünk címkékkel és gombostűkkel

Szintén pozitívum a programban, hogy a címkék (hashtags) használatával rendkívül egyszerűen tudjuk rendszerezni a bevitt jegyzeteket. Ha például egy szövegbe beírjuk a #fontos címkét, akkor a Bear azonnal létrehoz a bal oldali sávban egy ilyen nevű szűrőt. Ettől kezdve ha erre kattintunk (vagy érintjük meg iOS alatt), már csak azokat a jegyzeteket látjuk a listában, amelyek tartalmazzák ezt a címkét. A bal oldali sávban egyébként egy fa-struktúrát kapunk a címkékből, vagyis olyan, mintha mappákba rendeznénk a feljegyzéseket.

Egy jegyzet tetszőleges számú címkét kaphat, sőt, kvázi alcímkét is, például #fontos/személyes formátumban. Ezt a címkék listájában is ennek megfelelően látjuk és szűrhetjük (lenyitható almappaként). A rendszerezés másik módja a gombostű használata: fontosabb jegyzeteinket bejelölhetjük, így ezek mindig a lista tetején maradnak.

Villámgyors szinkronizálás

Bár az ingyenes verzió nem tud szinkronizálni a macOS és iOS verziók között, ha előfizetünk az alkalmazásra, akkor villámgyors, CloudKit alapú szinkronizációt kapunk. Gyakorlatilag ahogy beírjuk a jegyzetet az egyik eszközön, iCloudon keresztül azonnal átkerül a többi eszközünkre is. Tényleg villámgyors, gyorsabb, mint az Apple saját Notes alkalmazás. Ez a sebesség őrület egyébként az egész programra jellemző, Macen és iPhone-on egyaránt zökkenőmentesen lehet benne dolgozni. Már csak ezért is imádni való.

Jegyzetek exportálása

Miként azt már említettük, a markdown egyik nagy előnye, hogy jegyzeteink exportálásakor szépen formázott dokumentumokat kapunk, minden formátumban. A Bear egy markdown jegyzet app, amely PDF, HTML, DOCX és RTF dokumentumként, illetve MD és TXT szövegként tudja megosztani jegyzeteinket. De másolhatunk vágólapra is jegyzetet, ha arra van szükségünk. A lényeg, hogy a markdown jelölések alapján minden formátumban a megfelelően formázott szöveget kapunk majd.

Extrák és hiányosságok

További izgalmas funkciókkal is szolgál még a program. Ilyen például a témázható felület. Többféle színséma közül választhatunk, így valószínűleg mindenki megtalálja a szemének, ízlésének megfelelőt.

Bár közvetlen hangrögzítési lehetőség – egyelőre – nincs a Bearben, diktálni tudunk neki az Apple billentyűzetének saját diktálási funkciójával, ha pedig rögzített hangot akarunk mellékelni egy jegyzethez, a felvételhez használhatjuk az iOS saját Hangrögzítő appját, vagy macOS alatt a QuickTime-ot (meg egy sereg egyéb maces alkalmazást). Az iOS alatt ilyenkor természetesen egy mozdulattal átdobhatjuk a Hangrögzítőből a felvételt egy tetszőleges Bear jegyzetbe (korábbiba vagy újba is). Ez amúgy mindenre igaz, a Bear képes átvenni képeket, fájlokat más iOS appokból és csatolni azokat a jegyzetekhez.

Amit még nagyon bírunk a programban, az a jegyzetek közötti átlinkelés lehetősége. Egyetlen mozdulattal kérhetünk linket egy adott jegyzethez és beilleszthetjük azt egy másikba. Így később egy érintéssel ugrálhatunk az összetartozó jegyzetek között. Akár tartalomjegyzéket is összedobhatunk így a fontosabbakhoz, egy adott jegyzetbe, amelyet aztán kitűzhetünk a lista tetejére.

Sőt, weboldalakat is menthetünk a Bear-be! Macen ehhez találunk külön, böngészőkbe épülő ingyenes plug-ineket a készítők oldalán. A legjobb ebben, hogy a jegyzetbe átvett weboldalt adott esetben nem csak linkként tudjuk eltenni későbbre, hanem akár a teljes tartalmat tárolhatjuk: markdown változatban, képekkel, szöveggel, linkekkel.

Végül az automatizálás megszállottjainak jó hír, hogy az iOS verzió támogatja a népszerű Workflow appot is, így kreálhatunk magunknak egy lépéses megoldásokat a gyakran ismétlődő munkafolyamatokhoz. A Workflow galériájában amúgy találunk készen is párat, például Widgetként használható téma váltót.

A Bear még fiatal (kvázi medvebocs), így most még hajlamosak vagyunk elnézőbben bánni vele bizonyos kérdésekben. Ilyen például a közvetlen hangfelvétel lehetőségének hiánya, bár ez – mint fentebb írtuk – egyszerűen orvosolható, külön appok telepítése nélkül is, a rendszer sajátjaival.

Jobban hiányzik hát például a kézírásos jegyzetelés, illetve a képek jelöléseinek beépített lehetősége. Utóbbit mondjuk ellensúlyozhatná, ha legalább a rendszer saját markup modulját lehetne használni vele.

Persze az ember majd rajzol és jelöl más appokban és megosztja azokból a végeredményt a Bearrel (ez gond nélkül megy), de lássuk be, csak elegánsabb és praktikusabb lenne valamiféle közvetlen képszerkesztési és kézírásos funkcitó.

A másik komoly hiányosság a jelszavas védelem hiánya. Akár a teljes gyűjteményre, vagy még inkább egy-egy kiválasztott jegyzet esetén is jól jönne a jelszavas, PIN kódos védelem, nem beszélve a Touch ID támogatásról.

Örömhír viszont, hogy a Reddites fórumok alapján a fejlesztők igen odaadóan figyelik a felhasználók kéréseit, problémáit és már dolgoznak a fent említett két hiányosság pótlásán. Ha ezekkel elkészülnek, a Bear egyértelműen veri a konkurenseit használhatóságban és sebességben. De dolgoznak például azon is, hogy a maces változatban több ablakban nyithassunk meg különféle jegyzeteket.

Árazás

A Bear jelenleg macOS és iOS változatban áll rendelkezésre, de a fejlesztők dolgoznak egy webes változaton is, így később akár egy windowsos vagy linuxos számítógép előtt ülve is elérhetjük jegyzeteinket. Mindkét változat letölthető ingyen, de ez esetben meglehetősen sok korlátozással kell számolnunk: a legfontosabb, hogy nem tudunk szinkronizálni a két platform között. Emellett exportálni is csak MD és TXT formátumban tudunk. Kevésbé fájó, de biztosan sokaknak fontos, hogy a skinezés sem működik ingyen.

Mindazonáltal a Bear árazása egészen emberbaráti lett, ha már az egyre divatosabb előfizetős megoldás mellett döntöttek a fejlesztők, legalább beérik évi 14,99 euróval vagy havi 1,49 euróval. Ha előfizetünk, rögtön megy a szinkronizálás, skinezés, exportálás mind a Bear maces, mind az iOS verzióban.

Mindent egybevetve a Bear, bár még van hova fejlődnie, már most is tökéletes választás lehet azoknak, akiknek egy gyors, markdown jegyzet app a vágyuk. Ilyen szempontból egyébként túlmutat a sima digitális jegyzettömbökön: cikkeket, novellákat stb. is teljes kényelemben írhatunk benne (persze leginkább külső, iOS-kompatibilis billentyűzettel, vagy mondjuk Macen).

Ne maradjon le erről sem!