ActivePresenter Pro: az interaktív e-learning fejlesztés tökéletes eszköze

Be kell vallanunk, hogy imádjuk, amikor rendkívül összetett feladatokat lehet megoldani döbbenetes egyszerűséggel. Szerintünk programozói bravúr, ha olyan alkalmazást vagy szolgáltatást fejleszt valaki, amellyel szinte bárki egyszerűen, gyorsan készíthet komplex saját terméket. Ebből a szempontból az e-learning fejlesztés meglehetősen releváns terület, hiszen itt egy-egy online vagy alkalmazásként publikált interaktív oktatóanyag előállítása sokszor bonyolult programozási feladatot is jelenthet, de legalábbis olyan tananyagfejlesztő rendszerek beható ismeretét feltételezi, mint mondjuk az Adobe Captivate. Pedig nem kellene. Bár az Adobe ezen a területen is etalont alkotott, de az közel sem sikerült tökéletesre. Bőven akadnak kihívói, mint például az iSpring Suite, amely amúgy remekbe szabott, de van vele egy kis bökkenő: Microsoft PowerPoint is szükséges a használatához. Tényleg senkinek nem sikerül megoldania, hogy az interaktív e-learning fejlesztés végre minden szempontól megvalósuljon? Nos, úgy tűnik, találtunk egy olyan megoldást, amely eredményes lehet. Az Atomi Systems által megálmodott ActivePresenter Pro ugyanis szinte minden ízében tökéletes választásnak tűnik. Egyesíti a konkurensek minden előnyét, itt-ott pedig tovább egyszerűsíti a funkciók beépítését, miközben a végeredmény abszolút professzionális lesz.

ActivePresenter 7 Pro: az interaktív e-learning fejlesztés, tökéletes eszköze

Miként a bevezetőben is mondtuk, az ActivePresenter Pro egyesíti magában mindazon funkciókat, amelyeket más hasonló fejlesztőrendszerekben megszerettünk. Kezdjük ott, hogy natív alkalmazásként használható Windows és macOS alatt, s az Adobe megoldásával szemben ez nem egy memóriazabáló monstrum, az iSpringgel ellentétben pedig nem kell hozzá PowerPoint vagy más “gazda program”. Meglepően fürgén használható, önállóan.

Felülete megtévesztésig hasonlít a Microsoft PowerPoint prezentációs szoftver felületére. Ugyanazt a füles elosztást kapjuk, ahol kategóriákra bontva érhetők el a különféle funkciók. A szerkesztőfelület és a kezelőszervek elrendezése is megszólalásig a népszerű bemutatókészítőre hajaz. Ennek köszönhetően aztán bárki, aki már készített prezentációt életében, könnyedén kiigazodik rajta.

Fő különbségként talán a felület alsó részén található idősávot tudjuk kiemelni, amelynek segítségével a dián elhelyezett objektumok megjelenését, eltűnését, változásait tudjuk pontosan időzíteni. Az idősávon rétegenként látható minden, így kvázi rétegkezelőként is használhatjuk az objektumok elrendezésének gyors átalakításához.

Bár kapunk néhány sablont is, ezek inkább csak ismerkedésre jók, nem éppen modern stílusúak. Cserébe viszont komplett eszköztárunk van leendő e-learning anyagunk felületének megalkotásához. Ide tartoznak a különféle rajzelemek, formák, szabadkézi rajzeszközök, szövegdobozok. Természetesen importálhatunk képeket, videókat, animációkat is a diáinkra. Érdekesség, hogy találunk matematikai képletszerkesztőt is, ha erre a területre készülnénk, illetve van egy halom interaktív elem is, amelyek elhelyezhetők alkotásainkban:

  • gombok
  • checkbox és radio button elemek
  • gombnyomást vagy adott területen kattintást lekezelő elemek
  • fogd és dobd területek
  • időzítők, folyamatjelzők
  • kvíz elemek: igaz/hamis; egy vagy több jó választ elfogadó listák; rövid vagy hosszabb szöveges választ elfogadó mezők, sorrendbe rendezés; fogd és dobd feladatok; rating scale mező stb.

Minden elem megjelenése testreszabható (akár manuálisan, akár előre definiált stílusok használatával), viselkedésük is kényelmesen beállítható. Az interaktív elemek mellett további hasznos lehetőség, hogy alkalmazhatunk változókat is tananyagainkban, aminek köszönhetően elég összetett interakciókat hozhatunk létre a diáinkon.

Érdekesség még a Spotlight funkció, amellyel “megvilágíthatjuk” a dia fontos részletét. Jól jöhet, ha a narrációnak megfelelően szeretnék odavonzani a felhasználó tekintetét egy bizonyos részletre.

Tartalomként létrehozhatunk képernyőfelvételeket vagy szoftverszimulációs felvételeket is, ehhez nem kell külön programmal rögzítenünk a felvételeket, az ActivePresenter ezt is egy kattintásra megoldja. A szoftverszimuláció esetében nem videó készül a képernyőn történő eseményekről, hanem diánként, szöveges megjegyzésekkel, rajzokkal, nyilakkal stb. kiegészíthető módon kapjuk meg a felvétel főbb lépéseit, önálló diákra elhelyezve mindent. Mivel a végeredmény akár képként mentett dia, vagy komplett PDF dokumentum is lehet, így felhasználói kézikönyvek készítésére sem utolsó ez a megoldás, ha szájbarágós módon szeretnénk bemutatni egy-egy program vagy szolgáltatás használatát.

Az elkészült videók alapszintű szerkesztésére is van lehetőségünk. Nem kell rögtön Final Cut Pro szintre gondolni, de a felvételek gyors vágásához, csiszolgatásához megteszi amit kapunk. Még green screen effektet is alkalmazhatunk.

A screencam felvételeknél nagyíthatunk egyes területekre, kiemelhetünk fontos részleteket. A képernyőről készült felvétel mellett a webkamera képét is rögzíthetjük, illetve hangfelvételt is készíthetünk.

Ha már a PowerPointhoz hasonlítgattuk a programot, el kell mondjuk, hogy itt is van lehetőség a diák közti átmenetek animálására, illetve az objektumok animálására is. Utóbbi ráadásul a végtelenségig testreszabható és tökéletesen időzíthető minden akár egy hangos narráció mozzanataihoz is. A megjelenések, eltűnések, mozgások időzítését teljes kényelemben megoldhatjuk az idősávon.

Emellett szinte minden objektumhoz rendelhetünk eseményeket (Events) is. Ez nem csak az elhelyezhető gombokra és interaktív elemekre, hanem akár egy rajzolt objektumra is vonatkozik. Sőt, több esemény is rendelhető hozzájuk (kattintás, ujjgesztusok, áthaladás stb., ezen kívül fogd és dobd akciókat is hozzárendelhetünk bármihez.

Az aktiválható akciók között szerepel természetesen a diák léptetése, lejátszás indítása vagy megállítása, hangeffekt lejátszása, változók módosítása, idővonalak indítása, felfüggesztése, időzítők menedzselése, e-küldése, JavaScript futtatása(!), objektum állapotának megváltoztatása (egy objektumhoz több állapot rendelhető), vagy összetett utasítássor elindítása. Emellett az interakciós lehetőség jelzése végett akár a egérkurzor formája is cserélhető, ha a felhasználó az adott objektum fölé mozgatja azt.

Ám még ez sem minden: feltételes akciókat is beállíthatunk, így tovább növelve az interaktivitást. Lehetőségünk van több feltétel teljesüléséhez hozzárendelni eseményeket.

Egy dia esetében amúgy több idősávot (Multiple Timeslines) is használhatunk, így azokat a fenti akciók segítségével bármikor elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a lejátszás közben.

Mivel többször szóba került a PowerPoint, nem árt még azt is megemlíteni, hogy van lehetőség PowerPoint prezentációk importálására is. Így ha a kiindulási anyag a Microsoft prezentációs szoftverében készült, egyszerűen beemelhetünk belőle mindent, hogy aztán tökéletesre csiszoljuk az ActivePresenterben.

Kvíz szerkesztéstől az oktatójátékok készítéséig

Az interaktív elemeknek és a feltételes eseményeknek köszönhetően az ActivePresenter kitűnő választás a kvízek és oktatójátékok (esetleg a kettő ötvözésével egy Legyen Ön is Milliomos játék) készítéséhez.

Van véletlenszerű slide megjelenítés is (random slides / slide pool), vagyis létrehozhatunk olyan csomagokat, amelyekből az adott diákra véletlenszerűen tud válogatni a program tartalmakat. Így a kérdések, jelenetek nem csak az eredeti sorrendben követhetik egymást.

A gyűjtemények nagyon egyszerűen létrehozhatók, bővíthetők, s természetesen többet is létrehozhatunk, majd a random diákhoz tetszőleges pool választható ki. Ennek köszönhetően például több témakörből is összeállíthatunk kérdéssort, majd mindegyik csomagból adott számú – véletlenszerűen kiválasztott – kérdést tehetünk fel egy feladatsorban.

Exportálási lehetőségek: HTML5 tananyagok készítése is

Az ActivePresenterrel készült bemutató diáit exportálhatjuk önálló képként, vagy renderelhet a program a teljes prezentációból – a látványos animációkkal együtt – akár videót is. Akár közvetlenül a Youtube-ra is publikálhatunk vele. Emellett készülhet az anyagból PDF dokumentum is, illetve a windowsos verzióval Word, Excel és PowerPoint formátumba is exportálhatunk.

Ennek ellenére a legcsábítóbb funkció valószínűleg a HTML5 export. Az interaktív tananyagok terjesztéséhez manapság ez a legjobb választás, hiszen bármilyen böngészőben megnyithatók. Az ActivePresenter ráadásul képes reszponzív tananyagok készítésére is, így a felületek automatikusan hozzáidomulnak az adott eszköz kijelzőjének felbontásához. Ha eredetileg nem reszponzív anyagot készítettünk, azt is átkonvertálhatjuk.

A programnak saját lejátszó felülete van (Player), amelyet a végtelenségig testreszabhatunk. Mi határozhatjuk meg, hogy látszódjon-e a tartalomjegyzés, a fejléc, a gombok stb. Ha nincs szükségünk a sallangokra, csak teljes képernyőn a diákra, az sem gond. Itt mindent beállítható, többek között honosíthatjuk is a lejátszó felületét, hogy magyar nyelven jelenjen meg minden a felhasználó képernyőjén.

Ha valaki szeretné az oktatóanyagot összekötni saját LMS rendszerével, arra is van lehetőség, hiszen a program támogatja a SCORM és xAPI megoldásokat. Vagyis komoly, a tanulók tudásának felmérésre is alkalmas digitális tananyagokat gyárthatunk vele. A tananyagokhoz csatolhatunk releváns információkat, így például webcímeket, vagy a slide-ok nyomtatható változatát.

Ingyen megtanulható és elfogadható az ára is

Mindent egybevetve az ActivePresenter 7 Pro az egyik legjobb e-learning fejlesztő rendszer, amivel eddig találkoztunk. Az ismerkedéshez nagyon jó alapot nyújt az ingyenes verzió, amely ugyan nem tartalmaz minden funkciót és vízjelet is elhelyez a HTML5 exportokon, de animált prezentációkból készült videók készítéséhez még így is kiváló eszköz.

Ha ennél többre vágyunk, megvásárolhatjuk 199 USD áron a Standard változatot, amellyel már vízjel nélkül exportálhatjuk a videókat, vagy a Pro verziót (399 USD), amely már HTML5 exportra, kvízek készítésére, reszponzív tananyagok gyártására, LMS rendszerekkel való kapcsolatra is képes.

A program felépítéséből adódóan akár alap prezentációs gyakorlattal rendelkezők is könnyedén elsajátíthatják a használatát, de a készítők gondoskodtak megfelelő tudásanyagról és letölthető demókról is. Szóval ha valaki komolyan gondolja a HTML5 alapú e-learning anyagok készítését, ezzel a programmal feltétlenül érdemes megismerkednie, mert ár/érték arányban tulajdonképpen verhetetlen. Ezzel a programmal élmény az interaktív e-learning fejlesztés és minőségi lesz a végeredmény is.

Ne maradjon le erről sem!