Adobe Creative Cloud 2017: teljes kreatív eszköztár

Emlékszik még valaki, amikor az Adobe szoftvereket a boltok polcain, önálló – vagy csomagban árult – dobozos termékként lehetett beszerezni, csillagászati összegekért? Lassan már az is keveseknek ismerős szituáció, hogy egyáltalán dobozban áruljanak szoftvert, hiszen a legtöbben az interneten, vagy online szoftverboltokban vásárolnak programokat (a kalózmásolatok torrentezésétől most tekintsünk el, hiszen az nem hivatalos beszerzési forrás, bár az is online, ugye). Aztán eljött a pillanat, amikor az Adobe egy huszáros vágással lezárta ezt a korszakot és az Adobe CS6 termékek után már minden fontos termékük egy felhőbe költözött: Adobe Creative Cloud (Adobe CC) fedőnéven. Elindult – a ma egyre inkább divatba jövő – szoftverbérlési lehetőség, amikor havi díjért cserébe használhatjuk az Adobe termékeket. Az első Adobe CC legfőbb újítása természetesen ez a lépés és a hozzá tartozó ökoszisztéma kialakítása volt, illetve ekkor debütált néhány új alkalmazás is, mint például a Muse nevű webszerkesztő. De mi a helyzet ma? Miben más az Adobe Creative Cloud 2017-ben, mint mondjuk egy éve? Mit kapunk a pénzünkért, ha előfizetünk?

 

Adobe Creative Cloud 2017

Az Adobe CC előfizetés díja jelen pillanatban havi 50 USD, feltéve, hogy lekötjük magunkat egy éves szerződéssel. Ha nem, akkor ez a díj 75 USD havonta. Az előfizetés nem kunszt, ha tudunk online vásárolni bankkártyával, könnyedén megoldjuk a procedúrát az Adobe.com oldalon.

A sok évvel ezelőtti kezdetekhez képest a csomag kínálata mára döbbenetesen kibővült, nem csak asztali alkalmazásokkal, hanem rengeteg mobil appal is tarkítva a sort. De kezdjük a Windowsra és macOS-re elérhető szoftverekkel:

 • Adobe Photoshop: aligha kell bemutatni a leghatékonyabb fotóretusáló és képszerkesztő alkalmazást bárkinek. Fogalom a szakmában. A Photoshop az idők során 3D-s képességekre is szert tett, fejlődtek Content Aware eszközei, a 2017-es verzió pedig támogatja a MacBook Pro Touch Bar funkcióját, van benne SVG font támogatás, új lasszó eszköz, kijelölési és maszkolási munkaterület, Face-Aware Liquify funckió, alkalmazáson belüli keresés, Creative Cloud Libraries funkció (a felhasznált elemek felhőben tárolására és gyors elérésére) stb.

 • Adobe Illustrator: szintén a csomag nagy öregje a vektorgrafikai szoftver, amely immár pixelre pontos alkotási folyamatot biztosít, új képvágási funkcióval, modernizált színpalettával, jobb szövegkezeléssel, és sokkal gyorsabb és hatékonyabb font-menedzseléssel.
 • Adobe Lightroom: macOS-en nekünk ugyan egészen bejön az Apple ingyenes Photos appja (kvázi az egykori Aperture utódaként), de kétségtelen, hogy az Adobe Lightroom gyorsabb és rugalmasabb felületet kínál a külső könyvtárak menedzseléséhez. Márpedig ez a napi munka során sokszor hatékonyabb, mint a Photos saját szerkezete (ez amúgy is csak macOS esetén jelenthet dilemmát, hiszen Windowson a Lightroom az élvonalban van). Azt pedig nehéz lenne elvitatni a Lightroomtól, hogy hatékony fotómenedzser- és retusáló program. Még akkor is, ha az Adobe utoljára tavaly frissített rajta igazán, idén csak egy HDR capture üzemmódot kapott, amit az használhat ki, aki a telefonon is üzembe helyezi a Lightroom mobil változatát és annak kamera funkciójával készít fotókat.
 • Adobe InDesign: nem állítjuk, hogy az InDesign az egyetlen tördelőszoftver, hiszen mi is írtunk már alternatívákról, s nem mellesleg nagyon drukkolunk az Affinity-nek is, hogy összehozzanak majd valamilyen alternatív megoldást, de azt azért ki merjük jelenteni, hogy aki jelenleg hatékonyan akar print vagy digitális kiadványokat készíteni, annak nem lesz más választása, mint benevezni erre a szoftverre. A 2017-es verzió felülete sokat modernizálódott elődeihez képest, s hogy teljes legyen a kényelem, irgalmatlan mennyiségű sablon került a Quick-start képernyőre. Egyetlen mozdulattal választhatunk szinte az összes népszerű dokumentum felépítés közül. A többi izgalmas változtatást 2016-ban kapta meg a program (OpenType funkciók tuningja, a Hyperlinks panel optimalizálása, vonalaknál a nyilak fejének méretezése stb.), az idei frissítés ennél nagyobb változást nem hozott)

 • Adobe Premiere Pro: a csomag videovágó szoftverének új, Essential Graphics panelje egy kattintásos közelségbe hoz mindent, ami a szövegek, grafikai elemek, animációk, sablonok kényelmes menedzseléséhez, szerkesztéséhez szükséges. Ráadásul az After Effectsben készült Motion Graphics sablonokat is átveszi a program, s azok jellemzőit közvetlenül a Premier-ben módosíthatjuk. A rajz- és szöveges eszközök is fejlődtek az idei verzióban. Ha valaki maga szeretné rendezni a videók hangsávját is, értékelni fogja az Essential Sound panel megjelenését. Ha pedig valaki stock videók készítésére adná a fejét, mostantól tulajdonképpen egy kattintással küldheti a kész anyagot az Adobe Stock gyűjteménybe.
 • Adobe After Effects: a Photoshop mellett talán ez az a program még, amelyről mindig is ódákat lehetett zengeni, hiszen speciális effektek terén az egyik legjobb eszköz a videósok, filmesek, motion graphics területen dolgozók számára. Az idei változatban itt is megjelent a Premiere-nél már említett Essential Graphics panel, hogy kényelmesebben menedzselhessük a “hozzávalókat”. Ami ennél talán izgalmasabb, az a Camera Shake Blur funkció, amellyel esélyt kapunk a bemozdult felvételek helyrehozására és az elmosódások korrigálására. Emellett egyszerűsödött a rétegek effektjeinek menedzselése, színelés terén pedig újdonság a Lumetri Scopes panel.
 • Adobe Dreamweaver: egy ideje már a reszponzív weboldalakról szól minden, ennek megfelelően az Adobe komolyabb webszerkesztője is ebbe az irányba mozdult el már 2015-ben. A friss verzióban Git támogatás, PHP7 támogatás, kezesebb keresés-csere funkció, és új kód szerkesztő (és hozzá új témák) jelentek meg. De sokat javult a program felülete és a CSS szerkesztés funkció is.
 • Adobe Muse: kis túlzással ez a Dreamweaver kistestvére, amely a CC megjelenésekor debütált és a jelek szerint kellően sikeres volt ahhoz, hogy mára egy kiforrott, “nem akarok kódolni, csak összeraknám” stílusú webszerkesztővé váljon. Naná, hogy idén a reszponzív oldalak összeeszkábálására fektették benne a hangsúlyt. Ennek megfelelően több widget is reszponzív lett végre. Emellett a program érezhetően gyorsult (ráfért), és közvetlenül kommunikál Adobe Animate CC szoftverrel. A webes fontokkal is egyre kevesebb gondunk lesz, hála a Typekit Marketplace megjelenésének. Szerintünk kiváló alkalmazás, ha gyorsan kell egyszerűbb weboldalakat anyagokat összedobni.

 • Adobe Audition: az Adobe hangszerkesztő programja kicsit megállt a fejlődésben az elmúlt években, így nagy újdonságokról idén nem tudunk beszámolni (eddig), de ettől még imádni való a program. És amit a legjobban szeretünk benne, megbízható és gyors.
 • Adobe Acrobat Pro (Acrobat DC): az Adobe, mint a PDF atyja, mindent megtesz, hogy az Acrobatot megkerülhetetlenné tegye. Remek print és digitális eszköz, flottul működő funkciókkal. Idén egyelőre eget verő újítások nélkül.
 • Adobe Animate: aki a Flash-t kereste a felsorolásban, azzal örömmel tudatjuk, hogy megtalálta. Csak immár Adobe Animate néven fut és új nevének megfelelően nem hamvukba halt Flash bannerek készítésére, hanem rajzfilmek, HTML5 animációk, WebGL anyagok készítésére tudjuk jó szívvel ajánlani. A felület és használat az idők során nem sokat változott (mármint használatát tekintve), ami előny és hátrány egyben. Rajzfilmekhez mi azért tudunk mondani hatékonyabb szoftvereket. Viszont azok sosem fognak olyan szépen együttműködni a többi Adobe appal, mint az Animate… Az idei év sprite táblázat exportálási opciót, kezesebb ecseteket, Ease presets funkciót, HiDPI támogatást, virtuális kamerát, újrahasznosítható objektumokat, érzékenyebb vektoros ecseteket hozott.
 • Adobe Experience Design (jelenleg béta): a csomagból az egyik kedvencünk az Adobe Experience Design, amely ugyan egyelőre még béta állapotban leledzik, de kiválóan használható. Béta volta miatt viszonylag gyakran frissül, időn is szinte havonta pakoltak bele új funkciókat (blur effekt, stílusok másolása, SVG és PDF export stb.), így apránként a legjobb UI/UX dizájn szoftverré növi ki magát. Weboldalaktól a mobil alkalmazásokig bármit tervezhetünk vele, természetesen a projekten belüli elemekre, oldalakra hivatkozó linkekkel ellátott prototípusokat is. A legjobb, hogy az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető társ app segítségével ezeket real-time tesztelhetjük élesben is, mobilon vagy tableten. Minden módosítás azonnal látszik az eszközökön. Méretes szimbólum sablonkészlettel rendelkezik, amelyet persze sajátokkal is bővíthetünk, vagy beemelhetünk például a Sketch-ből. Emellett szépen összedolgozik a többi Adobe alkalmazással (PS, ID stb.) is.

 • Adobe Fuse (jelenleg béta): szintén béta állapotban van, de nagyon ígéretes az Adobe saját “Poser alternatívája”. Az Adobe Fuse segítségével karaktereket tervezhetünk a nulláról, teljesen az elvárásainknak megfelelőre alakítva azok testi adottságait, ruházatát. A kész karaktereket azután átadhatjuk mondjuk a Photoshop CC-nek, amely, mint már említettük, remek 3D-s eszköztárral rendelkezik, így szépen összedolgozhatjuk karakterünket a többi grafikai elemmel, majd renderelhetjük a kész anyagot, közvetlenül a Photoshopban.

 • Project Felix (előzetes verzió): ha pedig már úgyis 3D, akkor igazán ígéretes kezdeményezés a cég részéről az egyelőre Project Felix néven futó alkalmazás, amellyel fotorealisztikus, 3D képeket renderelhetünk. A Project Felix nem a hagyományos értelemben vett 3D modellező, inkább a kész modellek és 2D elemek egybegyúrására hivatott, majd az így összeállt jelenetből készít – valóban impozáns – ábrákat. Bár nem vérbeli modellező, azért a modellek megjelenésének testreszabását simán elvégezhetjük benne, ráadásul ez egy viszonylag új, idei szoftver, amely inkább alpha, mintsem béta állapotban van, így az eszköztára várhatóan igencsak bővül majd, s remélhetőleg a teljesítményét is optimalizálják idővel, mert egyelőre durván zabálja az erőforrásokat.

 • Adobe Character Animator (jelenleg béta): szintén az újabbak közül való a Character Animator, amely a Photoshopban vagy Illustratorban megrajzolt 2D karakterek gyors és látványos animálására szakosodott. Hangrögzítési lehetőséggel és webkamera támogatással, hogy a beszédet, fejmozgást és a mimikát egyaránt villámgyorsan animálja, helyettünk. De az olyan utálatos folyamatokat is egyszerűsíthetjük vele, mint mondjuk egy karakter séta-fázisainak elkészítése.
 • Adobe Flash Builder: kicsit kilóg már a sorból az Adobe Flash Builder, amely játékok és alkalmazások (Windows, macOS, iOS, Android) készítésére hivatott, az egykori Flash-ben megszokott ActionScriptre alapozva.

De a fentieken túl ott van még az Adobe InCopy, Prelude, Story Plus, Scout, PhoneGap Build, Bridge, Media Encoder, vagy a webes Spark is.

Nem beszélve a TypeKit fontgyűjteményről (nyomdai és webes fontok egyaránt), illetve ha kell, akkor az Adobe Stock sablonokról és fotókínálatról. Ez tehát az Adobe Creative Cloud 2017 asztali gépekre szánt kínálata. De eszköztárunkat azonnal bővíthetjük mobil irányba is.

 

Okostelefonos és tabletre készült alkalmazások

Arra, hogy az Adobe tényleg lelkiismeretesen igyekszik minél többet adni a pénzünkért, remek példa az elmúlt időben megjelent, seregnyi mobil alkalmazásuk. Ezek egy része teljesen ingyenes, de igazán kihasználni a legtöbbet csak akkor tudjuk, ha van CC előfizetésünk, lévén aktívan kommunikálnak a Creative Cloud szerverrel, s a velük készült anyagok további szerkesztése is az asztali Adobe programokban valósítható meg legegyszerűbben.

E mobil appok segítségével gyakorlatilag zsebre vághatjuk kreatív eszköztárunkat, hogy akár a buszon, vagy a parkban ücsörögve is bármikor vázolhassuk ötleteinket, majd finomítsuk és véglegesítsük azokat a számítógép előtt.

 • Adobe Capture CC: ez talán a legjobban használható mobil CC alkalmazás. Segítségével az okostelefon kamerájával rögzített képekből hozhatunk létre színpalettákat, kitöltési mintákat, ecseteket. Imádni való, ráadásul itt aztán tényleg él az összedolgozás a Ps, Ai, Ae, An, Id, Pr alkalmazásokkal.
 • Adobe Illustrator Draw: egyszerű, de jól használható vektoros rajzprogram, elsősorban gyors vázlatok készítésére, bár a bátrak élesben is rajzolhatnak vele, elsősorban tableten. Az végeredményt itt is átveszi a Ps, Ai, Lr alkalmazások bármelyike.
 • Adobe Photoshop Sketch: elsősorban szintén vázlatok rajzolásához, remek mobil festő alkalmazás. Használhatjuk benne az Adobe Capture CC segítségével kreált ecseteket is. A végeredmény pedig landolhat a Ps vagy Ai programokban.
 • Adobe Comp CC: ha nekünk a parkban vagy egy értekezleten jut eszünkbe mindig weboldalkat, mobil appokat, szórólapokat tervezni, akkor a Comp CC appot nekünk találták ki. Ezzel ugyanis, egyszerű ujjgesztusok segítségével dobhatunk össze a mobilon, vagy tableten honlap vázlatokat. Sőt, nem is csak kereteket, hanem akár kompletten megtervezett felületeket is. A végeredmény aztán mehet a Muse-ba, vagy a Ps, iD alkalmazásokba. Sőt, adott esetben az Auto Mockups funkcióval rögtön látványos mockup látványtervet is lőhetünk belőlük. Döbbenet, komolyan…
 • Adobe Xperience Design: érintőlegesen volt már szó róla az asztali béta verziónál. Az Adobe Xperience Design alkalmazásban készülő anyagokat tesztelhetjük vele, közvetlenül az okostelefonon vagy tableten.
 • Adobe Preview CC: Hasonló, mint az előbbi, csak a Photoshopban készült látványtervek iOS eszközökön való teszteléséhez van kitalálva.
 • Adobe Spark Page: a Spark Page amolyan okostelefonos landingpage gyártó alkalmazás. Dacára annak, hogy egészen látványos weboldalakat dobhatunk vele össze, mi sok értelmét nem látjuk, hiszen a publikálásnál már erősen meg van kötve a felhasználó keze. De ez magánvélemény, biztosan van, akinek jól jön. Ha át lehetne dobni a vele készült anyagokat a Muse-ba, jobban szeretnénk.
 • Adobe Spark Post: a Spark Post szerepelt már korábban nálunk, írtunk róla részletes bemutatót. Ez egy zseniális kis app, amellyel közösségi felületekre tervezhetünk bannereket, feliratos fotókat, fejléceket. A rengeteg sablon mellett hagyja kibontakozni a kreativitást is, a végeredmény pedig nagyon profi lesz. Szóval ez manapság, a közösségi marketing világában, pótolhatatlan app.
 • Adobe Spark Video: videós prezentációkat dobhatunk vele össze. Könnyen használható, akár napi szinten is hasznos kis alkalmazás, ha látványos és hatásos prezivel akarjuk meglepni a megbeszélésen résztvevőket, vagy elmagyaráznánk egy rövid videoslideshow keretében valamit a neten.
 • Adobe Premiere Clip: videovágó alkalmazás mobilra, de az Apple-féle iMovie-hoz képest egyelőre még van hova fejlődnie. Viszont az összevágott anyagot egy mozdulattal küldhetjük a Premiere Pro alkalmazásba, utómunkára.
 • Adobe PS Lightroom for mobile: Lightroomban – és felhőben – menedzselt képeink a mobilon is velünk lehetnek. Ha más nem, a gyors megosztás végett jól jöhet.
 • Adobe Photoshop Mix, Fix, Express, Aviary Photo Editor: az Adobe Photoshop mobilos kiterjesztései. Retusáláshoz, montázsok készítéséhez, képszerkesztési feladatokhoz. Értelemszerűen együttműködnek a Ps és Lr asztal alkalmazásokkal.

 

Adobe Stock, Behance, Portfolio

A Creative Cloud ökoszisztémára további online szolgáltatások is épülnek még. Először is egy hatalmas, aktív közösség, amely magába foglal egy igen komoly fórumot, ahol segítséget kérhetünk, és a Behance nevű közösség oldalt, ahonnan ötleteket meríthetünk, letölthetünk mások által készített anyagokat, vagy éppen megoszthatjuk saját alkotásainkat. Utóbbit – blog-szerűen – megtehetjük még az Adobe Portfolio oldalon is, ahol a CC előfizetők díjmentesen hozhatnak létre saját portfólió oldalt, több webes sablon közül választva ki annak felületét. Emellett pedig ott van az Adobe Stock gyűjtemény, fotókkal, videókkal, mockupokkal, sablonokkal, 3D kellékekkel, s megannyi hasznos dologgal, melyekkel gyorsíthatjuk a munkát, vagy feldobatjuk kicsit a készülő projektet. Mivel az Adobe Stock a 2017-es frissítések nyomán szinte az összes Adobe alkalmazásba szervesen beépül, kézenfekvő, hogy szabadon felhasználható tartalmakat keresve innen induljunk ki. Azonban ez a szolgáltatás csak technikailag szerves része az előfizetett programoknak, a letöltésekért külön kell fizetnünk, többféle előfizetői variációból választva. Mellesleg az Adobe Stock arra is jó lehet, hogy saját produktumainkat adjuk el rajta. Ha valaki nem fizetne külön ilyen tartalmakért, annak tudjuk javasolni összeállításunkat, ahol szintén több ezres, teljesen ingyen használható gyűjteményeket szedtünk csokorba.

Jár viszont az Adobe CC előfizetőknek egy 20 GB-os tárhely is, amely tökéletes alap az anyagok alkalmazások közötti csereberéjére, vagy a gyakran használt modulok tárolására (utóbbira már csak azért is, mert mostanra az összes fontos Adobe alkalmazás integráltan tartalmazza a Creative Cloud Libraries panelt, így igencsak leegyszerűsödött az adatcsere a különböző CC alkalmazások között.

 

Mikor éri meg?

Hűséges olvasóink tudják, hogy korábban már mutattunk több olyan alkalmazást is, amelyekkel alap esetben tökéletesen helyettesíthető a Photoshop vagy az Illustrator, miközben jóval alacsonyabb és egyszeri árat kell csak fizetni értük. A helyzet az, hogy ha csak két-három programra van ténylegesen szükségünk, akkor az Adobe CC nem biztos, hogy megéri az előfizetést. Persze fotósok számára van külön, olcsóbb Photoshop + Lightroom kompánia (10 USD / hó), ebben az esetben érdemes elgondolkodni, ahogy azon is, ha csak egy alkalmazásra van szükség, hiszen ez esetben is nyomott áron lehet kibérelni a kérdéses szoftvert (20 USD / hó). Ám ha esetleg két programra van szükség, s azok történetesen nem bérelhetők együtt alacsonyabb áron, akkor az egész CC csomagért kiperkálni ennyit, kicsit talán luxus.

Viszont aki ténylegesen ki tudja használni munkája során az Adobe CC csomag legtöbb tagját, annak az előfizetés abszolút megéri. Az Adobe CC csomag ugyanis a jelenlegi összetételében kétség kívül a legjobb ár/érték arányt képviseli, nem beszélve arról, hogy a havi díjért cserébe egy professzionális, folyamatosan bővülő és új funkciókat kínáló pakkot kapunk. Itt nincs már külön upgrade díj, automatikusan a legújabb verziókkal dolgozhatunk. Ha egyesével akarunk összeválogatni egy ilyen csomagot, amellett, hogy nem feltétlenül jutunk ilyen minőséghez és összhanghoz, valószínűleg még drágább is lesz. Amit az Adobe Creative Cloud ma nyújt: az a legteljesebb kreatív programcsomag, asztali és mobil rendszerekre egyaránt. Tökéletes összhangban dolgozó alkalmazásokkal, felhő alapú háttérrel, megosztási és publikálási lehetőséggel, és olyan félelmetes mennyiségű, ingyenes how-to háttéranyaggal, hogy ezt így egy ideig nem csinálja senki a cég után. Flottul összerakták! Azt kell mondjuk, hogy az Adobe Creative Cloud 2017 minden kreatív szakembernek ajánlott, aki print vagy digitális területen nyomul és nem csak a Photoshop lebeg a szeme előtt, hanem komplexen ki tudja használni a csomag alkalmazásainak 70-80%-át. Pláne, ha azt vesszük, hogy ezen a területen azért gyorsan kitermelheti az árát egy ilyen csomag.

 

Zárszó

Ezt a cikket terjedelmi korlátok végett itt ugyan befejezzük, de az elkövetkező hetekben kielemezzük az új Adobe szoftverek minden lehetőségét, így érdemes lesz visszatérni hozzánk és benézni Pro rovatunkba. Vannak egyébként olyan Adobe termékek is, amelyek nem kerültek be a teljes Adobe Creative Cloud 2017 csomagba, hanem továbbra is külön vásárolhatók meg (vagy bérelhetők). Ilyen például a nemrég általunk is tesztelt Adobe Captivate 2017 e-learning fejlesztő alkalmazás, amellyel szerintünk feltétlenül érdemes megismerkednie a témában érintett fejlesztőknek, oktatóknak.

Ne maradjon le erről sem!