TOP 4: a legjobb ingyenes jegyzet alkalmazások tanuláshoz

A tanulási folyamat egyik jelentős eleme a szorgos jegyzetelés. Ha valaki szabadulna a papírhalmoktól, az alábbi alkalmazások segítségével pont olyan szabadon jegyzetelhet a számítógépen, tableten vagy akár az okostelefonon is, mint tette azt korábban a füzetekre vagy írólapokra. Sőt, akad néhány vitathatatlan előnye is annak, ha munkára bírjuk valamelyik ingyenes jegyzet appot.

Microsoft OneNote

Válogatásunk kétségkívül legsokoldalúbb tagja a Microsoft OneNote. A redmondi cég egy napon gondolt egyet és az Office csomag részét képező alkalmazást ingyen elérhetővé tette minden népszerű platformra: Windowson, MacOS-en, iOS-en, Androidon, Windows Phone-on és webes felületen egyaránt elérhetjük vele jegyzeteinket.

Jegyzetelni pediglen valóban öröm a programban. Bár első ránézésre bonyolultnak tűnhet, 10 perc gyakorlás után szerintünk már magabiztosan tudja használni bárki, aki dolgozott már mondjuk Worddel.

A OneNote a jegyzetelés teljes szabadságát adja: bárhová írhatunk vagy rajzolhatunk a lapokon, beágyazhatunk vagy csatolhatunk dokumentumokat, fájlokat, felvehetünk videókat, hangos jegyzeteket, szkennelhetünk papír alapú dokumentumokat, weboldalakat, készíthetünk képernyőképeket, létrehozhatunk diagramokat, to-do listákat stb. Felsorolni is sokáig tart.

A jegyzetfüzeteken belül temérdek fület kreálhatunk, azokon belül pedig oldalakat és aloldalakat. Összetett gyűjteményt hozhatunk létre vele.

Persze egy ilyen sokszínű összeállítás esetében nem árt, ha a későbbi visszakeresés is megoldott: nos, itt ezzel sincs gond, hiszen van szűrési és keresési funkció, nem beszélve arról, hogy címkék használatával szinte minden elemhez villámgyorsan eljuthatunk.

Ha valaki még nem próbálta, szerintünk ezzel kezdje. Ettől még persze érdemes megismerkedni a gyűjtemény többi programjával is, de a OneNote-ot meglehetősen nehéz legyőzni.

Evernote

A OneNote egyetlen igazi kihívója az Evernote, amely ugyan kevésbé összetett elrendezéseket tesz lehetővé és hiányzik is néhány funkció belőle, melyeket a Microsoft-féle alkalmazásban megtalálunk, de erős a gyanúnk, hogy sokaknak ez a funkciómennyiség is bőven elegendő. Ebben az esetben pedig az Evernote egy fokkal talán áttekinthetőbb, mint a szerteágazó OneNote jegyzetek.

Az Evernote szintén cross-platform, vagyis Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon egyaránt tudjuk használni. Viszont tudását alapból limitálják, így ha nem fizetünk elő, akkor az új szisztéma szerint hamarosan csak két eszközön tudjuk majd elindítani. Ami ennél fájóbb: az ingyenes változat csak havi 60 MB tárhelyet ad, ami szöveges jegyzeteléshez sok, ha viszont csatolmányokat vagy hangos jegyzeteket is használunk, akkor gyorsan felemészthető. A havi limit persze minden hónapban újraindul és a már fent lévő anyagaink nem számítanak bele, de mégis csökkenti a komfortérzetet a megkötés.

Ha viszont hajlandók vagyunk előfizetni a szolgáltatásra, már több GB tárhelyet kapunk, használhatjuk a programot tetszőleges számú eszközön, lehetőségünk lesz offline is elérni a jegyzeteinket és akár PDF fájlokhoz is fűzhetünk megjegyzéseket az alkalmazáson belül.

Az Evernote szöveges jegyzeteléshez ingyenes változatban is elsőrangú. Ha képeket, csatolásokat, szkennelt anyagokat, PDF-eket és hangos jegyzeteket is használnánk, akkor azért már érdemes elgondolkodni egy előfizetésen. Utóbbi mar csak azért is meggondolandó, hogy offline is elérhessük minden jegyzetünket, ha esetleg épp nem kapcsolódhatunk valamiért az Internetre.

Diákoknak egyébként 75%-kos kedvezményt adnak az előfizetés árából.

Google Keep

A Google jegyzet alkalmazása ugyancsak több platformon használható. Van belőle androidos és iOS-de készült app, az asztali rendszereken pedig a böngészőben érhetjük el, külön alkalmazást nem fejlesztettek hozza Windowsra vagy macOS-re.

Akit ez nem zavar, annak viszont a Google Keep remek megoldás lehet, hiszen ha van Gmail fiókunk, akkor Keep tárhelyünk is van. Jegyzeteink tartalmazhatnak szöveget, képet, hangfelvételt, tennivaló listát, vagyis az alap elvárásoknak tökéletesen megfelel a program.

A címkék használatával a szűrés is egyszerűen megoldható, a Post-IT szerű színes jegyzetek pedig jól hozzák a papírfecnik hangulatát, miközben azoknál azért jóval hatékonyabb a digitális megoldás (itt még figyelmeztetést is kérhetünk, nehogy elfeledkezzünk valamiről.

Apple Notes

Végül következzen egy olyan app, amely nem telepíthető minden platformra, csak az iOS eszközökre és macOS-re. Helyesebben szólva ezekre sem kell telepíteni, mivel eleve rajta vannak az iPhone-on, iPaden, Macen. Minden egyéb rendszeren az iCloud.com oldalról érhetjük el, böngészőben.

Az Apple Notes elsősorban szöveges jegyzeteléshez praktikus, bár kiegészíthetjük jegyzeteiket képekkel és szabadkézi rajzokkal is. Sőt, csatolhatunk hozzájuk dokumentumokat is, vagy iPhone-on akár hangos jegyzetet is (például a rendszer saját hangrögzítőjéből átdobva).

Létrehozhatunk kategoriakat is, ezek segítségével rendszerezhetjük feljegyzéseinket.

Az Evernote-hoz vagy a OneNote-hoz képest jóval kevesebb a lehetőségünk, de ha megelégszünk ennyivel, akkor a Notes is kiváló választás. Teljesen ingyen van és az iCloudon keresztül bármelyik Apple eszközünkön elérhetjük vele jegyzeteiket.

Ne maradjon le erről sem!