QuarkXPress 2018 Pro: digitális és nyomtatott kiadványokhoz egyaránt jó választás

Vannak legendás szoftverek, amelyek egykor megkerülhetetlenek voltak, ha valaki egy adott területen érvényesülni akart. Ezek közé tartozik a QuarkXPress is, amelynek legújabb, QuarkXPress 2018 Pro változatát vettük szemügyre. Előtte azért adunk egy minimális áttekintést arról, honnan indultak, hogy aztán megérkezzünk a jelenbe, ahol a QuarkXPress úgy tűnik, ismét jó választás lehet.

 

Egy kis történelem

A QuarkXPress nélkül a 90-es években és a 2000-es évek elején (az első verzió 1987-ben jelent meg) gyakorlatilag elképzelhetetlen volt a DTP szakmában működni, ha az ember a nyomdák számára is emészthető, professzionális print kiadványok előállításával foglalkozott. A Quark egészen addig szinte egyeduralkodó volt, amíg az Adobe össze nem hozta a Quarkkal nem igazán versenyképes PageMaker utódjaként debütáló InDesign-t. Az InDesign jóval népszerűbb lett a PageMakernél, s amikor az Adobe bedobozolta a komplett DTP megoldást kínáló Creative Suite (CS) csomagba, amiben ráadásul a fotóretusálás etalonja (Photoshop) és egy igen ígéretes vektoros rajzprogram (Illustrator) is helyet kapott, a “mindössze” kiadványszerkesztői feladatkörben helytálló, kissé túlbonyolított, ellenben méregdrága QuarkXpress nem igazán tudta felvenni a versenyt a Creative Suite összetettségével. Később a kialakuló digitális-kiadvány őrületet illetően is bealudt a cég. Ráadásul időközben a nyomtatott sajtó meglehetősen mély gödörbe került, s a világ megindult az elektronikus kiadványok irányába.

Azóta viszont történt pár változás a Quark háza táján. A legújabb verziót letisztultabb felülettel, modernizált eszközökkel, s digitális kiadványok készítését is lehetővé tévő funkciókkal vértezték fel, így a QuarkXPress jelenlegi kiadása már méltó a régi jó híréhez, még akkor is, ha amúgy csak nyomokban tartalmaz dolgokat az elődöktől. Ez már egy új kiadványszerkesztő, s érdekes maces vonatkozás, hogy idén a Mac App Store-ba is bekerült. Így akár onnan is megvásárolhatjuk.

 

QuarkXPress 2018 Pro: méltó régi nagy híréhez

Boncasztalunk mai áldozata kifejezetten a maces QuarkXPress 2018 Pro verzió, amely a Mac App Store-ból kerülhet a felhasználókhoz. Míg az alapvető funkciókat illetően ez a változat teljesen megegyezik a Quark oldaláról beszerezhetővel, azért akad néhány olyan különbség, amelyek elsősorban az App Store kötöttségei miatt alakultak így:

  • a program működéséhez meg kell határoznunk legalább egy munkakönyvtárat
  • nincs integrált automatikus frissítő funkció, ezt a Mac App Store látja el
  • Nincs JavaScript használati lehetőség, de ez változik majd az idők során UPDATE 2019.01.02.: ezt időközben megoldották, a legutóbbi frissítés óta az App Store verzióban is van JavaScript.
  • a Preferences és XTension a Containers útvonalon érhetők el
  • nincs közvetlen Kindle e-book támogatás, de van rá alternatív megoldás
  • nincs Cache Cleaner eszköz

A fentieket leszámítva viszont a programváltozatok tudása egyezik, szóval ha valakinek kényelmesebb az App Store-ből vásárolni, szerintünk nyugodtan megteheti, nem igazán marad le semmiről.

A QuarkXPress 2018 Pro (QXP) amúgy döbbenetesen jól sikerült. A felülete immár csak nyomokban emlékeztet a régire, mégsem kell majd nulláról újratanulnia mindent annak, aki csak a jóval korábbiakat használta. Viszont sokkal kényelmesebb lett vele a munka, áttekinthetőbb, s a fontos funkciók gyorsabban elérhetők benne.

A jobb oldalon lebegő paneleken mindent azonnal megtalálunk: ide kerül alapértelmezésben a rétegkezelő, a stílus-menedzser, a paletta stb. Alul pedig az éppen kijelölt objektumhoz kapcsolódó opciók sorakoznak, kategóriákra bontva, átlátható elrendezésben. Mindez persze nem szentírás, a felület teljesen átszabható, az alsó palettát például simán lebegtethetjük bárhol a képernyőn, ha átkapcsoljuk Vertical orientation üzemmódba. S ha már itt tartunk, megjegezzük, hogy a Mojave sötét üzemmódjához is hozzáalakíthatjuk a Dark mode kinézettel.

Tudását tekintve is fejlődött a program, beleértve a vektoros rajzeszközöket is. Emellett találunk alap szintű, roncsolásmentes (non-desctructive) képszerkesztő funkciókat (Levels, Curves, Brightness, Saturation stb.) és szűrőket (Blur, Noise stb.) is, hogy ezek miatt ne kelljen elhagyni a QXP felületét egy-egy fotó beemelésekor.

Örömteli újdonság az ún. First-Class OpenType vezérlők megjelenése, hiszen így tökéletes aprólékossággal állíthatjuk be a szövegek, karakterek minden jellemzőjét. De akinek ez nem elég, azt talán majd meggyőzi, hogy mostantól Colour Fonts támogatás is van a programban, legyen szó akár vektoros, akár bitmap alapú színes fontkészletekről (SVG, SBIX, COLR). S ha már fontok: a betűkészletek listájában szabadon választhatunk, hogy előre szeretnénk látni az adott betűtípus stílusait, vagy elég, ha a megszokott rendszerfonttal írja ki a font nevét a program. Ilyen apró kényelmi újításokból egyébként seregnyi van még: könnyen átalakíthatunk digitális kiadványokat nyomdai változattá, szabadon szabályozhatjuk a dobozok kereteinek formázásait minden oldalon stb. Hasznosak a szövegek árnyalására és körvonalazására szolgáló funkciók is, amelyekkel nagyon könnyen kiemelhetünk szövegrészeket. Ráadásul a kiemelések együtt is maradnak a kiválasztott szövegrésszel, történjen azzal bármi a tervezés során.

Teljesen megújult PDF nyomtató motor került a programba (PDF/X-A,PDF/X-4, PDF/A-2b támogatással), de ami még ennél is izgalmasabb lehet sokaknak: ez a verzió már zokszó nélkül képes megnyitni az InDesign IDML állományait. Az importálás során nálunk szépen felépítette az eredeti oldalelrendezéseket, de a képeket utólag kellett behívni a képdobozokba. Viszont így legalább egy átlagos anyagnál nem kell újratördelni semmit. Ettől függetlenül előfordulhatnak olyan IDML elemek, amelyeket a QXP nem vesz át, de ezeket a frissítésekkel pótolgatják a készítők.

Természetesen van EPS export, PostScript nyomtatás, exportálhatunk képformátumokba, van tagged PDF támogatás stb.

Praktikus lehetőség, hogy az importált PDF és EPS fájlokat a program képes natív objektumokká konvertálni, így azokat a felületen belül tovább szerkeszthetjük. Mellesleg PSD és AI fájlokat is simán importálhatunk, s lehetőségünk van ilyenkor a rétegek áttetszőségnek, keverésének beállítására is. Ugyancsak jól jöhet, hogy a Word dokumentumokból automatikusan is képes átvenni a formázásokat, stílusokat, képeket. De ugyanígy az Excel táblázatokat is beolvassa szőröstül-bőröstül.

 

Digitális kiadványokhoz és appokhoz is

Az eddig sem volt kérdés, hogy a QuarkXPress számára nem igazán van lehetetlen, ha print kiadványok tervezéséről van szó. Ebben most is jeleskedik, azonban ezzel a verzióval már a digitális kiadványok készítése is teljes körűvé vált: készülhetnek vele e-bookok (epub, Kindle), PDF-ek, HTML5 alapú publikációk, iOS és Android appok egyaránt.

Persze ettől még a QuarkXPress-ből nem lett hirtelen Xojo, vagyis nem fejleszthetünk vele teljesen szabadon mobil alkalmazásokat, viszont iOS-re és Androidra optimalizált – önálló appként működő – digitális kiadványokat simán gyúrhatunk vele (sőt, ha nem az App Store-os változatot vásároljuk meg, akkor a beépített Javascript támogatás jelentősen bővíti a lehetőségeinket ezen a téren is). Ezek ugyan az AppStudio technológiáját felhasználva készülnek, de közvetlenül a QuarkXPress 2018 Pro felületéről menedzselhetjük szinte a teljes folyamatot. Az alkalmazások létrehozásához nem kell fizetnünk a Quarknak, ennek lehetősége benne van a QXP 2018 árában, de természetesen ha az alkalmazásboltokba be szeretnénk kerülni, akkor szükségünk lesz egy Apple és/vagy Google fejlesztői fiókra, amelyek éves díját külön kell fizetni az Apple (99 USD/év) vagy a Google (25 USD/év) felé. Ez amúgy vonatkozik a Mac App Store-ból és a Quark oldaláról megvásárolható QuarkXPress 2018 verziókra egyaránt.

Ennek birtokában már szabad az út az alkalmazásboltok felé. Ha ez megvan, akkor a szépen betördelt, linkekkel ellátott kiadványból pillanatok alatt készülhet modern, elsősorban tabletekre szánt változat is (optimalizálhatunk mindent fekvő és álló változatra is, ami ugyan némi plusz munka, de a profi végeredmény megéri az extra melót).

A HTML5 publikálás segítségével akár reszponzív honlapként, vagy animációkkal tűzdelt progresszív webes alkalmazásként is tálalhatjuk kiadványainkat. Ehhez kapunk tesztelési lehetőséget is a QXP-n belül: a Layout / Preview HTML5 Publication menüponttal rögtön megnyithatjuk böngészőben akár az egész projektet is. A HTML5 változatok egyébként saját felülettel is büszkélkedhetnek, így kiadványunkat kényelmesen lehet lapozgatni a böngészőben, akár teljes képernyőre nagyítva is.

Az interaktivitásról is gondoskodhatunk, beépíthetünk az oldalakba gombokat, animációkat, 360°-os képeket, skideshow-kat, hang- és videofájlokat stb. Az e-book publikálásnál van lehetőségünk fix felépítésre és a megjelenítő eszköz felbontásnak és tájolásnak megfelelően automatikusan újratördelődő változat készítésére is.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a QuarkXPress 2018 Pro nem egyszerűen felnőtt a feladatokhoz, de itt-ott még rá is ver kicsit az InDesign-ra a lehetőségeit tekintve (bár ott is folyamatos a fejlődés, így mire az ember ezt leírja, már új alverziók jönnek, új funkciókkal). Az mindenesetre kétségtelen, hogy ez a QXP már végleg az új világ szülőtte: letisztult, modern felülettel, rengeteg, a digitális kiadványok létrehozására alkalmas funkcióval. Továbbra is megtalálunk benne mindent, amiért annak idején a DTP világ etalonja volt, csak jócskán továbbfejlesztve.

Ha valakinek fontos az anyagi megközelítés is, akkor a 150 ezer forintos alkalmazás itt egyszeri befektetés, vagyis nincs szükség havidíjak fizetésére, mint az Adobe CC alkalmazásainak esetében. Ez így tervezhetőbbnek tűnik, de mindenki maga tudja, hogy a leendő verziófrissítések reményében inkább az előfizetős modellre, vagy a fix, egyszer kifizetett, de nagyobb verzióváltásoknál upgrade-et igénylő megoldásra szavaz.

Használati élmény szempontjából a program nagyon jól adja magát, így aki használt már bármilyen hasonló kiadványszerkesztőt (akár jóval egyszerűbbet is), az alapokkal azonnal tisztában lesz, a plusz funkciókat pedig gyorsan ki lehet tapasztalni. Azt kell mondjuk, a QuarkXPress 2018 Pro kifejezetten flottul összerakott, professzionális DTP alkalmazás, s ennek ellenére meglepően otthonosan mozoghat benne szinte azonnal az is, aki valamely konkurens alkalmazásról szeretne áttérni. Vásárlás előtt ki is próbálhatjuk, van ugyanis belőle 7 napos, ingyenes próbaverzió, amely innen tölthető le.

Ne maradjon le erről sem!