Hihetetlenül sokoldalú naptár app iPhone-ra és macOS-re

Egy naptár alkalmazás fontos része lehet az életünknek, hiszen segítségével megoldható, hogy ne késsük le találkozóinkat, ne feledkezzünk meg a több hétre előre szervezett tennivalóinkról, tisztában lehessünk a határidőkkel, vagy éppen azzal, hogy kinek van aznap születésnapja. Megannyi információt gyömöszölhetünk ezekbe a programokba, a kérdés csak az, hogy utána kellően áttekinthető módon kapjuk-e vissza mindezt. Mai tesztalanyunk esetében ki merjük jelenteni, hogy jelenleg a legsokoldalúbb naptár alkalmazás. Ha még nem választottuk ki a megfelelőt, akkor érdemes megismerkedni vele, mert ez egy szinte tökéletes naptár app iPhone-ra és macOS-re egyaránt.

 

Informant: tökéletes naptár app iPhone-ra és macOS-re

Az Informant hosszú évek alatt kristályosodott azzá, ami a legutóbbi verziókkal lett: az Apple platformok legjobb filofax alkalmazásává (létezik belőle mellesleg androidos verzió is). Sajnos nem ingyenes, havi (799 HUF) vagy éves (6490 HUF) díjat kell fizetnünk, ha minden lehetőségét ki akarjuk használni, viszont az iPhone változat funkcióinak főbb részei működnek az ingyenes változatban, macOS-en pedig kipróbálhatjuk a vásárlás előtt a próbaverziót. A macOS változat egyébként jelenleg béta, de villámgyors tempóban érkeznek hozzá “mérföldköves” kiadások, és a tesztek során nem volt vele különösebb gondunk. Ha valaki most megvásárolja (a cikk készültekor akciósan 40, amúgy 50 USD), akkor a végleges kiadásért sem kell már külön fizetnie. De kivételesen fordítva kezdtünk, szóval miután jól kiveséztük, hogy mennyibe kerül, lássuk, pontosan miért is érdemes pénzt kiadni rá.

 

Informant 5: minden benne van, amire szükségünk lehet

Az iOS saját naptára nagyjából vicc kategória, ha átláthatóságra vágyunk. Ezzel szemben az Informant 5 többféle naptárnézetet, beépített jegyzetelési lehetőséget, tennivaló listát – sőt, tulajdonképpen egy teljes értékű GTD megoldást – és címjegyzéket egyaránt biztosít számunkra. A naptárnézetek közül a mi személyes kedvencünk a hagyományos naptárak felületéhez igazodó alternatív heti nézet, amely tökéletes áttekintést ad a napi teendőkről. Egyszerre láthatjuk át vele az egész hetünket. A legtöbb felhasználónak valószínűleg ezt érdemes alapértelmezetten megjeleníteni, de természetesen van éves nézet és havi bontás is. Utóbbiban rendesen látjuk a bejegyzéseket is (a betűméret minden nézet esetében állítható, ami itt kifejezetten jól jön, mert az alap beállítást csak tökéletes szemmel lehet elolvasni egy 4,7”-os vagy kisebb kijelzőjű iPhone-on). Megvan természetesen a legtöbb naptár alkalmazásban hagyományosnak mondható heti nézet változat is, ami viszont szerintünk kevésbé átlátható, mint a már említett alternatív heti nézet. Arra viszont jó, ha vizuálisan is szükségünk van a pontos időbeosztásra (melyik találkozó, mettől, meddig tart). Van napi nézet is, ez szintén nem tér el a többi alkalmazásban megszokottól, illetve listát is kérhetünk naptárbejegyzéseinktől, ami viszont szintén sokkal áttekinthetőbbre sikeredett, mint a konkurenseknél.

A program tennivalókat rendszerező to-do része felér egy alap szintű GTD alkalmazással, minden tennivalót projektekbe rendezhetünk (ellenőrzőlistával és alpontokkal ellátva), személyeket és címkéket rendelhetünk hozzá, van Inbox funkció stb. Emellett összedolgozik az iOS saját Emlékeztetők appjával. A jegyzetelő rész is jól sikerült, itt a sima szöveges jegyzetek készítésén túl akár hangfelvételeket is készíthetünk.

Van egy ún. Agenda nézet is, itt egyetlen képernyőn láthatjuk összefoglalva az aktuális és a másnapi teendőinket, az aktuális időjárást, és ha mennünk kell valahová, akkor a javasolt elindulási időpontot is. Az időjárás előrejelzés amúgy működik több napra előre is, ha bekapcsoljuk, a program a naptárnézetekben is jelzi, melyik nap milyen időre számíthatunk.

Az Informant 5 egyik kiemelkedő pozitívuma, hogy szinte teljesen testreszabható. És itt most nem csak arról van szó, hogy bekapcsolhatunk egy mostanság oly divatos sötét színtónusú felületet is, hanem arról, hogy a betűméretektől, a színvilágon át, a megjelenítendő gombokig minden felületi jellemzőről mi dönthetünk. Ha van olyan funkció, amit egyáltalán nem használunk (például másik jegyzet alkalmazáshoz szoktunk), akkor az integrált jegyzetelési funkciót teljesen elrejthetjük a programban. Így gyorsabban jutunk hozzá ahhoz, amire valóban szükségünk van. De beállítható a naptártípusok minden apró jellemzője is, mikor, hol, mit akarunk megjeleníteni, milyen elosztásban stb. A program természetesen használható iPaden is, emellett van Apple Watch támogatás, így az óránkon is látjuk a fontos információkat. Van iOS Widget is, amely remekül sikerült, letisztult, átlátható.

Szinkronizálható több szolgáltatással (pl. Google, Evernote stb.) is, az előfizetők pedig beállíthatják az Informant Sync szolgáltatást is, amelynek köszönhetően az összes eszközünkön megtalálható Informant alkalmazások szépen összedogoznak.

 

Informant for Mac: mindent visz!

Nagyon kedveljük Macen a Fantasticalt és elismerően szólunk a BusyCal-ról is, de az Informant for Mac funkcionalitás tekintetében egyértelműen veri mindkettőt! A megszokott napi, heti és havi nézetek még nem hoznak különösebb extrát az iCal-hoz és társaihoz képest, de az iOS változatnál már említett, hagyományos naptárakat idéző alternatív heti nézet viszont óriási segítség lehet, ha valóban át akarjuk látni a dolgainkat.

A program bal oldalán emellett megjeleníthető egy alap havi áttekintő, fölötte pedig egy tennivalólista, benne az aznapi (vagy ha kell, a másnapi) tennivalóinkkal. Hasonlóan az iOS változathoz, itt is vannak időjárási adatok.

Emellett természetesen itt is van integrált tennivaló lista (dedikált GTD alkalmazásokat megszégyenítő lehetőségekkel), illetve jegyzetelési lehetőség is, amely nagyon hasonlít az Evernote felületére és lehetőségeire (készíthetünk benne hangfelvételt, beilleszthetünk képeket, formázható a szöveg, csatolhatunk PDF dokumentumokat stb.). Jegyzeteinket címkékkel is elláthatjuk.

Extraként az Informant for Mac egy menü alkalmazást is rejt, így az aktuális havi naptárat és az adott nap tennivalóit egyetlen mozdulattal megtaláljuk bármikor a macOS menüsávján látható kis naptár ikonra kattintva. De ugyanitt rögtön kreálhatunk új naptárbejegyzést, tennivalót, vagy jegyzetet is.

 

Összegzésül

Ha valakinek egy olyan digitális filofaxra van szüksége, amelyben egyetlen felületen éri el összes fontos jegyzetét, naptárbejegyzését és még egy GTD felületet is kap, ahol a projektjeit, tennivalóit menedzseli, annak az Informant család igencsak megéri az árát. Ha több eszközön is használjuk, akkor az Informant Sync szolgáltatást feltétlenül üzemeljük be, hiszen jegyzeteink és tennivalóink így szinkronizálhatók. Azért, hogy valami rosszat is mondjunk: a program ikonja mindkét platformon borzalmasra sikeredett, sem az iOS, sem a macOS rendszeren nem illeszkedik a megszokott stílushoz, látványvilághoz (utóbbin viszont legalább jelzi, hogy milyen nap van). De hát ezt már anno a Forklift 3-nak is felhánytorgattuk, miközben mindkét esetben bátran ki merjük jelenteni: a rosszul sikerült ikon a kategóriájában legjobb alkalmazást rejti! És akkor már inkább így legyen, mint fordítva.

Ne maradjon le erről sem!