Evernote teszt 2021: apró léptekkel, határozottan előre

Vannak olyan alkalmazások, amelyekről szinte évente kell új tesztet írnunk, akkora változásokon mennek keresztül a folyamatos fejlesztések során. Ilyen például a Xojo nevű cross-platform fejlesztőrendszer, vagy éppen az Evernote jegyzet alkalmazás. Utóbbi jelentős mértékű átalakulásáról éppen tavaly októberben emlékeztünk meg, merthogy akkor tájt kapott új erőre a program. Most pedig itt az újabb Evernote teszt 2021-re, mert ismét fontos állomáshoz érkezett sokak kedvenc jegyzet alkalmazása.

Evernote teszt 2021: lassan, de viszonylag biztosan előre

Az Evernote a jegyzet alkalmazások etalonjának számított nagyon sokáig, aztán az okostelefonok terjedésével egyidőben a program annyira széttöredezett a különféle platformok között, hogy szinte teljesen használhatatlanná vált: akadtak funkciók, amelyek az egyik rendszeren elérhetők voltak, a másikon pedig nem. A felületek minden platformon eltértek, aztán úgy tűnt, a program megkapja a kegyelemdöfést is, amikor az ingyenes verzió elérését két eszközre korlátozták, majd mindenféle funkcióbővítés és komolyabb javítások nélkül megemelték az előfizetői díjat. Egy évtizeddel korábban ezt még talán túl lehetett volna élni gond nélkül, ám a kezdeti időszak óta azért jelentősen megnőtt az ütőképes alternatívák száma (OneNote, Bear stb.), így volt hova menekülnie annak, aki besokallt. Ekkor jött Ian Small a cég élére és megígérte, hogy egységesíti a programot az összes platformon, s végre érdemi fejlesztéseket is kap az Evernote (az akkori lehetőségeiről itt írtunk). Nos, ez az átalakítás meglehetősen elhúzódott, de két évvel később debütált a megújult Evernote, s vele a valóban egységesített felület (ezt az asztali rendszereken az Electron segítségével oldották meg), amely weben, Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon ugyanazokat a formázási lehetőségeket nyújtotta már akkor is. Még mindig voltak platform-függő funkciók, de ezek pótlását folyamatosra ígérték, s így is lett, mostanra az Evernote nagyjából tökéletes egységgel dicsekedhet asztali gépeken és okostelefonokon egyaránt. Emellett az egész hóbelevancot modern felhő alapokra költöztették, hogy a szinkronizálás is gyorsabb és megbízhatóbb legyen.

Egységes szövegformázások és funkciók

Mint azt a tavalyi tesztben is írtuk, az egységesített szövegformázási funkciók nagyszerűek lettek. Gyorsan és kényelmesen alakíthatjuk a szövegeket, s akad néhány markdown jelölés is (például a #, ##, ### címek) amelyekkel gyorsíthatjuk a munkát. Ezekből mondjuk még szívesen látnánk továbbiakat, de a teljes markdown támogatás hiányért cserébe itt van több színű szövegkihúzás, többféle checkbox jelölő, integrált hangfelvétel funkció, profin formázható (már mobilon is) táblázat, Google Drive integráció a felhőbe másolt fájlok csatolásához, PDF szerkesztési és keresési lehetőség, csatolhatunk fájlokat a jegyzetekhez, megjegyzésekkel és rajzokkal láthatunk egy fotókat, PDF-eket, rajzolhatunk stb. Minden egyben, hogy kényelmesen és hatékonyan jegyzeteljünk.

Az elmúlt időszakban a programban újra elérhető lett a Reminder funkció, így minden rendszeren beállítható lett a jegyzetekhez egy emlékeztető időpont. A rendszerzéshez pedig visszakaptuk a jól működő címkézési rendszert, s persze létrehozhatunk több jegyzettömböt (Notebooks), hogy az elvárásainknak megfelelően szortírozhassunk mindent. A keresőfunkció is nagyszerű lett, vannak fix szempontok, amelyeket pár mozdulattal ki- vagy bekapcsolhatunk, hogy a kifejezésekkel történő keresést tovább finomítsuk.

Szinte el sem hisszük, de végre az jegyzetek nyomtatása és exportálása is jó irányba mozdult. Ezentúl nem kell megosztani a jegyzetet ahhoz, hogy mondjuk PDF-et hozzunk létre belőle. Van normális nyomtatási funkció, s a rendszerek saját PDF-be nyomtatási képességét (erre ugyebár képes a Windows, macOS, iOS egyaránt) kihasználva profi PDF dokumentumot rittyenthetünk jegyzetünkből.

Sőt, az új Export funkcióval az Evernote saját enex formátumán kívül végre egyszerű, de szépen formázott HTML-be is exportálhatunk bármilyen jegyzetet, ha kell, mellékelve a csatolmányokat, beillesztett képeket, hangfelvételeket stb. is. De természetesen megvannak a megosztási funkciók is, így adott esetben akár közösen is dolgozhatunk a kollégákkal egy-egy jegyzeten.

Szuper új funkciók, béta állapotban

Úgy tűnik, Ian Small tartja magát az ígéretéhez és megpróbálja visszaállítani az Evernote régi fényét azzal, hogy értelmes és praktikus új funkciókkal egészítik ki a programot. Az egyik ilyen, immár élesben is működő – és szintén minden platformon elérhető – megoldás a Home felület. Ez egyfajta kezdőképernyő, amelyen felépítését mi szabhatjuk meg, előre megadott widgetek segítsével. Kimelhetjük rá a kedvencnek megjelölt jegyzeteket, egy-egy létfontosságú jegyzetet, a címkéket, az összes jegyzettömböt stb. Emellett van egy szöveges gyorsjegyzet funkciója is, amelybe bármikor bevéshetjük gondolatainkat, majd ha úgy ítéljük meg, egy mozdulattal rendes jegyzetté konvertálhatjuk az épp aktuális tartalmát.

A Home felület fejlécét díszíthetjük saját – vagy a programhoz mellékelt – képekkel is, így az egész nagyon otthonossá tehető. Bár alapvetően nem ad új funkciót hozzá a programhoz, egy olyan kényelmes felületen teszi elérhetővé a meglévőket, amivel valóban hatékonyabbá tehetjük a napi munkát.

Szintén új funkció, de e pillanatban még csak béta változatban érhető el, a Tasks, amely nevének megfelelően nem más, mint egy remek kis tennivalómenedzser. A végtelenségig integrálódik a programba, vagyis létrehozhatunk önálló tennivaló-gyűjteményként szolgáló jegyzeteket, de adott esetben akár már meglévőket is kiegészíthetünk tennivalókkal. A hagyományos checkbox megoldástól az különbözteti meg ilyenkor, hogy itt minden egyes tennivalóhoz rendelhetünk határidőt és emlékeztetőt is. Ennek megfelelően kicsit alávág az Evernote régi Reminder funkciójának, de az is megmaradt, jól megvannak együtt és kompatibilitási okokból valószínűleg egy ideig párhozamosak élnek majd tovább.

A Tasks még abban is többletet nyújt, hogy rendelkezik egy központi felülettel, ahol az összes tennivalót egyszerre láthatjuk, jegyzetenként vagy határidő alapján rendezve, ez változtatható.

Ha nagyon akarjuk, akár egy komplett GTD alkalmazást is kiválthatunk vele, de az is lehet, hogy a jegyzeteinkhez kapcsolódó tennivalókat figyeljük csak vele, s a napi teendőket tovább vezetjük olyan appokban, mint a Things vagy az Apple Reminders. Nekünk nagyon tetszik ez a funkció.

Közben béta állapotban elérhetővé vált a naptárintegráció is, így jegyzeteinket hozzárendelhetjük naptárbejegyzéseinkhez is. Ez is egy érdekes kezdeményezés, s immár kiemelhető a Home képernyőre is, így ott is mindig látjuk az aktuális naptárbejegyzéseket, s azokon jelölve, ha jegyzet is tartozik hozzájuk.

A Home funkció immár stabil, a Tasks és a naptárasdi viszont még nem került be hivatalosan a programba. Nálunk a tesztek során a Tasks flottul működött, egyszerűen használható és nagyon praktikus. A naptár funkció egyelőre még nyögvenyelős, de nagyon ígéretes.

Ezeken felül is akadnak jópofa apróságok, így például mostantól testreszabható a nagy zöld New note gomb formája és működése. Ha kell, teljesen lecserélhetjük az eredeti koncepciót, a többféle kiosztás és működési mód közül válogathatunk.

Hiányosságok

Mint az a fentiekből is kitűnik, az Evernote szépen fejlődik, szinte új életre kelt. Nem állítjuk, hogy ez az Electoronos megoldás egy száguldó paripát csinált belőle, de mostanra sikerül optimalizálni a sebességét is, szóval jó ritmusban dolgozik és kényelmesen használható. Emellett a memóriaigénye is egészen sokat szelídült az újjászületése óta. Ám még mindig akadnak bosszantó apróságok benne.

Például két olyan funkció is van, amelyek a mobilokon e cikk készültekor még mindig nem elérhetők: az egyik a kijelölt szövegrészek titkosításának lehetősége (ez mobilon csak feloldható, létrehozni nem lehet), a másik pedig a verziótörténet, amivel a jegyzetek változásait követhetjük vissza. Ráadásul e két funkció még mindig üti egymást, mert a szövegek titkosítása után a korábbi, titkosítatlan változat is visszapörgethető maradt, s az idővonalon nem lehet törölni a korábbi változatokat. Az egyetlen biztos megoldás, ha a titkosítás után átdobjuk egy pillanatra egy másik jegyzetfüzetbe (Notebook) a jegyzetet abból, amelyikben készült, s töröljük az eredetit. Ezután már visszahelyezhetjük azt az eredeti jegyzetfüzetbe, s innentől kezdve nem áll fenn a veszély, hogy a titkosított szövegből elérhető legyen a titkosítatlan eredeti is.

Szintén nem fejlődött a Code Block funkció sem. Ez jelen formájában majdhogynem használhatatlan, hiszen egy normálisan működő kód-blokknak legalább annyit meg kellene tennie, hogy színekkel jelöli az adott programozási nyelv szintaxisát a beillesztett forráskódnál. Ilyen itt nincs, ez egy teljesen sima, formázatlan szövegdoboz. Ha nagyon nincs más, jól jöhet, de a szintaxisjelölés mikéntjét nyugodtan elleshetnék az Evernote fejlesztői a jóval kisebb csapattal dolgozó Beartől. S ha már máshonnan merítenek, esetleg átvehetnék a teljes jegyzetek titkosításának lehetőségét is, amire a Bear és a OneNote egyaránt képes már jó ideje.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Evernote végre tényleg olyan állapotban van, hogy ismét érdemes legyen számolni vele. Sőt, azt kell mondjuk, hogy apránként az élvonalba is visszaverekedte magát. A fejlesztése folyamatos, az aktuálisan beígért új funkciók között olyanok szerepelnek jelenleg, mint a jegyzetek összelinkelése, vagy a fogd és dobd módszeren alapuló címkézés lehetősége.

Az árán egyelőre nem változtattak, így most is kb. havi 2000 forintért lehet használni, ami nem olcsó, de jelen pillanatban már legalább kapunk is valamit a pénzünkért. Ezzel a programmal már tényleg hatékonyabbá tehetjük a napi munkát, kényelmesen jegyzetelhetünk, s adott esetben fontos dokumentumok menedzselésére is jól alkalmazható. Meglehetősen sokoldalú jegyzettömb, amelynek ingyenes verzióját mindenkinek érdemes kipróbálnia, hogy aztán a gyakorlatban dönthesse el, megfelel-e minden kívánalomnak. S arról az apróságról sem szabad elfeledkezni, hogy cross-platform megoldásról beszélünk, vagyis jegyzeteinket egyaránt elérjük vele Windows, macOS, iOS és Android appokban, illetve a webes felületnek köszönhetően akár Linuxon vagy épp Chrome OS-en is.

Ne maradjon le erről sem!