iSpring Suite 9: e-learning fejlesztő program HTML5 tananyagokhoz

Manapság egyre népszerűbbek az online tanfolyamok, amelyekkel interaktív felületen keresztül, videós magyarázatok és más multimédiás elemek segítségével leshetjük el egy-egy terület praktikáit. Legyen szó nyelvtanulásról, főzőtanfolyamról, vagy a céges oktatások digitális formájáról, egy jól sikerült e-learning tananyag nagy segítség lehet a szükséges tudás elsajátításához. Ha pedig már említésre kerültek a céges oktatások: bizony hatalmas összegeket lehet megspórolni, ha például egy munkavédelmi oktatáshoz nem kell utaztatni az új kollégákat, vagy prezentálni egy mindenkinek egyaránt megfelelő és a munkát sem akadályozó össznépi foglalkozást, hanem elég a delikvenst leültetni egy számítógéphez, vagy kezébe nyomni egy tabletet, hogy interaktív módon sajátítsa el a tudnivalókat. Sőt, adott esetben akár rögtön vizsgát is tehessen belőlük, amelyet akár központilag is kielemezhet a vezetőség, vagy a HR osztály. A ma bemutatásra kerülő e-learning fejlesztő program HTML5 alapú tananyagok készítésére hivatott, s a fentiek közül mindegyik feladat megvalósítására alkalmas lehet. Sokrétű tudásához képest a használata meglepően egyszerű, villámgyorsan fejleszthetünk vele professzionális megjelenésű digitális tananyagokat.

E-learning fejlesztő program HTML5 tananyagokhoz

Az iSpring Suite volt már vendégünk korábban, amikor az előző verzióról írtunk részletes bemutatót. Ennek ellenére most szinte a nulláról fogjuk kezdeni, mert bár az alapok nem változtak, mégis most ért el oda a fejlesztőkörnyezet, hogy ki merjük jelenteni: ez az egyik legjobb választás, ha digitális tananyagok fejlesztésébe akarunk belefogni.

Sok szempontból még a terület talán legismertebb darabján, az Adobe Captivate-en is túltesz, miközben a használata ennek ellenére jóval egyszerűbb. A fejlesztés végeredményeként HTML5 kimenetet kapunk, amely szinte bármilyen modern rendszeren lejátszható: asztali gépeken és laptopokon (Windows, macOS, Linux), okostelefonokon és tableteken (Android, iOS) egyaránt. Működik egyszerűen egy böngészőben, ráadásul közel 130 különféle LMS rendszerrel kapcsolható össze, vagyis SCORM, AICC, xAPI stb. sztenderdekre is ráépíthető.

De miként jutunk el odáig, hogy a kitalált témákból egy multimédiás oktatóanyag jöjjön létre, amelyet aztán bármilyen eszközön megnézhetnek az érdeklődők, s adott esetben mondjuk vizsgát tehetnek a mögé épített online rendszerben is? Máris elmeséljük!

iSpring Suite 9: amikor a PowerPoint életre kel

Az iSpring Suite 9 egyik különlegessége, hogy nem natív alkalmazás és nem is webes app: egy PowerPoint plug-inről van szó, amely a telepítése során szépen beépül a Microsoft népszerű prezentációs alkalmazásába. Vagyis a fejlesztés egy sokak által abszolút jól ismert felületen folyik, hiszen a tananyag oldalait egyszerű PowerPoint diaként rakhatjuk össze.

Márpedig a PowerPoint mára kellően összetett szerkesztési eszköztárral rendelkezik, így sok esetben még külön grafikai szoftver sem szükséges, mivel a PPT-n belül vághatjuk, effektezhetjük a képeket, rajzolhatjuk meg a diagramokat, gombokat, felületi elemeket.

Természetesen egy digitális tananyag felépítése azért némileg túlmutat a PowerPoint alap lehetőségein, de éppen az a jó az egészben, hogy ami ezen a téren hiányzik a prezentációs szoftverből, azt mind megtaláljuk a szalagos eszköztáron megjelenő iSpring Suite 9 fülre kattintva. Maga a csomag egyébként nem csak a beépülőből áll, kapunk egy seregnyi azzal összedolgozó alkalmazást is a különféle feladatokra.

Narráció, időzítések, lejátszás

Egy valamirevaló digitális tananyag viszonylag ritkán valósulhat meg hangos narrációk és videós elemek nélkül. Előbbieket – egy részletekbe menő mikrofon konfigurálás után – akár közvetlenül a felületen is rögzíthetjük, de ha stúdióban vagy egyéb módon felvett hanganyagunk van, azt is importálhatjuk. A Manage Narration gombra kattintva teljesen szabadon módosíthatjuk a hang és a diák egymáshoz való viszonyát.

Megtehetjük azt is, hogy egyetlen hangfelvétel adott részeihez idomítjuk a diákat, de azt is, hogy minden egyes diát önálló hangfájllal látunk el. A Manage Narration rész egyébként az időzítések beállításában is fontos szerepet kap, hiszen ezen az idősávon tudjuk a legkényelmesebben meghatározni, hogy egy adott objektum (alakzat, kép, rajz, videó stb.) pontosan mikor jelenjen meg és mikor tűnjön el. Az előtűnés és eltűnés animációját a PowerPoint megszokott opció között kell beállítani az egyes objektumokhoz, de az időzítések pontosításához már praktikusabb az iSping idősávja, már csak azért is, mert így mindent a hangos narrációhoz tudunk idomítani.

Ha videós narrációt választunk, érdemes a videó diára illesztése helyett a lejátszót átváltani Universal üzemmódból Video Lecture változatra. Így elindítás után a webkamerás vagy egyéb importált videofelvétel a dia mellett jelenik meg, s nem takarja ki a tananyag lényeges részeit.

Extra funkciók, interaktív elemek, vizsgák

Maradva még kicsit a videóknál: a csomag része egy Screen Recording modul, amellyel kiváló minőségben rögzíthetünk screencam videókat. Vagyis felvehetjük, mi történik a képernyőn, majd a felvételt még elláthatjuk feliratokkal, plusz képekkel, további videókkal, kiemelésekkel. Meglehetősen korrektre sikeredett ez az alprogram, szóval a legtöbb esetben nincs szükség utómunkára más videoszerkesztőkkel. A felvétel alatt természetesen rögzíthetünk hangot is, így a képernyőn történő eseményeket szóban is kommentálhatjuk. Ilyenkor a képernyőfelvétel elvisz egy teljes diát, amelynek felépítése ennek megfelelően alakul, vagyis a megtervezésével nem kell külön foglalkoznunk. A képernyővideók készítésekor egyébként párhuzamosan rögzíthetünk a webkamerával (vagy csatlakoztatott kamerával) is, majd a két felvételt összevághatjuk a program saját szerkesztőjében.

A videofelvételek készítése azonban nem minden. Az iSpring Suite interaktív megoldásokkal is kényeztet minket, hogy minél változatosabb és összetettebb oktatóanyag készülhessen. Ezek az Interaction modulok egy adott dia helyére épülnek be sajátos, de részben testreszabható felülettel. Az új verzióban már 12 különböző interaktív felületet hozhatunk létre:

 • Steps: lépésről lépésre mehetünk végig folyamatokon. A lépések száma tetszőleges lehet, s mindegyikhez használhatunk szöveget, képet, videót egyaránt.
 • Timeline: nevéhez hűen ezzel egy idősávot kreálhatunk, amely számtalan esetben jól jöhet. Történelmet feldolgozó tananyagoknál pedig ugyebár szinte nélkülözhetetlen.
 • Cyclic Process: az élet nagy körforgását, de legalábbis bármilyen magába visszaforduló folyamatot modellezhetünk, tetszőleges lépésszámmal.
 • Labeled Graphics: egy képen jelölhetünk ki tetszőleges számú részletet, amelyekhez szöveget, képet, videót rendelhetünk. Eszközök felépítésének elmagyarázásához (is) kiváló. A jelölőket amúgy kedvünkre változtathatjuk, így kis ikonok jelezhetik, hogy milyen jellegű tartalmat rendeltünk egy adott ponthoz.
 • Guided Image: kicsit hasonló felhasználási terület, mint a Labeled Graphics megoldás, csak itt nem “pöttyökkel”, hanem egy adott részre mutató nyíllal tudunk hivatkozni a képek egy-egy pontjára. Természetesen a nyilak esetében is van lehetőség némi testreszabásra.
 • Hotspot: még mindig variációk egy témára, hiszen itt is egy képen jelölhetünk ki különféle területeket, ám ezúttal nem egy-egy pontot kell választanunk, hanem akár tetszőleges formájú részleteket is körberajzolhatunk, majd rendelhetünk hozzájuk tudnivalókat.
 • Circle Diagram: ez egy kifejezetten látványos kördiagram készítő, amellyel a körcikkekhez tudunk részletes információkat társítani. Hihetetlenül kezes darab, amelyben nem csak szegmenseket kreálhatunk, hanem rétegeket is, vagyis a körön belül további köröket hozhatunk létre. Elég összetett ábrákat lehet így megálmodni, pillanatok alatt.
 • Glossary: szómagyarázatokhoz, szótárak készítéséhez használható modul. Tulajdonképpen egy komplett szótárprogramot építhetünk be az oktatóanyagba, amelynek felületén kényelmesen lehet tallózni a szócikkeket, illetve van keresési lehetőség is. Azt nem állítjuk, hogy egy teljes értelmező kéziszótárt ebben szeretnénk összeütni, de több mint elég a tudása egy tananyag alapjaihoz.
 • Media Catalog: ez egy látványos képgaléria, amelyben minden egyes képhez rendelhetünk részletes leírást. Maguk a képek pedig rácsos elrendezésben sorakoznak a felületen. Számtalan felhasználási területe van, szóval örömteli, hogy integráltak egy ilyet is a rendszerbe.
 • FAQ, Accordion, Tabs: ez ugyan három különféle interakciónak számít a programban, de valójában egy kaptafára épülnek, csak az elrendezésük változik. A weboldalakon is megszokott “harmonikás” megoldással tudunk szócikkeket prezentálni, részletes leírással. A fő különbség az, hogy a FAQ vízszintes, az Accordion függőleges, a Tabs pedig füles formában tálalja. Nem a szótár leváltására szolgál, inkább olyan anyagoknál tudjuk használni, ahol 4-5 különféle területet szeretnénk bemutatni. Könnyű közöttük váltani és szinte az egész képernyő kihasználható az éppen megnyitott téma megjelenítéséhez.

Az interakciók nagyon jól jönnek, ha nem prezentáció-szerűen akarunk kifejteni részeket, hanem kicsit izgalmasabbá, változatosabbá tennénk a tanulást. Érdekesség, hogy az interakciók esetén az elrendezéssel, grafikai tervezéssel nem kell törődnünk. Ezek reszponzív módon működnek, vagyis automatikusan idomulnak az éppen használt eszköz kijelzőjének méretéhez, felbontásához, képarányaihoz. Kicsit testreszabhatók azért, de több a kötöttség, mint a sima diák esetében, ahol a PowerPoint teljes eszköztárát bevethetjük. Cserébe egy-egy ilyen interaktív összeállítás biztosan úgy jelenik majd meg minden eszközön, ahogy a legkényelmesebb használni (ezzel szemben a diák automatikusan átméreteződnek, de az elrendezésük nem változik, amit érdemes figyelembe venni a tervezésnél, ha többféle eszközre is szánjuk az anyagot).

Szintén reszponzív módon működik a Dialog Simulation névre keresztelt modul. Ezt már-már kalandjáték szerkesztő szintre hozták, legalábbis ami az interaktív párbeszédek folyamatának megtervezését illeti. A kicsit mindmap jellegű felületen tökéletesen átláthatók a jelenetek közötti összefüggések. A tanulók tulajdonképpen elbeszélgethetnek a virtuális oktatóval (ilyenből találunk többet is a csomagban, jó minőségű fotók formájában, férfi, nő, mindenféle gesztusokkal. különféle foglalkozásokból).

Remekül alkalmazható, ha kicsit meg akarjuk törni az az egyhangúságot, vagy személyesebbé tennénk az anyagot. Beilleszthetünk kérdéseket, amelyekre a felhasználó több variációból választva válaszolhat, s ezek alapján különféle irányba vihetjük el a “beszélgetést”.

Szintén a szalagos eszköztár ezen részébe sorolták a Youtube videók kényelmes beillesztésére szolgáló, illetve a webes objektumok integrálását végző modulokat. Utóbbival akár komplett weboldalakat is beemelhetünk az anyagba, de ezek megjelenítéséhez később értelemszerűen online kapcsolatszükséges, vagyis csak akkor praktikus ezt tenni, ha nem offline szeretnénk felhasználni a tananyagot (az, hogy a végeredmény HTML5 alapú, nem jelenti, hogy csak szerveről futhat). A kiválasztott oldal megnyílhat külön új slideon vagy az adott slide egy részén is. Ha például egy online felületet szeretnénk bemutatni, akár közvetlenül a tananyagba is beemelhetjük így.

Számonkérés, avagy legyünk a kvíz mesterei

Egy digitális tananyag készítésekor döntő fontosságú funkció lehet a tanultak interaktív kikérdezésének lehetősége is. Ehhez itt az iSpring QuizMaker legújabb verzióját integrálták a csomagba, amelyben reszponzív felépítésű kvízeket készíthetünk. Hihetetlen gyorsasággal hozhatjuk létre a kérdéssorokat, teljesen testreszabható felülettel (háttér, színvilág, grafikai elemek stb.).

Ráadásul a kvízkérdések reszponzívak, így az elrendezésük szépen hozzáalakul az adott eszköz képernyőjének jellemzőihez. Ha sok kérdéssel dolgozunk, sokkal inkább értékeljük majd a kényelmes és gyors szerkesztőfelületet. Kérdéstípusok tekintetében pedig abszolút kényeztet minket a program:

 • egy vagy több feleletes kérdések
 • egyszerű igaz/hamis eldöntendő kérdés
 • rövid vagy hosszabb szöveges választ, illetve hiányzó szövegrészek kiegészítése (utóbbi írással, vagy előre definiált válaszlehetőségekkel is)
 • matematikai feladatok megoldása (egyenlő, kisebb mint, nagyobb mint stb.)
 • sorrend állítás
 • párosítás
 • hotspot, vagyis egy adott képen a megfelelő pont(ok) bejelölése
 • fogd és dobd módszerre építő kérdések
 • tetszési index válaszlehetőségek, ahol a különféle állításokkal lehet adott mértékben egyetérteni, vagy sem

Természetesen ezekből annyit és olyan sorrendben használunk fel, amilyet csak szeretnénk. Visszakérdezésnél a sorrend lehet véletlenszerű is, ahogy a válaszok keverésére is képes a program. Sőt, lehetőségünk van kérdéscsoportok összeállítására is, amelyekből aztán adott számú, véletlenszerűen kiválasztott kérdést tesz csak fel a program (mondjuk egy témazáró alkalmával).

Minden kérdésnek vannak saját opciói és általános jellemzői is: megadhatjuk hány próbálkozás engedélyezett, rossz válasz esetén akár a megoldást is kiírhatjuk, meghatározhatunk pontértéket és azt is, hogy az adott kérdés milyen módon számítson bele az összpontszámba.

A kérdések szerkesztésekor nem csak szöveges kérdés-választ hozhatunk létre. Használhatunk képeket, hangokat, videókat, szóval bármit, amit csak szükséges. Beállíthatunk a válaszadásnál időlimitet, vagy függővé tehetjük a továbblépést egy adott kérdés megválaszolásától is.

Érdekesség, hogy ha nincs saját LMS rendszerünk, de szeretnénk valamiféle visszajelzést a vizsgák alakulásáról, akkor kérhetjük az eredmények e-mailben történő továbbítását is. Így a tananyagfejlesztő és a diák is kaphat visszajelzést az elért eredményekről, részletes kimutatással a rossz és jó válaszokról.

Az iSpring QuizMaker egyébként önálló alkalmazásként is letölthető és használható, így akinek nincs szüksége teljes e-learning fejlesztő megoldásra, akár ezt is választhatja. A programból van 14 napos próbaverzió, de kezdetnek akár teljesen ingyenes kiadást is használhatunk belőle, amely ugyan kevesebb funkcióval rendelkezik, de cserébe teljesen ingyen letölthető.

Publikálás: honosítható és cross-platform

Igyekeztünk végigmenni az iSpring Suite 9 minden lehetőségén, de a helyzet az, hogy ehhez egy cikk kevés, mert valóban sokoldalú és jól használható programról van szó. Bár a fejlesztőfelület alapvetően angol nyelven használható, a lejátszó, az interakciók, a kvízkérdések stb. természetesen az utolsó betűig honosíthatók, vagyis ha magyar nyelvű tananyagot készítenénk, nem kell attól félnünk, hogy bizonyos részek esetleg angolul maradnak. Az összes párbeszédpanel, gomb, felirat tetszés szerint átírható. Az átírt változatot ráadásul el is menthetjük, így ha egyszer rávettük magunkat a magyar menük és gombok elkészítésére, azokat később bármely új anyagban betölthetjük.

Az elkészült tananyag abszolút cross-platform, hiszen a HTML5 anyagok lejátszására minden modern böngésző képes, gyakorlatilag bármely rendszeren. Ennek köszönhetően a tananyagokat Windowson, macOS-en és Linuxon éppúgy lehet használni, mint iOS vagy Android alatt. Mint azt már említettük, az interaktív részek alapból reszponzív felépítésűek, így tökéletesen jelennek meg asztali gép monitorán vagy okostelefon kijelzőjén egyaránt.

Maga a fejlesztés alapvetően Windows alatt történhet, sajnos az iSpring Suite 9 sem lett macOS kompatibilis, vagyis csak a windowsos Microsoft PowerPointba építhetjük be (ott viszont mindegy, hogy 32 vagy 64 bit, illetve az is, hogy angol vagy magyar változat). Ennek ellenére a Macen dolgozóknak sem kell lemondaniuk róla, hiszen a Boocamp-ben telepített Windows esetén natív módon működik, így semmiféle gond nincs vele. Sőt, adott esetben Parallels Desktopban is gond nélkül (és meglepően gyorsan) fejleszthetünk vele. Itt egyedül a kamerás videofelvételek készítésekor tapasztalható minőségbeli gond, de például egy screencam videót már simán rögzíthetünk virtuális gépen belül is.

Maga a lejátszó felület szintén teljesen testreszabható, ha kell, megjeleníthetjük a teljes tartalomjegyzéket, a megjegyzéseket, az adott tananyaghoz csatolt fájlokat (PDF-ek stb.), vagy teljesen el is tüntethetjük ezeket, hogy a diák legyenek kihangsúlyozva. Bekapcsolhatunk vagy teljesen letilthatunk gombokat, látványelemeket. Érdekesség, hogy vannak integrált jelölő eszközök és jegyzetelési funkció is, így a tanulók kiemelhetik a számukra fontos tudnivalókat, vagy feljegyzéseket is készíthetnek a tananyaghoz. A Presentation Resources részben csatolt dokumentumokkal, linkekkel tudjuk kiegészíteni az összeállítást, illetve ugyancsak itt adhatjuk meg az előadók adatait is (komplett fotós névjegyet).

Mint azt korábban már említettük, a videós oktatóanyagokhoz választhatunk külön lejátszót is, amely kettéosztott módon tudja megjeleníteni a videofelvételt és a slide-okat, akár együtt, akár felváltva, a felhasználó által éppen praktikusabbnak ítélt módon.

Publikálásnál több lehetőség is adódik. Először is exportálhatjuk a teljes anyagot HTML5 formátumban, amely így interaktív módon működhet. Ha az interaktivitás nem fontos, akkor létrehozhatunk belőle videót is, amelyet aztán feltölthetünk a Youtube-ra, közvetlenül a programból. Ha nem saját szerveren tennénk közzé a tananyagot, akkor használhatjuk az iSpring Cloud szolgáltatást, illetve az iSpring Learn LMS rendszert is, amely komplett e-learning megoldás. Ezek önálló szolgáltatások, vagyis külön kell előfizetnünk rájuk, nem a csomag részei. Ha saját SCORM, AICC, Experience API, cmi5 kompatibilis LMS rendszerünk van, akkor természetesen azzal is összeköthetjük az elkészült tananyagot.

Ha nincs saját LMS rendszerünk, de szeretnénk valamiféle védelmet adni a tananyagnak, akkor a publikálásnál megjelenő Protection linkre kattintva elhelyezhetünk rajta vízjelet (akár linkkel kiegészítve), korlátozhatjuk a használatot adott dátumtartományra, jelszavas védelmet alkalmazhatunk, vagy hozzáköthetjük a tananyag használatát egy általunk megadott domain címhez, amely így csak az adott domain tartományon belül lesz elindítható.

Még egy fontos opció publikálásnál: lehetőségünk van veszteségmentes vagy erősebb, de esetleg a képminőséget is némileg rontó képtömörítést bekapcsolni, hogy a tananyag minél helytakarékosabb legyen.

Plusz tartalmak és sablonok

Van még néhány dolog, amelyekről eddig nem ejtettünk szót. Ilyen például, hogy a Characters gombra kattintva kicsit közvetlenebbé tehetjük tananyagainkat néhány változatos karakter használatával (különböző nemű és korú virtuális előadóink lehetnek így). Emellett kapunk néhány egy kattintással alkalmazható sablont, jópár háttérképet és szabadon felhasználható objektumokat is. E gyűjteményt tovább bővíthetjük, ha előfizetünk az iSpring Content Library szolgáltatásra is.

További érdekesség, hogy mind Androidra, mind iOS-re elérhető egy iSpring Play app, amellyel a tananyagokat még kényelmesebben lehet lejátszani okostelefonon, ráadásul itt arra is van lehetőség, hogy a felhasználó letöltse a teljes tananyagot az okostelefonra és offline használja azt.

Összegzésül

Mindig nehéz dolog ítéletet mondani egy e-learning fejlesztő rendszer felett, hiszen annyiféle igényt kell ma kielégítenie egy ilyen terméknek, hogy óhatatlanul is találunk benne hiányosságokat. Mindenesetre az iSpring Suite 9-ről ki merjük jelenteni, hogy ott van a kategória dobogósai között. Az Adobe Captivate-tel összehasonlítva például több okból is nyerő lehet: gyorsabb és átláthatóbb kvíz készítő modul, egy halom interaktív modul, párbeszéd modul. Emellett ott a rengeteg programon belüli szerkesztési funkció, hiszen a PowerPointra épül, amely eleve sokoldalú ezen a téren. A szerkesztési folyamat is gyorsabb, hiszen a Microsoft a PowerPoint legutóbbi verzióját korrekt módon optimalizálta (leszámítva a sokak által utált szalagos eszköztárat és a “túltolt” Megnyitás/Mentés ablakokat, nagyon rosszat mondani nem lehet a redmondi irodai csomagra), az iSpring Suite moduljai pedig szintén ütemesen dolgoznak, akkor is, ha több csoportosított objektummal dolgozunk. Vannak persze hiányosságok, például a kvízek és a interaktív modulok kevésbé testreszabhatók, Az iSpring Suite alapvetően egyszeri befektetés: 770 USD áron vásárolhatjuk meg az alap programot. De van 970 USD / év díjért egy igen kedvezményes csomagajánlat is, extra szolgáltatásokkal (Content Library, iSpring Cloud, bővített telefonos terméktámogatás, folyamatos frissítések). A teljesség kedvéért azért vegyünk még hozzá egy PowerPoint licencet is, hiszen a használatához arra is szükségünk lesz. Nem állítjuk, hogy az olcsóság szinonimája, de adott esetben gyorsan visszatermelheti az árát. Nem utolsó sorban pedig kifejezetten öröm vele a munka.

A teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy rövid interaktív bemutatót, amelyet erre a linkre kattintva indíthatnak el olvasóink, hogy teljes legyen a kép.

Ne maradjon le erről sem!