Nagyon hatékony, mégis olcsó tördelőprogram macOS-re

Miközben kétségtelen, hogy a hagyományos nyomdai kiadványok készítéséhez (sőt, mostanra már digitális kiadványokhoz is) az Adobe InDesign lehet a legtökéletesebb választás, azért szerencsére akadnak bőven olcsóbb, mégis hatékony alternatívái az évtizedes múlttal rendelkező tördelőprogramnak. Az egyik ilyenről már szót ejtettünk, a Swift Publisherről itt írtunk részletes tesztet. Van azonban ennek a programnak egy “testvére” is. A ma bemutatásra kerülő Printworks 2 ugyan többet tud a “tesónál”, de az alapjai teljesen egyeznek a Swift Publisherrel. Ettől függetlenül érdemes megismerkedni ezzel is, mert ha bookletek, magazinok, katalógusok, naptárak, éttermi menük, sőt, Facebook, Twitter fejlécek, netán online bannerek készítésén törjük a fejünket, abszolút jól jöhet. Ahhoz képes, hogy ez egy olcsó tördelőprogram, meglepően sok extrával szolgál!

Printworks 2: hatékony, mégis olcsó tördelőprogram

A Printworks 2 egy tördelő szoftver, amely töredékébe kerül az Adobe alkalmazásának (30 dollárért megvásárolhatjuk), mégis szinte minden megvalósítható benne a kiadványszerkesztés területén. Legyen szó magazinok, prospektusok, PDF hírlevelek, lemezborítók, CD felületek, brossúrák, névjegyek, vagy éppen üdvözlőlapok készítéséről, mindegy esetbe megállja a helyét.

Ezek alapján azt talán nem is kell külön ecsetelnünk, hogy vannak a szövegek átfolyatására képes szövegdobozok, a képeket tetszőleges formában veheti körbe a szöveg, vannak alap rajzeszközök, használhatunk mesteroldalakat, rétegeket, a szövegeket írhatjuk vertikálisan is, illetve ráigazíthatjuk különféle formákra, adhatunk nekik dekoratív stílust, és a gyorsabb formázás végett használhatunk szövegstílusokat is.

A Printworks 2 fel van készítve arra, hogy otthoni körülmények között nyomtassunk (támogatja a különféle címkék nyomtatását: Avery, Memorex, Neato stb.), de ha nyomdai leadás a munka vége, az sem gond, hiszen van RBG és CMYK támogatás, EPS és PDF export egyaránt. Ha digitális felhasználásra szánjuk a betördelt anyagot, akkor pedig PNG, TIFF, JPG, vagy éppen PDF állományként is menthetjük azt. Érdekesség a közvetlen lemeznyomtatás támogatása, melynek köszönhetően – megfelelő nyomtatóval és lemezekkel – a CD- és DVD címkéket akár közvetlenül a programból is rányomhatjuk az adathordozókra. Ha pedig már a CD-knél tartunk: van lehetőség arra is, hogy a dalok címeit, előadóit stb. automatikusan beszúrjuk egy szövegmezőbe, az iTunes-ban tárolt zenék alapján.

A napokban megjelent új verzió a fentieken túl immár engedi, hogy oldalpárokkal dolgozzunk, sokkal praktikusan ablakkal vár minket, amikor új dokumentumot szeretnénk létrehozni, teljesen tesztreszabható benne a segédvonalak elrendezése, melyek immár pontosabban pozicionálhatók, illetve mostantól teljes kényelemben hozhatunk vele létre űrlapokat is. Emellett az új változat megkapta a Swift Publisher 5-ben már megismert modernebb felületet, illetve a Touch Bar támogatást az új MacBook Pro gépeken. Érezhetően gyorsítottak a szoftver működésén is, illetve az ősz elején debütált macOS High Sierra rendszerrel is kompatibilis lett ez a változat.

Hasznos extra funkciók

A Printworks 2 számos olyan extrával rendelkezik, amelyek a konkurens szoftverekből általában hiányoznak. Ilyen például a 2000 szabadon felhasználható clipart és a 100 képmaszk, de ha ezekből kifogyunk, akkor plusz 10 dollárért további 40 ezer képet is kérhetünk, illetve a program közvetlenül tud kommunikálni a Depositphotos gyűjteményünkkel is, ha esetleg ott fizettünk elő stock fotókra. Egyébként sablonokból is elég nagylelkűen adtak a készítők, szinte minden témakörhöz és kiadványtípushoz találunk átszerkeszthető mintákat a programban.

Ennél izgalmasabb extra a vonalkód és QR kód generáló funkció, melynek segítségével programon belül készíthetjük el a szükséges kódokat. Sőt, mivel a Printworks 2 körlevelek készítésére is alkalmas (általunk megadott címlistából képes borítékot címezni, vagy névre szóló kiadványokat exportálni), akár arra is van lehetőség, hogy minden egyes exportált anyagot saját vonalkóddal vagy QR kóddal lássunk el, az adatbázisunk adatai alapján.

Hasonlóan egyszerűen szúrhatunk be dokumentumainkba Google Maps térképeket, számlálót, oldalszámot, dátumot, fájl információkat, címjegyzék adatokat, táblázatokat, vagy éppen testreszabható naptárat. Utóbbinál természetesen nem nekünk kell babrálni a napok, adott hónapnak megfelelő elrendezésével, ezt megoldja helyettünk a program.

Összegezve

Mindent egybevetve a Printworks 2 egy kifejezetten jól sikerült, gyors, és nagyon hatékonyan használható tördelőprogram, amely ár/érték tekintetben az egyik legjobb választás. Hátrányként legfeljebb azt tudjuk felróni neki, hogy Windowsra nem készült el. Felülete ugyan sokkal jobban hajaz a hagyományos maces programokéra, mintsem amit a Pro alkalmazások esetében megszoktunk (vagyis jobban hasonlít a Pagesre, mint az InDesign-ra), de lássuk be, azért más a célközönség is. Ha pedig hirtelen kell valamit összeütni és épp nincs kéznél más, egy profi is értékelni fogja, hogy a Printworks-ben gond nélkül elkészíthet szinte bármilyen kiadványt, amivel váratlanul megbízták. Kis irodákba, kkv-knak pedig kifejezetten előnyös választás.

Ne maradjon le erről sem!