Adobe CC 2018: frissítések, új alkalmazások a csomagban

Néhány nappal ezelőtt az Adobe kiadta kreatív csomagjának legújabb frissítését. Az előfizetős rendszerben elérhető Adobe Creative Cloud előző, 2017-es változásairól korábban már volt részletes tesztünk, most pedig sorra vesszük, milyen újdonságokkal találkozhatnak az előfizetők az aktuális kiadásban. Ahogy eddig, a frissítések most is automatikusan rendelkezésére állnak minden előfizetőnek, vagyis az új programokért nem kell extra összegeket leperkálni. Ez az előfizetős rendszer egyik előnye: azonnal hozzájuthatunk a megjelenő, új verziókhoz (esetünkben az Adobe CC 2018-hoz, avagy a 2017. októberi frissítéshez), s velük egy halom új kreatív eszközhöz.

 

Adobe CC 2018: a legizgalmasabb újdonságok

A Creative Cloud indulása óta az Adobe igyekszik a fejlesztésekhez felhasználni a termékeik köré épült közösségtől (creative community) beérkező visszajelzéseket, ennek köszönhetően a csomag és annak alkalmazásai a felhasználók szempontjából kifejezetten jó irányba haladnak: az átjárhatóság felé. Egészen pontosan arról van szó, hogy az eleve cross-platform alap Adobe alkalmazások (PS, AI, ID stb.) egyre több funkciónál használják ki a felhő biztosította lehetőségeket, s így nem csak az asztali verziók, hanem az elmúlt években tömegével megjelent iOS és Android appok is szépen össze tudnak dolgozni.

Ma már nem jelent gondot egy paletta összeállításához befotózni valamit a mobilon, megrajzolni a vázlatokat a tableten, majd az egészet formába önteni Windows vagy macOS előtt ülve. A fontos munkákat felhőben tárolhatjuk, s teljesen mindegy, hol vagyunk, akár az okostelefonunkon is szerkeszthetünk, vághatunk, tervezhetünk, s mindezt azonnal megoszthatjuk.

Emellett az Adobe nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligencia használatára, ma már a fotóretusálás negyed akkora erőfeszítésbe kerül, az intelligens szűrőknek, ecseteknek, eszközöknek köszönhetően, mint a Photoshop hőskorában. De igaz ez a Premiere, vagy éppen az After Effects szoftverekre is. Jellemzőjük, hogy egyre több feladatot automatizálnak számunkra. Ennek jegyében érkeztek az Adobe CC 2018 frissítések is, amelyek valójában 2017. októberiek, de több program nevébe bekerült a 2018-as évszám.

Az egyik legjobban megújított alkalmazás kétség kívül az Adobe Lightroom CC, amely mostantól teljesen felhő-centrikus, vagyis a fotóinkat bármely eszközön azonnal elérjük, szerkeszthetjük, s a megosztás is rendkívül egyszerű lett. Így sokkal kevésbé vagyunk asztali géphez kötve, mint eddig. Azoknak, akik kevésbé rajonganak ezért a felhő mizériáért, vagy egy “offline” verzió is, ezt Adobe Lightroom Classic CC néven tölthetjük le, tulajdonképpen ez volt az eredeti LR alkalmazás. Ebben mappázhatunk, fájlozhatunk kedvünkre, míg az új változat inkább azoknak lesz jó, akik kevésbé szeretnek ilyesmivel foglalkozni. Nekik a fotó az fotó, teljesen mindegy, hogy az technikailag minek is számít egy számítógépen. Itt minden azonnal szinkronizálódik az eszközeink között, ami egyben azt is jelenti, hogy megoldott a backup kérdése.

Részben új szereplő a csomagban a Dimension CC, amely eddig Project Felix néven futott. Mostanra elnyerte végleges formáját és nevét, így ezentúl sokkal egyszerűbb lesz majd fotórealisztikus 3D-s termékmintákat gyártani, ez a program ugyanis erre hivatott. Remekül teszi a dolgát, bár kétségtelen, hogy erős rendszerigénye van, mint a 3D-s renderelésre szakosodott alkalmazásoknak úgy általában.

Az eddig béta állapotban leledző Adobe XD CC is révbe ért. Az 1.0-és verzió fontos mérföldkő a UI/UX tervezésre hivatott szoftver életében. Mi nagyon szeretjük, hiszen mindent tud, amit ezen a téren elvárhatunk, s a mobil/tablet appal együtt az is kényelmesen megoldható vele, hogy a készülő felületeket azonnal láthassuk a céleszközökön. Emellett “működő” prototípust is kreálhatunk vele, vagyis a képernyők közötti váltások modellezhetők, ami egy prezentáció alkalmával sokat segít, hogy minden résztvevő átlássa a felhasználói folyamatokat. Az új változat egyszerűbbé teszi a megosztásokat, illetve lehetőséget ad harmadik fél által készített kiegészítők – röviden plug-inek – használatára.

Ugyancsak túllépett béta voltán a Character Animator CC, melynek segítségével könnyedén kelthetjük életre 2D-ben rajzolt karaktereinket. Mozgásba hozhatunk figurákat, objektumokat, rendkívül egyszerűen és gyorsan, kihasználva akár a webkameránk nyújtotta lehetőségeket is, például a fejmozgás, vagy az arckifejezések animálásához. De a program alkalmas a szájmozgás automatikus animálására a hangsávnak megfelelően (lip sync), illetve van integrált fizikai modellezés és ütközésvizsgálat is.

A fenti új alkalmazásokon túl a régi motorosok is kaptak némi vérátömlesztést, itt-ott új felületek, és rengeteg új funkció vár minket ezeknél is. Ilyen például a Premiere CC-ben a 360 fokos videók vágásának lehetősége, vagy az After Effects-ben az infografikák és a különféle feliratok hatékonyabb szerkesztésére szolgáló eszközök és új opciók. De ez még nem minden!

 

Photoshop CC 2018

A Photoshop például elég látványos felületi kezelést kapott, ami kifejezetten a javára vált. Emellett olyan újdonságokkal dicsekedhet, mint a 360 fokos panorámaképek szerkesztésének lehetősége, a gyorsabb és hatékonyabb Select és Mask eszközök, az új Curvature Pen (bővítendő a PS vektoros eszköztárát), a fontvariációk használata, az AI Upscale, amely a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a képek nagyításához, a Lightroom fotók közvetlen elérése, és az Apple új HEIF képformátumának támogatása.

Emellett sokkal kezesebb lett az egérkezelés, ha esetleg arra adjuk a fejünket, hogy egérrel rajzolunk. Érdekesség még a Rich Tooltip funkció, amely azonban nem csak a PS sajátja, ez egy helyi súgó, amely képes-szöveges leírással segíti a kezdők dolgát, a különféle eszközök megismerésében. A PS CC 2018 minden újdonságát bemutatják ezen az oldalon.

 

Illustrator CC 2018

Az idén 30 éves Illustrator felülete is átcsiszolódott, aminek köszönhetően szerintünk sokkal egyszerűbb kiigazodni a különféle opciók között a Properties panelen és az eszköztáron is. A program igyekszik kitalálni a gondolatainkat, és mindig az adott munkafolyamatnak megfelelő eszközöket a kezünk ügyébe tolni. Érdekesség a Puppet Warp, amely az animációs programokat használóknak (például a nálunk is bemutatott MOHO) ismerős lehet.

Ezzel bármilyen objektumot “mozgásra” bírhatunk. Ha például egy figura kezeit, lábait szeretnénk mozgatni, roppant egyszerűen megoldható vele. Számos SVG fontkezelési funkcióval is gazdagodott a program, de ami még ennél is fontosabb, némileg sikerült megbízhatóbb és gyorsabb működést is kierőszakolniuk belőle a fejlesztőknek. Ezt pedig igencsak tudjuk értékelni.

 

InDesign CC 2018

Anélkül, hogy temetnénk a nyomtatott sajtót, vagy a hagyományos könyveket, be kell látni, hogy az InDesign, amely ma szinte megkerülhetetlen a nyomdai előkészítésben, tördelésben, kiadványszerkesztésben, az elmúlt években főleg a digitális kiadványok készítésének irányába mozdult el. Ettől még persze kiválóan teljesít a hagyományos, papír alapú kiadványok készítésében, mondhatni, kategóriája legjobbja. Idén a lábjegyzetek kezelése az egyik extra, de ennél talán izgalmasabb az objektumstílusok használatának lehetősége, amellyel ugyanúgy egész dokumentumra vonatkozóan lehet módosítani az objektumok jellemzőit (méret, pozíció stb.), mint a szövegstílusok esetében a karakterek, bekezdések jellemzőit.

Mostantól a bekezdéseket egyetlen mozdulattal keretezhetjük, természetesen itt is stílusok használatával. Érdekesség, hogy mostantól szövegeket is tárolhatunk a felhőben, így bárhová is vetődjünk, elérjük a gyakran használt alapokat. Karakterek kiválasztásakor jól jön majd a betűcsaládok gyors szűrési opciója, ráadásul egyetlen kattintással szűrhetjük a kiválasztottra leginkább hasonló betűtípusokat a listában.

Mindent egybevetve rengeteg hasznos újdonságot zsúfoltak bele a friss kiadásba. Mindezt az előfizetők természetesen azonnal birtokba is vehetik, hiszen az előfizetés ideje alatt a frissítések is automatikusan járnak mindenkinek. Szerintünk kifejezetten jó irányba halad a csomag. Oldalunkon apránként bemutatjuk majd a kevésbé ismert Adobe szoftvereket, mert a PS, AI, ID, PR, AE ötöst már szinte mindenki ismeri, akik a kreatív szakmában dolgozik, a CC csomag extrái azonban érdekes módon kevésbé vannak benne a köztudatban, pedig ezek is kifejezetten jól sikerült szoftverek. Mindenesetre az októberi frissítéseket bátran merjük ajánlani mindenkinek.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató