Alternatív kiadványszerkesztő program, számtalan extrával

Manapság digitális és print kiadványokat gyártani egyre kevésbé “kiváltság”. Nem kell már hozzá sok éves tanulás, rengeteg olyan alkalmazást találunk, amelyek seregnyi, egykor bonyolult lépést képesek automatizálni ezekből a folyamatokból. Ráadásul az új programok egyre letisztultabbak, s miközben temérdek funkciót zsúfolnak beléjük, még egyszerűen használhatók maradnak. No, persze nem mindegyik, de például mai tesztalanyunk épp ilyen: egy alternatív kiadványszerkesztő program, rengeteg extra funkcióval, mégis átlátható és könnyen használható felülettel.

Swift Publisher 5: az alternatív kiadványszerkesztő program

A Swift Publisher korábbi verziójáról annak idején részletes tesztet írtunk, s már akkor is az volt a véleményünk, hogy ezzel a programmal gyakorlatilag bárki képes összerakni egy Facebook vagy Twitter fejlécet, de akár egy nyomdába küldhető prospektust, magazint is. Ez a lehetőség nem változott, a nemrég megjelent Swift Publisher 5 természetesen hozza az előző változat egyszerű használhatóságát, csak a lehetőségei bővültek jelentősen (sajnos továbbra is csak Macen fut, nincs belőle windowsos verzió).

Kezdjük ott, hogy a program grafikai megjelenését kicsit átszabták, modernizálták. Az elrendezés és a felépítés azonos a korábbi változattal, de az ikonok, gombok most már letisztultabbak és jobban alkalmazkodnak az aktuális macOS Sierra felülethez. Emellett a Touch Bar funkciót is támogatja már a megfelelő MacBook Pro gépek esetében, így a fontos funkciókat azonnal elérhetjük, mindig az aktuális objektumnak, feladatnak megfelelően. Érezhetően javult a program sebessége is, úgy tűnik, a fejlesztőknek sikerült optimalizálni a működést.

Az új külső és az optimalizálás azért szerencsére nem vette ki a csapat erejét, így kerültek a programba bőven új funkciók is. Ilyen például a nagyon várt Spread View mode, vagyis immár egyszerre láthatjuk az oldalpárokat, így kényelmesen tudjuk menedzselni például az átfedéseket két oldal között. Ugyancsak sokat dob a tervezési folyamaton, hogy mostantól van testreszabható rácsrendszer (grid) is, így pontosabban tudjuk elhelyezni az objektumokat, kereteket az oldalakon. A rétegkezelés is fejlődött, ami igencsak megkönnyítheti az életünket, ha sok objektummal, vagy több variációval dolgozunk az oldalakon.

Kicsit babráltak a szövegdobozok linkelési lehetőségeivel is, így kényelmesebbé vált a szövegtenger átfolyatása egyik dobozból a másikba. Ha pedig már a szövegeknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a programban közvetlenül hozhatunk létre 3D-s címeket, mégpedig igen kiváló minőségben. Gyakorlatilag integrálták az Art Text 3 alkalmazást, amelyről anno itt írtunk részletes bemutatót.

Szóval a végeredmény garantáltan látványos lesz, miközben a funkció használata igen egyszerű. S még egy kis szöveges extra: lehetőségünk van kör alakban, vagy vertikális elrendezésben írni, roppant könnyedén.

Érdekesség a Depositphotos oldal integrációja, amelynek köszönhetően mostantól még gyorsabban illeszthetünk be stock képeket a kiadványainkba. Feltéve persze, hogy erre a forrásra vágyunk. Nálunk egyébként található rengeteg ingyen használható fotó, betűkészlet, design elem letöltéséhez segédlet, akit érdekelnek, látogasson el a kkvlinkek.techwok.hu oldalra.

Ugyancsak integrálták a Google Maps térkép szolgáltatást is, így ha egy térképrészletet helyeznénk el a dokumentumban, ki sem kell lépnünk a programból, mindent beállíthatunk a Swift Publisher 5-ön belül. A fentieken túl még egy halom új sablon is bekerült a programba, hogy a kezdők számára is meglegyen a gyors eredmény elérésének záloga.

Ami eddig is volt

Természetesen megmaradtak azok a funkciók is, amelyekért eddig szerettük a programot: a beépített QR- és vonalkód generáló, a táblázatkezelés, az előre definiálható szövegstílusok, a naptárkészítő funkció stb.

Továbbra is tudunk nyomdai anyagokat exportálni, CMYK változatban, vágójelekkel, megfelelő dpi felbontásban, PDF-ként (vagy eps formátumban). Mivel a programmal webes grafikákat is készíthetünk, így a JPG és PNG export is rendelkezésünkre áll, utóbbinál természetesen áttetsző háttérrel is.

Mindent egybevetve nekünk nagyon bejött az új Swift Publisher. Ha nem is lehet vele teljesen kiváltani egy InDesign-t, azért azt meg kell hagyni, hogy ezzel is összerakható szinte bármilyen digitális vagy print kiadvány, profi kivitelben. És ne felejtsük el, hogy ehhez képes töredék áron juthatunk hozzá: az upgrade 20 dollár, de a teljes program is mindössze 30 dollárba kerül. Ezt az árat pedig bőségesen megéri, mert igen jól használható kis alkalmazás. Kezdőknek és profiknak egyaránt érdemes megismerkedni vele, ehhez van letölthető próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!