iSpring Suite: profi e-learning fejlesztés, PowerPointra alapozva

Oldalunkon folyamatosan foglalkozunk e-learning fejlesztéshez használható szoftverek bemutatásával. A legtöbb ilyen alkalmazás általában telepítés után használható vagy közvetlenül online felületen működik. A végeredményt azután mindenféle formátumba exportálhatjuk belőlük. Nekünk vesszőparipánk, hogy immár a HTML5 az alap elvárás. A Flash-re és a CD-s, DVD-s megoldásokra nem igazán lehet építeni a mai világban, bármennyire fáj is ez sokaknak. A HTML5 gyakorlatilag platform-független, okoseszközökön és asztali rendszereken, offline vagy online módon egyaránt hasznosítható.

A legtöbb ilyen alkalmazást (Adobe Captivate, Storyline 2 stb.) borsos áron szerezhetjük be, majd nekieshetünk a fejlesztéseknek egy számunkra teljesen ismeretlen felületen.

Mi viszont ez alkalommal egy olyan megoldást fogunk mutatni, amelyik a konkurenseihez képest olcsónak mondható az e-learning fejlesztés kategóriában, ráadásul szinte mindenki számára ismerős felületen folyhat a fejlesztési munka legjava: a PowerPointban.

Döbbenetesen tuningolt PowerPoint

Mielőtt egyetlen kézlegyintéssel elintézné valaki a PowerPointos fejlesztést, rögtön az elején tegyük világossá: a Microsoft prezentációs szoftvere ez alkalommal csak az alapok összerakásának eszközéül szolgál. Ez jelentősen gyorsíthatja a munkafolyamatot azoknál, akik már használták korábban a PowerPointot.

Az érdemi munkát azonban nem a prezentációs szoftver végzi majd, hanem az iSpring Suite több alkalmazása, amelyek döbbenetesen nagyra tárják az egyszerű prezentációs szoftver lehetőségeit. Ráadásul a végeredmény platformtól függetlenül használható és integrálható a különféle online LMS megoldásokkal!

iSpring Suite

Az iSpring Suite egy összetett szoftvercsomag, amely áll egy PowerPoint beépülőből és néhány külön alkalmazásból, bár tulajdonképpen ezeket is mind a PowerPoint eszköztárából érhetjük el (elsősorban, mert megtalálhatók külön-külön a Start-menüben is). Ennek mikéntje egyszerű: a megszokott PowerPoint felület kiegészül egy iSpring Suite füllel, amelyre kattintva elérhetünk minden funkciót, amire szükségünk lehet ahhoz, hogy egy már meglévő vagy készülő prezentációból valódi e-learning tananyagot varázsoljunk.

A szerkesztőfelület bemutatásával tehát nem nagyon kell bajlódnunk, mert feltételezzük, hogy PowerPointot már nagyjából mindenki látott, akik ezen a területen dolgozik. A megszokott módon összerakhatjuk tehát a diákat, rajtuk a szöveges, képes, videós stb. tartalmakkal. Ezután pedig csak átváltunk az újdonsült “fülre” és indulhat a tanagyaggyártás.

A Publish rész ugyan az elejére került az eszköztárnak, de valójában ez lesz az utolsó lépés, szóval ugorjunk is inkább a Presentation részhez. Itt részletes információkat adhatunk meg a digitális előadást tartó oktató(k)ról, illetve linkekkel, letölthető anyagokkal (például PDF dokumentumok) egészíthetjük ki az összeállítást. Ezeket később a felhasználók kényelmesen letölthetik, megnyithatják, közvetlenül az előadásból.

A Presentation Explorerre kattintva elhagyjuk a PowerPointot és egy dia-menedzser felületre kerülünk, ahol a kiválasztott slide-okat extra tulajdonságokkal ruházhatjuk fel: készíthetünk lapozható, 3D e-bookot, melyet az adott slide-on belül lapozgathatnak a tanulók.

De ugyanitt alakíthatunk át egy diát hosszabb szövegeket, videókat, képeket tartalmazó interaktív anyaggá (ez szótárként is alkalmazható), FAQ gyűjteménnyé, vagy idővonallá (Timeline). Ezek a megoldások nagyon jól használhatók a hosszabb, részletesebb magyarázatokhoz.

A Narration részben értelemszerűen a hangos- vagy videós narrációval kapcsolatos funkciókat érjük el. A Record audio vagy Record video gombokkal közvetlenül a programban rögzíthetünk felvételeket a diákhoz. A videós narráció közvetlenebb, élőbb megoldás, a hangos pedig egyszerűbben kivitelezhető bárkinek, aki amúgy nem “szereplési kényszeres”. Csak egy géphez csatlakoztatott mikrofon és/vagy egy webkamera kell az egészhez, ha nem stúdió minőségben gondolkodunk.

A Manage narration gomba kattintva egy meglepően jól kitalált, könnyen kezelhető felületre jutunk, amelyen teljes kényelemben állíthatjuk be, hogy a dia lejátszásakor mikor legyen hallható egy-egy narrációs anyag. A lejátszó felületen egyébként egzaktul elhelyezhető a videós narráció is, amely később majd külön panelen látható, a lejátszott diák mellett. Minden pontosan időzíthető. Perfektül összerakták ezt a részt a fejlesztők, márpedig, ha jobban belegondolunk, online oktatás esetében ez egy elég kényes pont.

Az Insert részen találunk minden olyan extra tartalmat, amelyeket a PowerPoint eszköztárából nem tudnánk beszúrni e-learning összeállításunkba. Ilyen például az általunk szintén létfontosságúnak ítélt kvíz felület, amelyen többféle kérdéstípust is használhatunk. A csomag külön kvíz-szerkesztőt tartalmaz, így a kérdéseket és a válaszokat erre kitalált felületen szerkeszthetjük.

Egyszerű eldöntendő kérdésektől, a mondatok hiányzó részeinek kiegészítésén át, a képeken megjelölendő pontokig (hotspotok) mindenféle kérdést alkalmazhatunk. Gyakorlatilag bármilyen tananyaghoz találunk megfelelő módot, hogy a diákok ellenőrizhessék az elsajátított tudást és eredményeikről részletes elemzést kapjanak a végén (vagy akár átnézhessék azt is, hol hibáztak).

Az Interaction gomb hatása egyezik a már említett Presentation Explorerrel, a Screen recording pedig elég egyértelmű: a rendszer felületén történő eseményeket videózhatjuk le vele és illeszthetjük be az adott diába.

A Character felületen találunk pár fotózott karaktert (különböző korú, foglalkozású nők és férfiak vegyesen), “akiket” az adott szituációnak megfelelő pózban tudunk beilleszteni a diára. Ettől kicsit személyesebb lehet az egész, feltéve, hogy nem videós narrációt készítünk, mert abban az esetben szerintünk csak feleslegesen foglalja a hasznos felületet bármilyen extra karakter. Ha videónk van, mi vagyunk a téma arcai, kár zavart kelteni plusz karakterekkel. Amúgy a gyűjtemény bővíthető, vásárolhatunk további variációkat, vagy ha sajátokat fotóztunk, az ingyen – de külön – letölthető Character Wizard alkalmazással azokat is integrálhatjuk a tananyagba.

A Youtube, Flash Movie, Web Object gombok aligha szorulnak magyarázatra, obár a Web object például megér egy misét, hiszen segítségével nem csak külön ablakban megnyitható, hanem közvetlenül a diákon is elhelyezhető bármilyen webes tartalom. Így egy online szolgáltatás elmagyarázásakor real-time mutathatjuk, mit fognak látni a tanulók, ha ezt vagy azt csinálják.

Aki figyelt, észrevehette, hogy átugrottunk egy gombot: a Simulation feliratút. Nem véletlen, hiszen ez a gomb sok témakörben talán a legjobban használható, így bővebb kifejtést is megérdemel.

Ezzel indíthatjuk ugyanis el az iSpring TalkMaster alkalmazást, amelyben interaktív párbeszédeket kreálhatunk. Saját fotókkal, vagy a program gyűjteményéből választhatunk ehhez avatart és hátteret, majd összeállíthatjuk a kérdéseket és válaszokat.

Elágazásokat is létrehozhatunk, így a tanulók interaktív módon “cseveghetnek” a virtuális oktatóval, aki a választott opcióknak megfelelően halad tovább a témában. Nagyon jól alkalmazható és újabb lehetőség, hogy kicsit személyesebbé tegyük a digitális felületet. Ráadásul a karakterek érzéseket is kifejezhetnek és a válaszok alapján a hangulatot is tudjuk jelezni. Egy jó ötlet, frappánsan kivitelezve!

LMS megoldások

Az iSpring Suite nagyon összetett, átgondolt, jól használható e-learning fejlesztő csomag. Igazán profivá persze az teszi, hogy támogatja a különféle LMS megoldásokat is (SCORM 1.2, SCORM 2004, AICC, cmi5, xAPI stb.).

Így viszonylag könnyedén integrálhatjuk a tananyagokat egy már kész LMS rendszerbe, például hogy központilag is ellenőrizhető legyen, amikor a tanulók a “kvíz” kérdéseken keresztül számot adnak tudásukról.

Milyen lesz a végeredmény?

Az tehát kétségtelen, hogy az iSpring Suite segítségével kényelmesen, gyorsan haladhatunk a tananyagfejlesztéssel, a felhasználható eszköztárral változatos és érdekes végeredményt érhetünk el. Na de, miként publikálhatjuk azt?

Az iSpring Suite egy teljesen testreszabható Player felülettel rendelkezik, amelyet az utolsó szóig honosíthatunk, így nyelvtudás nélkül is tudják használni a diákok, ráadásul az egész olyan, mintha egy prezentációban lapozgatnának (bár ha engedélyezzük a tartalomjegyzék használatát, akkor közvetlenül is elugorhatnak egy adott diára).

A tananyag diái mellett persze látható lehet a videós narráció képe, megjegyzések, letölthető dokumentumok, linkek stb. Illetve vannak rajzeszközök is, amelyekkel a tanuló közvetlenül a diákon emelheti ki a számára fontos részeket (amíg a tananyag aktív). Minden egység tetszés szerint ki- vagy bekapcsolható. Honosíthatók a kvíz felület vagy a párbeszéd modul kezelőfelületei is.

Ezt a felületet aztán többféle módon is publikálhatjuk. A Flash ugyan adott lehetőség, de mi azt javasoljuk mindenkinek, hogy felejtsék el. A tananyag tökéletesen exportálható HTML5 formátumban, s onnantól mehet is a webszerverre.

De készülhet CD-s vagy DVD-s változat is, saját windowsos lejátszóval (EXE), exportálhatunk mindent videóként (ez esetben persze az interaktív részek ugrottak), vagy feltölthetjük az egész anyagot LMS rendszerekbe (akár az iSpring saját felhőjébe is).

Elhelyezhetünk a felületen logót, vízjelet, bekapcsolhatunk jelszavas védelmet, korlátozhatjuk a felhasználás dátumát stb.

Ami pedig extra érdekesség: úgy is konvertálhatjuk a kész anyagot, hogy az megjeleníthető legyen az iSpring iOS és Android alá egyaránt elérhető appjában, s ott a felhasználók akár offline is letölthessék tőlünk.

Online és mobil felhasználásnál a fájlméretek persze fontosak lehetnek, így a program a publikálásnál automatikusan tudja szabályozni a képek, videók tömörítését is. Viszont ha már méretek: a reszponzív felület kicsit azért hiányzott nekünk az összképből. Igaz, alapvetően enélkül is remekül használhatók a tananyagok minden eszközön.

Mindent egybevetve az iSpring Suite igen sokoldalú e-learning fejlesztő megoldás. Bevalljuk, mi az elején kételkedtünk, mit lehet kihozni a PowerPointra építve, de a helyzet az, hogy ez a szoftvercsomag kétségtelenül kategóriája élvonalába tartozik. Öröm vele az e-learning fejlesztés. Nálunk hibátlanul futott a tesztek során (Windowson használható, 32 és 64 bites változatban egyaránt), s a próbaképpen publikált anyagok is tökéletesen működtek. Éppen ezért bátran merjük javasolni a használatát azoknak, akik most vágnának bele digitális tananyagok fejlesztésébe.

Ne maradjon le erről sem!