Adobe Captivate 2017: reszponzív e-learning fejlesztés

Egyre népszerűbbek az interaktív online tanfolyamok és a tableteken, okostelefonokon használható oktatóanyagok. Éppen ezért oldalunkon igyekszünk folyamatosan bemutatni azokat a fejlesztőeszközöket, amelyekkel gyorsan és hatékonyan készíthetők ilyen tananyagok. Ezek egyike az Adobe Captivate, amelynek 9-es változatáról írtunk már részletes bemutatót, de most górcső alá vettük az Adobe Captivate 2017 verziót is, benne egy seregnyi olyan újítással, melyek manapság nélkülözhetetlennek tűnnek, az okostelefonok és tabletek világában. Lássuk, milyen is az igazi, reszponzív e-learning fejlesztés.

Adobe Captivate: az e-learning fejlesztés mestere

Ha valaki még nem ismerné az Adobe Captivate alkalmazást, annak javasoljuk korábbi cikkünk elolvasását, hiszen alapjait tekintve a program nem változott. Röviden: ez egy sokoldalú e-learning fejlesztő rendszer, amellyel HTML5 alapú tananyagok készíthetők. Használhatunk bennük mindenféle multimédia elemet (narrációk, videók, képek, SVG objektumok, feliratok, gombok) és a tudásfelméréshez szükséges teszteket is (helyes válasz kiválasztása, párosítás, összehasonlítás, több válasz bejelölése stb.). Sőt, vannak jópofa, különböző stílusú, lefotózott karakterek is, amelyekkel színesíthetjük bemutatónkat (kvázi virtuális előadóként vezetik végig a “diákot” a teljes tanfolyamon).

Ezek mozdulatait szükség szerint beállíthatjuk, van több pozíció mindegyikből. Hasonló kiegészítőket amúgy kapunk zsákszám a programhoz: clipartok, témák, sablonok, karakterek. Azonban ezeket alapból nem telepíti, hanem az első használatuknál lehet őket letölteni és integrálni a felületbe. Van beépített hangfelvételi lehetőség, screencapture/screencam funkció a szoftverbemutatók készítéséhez, használhatunk multistate opciót az objektumokhoz (tetszőleges számú állapota lehet egy-egy objektumnak, melyeket könnyedén aktiválhatunk és cserélhetünk), és akár előre definiált útvonalak alapján is kreálhatunk animációkat, ha arra lenne szükségünk. Sőt, az alapokat összedobhatjuk akár egy PowerPointban is, hiszen a program képes importálni a ppt diákat.

Az Adobe Captivate tehát igyekszik elkényeztetni minket a használható funkciók tekintetében, s emellett természetesen a megfelelő tálalásban is: kezeli az érintőképernyős gesztusokat, illetve alkalmazkodik a különféle felbontásokhoz. Sőt, akár közvetlenül iPaden is összerakhatjuk a tananyag diáit, ha letöltjük az ingyenes Adobe Captivate Draft appot az App Store-ból. Az ebben összerakott vázon aztán szépen elvégezhetjük a végső simításokat a Captivate 9-es és 2017-es verziójában egyaránt. A programban készült anyagok gond nélkül összeköthetők a különféle LMS rendszerekkel (SCROM, AICC és xAPI kompatibilis), így a tanulók elektronikus vizsgáinak eredményeit akár a saját szerverünkön is összesíthetjük.

Mindezeket már tudta a 9-es változat is, sőt, ennél többet is, de nem sorolnánk itt fel mindent, hiszen a már emlegetett előző bemutatónkban minden elolvasható. Lássuk inkább, miben ad többet a 2017-es változat!

Adobe Captivate 2017: reszponzív e-learning fejlesztés

Bár az Adobe Captivate 9 már alkalmas volt reszponzív előadások készítésére, azért akadtak még hiányosságai ezen a téren. A különböző felbontásokhoz ugyan igyekezett automatikusan hozzáigazítani mindent a program, de ha nem segítettünk neki manuálisan, akkor az esetek többségében szétesett az összkép. Szóval nem volt lehetetlen, de azért kicsit macerásan ment. Az új verzió ugyan megtartotta az előző változat ezen funkciót, így aki ragaszkodik a “minden mérethez kézzel optimalizálunk” eljáráshoz, annak ez a lehetőség továbbra is adott, azonban bevezették a Fluid Boxes fantázianevű konténereket, amelyeket tetszőlegesen elrendezhetünk a felületen, majd ezekbe kell bedobálnunk a kívánt objektumokat, vezérlőket.

Az így elrendezett összetevők azután automatikusan alkalmazkodnak a kijelzőmérethez, nagyjából ahhoz hasonlatosan, ahogy a reszponzív weboldalaknál megszoktuk. Ha új projekt készítésekor eleve egy Fluid Boxes sablont választunk, akkor minden erre épül. Ha a sima reszponzív sablonra esik a választásunk, akkor a hagyományos módon állíthatjuk össze a felületeket, viszont letehetünk a diára külön Fluid dobozokat is, így gyakorlatilag vegyíthetjük a kétféle elrendezést. A végeredmény egy, a különböző kijelzőméretekhez automatikusan alkalmazkodni képes e-learning tanyag lesz, amelyet így bármilyen – kompatibilis – eszközön gond nélkül lehet használni. Az Adobe-nál szerencsére gondoltak azokra is, akik már eddig is összeácsoltak néhány remek oktatóanyagot: ők importálhatják a korábbi verziókban készült változatokat és a Captivate azokat automatikusan igyekszik átalakítani a reszponzív formátumra. Vagyis ha anno készítettünk egy jó kis anyagot asztali rendszerekre, azt most viszonylag kevés utómunkával tudjuk átültetni mobilra vagy tabletre.

Ami még fontos ezzel a területtel kapcsolatban: mostantól a felületen elérhető előnézet is sokkal kezesebb, egy kattintással válthatunk a különféle eszközök kijelzői között, így kényelmesen ellenőrizhetjük már a fejlesztési fázisban, hogy miként viselkedik majd az adott dia, más és más készülékeken megnyitva. A vízszintes (320 px – 1280 px) és függőleges (100 px – 5000 px) slidereket is kedvünkre állítgathatjuk végre, nem vagyunk fix pontokhoz kötve.

Az új, Fluid Boxes megoldás a szövegdobozokat is érzékenyen érinti, így azokat is teljesen megújították, hogy akár a hosszabb bekezdések is tökéletesen tudjanak alkalmazkodni a változó méretekhez. De ugyanígy a mozgási effektek is alkalmazkodnak a megváltozott felbontáshoz, ha a szükség úgy hozza.

Az Adobe Captivate 2017 legfőbb újítása tehát a reszponzív tartalmak hatékonyabb használata, de a helyzet az, hogy mivel funkcióhiányban már az előző verzió sem szenvedett, nem is nagyon igényeltünk mást. Ez viszont nagyon kellett, hiszen az okostelefonok és tabletek terjedése immár megköveteli, hogy minden kijelzőmérethez tudjon alkalmazkodni egy tananyag.

További újdonságok és extrák

Ugyancsak jól használható újdonság a feliratozási lehetőség. A szöveget kényelmes felületen írhatjuk be és formázhatjuk, majd a hangszerkesztő modulban megadhatjuk, hogy melyik felirat, mikor jelenjen meg. Így ha valaki hang nélkül babrál a tananyaggal, nem marad le a narráció lényeges elemeiről.

Ugyancsak hasznos újítás az Adobe Typekit integráció, amelynek köszönhetően szabadon válogathatunk a Typekit gyűjtemény betűtípusai közül, hogy felhasználjuk azokat bemutatóink szövegeinek formába öntéséhez.

Menet közben, közvetlenül a Captivate-ből érhetjük el a méretes gyűjteményt, s ha kell, telepíthetjük is az új fontokat. Ehhez hasonlóan tudjuk használni továbbra is a több, mint 75 ezer objektumot, clipartot, fotót is, amelyek az Adobe Stock-ból letölthetők, közvetlenül a Captivate-be.

Összegzésül

Az Adobe Captivate 2017 minden szempontból tökéletes eszköztárral rendelkezik ahhoz, hogy látványos, változatos digitális tananyagokat állítsunk elő, s adott esetben, integráljuk azokat saját LMS rendszerünkkel. Ráadásul a programban létrehozott HTML5 anyagokat nem csak böngészőben lehet megjeleníteni (akár online, akár offline használattal), hanem egyetlen kattintással készíthetünk belőlük mobilalkalmazást is. Az integrált PhoneGap publikálási lehetőséggel iOS és Android rendszerre egyaránt elkészíthetjük a megfelelő appot, anélkül, hogy ehhez külön fejlesztőrendszereket kellene telepítenünk a gépünkre. A közzétételre feltöltött (és természetesen digitális aláírással ellátható, vagyis a megfelelő alkalmazásboltokban is árusítható) appot távoli szerveren generálja le a rendszer, mi pedig letölthetjük az elkészült fájlt (ehhez azért szükség van Apple Developer vagy Google Developer fiókra, hiszen az alkalmazásboltokhoz csak így lesz hozzáférésünk és a digitális aláírás is csak ezekkel együtt megoldható).

Ha nincs hol közzétenni az anyagot, jó alapot kínálhat erre az Adobe Captivate Prime szolgáltatás, amely ugyan külön előfizetést igényel, de leveszi a vállunkról a saját LMS (Learning Management System) szerver üzemeltetésével járó gondokat. Testreszabható és mobil-kompatibilis, vagyis ha az LMS fejlesztés helyett inkább a tananyaggyártásra szeretnénk koncentrálni, jó választás lehet, igaz, előtte az előfizetési kondíciókkal érdemes azért megismerkedni.

De ne horgonyozzunk le a publikálás mikéntjénél. Összességében azt kell mondanunk, hogy jelen pillanatban az Adobe Captivate-nél nincs jobb smart e-learning megoldást, amelyben hasonló szabadsággal állíthatjuk össze tananyagainkat. A HTML5 export pedig a legjobb választás volt az Adobe részéről, hiszen így gyakorlatilag minden platformon hasznosíthatók a kész kiadványok. A program elérhető Windowsra és Macre egyaránt, az Adobe Creative Cloud szolgáltatáshoz hasonlóan előfizetős – a verzió frissítéseket automatikusan lekövető – rendszerben, de ha úgy szimpatikusabb, meg is vásárolhatjuk a licencet egyben, az adott verzióra.

Itt sem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van belőle letölthető próbaverzió is, így mielőtt belefognánk, kipróbálhatjuk, hogy mindent meg tudunk-e oldani benne, amit elképzeltünk. Ha igen, akkor már csak a kreativitásunk szabhat határokat annak, hogy elkészítsük és piacra dobjuk első digitális tananyagainkat.

Ne maradjon le erről sem!