MOHO Pro 12: a 2D animációk készítésének mestere

Legyen szó akár rajzfilmek, akár a mostanság divatos explainer videók készítéséről, a megfelelő szoftver kiválasztása erősen meghatározza a munkafolyamatot és a végeredmény minőségét is. Létezik olyan program, amelyben minden profi eszköz rendelkezésre áll a rajzoláshoz és animáláshoz, de könnyen elsajátítható a használata és így szinte bárki képes vele animációkat készíteni? Nos, szerintünk igen: a neve Anime Studio. Pardon, már csak volt. Mert mostantól a MOHO névre hallgat és a napokban debütált a legújabb verziója!

 

MOHO Pro 12: mérföldkő a program történetében

Az Anime Studio egészen a 11-es verzióig kis lépésekben, de fejlődött. A felületéhez sosem nyúltak hozzá különösebben, inkább apránként bővítették a tudását: az idők során kapott új rajzeszközöket, azonnal felhasználható scripteket (eső, havazás stb.), profi fizikai modellezést, jópofa karaktertervezőt, részleges 3D és Poser támogatást, PSD import stb.

Mostanra a hobbi animációs programból abszolút profi eszközzé vált, amely akár egész estés rajzfilmek készítéséhez is tökéletes választás lehet.

Az új verzió ezzel szemben nem csak új funkciókkal gazdagodott, hanem a külsejét is leporolták, modernizálták. Aztán az egészet átkeresztelték és megszületett a MOHO Pro 12, amelyről már most ki merjük jelenteni, hogy sokak kedvence lesz. S az állítást máris indokoljuk.

 

Megújult felület

A MOHO Pro 12 tehát új külsőt kapott. Kicsit pofásabb, értelmezhetőbb ikonok várnak ránk az átszínezhető (fokozatonként állítható módon világosból sötét külsőt választhatunk), modernizált felületen. Ennek ellenére nem kell újratanulni semmit, a felépítés, elrendezés maradt a régi, így nincs szükség újratanulásra azoknak, aki már megszokták a korábbi változatot.

Annak ellenére sem, hogy például a Library ablakot teljesen újraalkották, nulláról. Mondjuk ráfért, de most tényleg jó lett, s a tartalma is tisztességes, lévén az új verzióban természetesen új karaktereket kapunk, melyeken keresztül tanulmányozhatjuk az új funkciókat, illetve kedvünkre felhasználhatjuk őket. Megmaradtak a korábbi verziók gyűjteményei is (karakterek, objektumok, hátterek stb.), szóval igazán van miből válogatni.

 

Szinte minden, ami hiányzott

Animációt készíteni eddig is lehetett a programmal, akár szabadkézi rajzzal, fázisonként megrajzolva (onion skin nézettel), akár csontvázak (bones és smart bones) használatával.

Nos, ezek a lehetőségek most is adottak, csak éppen a szabadkézi rajzhoz végre megkapunk minden olyan vektoros eszközt, amire szükségünk lehet (például normálisan használható Bezier-görbe kezelés), így tényleg a nulláról rajzolhatunk a programban, nem vagyunk rákényszerítve, hogy más szerkesztőből importálgassunk (ha valamiért mégis kell, megoldott az is).

Érdekes újdonság a Smart Warp funkció, amelynek segítségével kész vektoros vagy bitmapes képeket torzíthatunk kedvünkre, természetesen animálva is. Így készülhetnek például beszélő és kacsintgató fotók, ami új perspektívákat hoz be a programba, ráadásul mostanság divatos megoldás is.

Hasonlóan praktikus animációs eszköz a Pin Bones, amely szintén jól jöhet a fotók utólagos animálásakor (kiválasztott részlet elmozdításához), de vektoros grafikáknál is praktikus, ha egy-egy adott pontot villámgyorsan tudunk elmozdítani. Mellesleg a szintén új Auto Freeze Bones funkciót is imádjuk, végre nem manuálisan kell gondoskodni arról sem, hogy mondjuk a kulcskockák egyenkénti megadása nélkül egy karakter testrészei ne menjenek át “örökmozgóba”.

Sokat változott az idősáv is, áttekinthetőbb és egyszerűbben menedzselhető, nem beszélve arról, hogy immár több réteget is animálhatunk egyszerre, ami jelentősen gyorsíthatja a munkát.

Szintén munkagyorsító tényező, hogy a különféle akciókat (Actions) immár exportálhatjuk és importálhatjuk is, így ugyanazokat az előre összerakott mozgásokat, animációkat könnyedén átvihetjük egyik karakterről a másikra. Nem kell mindegyiknél előről kezdenünk a fázisok kidolgozását.

Ha pedig már a mozgásnál tartunk, valószínűleg sokan fogják értékelni a motion blur megjelenését is a funkciókínálatban. Ezzel élethűen elmoshatjuk a mozdulatokat.

 

Megéri az árát

Mindent egybevetve a MOHO Pro 12 igazi mérföldkő a program életében. Ha a korábbi verzióknál esetleg nem éreztük, hogy érdemes lenne váltani, hát most teljesen egyértelmű: kényelmesebb, stabilabb felület, rengeteg hasznos új eszköz a rajzoláshoz, sokoldalúan alkalmazható deformációs megoldások és számos, munkát gyorsító extra. Tökéletesen alkalmazható animációk, rajzfilmek, játékok karakteranimációinak készítésére. A különféle videoformátumokon kívül egyébként animált GIF-be is exportálhatunk belőle.

A kész anyag teljes, nagy felbontású renderelése előtt egyébként van lehetőségünk Preview animáció készítésére is, ahol a képkockák esetleges eldobása nélkül ellenőrizhetjük le a teljes művet, villámgyorsan.

És még így sem értünk az exportálást érintő újítások végére: a Moho Exporter ablakra egyszerűen csak rá kell dobálnunk a korábban mentett projekteket és máris készülhet a végleges renderelés belőlük (mellesleg kihasználva a többmagos processzorok lehetőségeit).

A MOHO Pro 12-től immár nem lehet elvitatni, hogy professzionális animációs szoftver, amely stúdióban is megállja a helyét. Ráadásul a tudásához – és konkurenciájához – képest nagyon barátságos az ára: 400 dollárba kerül (Windowson vagy macOS-en egyaránt használható, 64 bites változatban).

Ha pedig kezdők vagyunk, de nagyon szívesen elkezdenénk ismerkedni az animációk, rajzfilmek készítésének világával, ott a MOHO Debut 12, amely egy kicsit lecsupaszított a Pro verzió lehetőségeihez képest, de tanulási vagy hobbi célra tökéletes variáns, mindössze 70 dollárért.

Zárójeles megjegyzés, hogy aki augusztus 23-ig vásárolja meg a program digitális változatát, 100 dollárt értékben oktatóvideókat és kiegészítő csomagot is kap mellé.

Ne maradjon le erről sem!