Evernote 2020: új felület és egységesített funkciók

Általában évente szoktunk egy áttekintőt összeállítani egy-egy népszerűbb program vagy szolgáltatás változásairól, azonban az Evernote-ról utoljára 2018-ban volt érdemes nagyobb tesztet írni. Azóta a cégnél a külső szemlélő és a felhasználók számára látszólag megállt az idő. Szerencsére ez tényleg csak kívülről tűnt így, a fejlesztők valójában teljes erővel dolgoztak egy új Evernote kiadáson, az akkoriban debütáló új CEO, Ian Small pedig lelkesen posztolt egy-egy helyszíni videót az aktuális helyzetről. Mi pedig csak vártunk, s a béták, illetve az apránként átalakuló webes felület alapján igyekeztünk képet alkotni arról, milyen is lesz az új Evernote. Az elmúlt hetekben aztán végre megérkezett az új változat először iOS-re, majd ezt követte a windowsos és maces kiadás. Szóval már csak az androidos verzió van hátra, de gyaníthatóan arra sem kell sokat várni. S hogy mi változott az Evernote 2020-as változatában? Nos, a motorháztető alatt majdnem minden, s megújult a felület is.

Evernote 2020: új felület és egységesített funkciók

Aki használta a korábbi verziókat, annak nem mondunk újat azzal, hogy az Evernote a különféle platformokon szinte olyan volt, mintha nem is ugyanazt a programot használtuk volna. Az egy dolog, hogy minden rendszeren másként festett kicsit a felület, de voltak funkciók, amelyek az egyiken működtek, a másikon viszont nem, vagy csak részben. Márpedig igen bosszantó, ha egy cross-platform szoftvernél nem minden eszközünkön jutunk hozzá ugyanazokhoz az opciókhoz. Még akkor is szükség van erre, ha esetleg az eszköz működése miatt a kérdéses funkció kicsit eltérően működik. De ha például az egyiken tudunk előre definiált formázásokat elvégezni a szövegen, akkor a másikon is álljon rendelkezésre ez a lehetőség.

Nos, ennek a szétszórtságnak immár vége. Az új Evernote teljesen azonos alapokra épül minden platformon. Valójában egy nagy, webes felület az egész, amelyet ennek örömére pont úgy használhatunk a böngészőben, mint Windows vagy macOS programként, esetleg iOS vagy Android appként. A grafikai elemek, a szövegformázási lehetőségek, a rajzeszközök stb. mind ugyanúgy működnek az összes platformon.

A felület legszembetűnőbb újdonsága a nagy zöld gomb, amely a kiindulópont az új jegyzetek készítésekor. Ha rákattintunk vagy megérintjük, a felugró panelen választhatjuk ki, hogy pontosan milyen jellegű jegyzetet hoznánk létre: emlékeztető, hangfelvétel, rajz, csatolmány, fotó, szkennelt dokumentum, üres jegyzet. A végén persze úgyis keverhetjük a dolgokat, de a kiindulási pont így biztosan az lesz, amire az adott pillanatban a leginkább szükségünk van.

A szerkesztőfelület szinte teljesen megújult. Végre egységes a szövegformázás, vagyis vannak előre definiált formázási módok (címek, alcímek, szöveg stb.), amelyek stílusát amúgy felülbírálhatjuk bármikor, de alapvetően egy mozdulat velük a kijelölt szöveg formázása. Hasznos a többszínű szövegkiemelő és a fix színválasztékot tartalmazó színpaletta is. A szövegek formázása mostmár tényleg teljes kényelemben megoldható. Markdown támogatás nincs, de legalább a címeknél használhatjuk a #, ##, ### jelzéseket, amelyek alapján a program automatikusan az adott címtípussá alakítja a jelek mögötti szöveget. Változtatható a szöveg szélessége: kifuthat a teljes szerkesztőfelület két oldalára, vagy olvashatóbb módon korlátozhatjuk is a margókat.

Szintén megújult a kereső, amely sokkal áttekinthetőbben tárja elénk a találatokat, ráadásul nagyon jól lehet használni a szűrőket, hogy sok találat esetén szűkítsük a lehetőségeket (képek, PDF-ek, csatolmányok, dátumok, címkék stb.).

Új kódbázisának köszönhetően sokat javult a szinkronizálás sebessége és megbízhatósága (új szerver platformra került minden). Mindenesetre minden sokkal modernebb, letisztultabb, egyszerűbben használható lett. A jegyzetlista szűrése például pár kattintással megoldható.

Amiért eddig is szerettük, nagyrészt benne van

Természetesen nem kell lemondanunk azokról a funkciókról sem, amelyekért eddig szerettük a programot. Így létrehozhatunk táblázatokat, rögzíthetünk hangfelvételeket, jegyzetelhetünk PDF-ekre és képekre, csatolhatunk dokumentumokat, rajzolhatunk, beilleszthetünk kód blokkokat. 

Megszépültek a jelölőnégyzetek a tennivalók átláthatóbb vezetéséhez, választhatunk komplett sablonokat, használhatjuk a címkézési rendszert, megmaradt a Work Chat és emlékeztetőt is rendelhetünk jegyzeteinkhez (kényelmesebben mint eddig), bármely eszközön használjuk is a programot. Emellett továbbra is van lehetőség a jegyzetek megosztására és közös szerkesztésükre.

Furcsaságok és hiányosságok

Kétség kívül üdvözlendő minden újítás, amit a friss Evernote verziók hoztak, és az is kétségtelen, hogy most már sokkal összeszedettebb, egységesebb a működés minden platformon. De az a helyzet, hogy továbbra is akadnak furcsaságok.

Az egyik ilyen, hogy a képek és PDF-ek megjegyzésekkel történő ellátása abszolút kényelmesen oldható meg egy laptopon vagy asztali gépen, de például az iOS verzióban siralmas, hogy nem lehet ránagyítani a képre, így miniatűrben kell eltalálnunk a pontos helyét egy nyílnak, jelölőnek, szövegdoboznak. Ráadásul ha valamelyiktől később szabadulni akarunk vagy módosítanánk, akkor ember legyen a talpán, aki elsőre eltalál így minden elemet, s a meglévő kijelölése helyett nem új darabokkal gazdagítja a gyűjteményt. Pedig ezt leszámítva imádni való ez a funkció, hiszen remekül lehet vele jelölni a képeken és PDF dokumentumokban a lényeget, vagy éppen kitakarni a kényes infót tartalmazó területeket.

Igaz is, ha már a kényes infók szóba kerültek: továbbra sincs lehetőség teljes jegyzetek titkosítására. Csak kijelölt szövegrészeket titkosíthatunk és ott sem minden formázásnál alkalmazható a funkció. Ráadásul az iOS verzióban ilyeneket – jelenleg legalábbis – nem hozhatunk létre, csak megnézhetünk (a jelszó birtokában) már kész titkosított részleteket. Ez tehát még nem lett igazán egységesítve, arról nem beszélve, hogy a Note Info / View history panelen adott esetben visszaállítható lehet a jegyzet olyan változata, amely még azelőtt készült, hogy egy részletét titkosítottuk volna. Így ott jelszó nélkül, kódolatlanul lesz elérhető az kérdéses szövegrész. Ez önmagában nem lenne gond, ha lehetne törölni a változatokat. De arra még mindig nincs mód.

Egyelőre az asztali változatokban nem hozhatunk létre hangfelvételt, de ezt a hiányosságot belátható időn belül pótolják (a készítők ígérete szerint), így ez csak átmeneti kényelmetlenség.

S hát nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy az Evernote mellett mára felnőtt több ígéretes jegyzet alkalmazás, amelyek szinte mindegyike képes PDF formátumba exportálni egy jegyzetet és a kód blokkokban szintaxisjelölést végezni a kód típusának megfelelően. Ezeket továbbra sem sikerült átültetni az elefántos jegyzet alkalmazásba. Az asztali verziókban egyébként kis trükközéssel megoldható a PDF export, mert van nyomtatási funkció, s mind a Windows 10, mint a macOS képes PDF-be nyomtatni. De azért ezt nem mondanánk elegáns megoldásnak.

Evernote jövőkép

Tudni kell, hogy a most megjelent Evernote változat korántsem tekinthető véglegesnek. A fejlesztők folyamatosan építik vissza a korábban megszokott funkciókat, mint a böngésző plug-in; a macOS menüsorából és a Windows Tálcájáról kezdeményezhető gyorsjegyzet írási opció és képernyőfotózás; a gyors billentyűkombinációk; a hangfelvétel készítési funkció az asztali változatokban stb. Emellett jönnek új funkciók is, például a Sign in with Apple lehetőség beállítása.

Az Evernote tehát fejlődik, s immár nem is rejtve, hanem élesben, a felhasználók orra előtt. Az új felület szép és praktikus, a szövegformázás egységesítése hatalmas előrelépés, de egyelőre azért van némi hiányérzete az embernek, miközben használja az alkalmazásokat. 

Mindenesetre nem kétséges, hogy az Evernote továbbra is az egyik legjobb üzleti jegyzet alkalmazás, amely az új frissítésekkel még kényelmesebben használható. Csak az a gond, hogy időközben rengeteg kihívójuk akadt, így nem ártana apránként elkezdeni beépíteni azokat a funkciókat sem (jegyzet titkosítása, PDF export stb.), amelyek szinte minden konkurensnél – így vagy úgy, de – elérhetők. Mi mindenesetre drukkolunk, hogy a megszépült Evernote a funkciók terén is tovább erősödjön. Ha lényeges változásba botlunk, azonnal beszámolunk róla.

Ne maradjon le erről sem!