Notability: jegyzetelés új megközelítésben

Számos remek jegyzet alkalmazás létezik, amelyek közül a legnépszerűbbeket már bemutattuk oldalunkon. Ám ez is egy olyan terület, ami folyamatosan fejlődik, s mindig tűnnek fel újabb, ígéretes megoldások.

Ezek közé tartozik a Notability is, amely iOS és macOS alatt egyaránt használható és egészen egyedi megközelítést kínál a jegyzetelésre. Érdemes megismerni!

Tanulástól az értekezletekig

A Notability két dologgal tűnik ki a vetélytársak közül. Az egyik, hogy a gépelt jegyzeteink készítése közben felvett hanganyag tökéletesen összehangolható a “kézzel felvésett” dolgokkal. A másik, hogy ha szeretünk kézzel írni vagy mániákusan rajzolgatunk jegyzetelés közben, akkor ehhez a program minden létfontosságú eszközt megad.

Utóbbiból talán már sokak számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos gépelt szövegen túl, a Notability-ben teljes kényelemben jegyzetelhetünk kézírással is. E funkció kihasználásához persze nem árt egy digitális toll a géphez vagy az iPadhez, de utóbbin, adott esetben akár az ujjunkkal is rajzolhatunk. A iPhone-on szintén. Sőt, meglepő módon egérrel vagy touchpaddel is egészen jól lehet alkotni benne.

Gépelt szövegek esetén választhatunk, hogy hagyományos módon, folyó szöveget írunk-e, vagy inkább szövegdobozokat helyezünk el a virtuális papíron. Rajzolni bárhová lehet, akár a szövegeken, fotókon is firkálhatunk, karikázhatunk. A vonalvastagság és a szín tetszőlegesen állítható, mint bármely hasonló programban. Kétféle vonalstílus közül választhatunk, amelyből az egyik remekül modellezi a tollal való jegyzetelést és rajzot.

Van szövegkiemelő eszköz is, amolyan öszvér változat: vagyis gépelt szöveget, vagy a lap egy tetszőleges területét egyaránt besatírozhatjuk vele. Ezen kívül van még radír és egy kijelölő eszköz is, ezekkel a rajzolt részleteket törölhetjük, illetve mozgathatjuk át máshová a lapokon.

Mint említettük, hangfelvételeket is készíthetünk, egy jegyzethez akár többet is. A Notability különlegessége, hogy a hangfelvételek visszajátszásakor láthatjuk, hogy melyik jegyzetelt részletet mikor gépeltük, rajzoltuk. A dolog működik fordítva is: ha egy írott vagy rajzolt elemre kattintunk, a hangfelvételben oda ugrik a program, amikor az adott elem készült. Szabályozható a visszajátszás sebessége, s ha kell, 10 mp-eket egyetlen kattintással visszaléptethetünk. Értekezleteken, iskolai előadásokon nagyszerűen alkalmazható ez a funkció jegyzeteléskor. Ha erre kell, a Notability veri konkurenseit.

Természetesen képeket, fotókat is beilleszthetünk jegyzeteinkbe, ezeket méretezhetjük és úgy helyezhetjük el az oldalakon, ahogy nekünk tetszik.

Érdekesség, hogy PDF-eket, Word vagy Excel dokumentumokat, PowerPoint prezentációkat is importálhatunk, ezekből készülhet teljesen új jegyzet, vagy hozzáfűzhetjük azokat egy már meglévőhöz. Az Office dokumentumok importálásához egyébként a Google Docs fiókot használja a program Macen, így ezt meg kell adnunk neki az első alkalomnál.

Ilyenkor természetesen az importált dokumentumokat is összefirkálhatjuk kiemelésekkel, hozzáadott megjegyzésekkel stb. Így akár egy PDF-ben kapott anyagot is ki tudunk javítani, majd ismét PDF-be exportálva azt, elküldhetjük javításainkat. Exportálni amúgy bármelyik jegyzetet tudjuk, PDF, rtf, note, vagy ZIP formátumba. Utóbbinál a jegyzet maga PDF-ben kerül mentésre, a hozzá tartozó hanganyagok pedig külön hangfájlként lesznek megtalálhatók a ZIP fájlban.

Jegyzeteinket csoportokra és témakörökre oszthatjuk: egy csoportba tetszőleges számú témakört, egy témakörbe pedig akárhány jegyzetet besorolva. A témakörök színkódokkal is elláthatók, így tökéletesen átlátható lesz a gyűjtemény.

A biztonság kedvéért azért keresési lehetőség is van, igaz, ez kézírásra nem, csak gépelt szövegrészre keres. Az oldalak között amúgy könnyedén lapozgathatunk a nézőképek segítségével.

Előnyök és hiányosságok

A Notability macOS-re és iOS-re egyaránt létezik, a két verzió között az iCloud jelenti az átjárást, gyakorlatilag azonnali szinkronizálást kapunk, mindegy melyik eszközön készült az eredeti jegyzet. Illetve két szempontból mégsem mindegy. Az egyik, hogy az iOS verzióban állítható a papír stílusa, vagyis nem csak fehér lapra, hanem akár mintás, színes virtuális papírra is jegyzetelhetünk. Az asztali változat – furcsa módon – ugyan megjeleníti a különféle papír változatokat, de változtatni nem enged rajtuk utólag. Sőt, egyáltalán nem válogathatunk Macen a papírtípusok között.

Mellesleg az iOS változat témázható is, az alap világos és sötét felületek mellett, alkalmazáson belül vásárolhatunk még négy, évszakokhoz illeszkedő skint.

Emellett a program jelöli a jegyzet tulajdonságainál, hogy melyik platformon hoztuk létre azt, s ennek megfelelően kicsit másként is tördeli a két változatot, az adott eszköznek előnyösebb módon. Az oldalak megjelenítése ettől még mindenhol tökéletes lesz, nem csúszik el semmi, de egy számítógépes jegyzet megtekintésekor jó eséllyel nagyítanunk kell majd, ha iPhone-on is elolvasnánk a szövegeket. Egyébként a szövegméret, a szövegek stílusa, felsorolások stb. mind átszabhatók utólag is. Ízlés kérdése, hogy ezt a hozzáállást mennyire kultiváljuk. Nekünk mindenesetre bejött.

A Notability előnye a népszerű, de mostanában egészen extrém módon “lökött” – és igen anyagias – újításokat bevezető Evernote-tal szemben, hogy itt csak egyszer kell megvásárolnunk a programot (Macre 10 euró, iOS-re szintén 10 euró az ára), utána pedig az iCloudon keresztül annyi jegyzetet szinkronizálunk és töltünk felhőbe, amennyit nem szégyellünk.

Sőt, ha kell, Dropbox vagy Google Drive fiókunkba is készíthetünk mindenről automatikus biztonsági mentést (PDF formátumban kerül oda minden egyes jegyzet). Nincs havi díj, méretlimit stb. Ha megvettük, használhatjuk kedvünkre!

Erősebb konkurense lehet a Microsoft OneNote-ja, amely ingyenes, cross-platform és irgalmatlanul sokoldalú. Viszont ennek megfelelően elég bonyolult, rendszerigényes, a mobil változata pedig szerintünk áttekinthetetlen és nehezen használható.

Szóval a OneNote-tal szemben a Notability a kezelhetőségének, és átláthatóságának köszönhetően veheti fel a kesztyűt. S bár kevesebb funkcióval rendelkezik, de pont azok kerültek bele, amikre a való életben, napi szinten szükségünk lehet.

Mi egyetlen dolgot hiányoltunk belőle igazán: a linkek kezelését. Az ugyanis furcsa, hogy amikor egy linket illesztünk be a jegyzetbe, akkor azt egyszerű szövegként kezeli, nem kattintható, nem juthatunk el vele egy mozdulattal a megfelelő weboldalra. Pedig sokszor jól jönne. Ennek kapcsán érdekesség: ha az iOS változattal megosztunk egy linket mondjuk a mobil Safariból, a program szépen lementi jegyzetbe (PDF-ként) a kérdéses oldalt, de a linkjét már nem. S bár jópofa, hogy ilyenkor az adott weboldalhoz is megjegyzéseket fűzhetünk, kiemeléseket végezhetünk rajta, de ha csak a linket akartuk elmenteni, akkor megette a fene.

Ha viszont eltekintünk ettől a hiányosságtól, akkor a Notability gyakorlatilag mindent tud, amire szükségünk lehet a hatékony jegyzeteléshez. Mint már említettük: meetingekre, előadások anyagainak feljegyzésére, rajzos, kézírásos jegyzetek készítésére elsőrangú. Ha erre a célra keresünk szoftvert, a Notability tökéletes és olcsó választás lehet.

Ne maradjon le erről sem!