TOP 2017: a legjobb produktív appok iPhone-ra és iPadre

Lassan itt az év vége, ideje hát, hogy átnézzük, melyek voltak 2017 legjobb alkalmazásai. Ma az iOS-re megjelent appokat vesszük górcső alá, egészen pontosan azokat, amelyek szerintünk az idei kínálatban a legjobb produktív appok voltak. Ezek segítségével nem csak kényelmesebbé tehetjük az életünket, de akár a bevétel növelésében is segíthetnek, ha kihasználjuk lehetőségeiket a napi munkában.

 

A legjobb produktív appok iOS-re

Azoknál a programoknál, melyekről már írtunk, a letöltési linkeket a korábbi teljes tesztben találják meg, de ezeket természetesen belinketük az összefoglalókba. Egy gyors megjegyzés még, mielőtt belekezdenénk: hasonló appok szerepeltek már nálunk az egyik ingyenes e-bookunkban is, amelyet innen tölthetnek le olvasóink.

 

Things 3

Egyik legnagyobb kedvencünk, amelyet mi is nap mint nap bevetünk, hogy rendszerezhessük tennivalóinkat, a Things 3. Az Things legújabb verziója csodásan letsiztult felületet és temérdek praktikus funkciót kapott, hogy a legjobb GTD alkalmazássá válhasson iOS-en.

Nagyon kényelmesen vezethetjük benne tennivalóinkat, határidőinket, legyen szó akár egyszeri, akár ismétlődő feladatokról. Extraként még a naptárbejegyzéseket is hajlandó mutatni, így egyetlen felületen ellenőrizhetjük, hogy újonnan felmerülő tennivalóink ne ütközzenek egy korábban a naptárba felvett másikkal. Részletes tesztünket itt olvashatják a programról.

 

Moleskin Timepage

Két naptár alkalmazással is szolgálunk ma. Ezek közül a Moleskin Timepage (amelyről itt írtunk részletesen) azoknak lehet előnyös, akik számára a belbecs mellett fontos a külcsíny is, a Timepage ugyanis gyönyörű.

Szerencsére nem elégedtek meg ennyivel a készítők, a program használata talán a legkényelmesebb az összes iOS-es naptár app közül. Extraként pedig ötletes utazási idő mérést, integrált időjárás jelentést és három szuper widgetet is kapunk. A részletes teszt itt található.

 

Pocket Informant 5

A Timepage appal szemben a Pocket Informant legutóbbi változata talán kevésbé sikerült dögösre, cserébe viszont egy komplett filofaxot hordozhatunk vele a zsebünkben. Döbbenetes mennyiségű funkciót zsúfoltak a programba, ráadásul itt van végre normális, valóban használható heti nézet is. Emellett egyetlen felületen menedzselhetjük vele naptárunkat, tennivalóinkat (GTD funkciókkal), címjegyzékünket. Ez a legjobb PIM alkalmazás, amely jelenleg kapható az App Store-ban. Részletesen itt mutattuk be.

 

MindNode

A gondolattérképek készítése kiváló módszer arra, hogy projektjeinket, ötleteinket részletesen kidolgozzuk, vagy éppen később is átlátható módon feljegyezzük. Egy ilyen ábra átláthatósága nagyban növeli munkánk hatékonyságát. A MindNode szerintünk a legjobb gondolattérkép szoftver iOS-re, ha még nem ismerjük, érdemes kipróbálni az ingyenes próbaverziót, amely a próbaidőszak lejárta után továbbra is képes marad megnyitni a mások által létrehozott gondolattérképeket. Részletesen itt írtunk a legújabb kiadásról.

 

OmniGraffle

Maradva még az ábrák készítésénél, de kicsit túllépve a gondolattérképeken, nem maradhatott ki válogatásunkból az OmniGraffle sem, amely diagramok, vektoros ábrák készítését teszi lehetővé okostelefonon vagy éppen tableten.

Ahhoz képest, hogy milyen összetett ábrákat hozhatunk létre, a használata még az iPhone-non sem bonyolult, hála a sok sablonnak, ábra-gyűjteménynek. Segítségével a kanapén, vagy akár az ágyban is kreálhatunk látványos ábrákat, diagramokat a telefonon. Szóval kihagyhatatlan. Részletes ismertető és a letöltési link itt található.

 

Ulysses 12

Régi kedvencünk, az Ulysses nevű markdown szövegszerkesztő is új verzióval jelentkezett az idén. Mi tagadás, az előfizetéses ötlettől azért nem voltunk annyira elragadtatva, de a havi díjért cserébe immár nem kell majd azon filózni, hogy mi lesz egy újabb verzió megjelenésekor a váltással, nem beszélve arról, hogy azóta kicsit gyakrabban építenek be új funkciókat a programba. Valamit, valamiért. Az pedig kétségtelen, hogy ha markdown szövegszerkesztésről és írásaink kényelmes menedzseléséről van szó, akkor ennél jobb alkalmazást nem találunk iPhone-ra és iPadre. Ráadásul az export lehetőségek is igen meggyőzőek, hiszen komplett e-bookokat, PDF-eket, Word dokumentumokat is kreálhatunk, de ha kell, közvetlenül a programból publikálhatjuk a kész anyagot WordPress alapú blogunkba, képekkel, címkékkel, kategóriákkal, kiemelt képpel stb. Részletesen – többek között – itt írtunk róla. A program egyébként része a Setapp csomagnak is, így akinek macje van és előfizet a Setapp-ra, annak ingyen jár az iOS verzió is az előfizetés ideje alatt.

 

Bear

Ha már a markdown szövegszerkesztés szóba került, meg kell említenünk egy másik kedvencünket is: ez a Bear, amely egy zseniális jegyzet app iOS-re. Villámgyors, tud mindent, amire szükségünk lehet (akár csatolmányokkal is kiegészíthetjük jegyzeteinket), s itt is már-már félelmetesen egyszerű a jegyzetek exportálása. Jegyzeteinket címkék segítségével tudjuk rendszerezni, ami kényelmes és gyors megoldás.

A témázható felület és a forráskód jelölések támogatása már csak hab a tortán. Előfizetéses, de szerintünk megéri a pár száz forintos havi díjat (sőt, az ingyenes változat is bőven elegendő, ha nincs szükségünk a maces szinkronizálásra és a felület változtatható színösszállításaira). Részletesen itt mutattuk be a cikket.

 

Affinity Photo

Ha kellene mondanunk egy olyan képszerkesztő szoftvert, amelyik fel tudja venni a verseny az Adobe Pohotoshoppal, akkor kétség kívül az Affinity Photo-t ajánlanánk, Windowsra és macOS-re egyaránt. Ennek a remek alkalmazásnak immár iPades változata is van (ha valaki iPhone-ra is szeretne hasonlót, neki a Pixelmatort ajánljuk), amelyik szinte pontosan ugyanazt tudja, amit az asztali változat. Legyen szó fotóetusálásról, vagy éppen digitális festészetről, ez a program mindkét esetlebn megállja a helyét. Ráadásul a Photoshoppal ellentétben itt csak egyszer kell pénzt kiadni az aktuális verzióért, nincs szükség havi előfizetésre. A maces és windowsos verziókról itt írtunk, az iPades pedig itt vásárolható meg.

 

PDF Expert

A PDF dokumentumok egyre nagyobb szerephez jutnak, legyen szó digitálisan aláírható üzleti dokumentumokról, gépen, okoseszközökön kitölthető, majd kinyomtatható űrlapokról, vagy éppen e-bookokról, digitális magazinokról, letölthető prospekusokról. Ezek után nem árt, ha van hozzá egy jól használható PDF olvasó programunk. Az pedig még jobb, ha a kérdéses program akár arra is képes, hogy teljesen átszerkesszünk egy PDF dokumentumot (szövegek és képek cseréje, új infók beleírása, kiemelések, aláírás stb.), sőt, akár nulláról is ltérehozhassunk benne egy összetett PDF kiadványt. Ez a program nem más, mint a Readdle-féle PDF Expert, amelynek minderre abszolút képes, ráadásul könnyen használható és villámgyors. Részletesen itt írtunk róla.

 

Spark Mail

Ha már a Readdle cég neve szóba került, nem fejezhetjük be ezt a cikket anélkül, hogy megemlítenénk a Spark nevű levelezőkliensüket. Az elmúlt hónapokban több iOS-re készülő levelezőprogramot teszteltünk, de végül mindig a Spark mellett kötöttünk ki. Egyszerűen felület, funkciók és fejlesztési ritmus tekintetében egyaránt ez a program a legjobb választás.

Ráadásul teljesen ingyenes iOS-re és macOS-re egyaránt (sajnos windowsos és androidos változata egyelőre még nincs, bár ez utóbbi elvileg már készül). A Spark sajátosan rendszerezi bejövő leveleinket, van lehetőségünk időzített kiküldésre, vagy éppen a bejövő levelek olvasásának időzített elodázására. De ennél többre is képes, részletesen itt mutattuk be.

 

Adobe Spark Post

Ha már Spark Mail, akkor essen szó még egy hasonló nevű, de amúgy teljesen másra hivatott programról. Az Adobe Spark Post nem kifejezetten idei darab, de idén rengeteg területen fejlődött már a professzionális Adobe CC csomagja, s ennek részeként a Spark Post is kapott egy halom fejlesztést. A webes felületen és okostelefonokon egyaránt elérhető képszerkesztővel pillanatok alatt dobhatunk össze bannereket, mémeket, képeslapokat, üdvözlőkártyákat, Facebook fejlécet, s még egy seregnyi hasonló, képes-szöveges dolgot. Közösségi marketingben utazóknak egyszerűen kihagyhatatlan, ráadásul ingyenes, még a mobil app által a képre biggyesztett – amúgy diszkrét – vízjel végleges eltüntetésének is mindössze egy Twitter vagy Facebook post az ára, s onnantól mindenféle zavaró körülmény nélkül készülhetnek a jobbnál jobb képek. Ha nincs esetleg saját fotónk, azt is találunk benne – kategóriára bontva – ingyen. Részletesen itt írtunk a mobil appról.

 

Adobe CC Lightroom

Végül még egy Adobe program, amely ugyancsak idén újult meg a leglátványosabban: felhőbe költözött. Az Adobe CC Lightroom immár teljesen felhő alapú, így az okostelefon és a számítógép között zökkenőmentesebb lett a fotók szinkronizálása, menedzselése. A felület is átláthatóbb, mint korábban, s természetesen most is ott van benne minden eszköz, amely a gyors fotóretusáláshoz szükséges lehet. Sajnos továbra sem ingyenes, az Adobe CC csomag részeként tehetünk szert a teljes változatra. A csomagról és idei újdonságairól itt, illetve itt olvashatnak (idén két nagyobb frissítés volt).

Ne maradjon le erről sem!