Egy remek jegyzet app Macre és iOS-re

Meg kell hagyni, a Microsoft ingyenes jegyzetelő alkalmazásával kevés másik veszi el a versenyt, pedig mutattunk már néhányt itt és itt. Most azonban találtunk egy gyöngyszemet, amely szinte tökéletesen kompatibilis a OneNote-tal, miközben remekül ellensúlyozza annak kissé kusza felületét. Sajnos nem ingyenes, de érdemes vele megismerkedni, mert könnyen lehet, hogy sokaknak ez lesz a tökéletes jegyzet app.

 

Jegyzet app a mindennapokra

Az Outline egy remekbe szabott kis jegyzet app, amely iOS-re és macOS-re egyaránt elérhető. A két változat tökéletesen tud kommunikálni egymással és itt van rögtön az első dolog, ami miatt jobb lehet, mint a OneNote: itt nem vagyunk a Microsoft OneDrive-ra kényszerítve. Jegyzeteinket szinkronizálhatjuk eszközeink között az iCloud, a Dropbox, a Box, vagy egy WebDAV szolgáltatáson keresztül is. Persze azért a OneDrive sem maradt ki, de az Apple eszközöket használók egy része valószínűleg inkább a Dropbox vagy az iCloud mellett dönt.

Felületét tekintve is jobban járunk az Outline-nal: átlátható, letisztul és gyors. Grafikai megoldásait tekintve jobban illik a macOS-hez és az iOS-hez, mint a OneDrive, de a felépítésben azért bőven akadnak hasonlóságok. Ennek persze az a fő oka, hogy az Outline szinte teljes kompatibilitást igyekszik fenntartani a Microsoft jegyzet alkalmazásával. Be tudunk olvasni OneNote fájlokat és menteni is tudunk abba a formátumba, így az Outline-ban készített jegyzetek voltaképpen átadhatók OneNote felhasználóknak is, ha erre lenne szükség.

Ennek megfelelően funkciók tekintetében is nagyjából ugyanazt kapjuk, pár hiányossággal: a szövegdobozokat úgy helyezzük el a jegyzetekben, ahogy nekünk tetszik, hasonlóképpen a beillesztett képeket is szabadon méretezhetjük, mozgathatjuk. Van táblázat beszúrási lehetőség és ikonos címkék is a fontosabb egységek kiemeléséhez. Beilleszthetünk to-do listákat, felsorolásokat, kiemelhetünk szövegrészeket és az iPades verzióban van lehetőség kézírásos jegyzetelésre vagy rajzolásra is. Használhatunk webes linkeket, vagy éppen linkelhetünk egy másik jegyzetre az Outline-on belül. Egy kattintással hozhatunk létre tartalomjegyzéket a kiválasztott jegyzetlapon a teljes jegyzetfüzethez. Beszúrhatunk fájlokat a jegyzetekbe, csatolmányként. Utóbbiaknál kicsit furán működik a dolog, mert az iOS verzió iPhone-on nekünk nem volt hajlandó átvenni más appokból (Pages, Dropbox, Hangjegyzet stb.) fájlokat, pedig elvileg alkalmas rá (fotót például simán átvett ezzel a módszerrel is a Photos appból). Azt viszont simán látta, ha az asztali verzióban szúrtunk be valami egy dokumentumba. Pedig hát praktikus lenne, ha például egy hangfelvételt csatolni tudnánk a jegyzethez közvetlenül iPhone-on is (mivel alapvetően felajánlja a program a lehetőséget, így gyanítjuk, hogy ez csak valamilyen átmeneti bug lehet).

Az iCloud esetében nem megy a párhuzamos szerkesztés, vagyis ha módosítunk valamit az egyik eszközön, az nem látszik rögtön a másikon megnyitott változatban, csak ha az utóbbin később nyitjuk meg az átalakított anyagot. Ez mondjuk apróság, mert egyszerre ritkán szokott az ember beletúrni két eszközön ugyanabba a dokumentumba. Tudni viszont nem árt róla.

Természetesen itt is van lehetőség a jegyzetek védelmére, azok exportjára (PDF-ként), és biztonsági mentést is készíthetünk helyben, vagy akár felhőbe is az összes jegyzetünkről. Sőt, az iTunes-on keresztül is hozzáférhetünk az eszközeinken tárolt jegyzetekhez. Extraként pedig letölthetünk külön egy Print to Outline modult, amelynek segítségével virtuális nyomtató telepíthető a macOS alatt és onnantól egy mozdulat bármilyen nyomtatásra képes programból elküldeni az aktuális dolgokat az Outline-ba (PDF-ként kerül az Inboxba, ahonnan áttehetjük bármelyik jegyzetfüzetbe).

Apróság, de az iOS verzióban a jegyzetfüzetek borítójánál különféle, hangulatos képeket is megadhatunk. Ezt sajnos a maces verzió egyelőre nem veszi át, de majd talán egy következő frissítésben. Az iPhone-on, iPaden viszont jól néznek ki a mintás kötetek.

 

Kinek éri meg?

Az Outline iOS verziójának kétség kívül vannak hiányosságai, de még így is az egyik legjobb jegyzet alkalmazás iPhone-ra és iPadre. Macen ennél kevesebb hiányérzetünk volt, legfeljebb egy hangjegyzet és a közvetlen rajzolás lehetősége hiányzik (ez az iPadesben viszont ott van), de mindkettőt simán tudjuk pótolni, ha pl. egy hangfájlt vagy képfájlt csatolunk az adott dokumentumhoz. Hangrögzítésre pedig képes a macOS QuickTime is. Az viszont kétségtelen, hogy sokkal kellemesebb felülete van az, mint a OneNote-nak, így ha fontos számunkra a munkakörnyezet, máris van egy jó pontja a programnak. A másik fontos szempont pedig természetesen az, hogy ha már úgyis van egy Dropbox vagy iCloud előfizetésünk, minek szórakoznánk még egy Microsoft fiókkal is? Egyszerűbb lehet ezeken tárolni jegyzeteinket, különösen, ha méretes összeállításokat tervezünk. Nekünk gyorsabbnak is tűnt a munka (szinkronizálás, felület) az Outline esetén. Mellesleg vegyesen is jól használhatók, lévén az Outline-ban könnyedén megnyithatók a OneDrive-on tárolt OneNote jegyzetek. Van egy magyar vonatkozású előnye is a programnak: a OneNote-tal ellentétben az Outline-ban simán használható a korábban bemutatott macOS helyesírás ellenőrző modul. Ha valaki sokat jegyzetel és fontos a hibajavítás, akkor ez is fontos szempont lehet. Az biztos, hogy az Outline jobb vásár egyszeri befektetésnek, mintha az Evernote-ra fizetnénk elő havi díjért. Ráadásul a készíthető jegyzetek is sokkal összetettebbek lehetnek az Outline-ban. Nagyszerű kis jegyzet app ez, a felfedezett furcsaságai ellenére is. Minden egyéb tekintetben ugyanis flottul működik. Nem kell amúgy zsákbamacskát vennünk: van a maces Outline-ból próbaverzió is, így 14 napig kipróbálhatjuk, hogy milyen ezen a felületen dolgozni.

Ha nem az App Store-ból szeretnénk megvásárolni a maces verziót, arra is van lehetőségünk, a fejlesztők saját online üzletében. Aki esetleg úgy dönt, hogy megvásárolja a programot, annak szolgálunk egy jó hírrel. Ha vásárláskor a TECHWOK kuponkódot használják, 20% kedvezménnyel vásárolható meg a program. Extra akció, hogy 2017.01.27.-ig a kuponkód 35% kedvezményre jogosít. A kuponkódot a vásárlás vége előtt lehet megadni, amikor már kiírja a rendszer az aktuálisan fizetendő összeget. A kuponkód megadása után frissíteni kell a kód beírására szolgáló mező melletti linkkel a számlát, így megjelenik a kedvezményes ár a végösszegnél.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató