Bear 1.7: jegyzetek titkosítása, új témák, élő linkek

Egyik kedvenc – markdown alapú – jegyzetelő alkalmazásunk a Bear, amely első tesztünk óta – ha apró lépésekben is, de – igencsak sokat fejlődött. A minap megjelent a legújabb, Bear 1.7-es (al)verzió, amely amellett, hogy hozzáidomult a szeptemberben megjelenő macOS Catalina és iOS 13 rendszerekhez, hozott néhány praktikus új funkciót is. Így ha nem is minden – a közösségi oldalakon aktív – felhasználó kívánsága teljesült maradéktalanul, azért akadnak izgalmas dolgok, például mostantól csak egy mozdulat a jegyzetek titkosítása.

Bear 1.7: jegyzetek titkosítása, új témák, élő linkek

Ahhoz képest, hogy csak egy alverzió váltásról beszélünk, meglepően sok új funkcióval bővült a Bear 1.7 (macOS letöltés és iOS letöltés). Kezdjük persze a legfontosabbal: mostantól önállóan titkosíthatók jegyzetek a gyűjteményben. Így ha valaki eddig ennek hiánya miatt nem váltott csak az Apple Notes-ról, most már nyugodtan megteheti.

A titkosítást nagyon kényelmesen oldották meg. A jelszóval védhető jegyzetek megnyitása az okostelefonon például nem csak a jelszó megadásával, hanem a Touch ID/Face ID használatával is megoldható. Amíg ezt nem tesszük meg, addig az adott jegyzet tartalmához nem férünk hozzá. Sőt, mivel a Bear fejlesztésekor nagyon ügyelnek a magánszféra védelmére, így ha elfelejtjük a jelszót, nincs lehetőségünk visszaállításra, vagyis a titkosított jegyzetek gyakorlatilag odavesznek, hiszen nem férünk többé hozzájuk, s ebben a fejlesztők sem fognak tudni segíteni nekünk.

Maga a Bear is védhető immár jelszóval, vagyis egy csapásra korlátozhatjuk akár az összes jegyzetünkhöz való hozzáférést. Itt sem árt megjegyezni a jelszót, ha még viszontlátnánk azokat.

Szintén nagyon hasznos újítás a Live Note Links, vagyis a jegyzetek közötti élő linkek használatának lehetősége. Hasonló eddig is volt, de mostantól az egymásra mutató jegyzetek linkjei automatikusan frissülnek, ha netán megváltoztatjuk a hivatkozott jegyzet címét.

Változott némileg a keresés is. Ezentúl a találati listában prioritást élveznek azok a jegyzetek, amelyeknek a címében található a keresett kifejezés. A többi pedig csak ezek után következik. Ha macOS alatt használjuk, akkor a Spotlight keresés is megoldott immár.

Érdekesség még az emojik automatikus kiegészítése, bár őszintén szólva kapásból tíz egyéb olyan funkciót tudnánk mondani, amire szerintünk nagyobb szükség lenne a hétköznapokban. De hát az emojik korát éljük, s kell pár trendi funkció. Kipipálva ez is! Ha egy : jel után elkezdjük beírni a kívánt hangulatjel angol elnevezését, a program azonnal felajánlja, hogy lecseréli azt a kívánt emojira (több variáció esetében listából választhatjuk ki a megfelelőt). Mostantól tehát emiatt sem kell egerészni, begépelhetünk bármilyen hangulatjelet. 

Hasznos újdonság, hogy a Safari beépülő immár automatikusan telepítődik a programmal, nekünk csak az engedélyezéséről kell gondoskodni. Nem szükséges letölteni külön sehonnan. Mellesleg mi imádjuk, ahogy a Bear lementi a weboldalakat markdown jegyzetként. Hihetetlenül hasznos funkció, ha gyakran teszünk el cikkeket, recepteket, vagy bármilyen tartalmat az internetről a jegyzeteink közé.

Végül – több egyéb, apró változtatás, javítgatás mellett – kapunk pár új színsémát is, így aki elégedetlen volt az eddigi téma-választékkal, talán most megtalálja, amire vágyott.

Amit még hiányolunk

Nagyon jó lett a Bear 1.7. Apró, de hasznos újításokat kapott. Az viszont kár, hogy még mindig nem készült el az új szerkesztőfelület, amely elvileg lehetővé teszi majd a táblázatok készítését. Emellett sokan kérik a fejlesztőktől a markdown jelzések kikapcsolhatóságát, ami egyébként tényleg letisztultabbá tenné a szerkesztőfelületet. De mivel ízlés kérdése, jó lenne ki- vagy bekapcsolható megoldásként beépíteni.

Emellett ígérik még a webes felületet is, ami szintén hasznos, hiszen így az alapvetően macOS/iOS pároson készített jegyzeteinket gyakorlatilag bármilyen platformról elérhetnénk.

Mi pedig örömmel látnánk a korábban bemutatott Nordtheme hivatalos beépítését a Bearbe. Ha már úgyis annyi színséma van, ez is elférne, és nekünk nagyon bejött például az Ulysses használatakor (igaz, ott sem hivatalos jelenleg, mi eszkábáltuk bele, amire a Bearben viszont nincs kényelmes megoldás).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Bear még mindig az egyik legjobb alternatív jegyzet alkalmazás. Ha szeretjük a markdown jegyzetelést, ez az egyik legjobb alkalmazás hozzá Macen és iOS-en. Ráadásul a jegyzeteket szépen formázva exportálhatjuk PDF, DOC, HTML stb. formátumokba is. Ami megosztáskor hatalmas fegyvertény. 

Aki eddig még nem próbálta, most már érdemes megismerkednie a programmal, amely szinkronizálás nélkül ingyen is használható, de ha szinkronizálnánk jegyzeteinket és használnánk az extra színsémákat, akkor is – a konkurenseihez képest – kedvező áron lehet rá előfizetni.

Ne maradjon le erről sem!