A legjobb ingyenes jegyzet alkalmazások, az Evernote helyett

Üzletileg érthető, ám korántsem szimpatikus lépésekre szánta el magát egyik kedvenc jegyzet alkalmazásunk fejlesztője: az Evernote korlátozni fogja az ingyenes fiókokhoz rendelhető készülékek számát, ami a gyakorlatban annyit jelenet, hogy mostantól maximum 2 készülékünkön férhetünk hozzá jegyzeteinkhez. Ha például van egy asztali gépünk, egy okostelefonunk és egy tabletünk is, akkor valamelyiken hanyagolnunk kell majd az Evernote jegyzetek megnyitását.
Emellett az árak is emelkednek majd, az eddigi 30 eurós (Plus csomag) és 60 eurós (Premium csomag) éves díját 35, illetve 70 euróra emelik (természetesen az előfizetéses változatoknál nem korlátozzák a készülékek számát). Az áremelést felhasználókra szabottan vezetik be, így pontos dátumot nehéz mondani. A havi díjak is emelkednek majd kicsit.
Mindez persze túlélhető, s az Evernote minőségét sem rontja, ettől még az egyik legjobb jegyzetelési megoldás marad. Sőt, a készítők ígérete szerint mindez a fejlesztések ütemének és minőségének javítását célozza. Lássuk be, teljesen érthető szempont és hosszú távon még jól is járhatunk vele.
Ám ha valaki nem tud megbarátkozni a korlátozással vagy az áremeléssel, ne keseredjen el, van alternatíva ingyen is.

Microsoft OneNote

Ha igazán sokoldalú, de ingyenes megoldásra van szükségünk, akkor a Microsoft OneNote lehet az egyik legjobb választás.
Hasonlóan az Evernote-hoz ez is teljesen cross-platform, szinte az összes asztali és mobil rendszerre elérhető belőle kliens alkalmazás. Ezeket ingyen letölthetjük, de van online verzió is, amelyet tetszőleges böngészőben használhatunk. Ha megvagyunk, már csak létre kell hoznunk egy Microsoft fiókot és onnantól kezdve ennek segítségével szépen szinkronizálhatjuk jegyzeteinket.

A OneNote a maga módján “félelmetes” szoftver. Több lépcsőben hozhatunk létre jegyzeteket: a jegyzetfüzeteken belül szakaszokat kreálhatunk, ezeket oldalakra oszthatjuk, s ha ez nem lenne elég, aloldalakat is létrehozhatunk.
Egy jegyzetlapon nem csak szöveges jegyzetelésre van lehetőségünk, hanem képeket, hangjegyzeteket, videókat, linkeket, to-do listákat, táblázatokat, kézírásos jegyzetet stb. is létrehozhatunk. Beágyazhatunk PDF, DOC, XLS, PPT dokumentumokat vagy elhelyezhetjük azok linkjét a jegyzeten belül. Mindent szabadon, un. konténerekben helyezhetünk el az oldalon, vagyis nincs semmiféle kötöttségünk.
Sajnos a különféle rendszereken eltérés van a létrehozható objektumok között, de a megjelenítéssel általában sehol nincs gond. A legtöbbet – minden szentnek ugye… – a Windowsos verzióból hozhatjuk ki, de a maces változatra sem lehet panasz. A mobil appok pedig az adott rendszer korlátainak megfelelően dolgoznak.

A fentiek mellett csoportmunkára is alkalmas a program. Szóval ennél jobbat aligha találunk, igaz, ennek megfelelően kicsit nagyobb a rendszerigénye is, mint egy átlagos jegyzet-alkalmazásnak. A OneNote a Microsoft Office csomagnak is része, ennek megfelelően ha rendelkezünk Office 365 előfizetéssel, nagyon komolyan integrálható a csomag alkalmazásaival, kiváltképp az Outlookkal.
Akadnak extra appok is a Microsofttól, amelyek ingyen bővítik a program tudását, például a korábban már általunk is bemutatott mobil-szkenner alkalmazásokhoz hasonló funkciókkal.
S persze ha már áttérésről beszélünk: így importálhatjuk Evernote jegyzeteinket a OneNote-ba.

Apple Notes

Az Apple jegyzet alkalmazása sokat ügyesedett a legutóbbi frissítéskor, ráadásul viszonylag egyszerűen importálhatjuk bele Evernote jegyzeteinket.
Ha iPhone-t, iPadet és Macet használunk, tiszta sor, hiszen a szinkronizálás az iCloudon keresztül automatikus, telepíteni pedig semmit nem kell, hiszen az OS X és az iOS is alapból tartalmazza a Notes alkalmazást. PC és iPhone használat esetén előbbin az iCloud.com oldalon érhetjük el jegyzeteinket, amelyek természetesen ebben az esetben is szinkronizálódnak. Lehetőségünk van egyébként Google fiókunkban is tárolni a bejegyzéseket. Ízlés kérdése.

apple-notes-ios

Az Apple Notes nem tud mindent, amire az Evernote képes, de azért az alapok ott vannak: kézírásos és begépelt jegyzetek, diktálás, képek importja, dokumentumok csatolása más appokból, kategóriákra osztás, to-do listák létrehozása jegyzeten belül. Az iOS hangjegyzet appjában készült felvételeket is átrakhatjuk ide.
Jegyzeteinket jelszavas védelemmel is elláthatjuk.

Goolge Keep

Ha Androidos eszközöket használunk, kézenfekvő lehet a Google Keep beizzítása. Itt címkék és színek segítségével rendszerezhetjük jegyzeteinket, amelyek természetesen tartalmazhatnak képet, to-do listát, szöveges feljegyzést.
Sőt, nagyon jópofa funkció, hogy hangjegyzet készítésekor nem csak a hangfelvételt teszi el a program, hanem megpróbálja felismerni is a szöveget – egész hatékony – és szerkeszthető változatban azt is mellékeli a jegyzetben.

google-keep-ios

Sajnos asztali rendszerekre hivatalos alkalmazás nincs, így ott marad az online felület, tetszőleges böngészőben (vagy valamelyik harmadik gyártó által készített kliens szoftver).
Jó hír viszont, hogy iOS alá elkészült már a Google saját appja, így ott gond nélkül használható.
A helyzet az, hogy a Keepre váltani Evernote-ról azért tényleg csak akkor érdemes, ha sokalljuk a fizetős csomagok árát vagy komoly gondot okoz, hogy csak két eszközön dolgozhatunk az ingyenes Evernote fiók esetén. A Google kicsit mostohán bánik a Keeppel, pedig amúgy praktikus kezdeményezés volt anno és persze jelen formájában is jól használható.

Ne maradjon le erről sem!