Így szolgálhat minket egy iPad az irodában és azon kívül

Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy mennyire képes kiváltani egy tablet a megszokott notebookokat az irodában. Mert az rendben van, hogy például egy iPad kiváló szolgálatot tehet a kikapcsolódáshoz, webböngészéshez a kanapén fekve, de ha hirtelen ránk talál a munka, akkor tudunk teljesíteni tablettel is? Nos, véleményünk szerint akadnak esetek, amikor simán.

 

Irodai csomagok iPaden

Kézenfekvő ezt a témát az Apple saját irodai alkalmazásaival kezdeni, hiszen ezek ingyen járnak iPhone-ra, iPadre, sőt, Macre is. A Pages a Microsoft Word, a Numbers a Microsoft Excel, míg a Keynote a Microsoft Powerpoint Apple-féle megfelelői.

Tudásukra egy percig sem lehet panasz, gyakorlatilag minden lényeges funkcióval rendelkeznek, amire irodai szinte szükségünk lehet. Felépítésük, használtuk kicsit szokatlan lehet a Microsoft Office-on nevelkedett hazai felhasználóknak, de pár óra alatt át lehet rájuk szokni. A Keynote például sokkal kezesebb, mint a PowerPoint, a Pages pedig szinte komplett tördelő programmá nőtte ki magát. Akár látványos céges hírleveleket, meghívókat is gyorsan összedobhatunk vele. A Numbers már tényleg szokatlan az Excel után, viszont éppen a sajátosságai tehetik sokak számára csábítóvá. Alapból kompatibilisek a Microsoft alkalmazásokkal, de azért ne várjuk, hogy egy Wordben készült dokumentum pontosan olyan lesz a Pagesben is. Nagyjából egyezni fognak. Mondjuk ez amúgy igaz szokott lenni két különböző Word verzió esetében is… A Pages, Numbers, Keynote sajnos PC-re nem készült el, de van belőlük online változat, amely szintén ingyen elérhető az icloud.com oldalon. Szóval akár egy PC-t használva is dolgozhatunk bennük, s ha felhőben (iCloud) tároljuk az anyagainkat, szépen elérhetők lesznek minden iOS és macOS eszközünkön, illetve böngészőben akár Windows alatt is. Az új verziók már csoportmunkára is képesek.

A Google Docs ingyenes változata ugyebár a Google Drive-ra épül rá, így a fájlok tárolása, menedzselése a felhőben simán megoldható, ráadásul minden eszközre létezik Google Drive app és persze a Google irodai alkalmazásai is letölthetők mobil eszközökre. Ezen felül működnek szépen böngészőben is (legszebben persze a Chrome-ban, mert ugye minden szentnek…).

A Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák alkalmazások tökéletesen lefedik az átlag irodai felhasználás elvárásait. Kényelmes a használatuk, engedik a csoportmunkát, a megosztást és van még pár extra Google Drive tarsolyában: online űrlapok készítése, rajzprogram, Google Webhely készítő stb. Az online alkalmazások amúgy is a végtelenségig tuningolhatók plug-inekkel.

Mind az Apple, mind a Google esetében elérjük mindezt ingyen, de akkor a felhő tárhely sajnos korlátozott méretű: az iCloudnál alapból 5 GB, a Google esetében pedig 15 GB (ebbe belemérik a Gmail levelezést is!) adatik meg díjmentesen. Ha ennél többre van szükségünk, viszonylag olcsó havi díjért előfizethetünk nagyobb tárhelyre, illetve a Google esetében további üzleti szolgáltatásokra is.

Végül marad még a Microsoft Office, amelynek Office 365 változata szintén minden rendszeren rendelkezésünkre áll, ugyancsak van mögötte felhő tárhely (Microsoft OneDrive) és hát lássuk be, asztali rendszerre sokoldalúbb irodai csomag nem létezik jelenleg. Extraként ott a OneNote, amely az irodai jegyzet alkalmazások királya (vagy királynője, kinek, hogy teszik), a Publisher, amely ha nem is profi, de igen hatékony kiadványszerkesztő, aztán az Access, amely kitűnő adatbáziskezelő, s persze az Outlook, hogy a naptárral, levelezéssel se legyen gondunk.

Ezek persze csak az asztali rendszereken használhatók, de a Word, Excel, PowerPoint, OneNote esetében kapunk iOS-re, így iPadre letölthető változatokat is, amelyeket az Office 365 előfizetés birtokában korlátozások nélkül használhatunk. Mellesleg teljesen jól sikerültek, bár nem képesek mindenre, amire a Windows vagy macOS verziók,

Szóval ha hajlandóak vagyunk pénzt áldozni, akkor az Office 365 egészen barátságos áron beüzemelhető és remek választás.

 

Egyéb alkalmazások

Mielőtt elfelejtenénk, készítettünk korábban egy e-bookot, amelyben csupa olyan alkalmazást adtunk közre, amelyek egyszerűsíthetik, sőt, hatékonyabbá is tehetik a napi unkát. A Hatékonyabb üzlet iPhone-nal és iPaddel című e-book a Techwok Kiadványok oldalról tölthető le, teljesen ingyen.

De egy nemrégiben közreadott válogatásunkban is rengeteg olyan iPades appot ajánlottunk, amelyek jó szolgálatot tehetnek a munkában.

 

Külső iPad billentyűzet

Ne legyenek kétségeink, ha igazán jót akarunk, akkor az iPadhez érdemes az Apple által kreált billentyűzeteket választani. Kiváltképp egy iPad Pro esetében, a Smart Keyboardot. Nem feltétlenül a márkahűség miatt, inkább azért, mert ki más tudná jobban összecsiszolni a kettőt, mint az, aki mindkettőt gyártja.

De akadnak azért remek alternatívák is. Nálunk például legutóbb a Brydge 9.7 járt, amelyet az ugyanekkora iPad Pro társaságában volt szerencsénk tesztelni. A maga 129 dollár körüli árával ez az iPad billentyűzet kedvező árfekvésűnek mondható.

Tervezői érdekes megoldást ötöltek ki az iPad csatlakoztatásához: két csúszásmentes “béléssel” rendelkező villába kell beillesztenünk a tabletet.

Ez bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában. Mert a valóságban pofon egyszerű. Lóbálni ugyan nem lehet így az iPadet a billentyűzetnél fogva, mert akkor azonnal mehetünk másikat venni, de munka közben tökéletesen tartja az általunk választott szögben az tabletet, ráadásul ha összecsukjuk őket, tökéletes kijelző védelmet kapunk (bár értelemszerűen vastagabb lesz, mint bármelyik iPad tok vagy kijelzővédő).

Ez a külső iPad billentyűzet szépen működik magyar kiosztással, bár magukon a billentyűkön az angol kiosztás jelölése található. Akit ez zavar, vehet billentyű matricát ehhez is, mint bármely más billentyűzethez. A gombok az Apple-nél megszokott módon laposak, formájuk is hasonló, de a méretük kisebb. A nyomáspontjuk elég kemény, de gyakorlással gyorsan megszokható. Van állíható erősségű háttérvilágítás is.

Összekötni az iPaddel gyerekjáték: billentyűzet és iPad bekapcsolása utan, a Bluetooth eszközöknél szokott módon párosítás kell csak. A billentyűzetkiosztás ennél is állítható magyarra, mint a virtuálisnál. Sőt, a helyesírás ellenőrzés is hasonlóan működik.

Szerintünk érdemes kikapcsolni, különben a hajunkat is ki fogjuk tépni, amikor átírja a gépelt szöveget. Ez a virtuális billentyűzetnél előnyös lehet, de amikor már normál billentyűzettel írunk, kissé idegesítő. Szerencsére az Apple-nél is gondoltak erre, így az iOS-nél külön konfigurálható ez a funkció a virtuális és a hardveres billentyűzetek esetében.

Használata során mi 90%-ban elégedettek voltunk: a kiosztás megszokása után nagyon kényelmes írni rajta. Két bökkenő van: a egyik, hogy a nullát (0) magyar kiosztás esetében a ctrl+0 kombinációval kell beírni, mert amúgy a 0 billentyűhöz az ö és Ö karaktereket rendeli a rendszer.

Minden egyéb – beleértve az ékezetes karaktereket is – kényelmesen, azonnal elérhető. Ez tehát nem igazán probléma, csak szokás kérdése. Arra viszont nem sikerült rájönni, mi okozza, hogy néha duplázza a karaktereket a billentyűzet. Random ütött dupla r, s t betűket. De bármi mást is. Szerencsére nem csinálja túl gyakran, de oda kell rá figyelni. Ha esetleg valamilyen driver gond, talán lesz rá orvosság az elkövetkező iOS frissítések valamelyikében.

Ezt leszámítva a Brydge 9.7 egy kifejezetten jól sikerült iPades billentyűzet.

Köszönjük az iCentre.hu-nak, hogy az iPades tesztekhez rendelkezésünkre bocsátott egy iPad Pro 9.7-es modellt. Erről itt olvashatnak részletes tesztet, ezen az oldalon pedig akár meg is vásárolhatják.

Ne maradjon le erről sem!