Evernote 2017: még mindig az egyik legjobb jegyzet alkalmazás

Mostanában többször is megemlítettük az Evernote-ot a különféle alternatív digitális jegyzettömbök tesztjei során. Nem véletlen persze az állandó hasonlítgatás: az Evernote hosszú ideje az egyik legjobb cross-platform jegyzet alkalmazás. S bár a legutóbbi vezetőváltásnál történt számos unszimpatikus változás, azért az első helyet még mindig nehéz elbitorolni tőle. Feltéve persze, hogy hajlandók vagyunk éves díjat fizetni azért, hogy profi eszközökkel segítsük a munkánkat, vagy épp a tanulást.

Evernote: prémium jegyzet alkalmazás, prémium áron

Ott tartottunk tehát, hogy a legutóbbi időszak nem sok jót hozott a program életében: megszűnt a népszerű Skitch alkalmazás önálló fejlesztése és számos egyéb Evernote termék is a kukában végezte. Emellett emelkedtek az előfizetői díjak is. Mégsem szabad leírni teljesen ezt a projektet, az Evernote ugyanis számtalan olyan lehetőséggel rendelkezik, amelyekkel konkurensei nem dicsekedhetnek, legalábbis nem egyetlen portfólióban. Nem véletlen, hogy szerintünk ez az egyik legjobb jegyzet alkalmazás.

Kezdjük ott, hogy az Evernote rendelkezésre áll szinte minden platformon: van kliens alkalmazás Windowsra, macOS-re, iOS-re, Androidra egyaránt. De ha ez nem elég, akár egy böngészőben is elérhetjük. A felületük egyaránt letisztult, átlátható, ami amúgy a velük készült jegyzetekre is jellemző. Ellentétben a Microsoft OneNote szerteágazó, akár a kuszaságba vesző dokumentumaival, az Evernote-ban készült anyagok minden kijelzőméret esetén kényelmesen olvashatók és menedzselhetők.

Tartalmazhatnak formázott szöveget, táblázatot, beágyazott képeket, csatolt fájlokat, hangos jegyzeteket, kézzel írt jegyzetet, rajzot stb. A csatolmányok bármilyen formátumban lehetnek, de ha az Evernote által is támogatottról van szó, akkor a program képes a jegyzeten belül is olvashatóvá tenni azok tartalmát (Word dokumentum, Excel táblázat, PDF stb.). Sőt, prémium előfizetés birtokában kereshetünk ezek tartalmában is, amikor a jegyzeteink között kutatunk.

A bevezetőben említett Skitch alkalmazás már jó ideje az Evernote szerves része, így közvetlenül az Evernote-ban tudunk a csatolt, beágyazott fotókhoz megjegyzéseket fűzni, kitakarni vagy éppen kiemelni rajtuk részleteket. Ez egy nagyon hasznos funkció, amely arra is alkalmas, hogy kézzel rajzoljunk ábrákat jegyzeteinkbe, bár a mobil változatokban erre van ügyesebb rajzmodul is beépítve. Jegyzeteinkbe to-do részeket is illeszthetünk, sőt, akár figyelmeztetéseket is kérhetünk megadott időpontban.

Érdekesség, hogy új jegyzetet akár e-mail küldésével is felvehetünk. Evernote fiókunkhoz ugyanis tartozik egy egyedi e-mail cím. Ha erre küldünk valamit, az megjelenik jegyzeteink között is. Nem mellesleg fontos e-maileket is eltehetünk így, ha továbbítjuk azokat a programnak. Ráadásul utólag megjegyzéseket is tudunk fűzni hozzájuk a programban. Hasonlóképpen weboldalak mentésére is van lehetőség, ehhez letölthetünk egy böngészőkbe beépülő kiegészítőt, amely egy kattintásra átdobja az éppen nézett weblapot a jegyzeteink közé, szőröstül, bőröstül.

Ha valakinek ennyi még nem lenne elég, az Evernote rendelkezik integrált hangrögzítő funkcióval, így az értekezleteken nem csak írásban rögzíthetjük az elhangzottakat, hanem akár fel is vehetünk mindent, szimultán. A képernyőképek készítése is gyerekjáték vele, hiszen ehhez is kapunk beépített eszközt.

Rendszerezés, több szempont szerint

Az Evernote-ban önálló jegyzettömböket hozhatunk létre, a számunkra leginkább átlátható szempontok szerint csoportosítva jegyzeteinket. Tudunk viszont további szűrést is biztosítani a későbbiekre: címkéket is hozzárendelhetünk minden jegyzethez, akár többet is. Ezekkel később villámgyorsan tudjuk szűrni a gyűjteményt.

Sőt, akár helyhez kötve is kereshetünk, hiszen az Evernote alkalmazások az új jegyzetek létrehozásakor akár automatikusan is tudják menteni a GPS koordinátákat. Így később akár térképen is láthatjuk, melyik jegyzet hol készült.

Az Evernote keresője gyors és remekül szűkíthetjük vele a találati listát a testreszabható keresési szempontok segítségével.

Segíti a munkát

A fenti alapján az Evernote kiváló választás a diákoknak is, hiszen az órai jegyzetek készítéséhez a fentebb említett opciók tökéletesek. De akadnak kifejezetten üzleti extrái is. Ilyen például a csoportmunka lehetőség, amikor egy megosztott jegyzeten akár többen is dolgozhatnak. Ehhez ott van még a Work Chat funkció is, amelynek köszönhetően akár ötletbörzét is tarthatunk az adott jegyzet fölött. Jegyzeteinket egyébként online is megoszthatjuk, publikus linkkel. Ez később visszavonható, ha meggondoljuk magunkat. Ezek mellett viszont érdekes hiányosság, hogy például exportálni igen nehézkes a jegyzeteket. Nincs például alapból PDF-be mentés, pedig az hasznos lehet, ha hagyományos úton osztanának meg egy anyagot ismerősökkel, kollégákkal. Van viszont .enex formátum, amelynek köszönhetően akar sablonokat is készíthetünk, amelyeket aztán mi is használhatunk, vagy bárki másnak is odaadhatjuk, ha fontos, hogy azonos elrendezésű, felépítésű jegyzetek szülessenek.

Anyagainkat jelszóval is védhetjük, sőt, akár azt is megtehetjük, hogy nem a teljes jegyzetet jelszavazzuk, csak annak egy részét (például egy kiválasztott bekezdést, képet stb.).

Hasznos funkció még a kapcsolódó online tartalmak és jegyzetek automatikus hozzáfűzése a tartalmakhoz. Jegyzeteink alatt a program képes mutatni a témához kapcsolódó webes tartalmakat, egyéb jegyzeteket, vagy éppen kapcsolati kártyákat. Sőt, a dolog visszafelé is működik: ha a böngészőben keresünk, a Google találatok mellé az Evernote képes odatenni a kapcsolódó jegyzeteink nézőképeit is (persze mindezt csak nekünk, nem az egész világnak). Keresés terén amúgy is nagyon összetett a program: a jegyzethez csatolt fájlokon kívül kereshetünk akár a csatolt képeken látható szövegekre is!

További munkahelyi extra (bár ennek a diákok is hasznát vehetik akár) a prezentációs lehetőség. Jegyzeteinket pár mozdulattal feloszthatjuk “diákra”, így kényelmesen lehet belőlük prezentációt tartani.

Apró, de hasznos extrák

Az Evernote tehát igen sokoldalú, s ez még fokozható néhány további aprósággal is. Így például biztosan sokaknak jön jól iOS alatt a Workflow támogatás, amelynek segítségével automatizálhatunk Evernote-os folyamatokat. De a cég saját fejlesztésű Scannable appja is nagy segítség lehet az iPhone-osoknak (erről amúgy írtunk részletes tesztet korábban): dokumentumokat digitalizálhatunk, névjegyeket szkennelhetünk vele, amelyeket azután beilleszthetünk jegyzeteinkbe. Utóbbiakat egyébként az Evernote képes konvertálni digitális névjeggyé, szövegfelismeréssel beazonosítva a névjegy tartalmát.

Árazás

Na igen, mindig van valami bibi. Az Evernote legutóbbi átárazása nem volt éppen gáláns lovagokra jellemző megmozdulás a vezetés részéről. Persze ha valami üzleti alapokon működik, azért fizetni kell. Azonban az Evernote ingyenes változata korábban azért többre volt képes. Mostanra ha ezt a verziót használjuk, nem csak a 60 MB-os havi tárhelykorlátozással (ez havi érték, minden hónap végén újabb 60 MB rakódik a korábbiakra) kell beérnünk, de immár mindössze két – választott – eszközön érhetjük csak el jegyzeteinket, illetve nem tárolhatjuk azokat offline, így valahányszor megnéznénk egyet, szükségünk lesz internet kapcsolatra is.

A Plus csomag (évi 30 euróért) már többet ad, így ott van offline tárolás, nem korlátozzák a használható eszközök számát, működik a jegyzetek megosztása, a jelszavas védelem és az Evernote-os email cím, amivel jegyzeteket küldhetünk magunknak e-mailben. S mielőtt elfelejtenénk, 1 GB a havi feltöltési limit.

A Premium csomag (évi 60 euróért) már tartalmazza a cikkünkben felsorolt összes funkciót, ami azt jelenti, hogy aki igazán ki akarja használni az Evernote lehetőségeit, annak bizony érdemes lehet ebbe beruházni. Bár szerintünk ez már csak üzleti felhasználás esetén éri meg. Itt már 10 GB-ot kapunk havonta, ami több mint elég mindenre, még akkor is, ha jegyzeteinkhez előszeretettel csatolunk nagyobb fájlokat (értelemszerűen nem filmeket).

A pontos árlista, benne a csomagok elérhető funkcióival itt található.

Bár vannak az Evernote-nál jóval kedvezőbb áron előfizethető, vagy akár egyszeri befektetést igénylő megoldások, sőt, ingyenes alternatíva is akad bőven, azt nem lehet elvitatni a programtól, hogy tudását tekintve abszolút ez az etalon. Egy prémium jegyzet alkalmazás, prémium áron.

Ne maradjon le erről sem!