Parallels Desktop 13: bővülő eszköztár, profi virtualizáció

Néhány nap eltéréssel, egy évvel ezelőtt volt szerencsénk bemutatni a Parallels Desktop előző változatát. A népszerű virtualizációs alkalmazásnak – amelynek segítségével macOS alatt futtathatunk vendég rendszerként Windowst, Linuxot, Androidot, s még seregnyi egyéb, alternatív operációs rendszert – most megjelent a legújabb verziója. Megnéztük, mire képes a Parallels Desktop 13 éles bevetésen. Íme a tapasztalatok.

Parallels Desktop 13: tovább gyorsult

Letöltve a Parallels Desktop 13-at, egy valami rögtön szemet szúr: ennél kényelmesebb update megoldást nagyon kevesen szoktak csak összehozni. A telepítés során zokszó nélkül írta felül a korábbi verziót, miközben szépen átvette attól az összes korábban létrehozott virtuális gépet. Ha már korábban is használtuk a programot, akkor az új verzió telepítése után csak egy kattintás, és majdnem ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. A “majdnem” oka pedig mindössze annyi, hogy az új verzió új drivereket is hozott, amelyeket első indításkor telepíteni kell a vendég rendszerekben, például a Windows 10-ben. Ezt a program automatikusan elvégzi az első indításkor, majd a virtuális gép újraindítása után immár tényleg folytathatjuk a korábban megkezdett munkát a virtuális gépekben.

Be kell valljuk, több évtizednyi, szoftverekkel töltött idő után már csak mosolyogni szoktunk, amikor egy alkalmazást azzal hirdetnek, hogy gyorsabb lett, mint elődje. De a Parallels Desktop készítői valahogy tényleg minden évben, minden újabb verziónál sikeresen érnek el gyorsulást, akár azonos, régebbi hardveren is. Méréseket nem végeztünk, de a Parallels Desktop 13 a Windows 10 esetében érezhetően jobb teljesítménnyel, gördülékenyebben fut, mint a 12-es verzió tette (pedig sok panaszunk már ott sem volt). A gyártó szerint a következőket illene tapasztalnunk: kétszer gyorsabb külső Thunderbolt-os SSD kezelés, 50%-kal gyorsabb Snapshot létrehozás, 47%-kal gyorsabb fájlműveletek a Windowsban, 40%-kal gyorsabb USB eszközkezelés. De bővült az OpenGL 3 támogatás is, a DIALux evo és a Northgard kiemelésével. Így olyan játékokkal is van esélyünk játszani Macen, amelyek eredetileg nem elérhetők macOS-re, csak Windowsra.

Az új Pro verzióban virtuális gépeinket meglehetősen erősre konfigurálhatjuk (ha bírja a fizikai maces hardver is): 32 vCPU és 128 GB vRAM kezelhető virtuális gépenként (ez a Pro verzióra vonatkozik). A felbontás azonnal alkalmazkodik a különféle felhasználási módokhoz legoptimálisabbra (ez különösen a retina kijelzős Macek tulajdonosai számára hasznos). Emellett mostantól villámgyorsan másolhatjuk vágólapra a virtuális gépek (VM) IP címeit, telepítéskor pedig egy halom előre konfigurált VM közül választhatunk, hogy az adott rendszernek legoptimálisabb virtuális hardver összeállítást érjük el, egy halom új alkalmazás-optimalizációs megoldás dolgozik a háttérben (Intel VTune Amplifier, Mozilla/rr stb.), plusz kapunk néhány 90 napos tesztverziót IE tesztekhez: Microsoft Edge on Windows 10 (stable), Microsoft Edge on Windows 10 (preview), IE 11 on Windows 8.1 stb.

A Parallels Deskop 13 másik újdonsága, hogy immár teljeskörűen támogatja a MacBook Pro gépek Touch Bar funkcióját. Ennek köszönhetően akár a Windows legfontosabb funkcióit is könnyedén elérhetjük a Touch Barról, ráadásul mi is összeválogathatjuk, milyen funkciókat, alkalmazásokat kívánunk indítani az érintős felületről.

Természetesen a program megtartotta eddigi jó tulajdonságait is, így nem csak önálló virtuális gépeket telepíthetünk, hanem elérhetővé tehetjük macOS alól a Boot Camp partícióra telepített Windowst is. Továbbra is többféle üzemmódban használhatjuk, így például a Windowst és alkalmazásait futtathatjuk a macOS-en belül ablakban, teljes képernyőn, vagy ha nincs szükségünk a Windows felületre, akkor a windowsos szoftverek elvegyülhetnek a maces alkalmazások közé, mintha ugyanazon a rendszeren futnának. Továbbra is szabadon meghatározhatjuk, hogy a gazda- vagy a vendég rendszernek szánunk-e több erőforrást a gépen, illetve lehetőség van különféle használati módokhoz (irodai munka, játék, grafikai munkák stb.) optimalizálni a rendszer teljesítményét, egy kattintással. Emellett a Parallles Desktop támogatja az USB, Thunderbolt, FireWire eszközök használatát is a virtuális gépekben.

Parallels Toolbox: Macre és Windowsra

Lazítás képpen nézzünk egy kevésbé száraz extrát, amit minden Parallels Desktop 13 Pro vásárló megkap: ez pedig a Parallels Toolbox legújabb változata. Maces oldalon korszakalkotó újdonságok nem érkeztek vele, de továbbra is kapunk egy halom praktikus kis minialkalmazást, amelyek megkönnyíthetik a napi rutinfeladatok elvégzését: hangrögzítő, képernyő videózó, képernyőkép készítő, Desktop tisztító (átmenetileg eltünteti az ikonokat a rendszer asztaláról), videó letöltő (Youtube-ról és társairól), videó konvertáló, webkamera blokkoló stb.

Rengeteg, valóban hasznos, és rendkívül egyszerűen használható alkalmazás van a csomagban. Az új változatban ráadásul már billentyűkombinációkat is rendelhetünk hozzájuk. De mindez rendelkezésünkre áll virtuális gépben futó Windowsunkban is, sőt, ott egy kicsit még jobban kényeztetik az embert, mert van merevlemez takarító, GIF készítő, duplikált fájlok keresésére szolgáló eszköz stb. A Parallels Toolbox eleve jól sikerült összeállítás, de a készítők ígérete szerint folyamatosan bővül majd az eszköztár, igaz, az új alkalmazásokat csak akkor kapjuk meg, ha előfizetünk a szolgáltatásra. Különben be kell érnünk a kezdőcsomaggal.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Parallels Desktop 13 méltó utódnak tűnik. Természetesen teljes macOS Sierra és Windows 10 támogatást kapott, de elő van már készítve a mostanság debütáló High Sierra rendszerre is (a bétán remekül fut). Az árképzésben azért vannak változások. A Standard változat újonnan 80 dollárba, frissítésként 50 dollárba kerül. A Pro verzió ezzel szemben csak az előfizetéses rendszerben érhető el, itt egy évre 100 dollárt kell fizetnünk, ha most érkeztünk, és 50 dollárt, ha upgradeljük a 11-es vagy 12-es verziót. Nagy rizikó nincs azért a dologban, hiszen a cég nagyjából minden évben kihoz egy új verziót, amelyet finomabbra csiszolnak az éppen érkező macOS verzióhoz, mint az egyel korábbi változatot. Így aztán az éves upgrade előfizetés sokaknak ugyanazt jelentheti, mintha normál tempóban frissítenének. A programból van 14 napos próbaverzió is, így kipróbálhatjuk, hogy minden windowsos/linuxos alkalmazásunk gond nélkül futna-e vele, amelyekre szükségünk van.

Ne maradjon le erről sem!