Helyesírás ellenőrzés Macen, tökéletes kényelemben

Annak ellenére, hogy a macOS már évek óta használható magyar felülettel is, képes magyar nyelvű szöveges felolvasására és ráadásul diktálhatunk is neki magyarul, két dolog folyamatosan kimarad a rendszer frissítéseiből: a magyar helyesírás-ellenőrző modul és egy angol-magyar szótár a rendszer Dictionary alkalmazásához. S hogy a probléma ne legyen könnyen megkerülhető, a Microsoft Office maces verziója sem tartalmaz integrált helyesírás-ellenőrzőt. Van ugyan ingyenes megoldás, de ennek letöltése, telepítése meglehetősen faramuci módon oldható meg és nincs hozzá hivatalos terméktámogatás.

Akad azonban egy nagyon jól összerakott csomag, amelyet érdemes megismerni és használni, mert könnyedén megoldható vele a magyar helysírás ellenőrzés Macen.

Magyar helyesírás ellenőrzés Macen: Dictionaries

Általában preferáljuk az ingyenes megoldásokat, de ezúttal azt kell mondanunk, hogy a Dictionaries annyira korrekt módon van összerakva, hogy megéri a 8 eurós árát. Pénzünkért cserébe egy könnyen telepíthető, bármikor ki- vagy bekapcsolható nyelvi ellenőrző modult és szótárat kapunk.

Előbbi működik az összes modern (Cocoa alapú) macOS alkalmazásban: rendszeralkalmazásokban, Ulysses-ben, Pagesben és társaiban stb. Gyakorlatilag szinte minden App Store-ból letölthető macOS szoftverben. Sajnos a maces Microsoft Office-ra ez egyelőre nem vonatkozik. De ez nem a Dictionaries hibája…

A magyar-angol szótár modul beül a macOS saját Dictionary alkalmazásába és ettől kezdve ott állandóan a kezünk ügyében lesz, a cikk írásakor 58 532 szavas gyűjteménnyel rendelkezik. A szótár a Wiktionary-ra épül, a magyarispell alap itt is megvan. Elvileg folyamatosan frissítik a programot és adatbázisát. Ennek tesztelésére nem telt el elég idő, de majd egy év múlva visszatérünk a dologra. Ha van frissítés a szótárakhoz, akkor azt a Dictionaries app az elindítása után automatikusan letölti. Nagyjából emiatt kell csak amúgy néha elindítani, mivel alapvetően nem kell háttérben futnia: miután telepítettük vele a szükséges szótárakat, nyelvi fájlokat, elfelejthetjük.

Minden esetre a Dictionaries a telepítés után egy-egy kattintással képes aktiválni a szótárakat, nem csak a magyar, hanem összes 80 nyelvhez. Mondjuk ebbe a poén kedvéért bekerült egy emoji szótár is.

A telepített nyelvi ellenőrző modulok között a System Preferences /Keyboard / Text / Spelling opciójában váltogathatunk. Jó tudni, hogy egy ilyen váltás után a programokat újra kell indítani, mert csak következő indulásuktól kezdve dolgoznak az új beállítással.

A szótár elérhető a Dictionary app elindításával, vagy ha a trackpaden bekapcsoljuk a Look Up funkciót, akkor egy szót (például a böngészőben) három ujjas érintéssel kijelölve azonnal felugrik a megfelelő szócikk (vagyis angol szó esetén a magyar, magyar szó esetén az angol fordítás).

A Look Up funkció persze elérhető a helyi menüből is, ha a jobb egérgombbal kattintunk egy szóra.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató