Adobe Captivate 9: az e-learning fejlesztés nagyágyúja

Több e-learning fejlesztésre alkalmas szoftvert is bemutattunk már korábban, de kétségtelen, hogy a kategória egyik legnagyobb neve az Adobe Captivate. Ennek aktuális, 9-es verzióját nyúztuk most.

 

Captivate 9: a felhasználók kívánsága szerint

Az Adobe Captivate nem most kezdte pályafutását. Régóta jelen van cross-platform megoldásként az e-learning területen. Segítségével Windowson és Macen egyaránt fejleszthetünk, a végeredmény pedig már a 8-as verzióban is platform független HTML5 formátumban volt publikálható. Így az elkészült tananyagok nem csak asztali rendszereken, de akár tableteken, okostelefonokon is működhettek.

A 9-es változatban többek között a nyolcas verzió ez irányú gyermekbetegségeit csiszolták tovább, így például a korábban meglehetősen macerásan használható reszponzív tervezést.

Mostantól sokkal egyszerűbben és pontosabban alakíthatjuk hozzá bemutatóinkat a különféle eszközök (asztali gépek, tabletek, okostelefonok) változatos méretű kijelzőihez és felbontásaihoz. A tesztelés is könnyebb, ami jelentősen gyorsíthatja a munkafolyamatokat.

S ha már a táblagépeknél tartunk: a csomag kiegészítője az Adobe Captivate Draft, egy ingyenes iOS alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy tananyagainkat közvetlenül az iPaden állítsuk össze. Nem mondhatjuk, hogy tudása teljesen fedi az asztali verzió lehetőségeit, de nem is ez volt a fejlesztők célja. Egyszerűbb diákat, sőt, kvízeket is pillanatok alatt kreálhatunk vele, s lehetőségünk van arra is, hogy véleményezésre megosszuk előadásainkat a kollégákkal. A végeredményt tesztelhetjük az iPaden, majd importálhatjuk az asztali Captivate szoftverbe, kiegészíthetjük extra funkciókkal, vagy azonnal publikálhatjuk.

Kanapén fejlesztett e-learning… Kívánhatunk ennél többet?

 

További újdonságok

A 9-es verzió tehát újabb lépéseket tett a tabletes és mobilos oktatóanyagok fejlesztésének irányába. Nem kell külön kidolgoznunk minden eszközre az anyagokat, egyszerűen hozzáidomíthatjuk azokat a modern elvárásokhoz.

Érdekesség, hogy mostantól a különféle gesztusok használatát sem csak a teljes projektre kapcsolhatjuk ki- vagy be, hanem lehetőségünk van ezek használatát akár diánként is meghatározni.

De természetesen nem csak a táblagépek oldaláról történt előrelépés. Akad még bőven ok a korábbi verziókról való átállásra.

Nagyon praktikus újítás például a Multistate funkció. Mostantól egy objektumnál nem csak a szokásos hover (egérkurzor fölötte, kattintás stb.) jellemzőket adhatjuk meg, hanem tetszőleges számú variációt. Tökéletes, ha interaktívan akarjuk változtatni az objektumok állapotát (alkalmas például egy tárgy több színvariációjának bemutatására stb.).

Ráadásul nem csak a kiválasztott objektumot babrálhatjuk, hanem szabadon hozzáadhatunk további összetevőket is egy-egy állapothoz.

Egyébként a fogd és dobd módszer alkalmazásánál is kiemelt szerepet kapott a Multistate. Szóval kifejezetten sokoldalúan kiaknázható ez a funkció.

Változott az effektek és az útvonalak kezelése is. Az idősávon nyomon követhetjük és pontosan szabályozhatjuk az objektumok effektjeit, s a mozgatás is sokkal szabadabban megy, mivel mostantól kedvünkre variálhatjuk a Motion path útvonalakat. Ezek is reszponzív módon használhatók.

Multimédia integráció tekintetében sincs szégyellnivalója a programnak, hiszen videóktól, az animált GIF-eken keresztül, a kész HTML5 animációkig bármit beemelhetünk anyagainkba.

Akár SVG grafikákat is használhatunk, ami szintén hatalmas előrelépés, ha az eszköz – és főleg felbontás – független fejlesztést nézzük.

Ha gyorsítani akarjuk a tananyagok előállításának idejét, sokat spórolhatunk az új Asset Store használatával, ahonnan több ezer ingyenes gomb, téma, játék-projekt, sablon, grafika és egyéb segédanyag tölthető le. Csak regisztrálnunk kell értük.

Többek között az iOS eszközök használatának oktatását könnyítheti meg az új, iOS device capture funkció, amely arra hivatott, hogy rögzítse a csatlakoztatott iOS eszközök (iPhone/iPad) képernyőjén történteket. Az ezzel készült felvételeket kiegészíthetjük még utólag a kézmozdulatok jelölésével, aztán az egész mehet azonnal a kívánt diára, vagy adott esetben akár a Youtube-ra is, közvetlenül a programból.

 

Amiért szerethető

Ezek tehát a leglényegesebb eltérések a korábbi verzióhoz képest. Ezen felül természetesen maradt minden, ami eddig is volt, vagyis készíthetünk screencam videókat, importálhatunk PowerPoint prezentációkat, az idősávon pedig kényelmesen összelőhetjük a képernyőn történő időzített eseményeket a hangos narrációval (amelyet adott esetben akár közvetlenül a Captivate-ben is rögzíthetünk).

Van lehetőségünk kvízek összeállítására is, szinte minden variációban (igaz-hamis, párosítás, rendezés, több lehetőségből választás, hot spot stb.). Ezeket akár vizsgáztatáshoz is használhatjuk, ha összekötjük virtuális bemutatóinkat valamilyen LMS rendszerrel (a Captivate 9 is SCROM, AICC és xAPI kompatibilis).

Itt fontos megjegyezni, hogy a 9-es verzió újdonsága a LMS előnézeti funkció, amely a Preview gomb menüjében kapott helyet (Preview in SCORM Cloud néven).

Ezzel feltölthetjük készülő tananyagunkat egy erre a célra kialakított SCORM felhő szerverre és ellenőrizhetjük, hogy például egy vizsgaanyag megfelelően működik-e majd élesben is (részletes hibalistát és naplót kapunk a kérdések megválaszolása közbeni eseményekről).

Ahogy eddig, most is van GEO-lokáció funkció, így kiadványainkat hozzáigazíthatjuk a felhasználók földrajzi helyzetéhez is, például megjeleníthetünk hely-specifikus információkat. Ez azért viszonylag kevés hasonló alkalmazásnak a része, így ha nemzetközi piacra igyekszünk, ez igencsak jópont a Captivate-nek.

Ahogy az is, hogy a kvízkérdéseket véletlenszerűen is “feltehetjük”, nem vagyunk az eredeti összeállítás sorrendjéhez kötve.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az Adobe Captivate 9-es verziója kifejezetten jól sikerült. Kigyomlálták a 8-as változat betegségeit, kicsit letakarították és gyorsabbá tették a felületet, belegyömöszöltek jópár új funkciót és még jobban eltolták az egészet a platform-független fejlesztések irányába.

Ha “egyben” vesszük meg, akkor nagyjából a korábban bemutatott konkurensek árát kell rászánnunk, de az Adobe annyira belejött már a Creative Cloudos előfizetősdibe, hogy természetesen a Captivate 9 esetében is megvan a lehetőség a havi 37 eurós előfizetésre. Ha tehát erre a területre igyekszünk, mindenképpen érdemes megismerkedni vele (van belőle 30 napos próbaverzió is).

Ne maradjon le erről sem!